İçeriğe atla

Kazım Ergin

Kontrol Edilmiş
Kazım Ergin
Doğum21 Mayıs 1915
Gaziantep
Ölüm24 Kasım 2002
İstanbul
Defin yeriZincirlikuyu Mezarlığı
MeslekJeofizikçi ve akademisyen
Tanınma nedeniTÜBİTAK genel sekreteri ve eski İTÜ rektörü

Kazım Ergin (d. 21 Mayıs 1915, Gaziantep - ö. 24 Kasım 2002, İstanbul) Türk jeofizikçi, eski TÜBİTAK genel sekreteri ve eski İTÜ rektörü.

İlk ve orta öğretimini Gaziantep'te tamamladı. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) jeoloji ve jeofizik eğitimi aldı. Bir süre Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde (Caltech) çalıştı. Kaliforniya Teknoloji Enstitusünden Doktora derecesi aldı ve Yansıma Sismolojisi[1] üzerine çalışmalar yürüttü, MTA'nın kendisine gereği yüzünden çağırılmasıyla Türkiye'ye döndükten sonra bir süre MTA da çalıştı. İTÜ Maden Fakültesi'nde görev aldı ve bir süre İTÜ rektörlüğü yaptı.

Kaynakça

  1. ^ [1][]
Akademik görevi
Önce gelen:
Halim Doğrusöz
TÜBİTAK Genel Sekreteri
20 Mart 1969 - 1 Kasım 1969
Sonra gelen:
Mecit Çağatay (vekil)
Önce gelen:
Bedri Karafakıoğlu
İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü
1969-1970
Sonra gelen:
Galip Sağıroğlu

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Charles Francis Richter</span> Amerikalı sismolog ve fizikçi

Charles Francis Richter, Amerikalı sismolog ve fizikçidir.

Mehmet Vehbi Dinçerler, siyasetçi, mühendis.

Teknik üniversite, daha çok çeşitli teknik konular hakkında eğitim, öğretim ve araştırma yapan üniversitelerdir. Çeşitli dillerde farklı karşılıkları vardır. Fransızcada école polytechnique, Almancada Technische Hochschule gibi karşılıklar kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pasadena</span>

Pasadena ABD'nin Kaliforniya eyaletinde bir kenttir. Güney Kaliforniya'da ve Los Angeles'ın kuzeydoğusunda yer alır. Bölgede Los Angeles'tan sonra gelen en eski şehirdir. Nüfusu 137.122 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Peter Diamond</span>

Peter Arthur Diamond, Amerikalı ekonomist. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde profesör olarak çalışmaktadır.

George Wells Beadle, Amerikalı genetikçi bilim insanı. 1958 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi. Nobel Ödülü'nü Edward Lawrie Tatum ile hücreler içinde biyokimyasal olayların düzenlenmesinde genlerin rolünü keşfettikleri için paylaşmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Andrew Z. Fire</span> Amerikalı biyolog

Andrew Z. Fire patoloji ve Tıp bölümünde Stanford Üniversitesi Okulu'nda Amerikalı biyoloji profesörüdür. Kendisi RNA müdahalesi (RNAi) keşfi için, Craig C. Mello ile birlikte, Fizyoloji veya Tıp 2006 Nobel Ödülü kazandı. Bu araştırma, Washington Carnegie Enstitüsü'nde yürütülen ve 1998 yılında yayımlanmış bir çalışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Julian Schwinger</span> Amerikalı teorik fizikçi (1918 – 1994)

Julian Seymour Schwinger, Nobel Fizik Ödülü sahibi Amerikalı teorik fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Arthur B. McDonald</span> Kanadalı fizikçi

Arthur Bruce McDonald, Kanadalı astrofizikçi. McDonald Sudbury Nötrino Gözlemevi Enstitüsü direktörü ve Kingston, Ontario'da bulunan Queen Üniversitesi'nde parçacık astrofiziği dalında Gordon ve Patricia Gray Kürsüsü başkanıdır. Japon fizikçi Takaaki Kajita ile ortaklaşa 2015 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kaliforniya</span>

Güney Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletindenin güneyini kapsayan bir bölgedir. Bölge 10 ilden oluşur. Bölgenin en önemli illeri Imperial, Los Angeles, Orange, Riverside, San Bernardino, San Diego, Santa Barbara ve Ventura'dır. Bölgenin nüfusu 22 milyon olup Kaliforniya'nın büyük bir nüfusunun parçasını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">John Clauser</span> Amerikalı fizikçi

John Francis Clauser Amerikalı teorik ve deneysel fizikçi. Kuantum mekaniğinin temellerine, özellikle de Clauser-Horne-Shimony-Holt (CSHS) eşitsizliğine katkılarıyla bilinir. Clauser, Fransız Alain Aspect ve Avusturyalı Anton Zeilinger ile birlikte "dolanık fotonlarla ilgili deneyler, Bell eşitsizliklerinin bozulduğunun gösterilmesi ve kuantum enformasyon biliminde öncülük etmelerinden" dolayı 2022 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Juris Hartmanis</span>

Juris Hartmanis, Leton bilgisayar bilimcisi. Hesaplamalı karmaşıklık kuramına yaptığı katkılardan ötürü 1993 yılında Richard E. Stearns'le birlikte Turing Ödülü'ne değer görülmüştür. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde matematik doktorasını tamamladıktan sonra bir süre General Electric'te çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi</span> Gaziantepte kurulu devlet üniversitesi

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Gaziantep, Türkiye'de bulunan devlet üniversitesi. 2016 yılında kapatılan Zirve Üniversitesinin kampüsünde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Garı</span> Mersin, Türkiyede bir tren istasyonu

Mersin Garı, Mersin'in Akdeniz ilçesi Yenimahalle Mahallesi'nde Çakmak Caddesi üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

Tırmıl Tren İstasyonu, Mersin'in Akdeniz ilçesi Çilek Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

Karacailyas Tren İstasyonu, Mersin'in Akdeniz ilçesi Karacailyas Evren Mahallesi'nde Kışla Caddesi üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

Taşkent Tren İstasyonu, Mersin'in Akdeniz ilçesi Toroslar Mahallesi'nde D.400 üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

Huzurkent Tren İstasyonu, Mersin'in Akdeniz ilçesi Gazi Mahallesi'nde D.400 üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Tarsus Tren İstasyonu</span> Mersin, Türkiyede bir tren istasyonu

Tarsus Tren İstasyonu, Mersin'in Tarsus ilçesi Yeşilyurt Mahallesi'nde Yavuz Donat Bulvarı üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Koyuncu</span> Türk akademisyen

İsmail Koyuncu, Türk akademisyen ve eski İstanbul Teknik Üniversitesi rektörüdür.