İçeriğe atla

Kayıp hazineler listesi

Bu kayıp veya bulunamayan hazinelerin listesidir.

İsim Açıklama Tarih Notlar
Antwerp elmas soygunu Yaklaşık 100 milyon dolar değerinde elmas ve mücevher. 2003[1]Yüzyılın soygunu olarak adlandırıldı.
Lufthansa soygunu 5.9 milyon dolar nakit ve mücevher. 1978 John F. Kennedy Uluslararası Havaalanı'nda gerçekleşen soygun.
Awa Maru hazinesi 5 milyar dolar değerinde olduğu iddia edilen altın, platin ve elmastan müteşekkil hazine.[2]1945 Japon Awa Maru gemisinin torpido ile vurulup batırılmasından sonra kayboldu.
Yamashita'nın altını Japon tarafından çalınıp Filipinlerde saklanan savaş ganimeti. 1945 General Tomoyuki Yamashita'ya ait olduğu iddia ediliyor.
Amber Odası Sankt-Peterburg yakınlarındaki Catherine Sarayında bir oda. 1945 II. Dünya Savaşı sırasında kaldırıldı.
Homo erectus500.000 yıllık Homo erectus pekinensis fosil kalıntıları. 1941–1945 İkinci dünya savaşı sırasında kaybedildi, 1941'de Çin'de olabilir veya savaşta batırılan Awa Maru'da idi.[3]
Kraliyet kutusu İçinde Polonya kraliyet ailesine ait 73 adet eski özel eşya barındıran kutu.[4]. 1939 İkinci dünya savaşı sırasında ganimet olarak alındı.
Fabergé yumurtaları1922 veya sonrası
Konfederasyon altını Altın 1865 Amerikan Sivil Savaşından sonra kaybedildi.
Lima'nın hazinesi Altın 1820 Yaklaşık 60 milyon dolar değerinde.
Polonya kraliyet mücevherleri Polonya krallığına ait birkaç taç, asa, küre, kılıç ve mücevher. 1795 Almanlar tarafından yağma edildi.[5]
Amaro Pargo'nun Hazinesi Gümüş, altın takılar, inciler ve değerli taşlar, Çin porselenleri, zengin kumaşlar, resimler.[6]1678-1747 Tanımlanmadı.
La Noche Triste hazinesi II. Montezuma sarayından çalınan altınlar. 1520
Kusanagi Bir Japon kılıcı. 1185 Bir savaş esnasında denizde kaybedildi.[7]
Ahit SandığıOn Emir Tabletlerinin saklanması için yapılmış altın sandık. 586 İhtilaflı.

Kaynakça

  1. ^ Goldman, Russell (13 Ağustos 2009). "Stolen Jewels, Art and Cash: World's Biggest Heists". abcnews.go.com. 5 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Kasım 2011. 
  2. ^ Seagrave, Sterling et al (2003). Gold warriors, p. 203. 11 Ekim 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ "Sinking and salvage of the Awa Maru" (PDF). 14 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 10 Nisan 2012. 
  4. ^ (Lehçe) Barbara Kobielska. "Cenne, Bezcenne, Utracone (Valuable, Priceless, Lost)". Pagina. 14 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2009. 
  5. ^ "Crown Treasury and Armoury". www.wawel.krakow.pl. 6 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2009. 
  6. ^ Sánchez, Almudena. "La ruta del pirata Amaro". Canarias7. Las Palmas de Gran Canaria. 15 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2016. 
  7. ^ McCullough, Helen Craig (1988). The Tale of the Heike. Stanford: Stanford University Press. ISBN 0804714185. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Euro</span> Avrupa Birliğinin para birimi

Euro veya avro, Avrupa Birliği'nin kurumları tarafından kullanılan ve Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ile Yunanistan'ın oluşturduğu euro bölgesinin resmî para birimi.

<span class="mw-page-title-main">Google</span> Amerikan çok uluslu teknoloji şirketi

Google, internet araması, çevrimiçi bilgi dağıtımı, reklam teknolojileri ve arama motorları için yatırımlar yapan çok uluslu Amerikan şirketidir. Şirket İnternet tabanlı hizmet ve ürünler geliştirmektedir. Kârının büyük bir kısmını Google Ads hizmeti üzerinden elde etmektedir. Şirket, Larry Page ve Sergey Brin tarafından, Stanford Üniversitesi'nde doktora öğrencisi oldukları dönemde kurulmuştur. İkili, "Google Guys" olarak anılmaktadır. Google, ilk olarak, 4 Eylül 1998 tarihinde özel bir şirket olarak kuruldu ve 19 Ağustos 2004 tarihinde halka arz edildi. Halka arzın gerçekleştiği dönemde, Larry Page, Sergey Brin ve Eric Schmidt, takip eden yirmi yıl boyunca, yani 2024 yılına kadar Google'da birlikte çalışmak üzere anlaştılar. Kuruluşundan bu yana misyonu "dünyadaki bilgiyi organize etmek ve bunu evrensel olarak erişilebilir ve kullanılabilir hale getirmektir. Gayri resmî sloganı ise, Google mühendisi Amit Patel tarafından bulunan ve Paul Buchheit tarafından desteklenen "Don't be evil" dır. Şirket merkezi 2006 yılında, hâlâ aktif olan Mountain View, Kaliforniya'ya taşınmıştır. Şirketin merkezine, Googleplex adı verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İtalyanlar</span> İtalyaya özgü etnik grup

İtalyanlar, anayurtları İtalya ve çevre bölgelerde yaşayan bir Romen halkıdır. İtalyanların çoğu İtalyanca veya lehçelerini konuşur, ancak İtalyancadan ayrı yaklaşık 30 adet bölgesel dil de İtalyanlarca konuşulmaktadır. Bu diller bazen yanlış bir biçimde "İtalyanca lehçeleri" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Stanford Üniversitesi</span> ABD, Kaliforniyada kurulu vakıf üniversitesi

Leland Stanford Junior Üniversitesi ya da bilinen adıyla Stanford Üniversitesi, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde San Francisco'nun 40 km güneydoğusunda bulunan özel bir üniversitedir. Üniversite, şu anda dünyadaki en büyük bütçeye sahip 3. üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia</span> Finlandiya merkezli çokuluslu bir bilgi teknolojileri, telekomünikasyon şirketi

Nokia Corporation, 1865'te kurulmuş Finlandiya merkezli çokuluslu bir bilgi teknolojileri, telekomünikasyon şirketidir. Nokia'nın merkezi, Helsinki büyük metropol bölgesinde Espoo, Uusimaa'da bulunmaktadır. 2014'te Nokia, 120 ülkede 61.656 kişiyi istihdam etti, 150'den fazla ülkede iş yaptı ve yıllık gelirleri yaklaşık 12.73 milyar Euro olarak bildirildi. Nokia, Helsinki Borsası ve New York Menkul Kıymetler Borsası'nda halka açık bir limited şirkettir. Fortune Global 500'e göre 2013 yılında ölçülen gelirlere göre dünyanın 274'üncü en büyük şirketidir ve Euro Stoxx 50 borsa endeksinin bir bileşenidir.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni diasporası</span> Ermenistan dışındaki Ermeni toplulukları

Ermeni diasporası, Ermenilerin yerli halk olarak kabul edildiği bölgeler dışında yaşayan Ermeni topluluklarını ifade eder. Ermenistan dışında 3-4 milyon kadar Ermeni'nin yaşadığı iddia edilmektedir. Ancak sağlıklı istatistikler yoktur. Ermenilerin diasporada en yoğun olduğu ülkeler Rusya, ABD ve Fransa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kadir (astronomi)</span> Dünyadan görülebilen gökcisimleri için parlaklık ölçüsü birimi

Kadir, bir yıldızın veya Dünya'dan gözlemlenen diğer astronomik cisimlerin parlaklığının bir ölçüsüdür. Bir cismin görünür büyüklüğü, onun içsel parlaklığına, Dünya'dan uzaklığına ve gözlemcinin görüş hattı boyunca yıldızlararası tozun neden olduğu cismin ışığının sönmesine bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanlar</span> Güneydoğu Avrupada yaşayan bir halk

Yunanlar ya da Helenler, Yunanistan, Kıbrıs, Arnavutluk, İtalya, Türkiye, Mısır ve Doğu Akdeniz'i çevreleyen diğer ülkelerde yaşamış veya yaşayan, aynı zamanda da dünya çapına yayılmış ve diasporalar oluşturmuş bir etnik grup.

<span class="mw-page-title-main">Tanınmayan veya sınırlı şekilde tanınan devletler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bazı yönetimler bağımsızlıklarını ilan etmiş ve egemen devletler olarak uluslararası toplumdan diplomatik tanınma talebinde bulunmuşlardır, ancak evrensel olarak bu şekilde tanınmamışlardır. Bu oluşumlar genellikle kendi toprakları üzerinde de facto kontrole sahiptir. Geçmişte bu türden bir dizi oluşum var olmuştur.

<i>The Fame</i>

The Fame, Amerikalı şarkıcı Lady Gaga'nın ilk stüdyo albümü. 19 Ağustos 2008 tarihinde Interscope Records etiketiyle satışa sunuldu. 2008 yılında Kon Live Distribution ve Cherrytree Records'a katıldıktan sonra Gaga, başta RedOne, Martin Kierszenbaum ve Rob Fusari olmak üzere çeşitli yapımcılarla albüm üzerinde çalışmaya başladı. Müzikal olarak The Fame, synthpop ve dans-pop ritimleri içerir, ayrıca 1980'lerin pop müziğinin etkilerine rastlanır. Sözler, Gaga'nın şöhrete olan sevgisinin yanı sıra aşk, seks, para, uyuşturucu ve cinsel kimlik gibi konuları barındırır. Şarkıcı, albümün tanıtımı için çeşitli televizyon programlarına katıldı ve ilk turnesi olan The Fame Ball Tour'u düzenledi. The Fame, 2009 yılında yayımlanan The Fame Monster'ın deluxe sürümünde bonus disk olarak yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Eric Schmidt</span>

Eric Schmidt ya da tam adıyla Eric Emerson Schmidt, Amerikalı yazılım mühendisi, iş insanı ve Alphabet Inc. Yönetim Kurulu Başkanıdır. 2021 yılında Forbes'e göre Schmidt tahmini 23,1 milyar USD (2021) serveti ile dünyanın en zengin 100 insanı arasında gösterilmektedir.

Kolombiya doğumlu şarkıcı Shakira'nın diskografisi 8 stüdyo albümü, 3 konser albümü, 2 promosyon albümü ve 3 derleme albümününden oluşur. Bu albümler dünya çapında yaklaşık 87 milyon adet satmıştır. Shakira bu satışla en çok albümü satılan Kolombiyalı sanatçı olmuştur. Shakira'nın sekiz ve on dört yaşlarında çıkardığı iki albüm olan "Magia"(1990) ve "Peligro" (1993) promosyon albümü olarak sayılmaktadır. Bu iki albümde ticari anlamda bir başarı yakalayamamıştır. Shakira'nın ilk resmi albümü "Pies Descalzos" dünyada 5 milyon satmıştır. 2 sene aradan sonra Shakira, "¿Dónde Están los Ladrones?" albümünü hayranlarına sunmuştur. Bu albüm Shakira'nın adının dünyada duyulmasını sağlamış, Güney Amerika'nın yanı sıra Kuzey Amerika ve Avrupa'da da büyük bir hayran kitlesi oluşturmuştur. Bu albüm ise dünyada yaklaşık 7 milyon adet satmıştır. Ayrıca bu albüm Billboard 200 listesinde #131 sırada yer almıştır. Bu albümün on bir şarkısından sekizi tekli haline gelmiştir: "Ciega, Sordomuda", "Si Te Vas", "Tú", "Inevitable", "Octavo Día", "Moscas en la Casa", "No Creo" ve "Ojos Así".

Stargate Universe, Kanada ve Birleşik Devletler ortak yapımı askerî bilimkurgu televizyon dizisi ve MGM'nin Stargate serisinin bir parçasıdır. Dizi, Brad Wright ve Robert C. Cooper tarafından yazılan "Air" adlı üç bölümlük parçanın ilk ikisi, 2 Ekim 2009 tarihinde Syfy kanalında yayınlanarak başladı.

<span class="mw-page-title-main">Türk diasporası</span> Türkiye dışında yaşayan Türkler

Türk diasporası, Türkiye'den ve eski Türk (Osmanlı) topraklarından dışarı göç etmiş Türklerin dünyadaki tahmini nüfusunu anlatmak için kullanılan terimdir. Türkiye dışındaki ülkelerde yaşayan Türkler iki grupta özetlenebilir:

Enerji yoğunluğu birim hacim başına belirli bir sistemde saklanan enerji miktarıdır. Genelde, yalnızca kullanılabilir ya da elde edilebilir enerji miktarı göz önüne alınır. Bir başka deyişle, örneğin durağan kütlenin enerjisi ihmal edilir.

<span class="mw-page-title-main">Ülkelerine göre LGBT hakları</span> Ülkelerin kendi topraklarındaki LGBT düşüncesine tesir eden yasaları

Lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT)'yi etkileyen yasalar ülkeden ülkeye, bölgeden bölgeye çok büyük farklılıklar gösterir. Kimi ülkeler eşcinsel evlilik, medeni birliktelik gibi hakları tanırken kimi ülkeler de ölüm cezası başta olmak üzere çeşitli cezalar uygulamaktadır. LGBT bireyler ile ilgili yasalardan bazıları LGBT evlat edinme, göç hakkı, Cinsel yönelimler ve askerlik hizmeti, ayrımcılık karşıtlığı, bireylere karşı şiddet, nefret suçları, oğlancılık (sodomi) ve adil, eşit olmayan reşit olma yaşı gibi yasalardır.

Uluslararası müzik endüstrisinin tipik ödülleri olan sertifikalar, kayıtların satışları esas alınılarak dağıtılır. Bu ödüllerin kriterleri dünya çapında çeşitli ülke ve bölgelerin müzik endüstrisini temsil eden çeşitli sertifika kuruluşları tarafından belirlenir. Verilen standart sertifikalar satışların artışına göre sırasıyla Altın, Platin ve bazen Elmas sertifikalardır; bunun yanı sıra Birleşik Krallık'ta en düşük sertifika olarak Altın'dan önce verilen Gümüş sertifika vardır. Platin ve Elmas sertifika alma kriterlerinin üstünde bir satışla karşılaşılması durumunda "Çoklu-Platin" ve "Çoklu-Elmas" sertifikaları verilir.

<span class="mw-page-title-main">Tehrik-i Taliban Pakistan</span>

Tehrik-i-Taliban Pakistan, alternatif olarak Pakistan Talibanı, Pakistan'ın Afganistan sınırında bulunan çeşitli İslamcı militer grupların şemsiye organizasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Britanyalılar</span>

Britanyalılar, Britonlar ya da Britanlar, Birleşik Krallık, Britanya Denizaşırı Toprakları ya da Taç toprakları vatandaşları ya da kökenlilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Tehlike Altındaki Dünya Mirasları Listesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 1972 yılında yayımlanan Dünya Mirası Sözleşmesi'nin 11.4 maddesine uygun olarak Dünya Miras Komitesi tarafından Dünya Mirası Alanları'nı belirlemek ve yönetmek amacıyla derlenmiştir. Listelenen alanlar, korunması için büyük operasyonların gerekli olduğu ve "yardım talep edilen" Dünya Mirası Alanları'ndan oluşmaktadır. Listenin amacı uluslararası farkındalığı artırmak ve tehditlere karşı önlemler almaktır. Alana yönelik tehditler arasında yakın zamanlı, gerçekleşmesi kesinleşmiş tehditler veya alanda olumsuz etkilere neden olabilecek potansiyel tehlikeler sayılabilir.