İçeriğe atla

Kaytazzade Mehmed Nazım

Kaytazzade Mehmet Nazım
Kaytazzade Mehmet Nazım
Doğum1857
Lefkoşa
Ölüm1924
Lefkoşa
MeslekŞair, yazar, memur
MilliyetKıbrıslı Türk
VatandaşlıkOsmanlı

Etkilendikleri

Kaytazzade Mehmet Nazım, (d. 1857, Lefkoşa, Kıbrıs - ö. 1924, Lefkoşa), Kıbrıslı şair, yazar, bürokrat.

Hayatı

Kaynaklarda Kaytazzâde Mehmet Nâzım Efendi'nin 1857 yılında Lefkoşa'da doğduğu belirlenmiştir. Doğduğu yerde öğrenimini bitirdikten sonra 1884 yılında kamu hizmetine girdi ve sırasıyla Sakız Adası, Adana, İstanbul, İzmir ve Bursa'da görev yaptı.[1] 1914 yılında istifa ederek Kıbrıs'a döndü.

Bir süre İstanbul'da kaldıktan sonra şair, Lefkoşa Şer'iye Mahkemesi'nde kendisine verilen kâtiplik görevini ölüm tarihi olan 1924 yılına kadar devam ettirmiştir.

Eserleri

Mensur eserleri

Şâirin Kıbrıs'ta yayımlanan yerel gazetelerde çok sayıda gazel, şarkı, kıt'a vb. şiirleri yayımlanmıştır.

Kaytazzâde M. Nâzım'ın Kıbrıs gazetesinde 39 bölüm olarak tefrika edilen Yadigâr-ı Muhabbeti başlıklı romanı, aynı gazete tarafından 1893'te (veya 1894'te) neşredildi.[2] Bu, Kıbrıs Türk edebiyatının neşredilen ilk roman oldu. Bu romanın Latin harflerine transkripsiyonunu gerçekleştiren araştırmacı Harid Fedai'ye göre, Osmanlı topraklarında hissedilen Abdülhamid baskısı romana yansımış, Servet-i Funûn edebiyatının diğer örneklerinde olduğu gibi romanda da kentsoylu aydınların yaşamları, kişisel dramları konu edilmiştir.[3] Yazarın yine Kıbrıs gazetesinde 12 bölüm halinde tefrika edilen yarım kalmış Leyle-i Visâl başlıklı ikinci bir romanı daha vardır. Birinci romanın konusu İstanbul'da, ikinci romanın konusu ise Sakız Adası'nda geçmektedir.

Yazarın 1892'de Yeni Zaman gazetesinde yayımlanan Âdem-î İhtiyâd başlıklı bir hikâyesi ile annesinin ölümü üzerine yazdığı ve yine Yeni Zaman'da tefrika edilen Feryâd-ı Garibâne başlıklı bir öyküsü bulunmaktadır.[2] 1909 tarihli Netice-i İbtilâ başlıklı bir tiyatro oyunu kaleme almıştır.

Nazım eserleri

Kaytazzâde, Müftü Hasan Hilmi Efendi'den sonra aruz vezni kullanan Kıbrıslı şairlerin en güçlü temsilcilerinden biri olarak kabul edilir. 19'uncu yüzyıl şairi olması nedeniyle hem divan şiirine, hem de Tanzimat Edebiyatı'na ait özellikler taşımaktadır.[4] Şairin Kıbrıs'ta yayımlanan yerel gazetelerde çok sayıda gazel, şarkı, kıt’a türünde şiirleri yayımlanmıştır.

Kaytazzâde Mehmed Nâzım Efendi'nin şiirlerinden Mevlâna Celâleddîn-î Rûmî'ye büyük saygı duyduğu ve Mevlevîlik'e yürekten bağlı olduğu anlaşılmaktadır. Kaytazzâde Mehmed Nâzım Efendi'nin şiirleri arasında Mevlâna'ya yazılmış üç şiir ile bir beyit bulunmaktadır. Üç şiirden biri gazel, diğer ikisi ise kıta ve kıta-i kebire nazım şekilleriyle yazılmıştır.[5]

Tahassür başlıklı ikinci mersiye, hicrî 1311, miladi 1893 yılında hac fârizâsını yerine getirmek üzere gittiği kutsal topraklarda, Tûr'da ölmüş olan Lefkoşa Mevlevîhanesi Postnişîni Savfet Dede için yazılmıştır.[6] Beş dörtlükten oluşan mersiye, Tahassür başlığından da anlaşılacağı gibi, şairin hasret ve üzüntüsünü dile getirmektedir. Kendisi de Mevlevî tarikatına bağlı olan Mehmet Nâzım Efendi, mürşîdinin vefâtından büyük bir üzüntü duymuştur. Şairin oğlu Gâlib ile zevcesi Zehra Hanım'ın vefâtları üzerine kaleme aldığı mersiye türünde bir kıt'ası daha bilinmektedir:

"Ciğer-pâremdi oğlum Gâlib‟im Zehrâ refîkamdı

İkisinden de dûr oldum ne Gâlib kaldı ne Zehrâ

Vücûdun inkılâb eyler nihâyet bir avuç hâke

Olursun sen de pey-rev anlara ey Nâzım-ı şeydâ"[7]

Kaytazzâde Mehmet Nâzım Efendi'nın 1909 tarihli Rûh-ı Mecrûh başlıklı şiir kitabı, 1993 yılında yeniden yayımlandı.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b Kıbrıslı Şair Kaytazzade Mehmet Nazım Efendi’nin Mersiyeleri Üzerine Bir İnceleme 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi
  2. ^ a b Kıbrıs Türk Edebiyatı- Başlangıçtan Bugüne-, 1989, s.41-44 [1] 3 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ Aylanç, Mihriban (2017). Kıbrıs Türk Romanı Eserler Sözlüğü. Lefkoşa: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Yayınları. ss. 17-18. 
  4. ^ "Kıbrıslı Şair Kaytazzade Mehmet Nazım Efendi'nin Mersiyeleri Üzerine Bir İnceleme". web.archive.org. 1 Mayıs 2022. 1 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2022. 
  5. ^ Kıbrıslı Şair Kaytazzâde Mehmed Nâzım Efendi"nin Mevlâna"ya Yazdığı Şiirler 2 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ "Kaytazzâde Mehmed Nâzım Efendi | Semazen Akademik". web.archive.org. 1 Mayıs 2022. 1 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2022. 
  7. ^ "Wayback Machine" (PDF). web.archive.org. 1 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Galip</span> Türk divan edebiyatı şairi (1757 - 1798)

Galib Mehmed Esad Dede veya tanınan kısa adıyla Şeyh Galib, Türk divan edebiyatı şairi ve mutasavvıf.

<span class="mw-page-title-main">Suat Derviş</span> Türk gazeteci ve yazar

Hatice Suat Derviş, Türk gazeteci ve yazardır.

Şair Eşref,, Türk şair ve kaymakam.

Esrâr Dede, Türk Dîvân edebiyatı şairi; mutasavvıf.

<span class="mw-page-title-main">Kâmil Paşa</span> 204. Osmanlı sadrazamı

Kıbrıslı Mehmet Kâmil Paşa, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde 4 kez sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Nâzım Paşa</span>

Hüseyin Nâzım Paşa (d. 1854, İstanbul - ö. 1927, İstanbul), Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde valilik mevkilerinde bulunmuş, ayrıca yazarlık ve gazetecilik yönü de bulunan bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Muallim Naci</span> Türk tanzimat dönemi yazarı ve şairi

Muallim Naci, Türk yazar, şair, öğretmen ve eleştirmen.

<span class="mw-page-title-main">Nâzım Hikmet</span> Türk şair ve yazar (1902–1963)

Nâzım Hikmet, Türk şair ve yazardır. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül almıştır. Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nazım Kıbrısî</span> Kıbrıslı mutasavvıf (1922–2014)

Mehmet Nâzım Âdil ya da halk arasında bilinen isimleriyle Nâzım Kıbrısî veya Şeyh Nâzım, Kıbrıslı mutasavvıf. Nakşibendiliğin Hâkkânî kolunun kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Nabizâde Nâzım</span> Tanzimat Dönemi eserler veren Osmanlı-Türk yazar

Nabizâde Nâzım, Osmanlı Türkü Tanzimat dönemi yazarıdır.

Kıbrıs Türk edebiyatı, Türkiye'ye paralel bir gelişim göstermiştir. Ancak, 1923-1955 arasında bir suskunluk dönemi yaşanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tâhirü'l-Mevlevî</span>

Tâhirü'l-Mevlevî, şair, yazar, Mevlevî Dedesi, mutasavvıf, gazeteci, müderris, mesnevîhân ve edebiyat tarihçisi.

Nazif Süleyman Ebeoğlu, Kıbrıs Türkü yazar ve şair.

Taner Baybars,, Kıbrıs Türkü şair, yazar. Tam ismi Taner Halil Fikret Baybars'tır.

Hikmet Afif Mapolar, Kıbrıslı Türk yazar ve gazetecidir.

Faize Özdemirciler, Kıbrıslı Türk şair ve yazardır.

Ejdan Sadrazam, Kıbrıslı Türk şair, yazar, bürokrat ve akademisyen.

Süleyman Uluçamgil, tam adıyla Süleyman Ali Uluçamgil, Kıbrıs Türkü şairdir.

Mehmet Şinasi Tekman, Kıbrıs Türkü ressam, heykeltıraş, şair ve yazar. Çok kimlikli bir sanat tasavvuruna sahip olan Tekman 1952’de Lefkoşa Türk Erkek Lisesi sonrasında 1954’te Omorfo Türk Öğretmen Koleji'nden mezun oldu. İlk yazılarını lise öğrencilerinin çıkardığı Çığ adlı bir dergide çıkmıştı. İngiltere'de 1956-58 arasında King Alfred’s College'de el sanatları ve teknik resim üzerine eğitimine devam etti. Kıbrıs'ta birçok lisede öğretmenlik yaptı, 1968'e kadar birçok okulda öğretmenlik ve okul idareciliği yaptı. Bu tarih sonrasında Türk Maarif Koleji'nde başöğretmen olarak görev aldı ve 1990'da emekliye ayrıldı. Öğretmenlik mesleği sırasında 1959’da Türk okullarındaki ilk seramik atölyesini Lefke Teknik Lisesi’nde açan Tekman, 1950'lerin sonlarından itibaren bölgesel bir simge olan zeytin ağaçları dışında deniz atığı olan ağaç parçaları, yangınlarda zarar görmüş yanmış ağaç kütüklerini kullanarak ahşap heykeller yaptı. Ahşap heykeller ve oyma çalışmaları haricinde şiir ve fotoğraflarıyla da tanındı. Köylü gazetesinde, Çardak ve Çevre gibi yayınlarda yazılar yayımladı. Üç şiir kitabı yayımlamışken bir de oyunu bulunmaktadır.

Nisâyî veya Nisai, 15-16. yüzyıl arasında Osmanlı'da yaşamış Türk kadın divan şairi.