İçeriğe atla

Kayserya'ya Yürüyüş

"Kayserya'ya Yürüyüş" (İbraniceהליכה לקיסריה, Halika LeKaysarya; İngilizceA Walk to Caesarea), aynı zamanda şarkı versiyonundaki "Eli, Eli" (İbraniceאֵלִי, אֵלִי, "Tanrım, Tanrım") açılış sözcükleri ile de bilinen, 1942'de Macar Yahudisi ve İkinci Dünya Savaşı direnişçisi Hanna Senesh tarafından yazılan İbranice bir şiirdir.[1] İsrailli besteci David Zehavi tarafından 1945'te bestelenmiştir.[2] Senesh şiiri, antik liman kenti Kayserya'ya yakın bir mesafede bulunan kibbutz Sdot Yam'da yaşarken yazdı.

Şarkı İsrail'in resmi olmayan marşlarından biri olarak kabul edilir[2] ve İsrail'deki Yom HaShoah'ta (Holokost Anma Günü) en çok çalınan şarkıdır.[3]

Şarkı versiyonunun Türkçe çevirisi:

Tanrım, Tanrım,
hiç bitmesin
kum ve deniz,
suyun hışırtısı,
gökyüzünün parıltısı,
insanın duası.

Kaynakça

  1. ^ "My God, May This Wonder Never End - Poem of The Week". Haaretz. 24 Şubat 2015. 20 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2022. 
  2. ^ a b "Fire In My Heart: About the Exhibition". Museum of Jewish Heritage. 24 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2016. 
  3. ^ "The most played song on Yom HaShoah". 27 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yom Kippur</span> Yahudilik için bir dinî bayram

Yom Kippur, Yahudiliğin en mukaddes bayramıdır. Var olan şahsi günahlar için Yahudiler tarafından oruç tutularak tövbeler edilir. Gregoryen takvimine göre hesaplandığında Eylül veya Ekim aylarının farklı günlerine denk gelir.

<span class="mw-page-title-main">Roş Haşanah</span> Yahudi Bayramı

Roş Haşanah, Yahudiler tarafından kutlanan İbrani takviminin yeni yılıdır. Tanah'ta Yom Teruah olarak geçen bu günün manasal meali "haykırış (çoşku) ve devirme günü"dür.

<span class="mw-page-title-main">Push the Button (Teapacks şarkısı)</span>

"Push the Button", İsrailli müzik grubu Teapacks tarafından seslendirilen bir şarkıdır. İsrail'in kamusal yayın kuruluşu IBA tarafından ülkeyi yarışmada temsil etmek üzere görevlendirilen Teapacks, yarışma için dört şarkı hazırladı ve halk oylamasına sunulan bu dört şarkı arasından en çok puan alan Helsinki, Finlandiya'da gerçekleştirilen 2007 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i temsil etmeye hak kazandı. İbranice, İngilizce ve Fransızca sözlerden oluşan şarkı, İsrail'in yarışmaya gönderdiği ilk (kısmen) Fransızca şarkı idi; ülkenin önceki tüm şarkıları ya tamamen İbranice ya da yarı yarıya İbranice ve İngilizce idi. Şarkı, yirmi sekiz ülkenin sahne aldığı finali 17 puan toplayarak yirmi dördüncü sırada tamamladı ve yarışma kuralları gereği ilk ona giremediği için elendi. Bu, İsrail'in yarışma tarihindeki ikinci finale çıkamayışı ve aldığı en kötü sonuç idi.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail</span>

İsrail, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1973 yılında, Raşut Ha-Şidur isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Ancak, 2018 yılından beri İsrail'in katılımı İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (İKYK) tarafından sağlanmaktadır. İsrail, Avrupa kıtasında hiç toprağı bulunmamasına rağmen yarışmaya katılan ilk ülkedir. İsrail'i 1980 yılında Fas, 1981 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti, 2006 yılında Ermenistan ve 2015 yılında Avustralya izlemiştir.

<i>Haaretz</i> İsrailli günlük gazete

Haaretz veya tam ismiyle Hadashot Ha'aretz (חַדְשׁוֹת הָאָרֶץ‎, romanize: Ḥadshot Ha'aretz, lit. "vatan haberleri"), İsrail'in en eski günlük gazetesi olan gazetedir. 1919'da kurulan gazete, Berliner formatında İbranice ve İngilizce olarak yayım yapmaktadır. İnternet'te de her iki dilde yayını vardır. Kuzey Amerika'da ise haftalık olarak çıkarılmaktadır.

İyar İbrani takvimine göre resmi yılın sekizinci ayıdır ve dini yılın ikinci ayıdır. 29 gün süren bu ay Gregoryen takviminde Nisan-Mayıs aylarına düşer. Bu isim dile Babilceden girmiştir; Tanah'ta Babil Sürgününden önce bu ay için ışık veya aydınlık anlamına gelen Ziv ismi kullanıldığı görülür.

<span class="mw-page-title-main">Deniz Ezgisi</span>

Deniz Ezgisi Eski Ahit'in Çıkış kitabında yer alan bir şiirdir. 20 ve 21. baplarda geçen daha kısa olan ilahi ise Miryam ve diğer kadınlar tarafından söylendi. İddia edildiğine göre bu ezgi, İsrailoğulları Kızıldeniz'i geçip güvenliğe kavuştuğu zaman, denizi geçmeye çalışan Mısır ordularının yıkılmasından sonra ve Kenan topraklarını fethetmeden önce söylendi.

<span class="mw-page-title-main">Şavuot</span>

Şavuot, Sivan ayının 6. günü kutlanan bir Yahudi bayramıdır. Genelde Mayıs ya da Haziran ayının ilk yarısına denk gelir. Şavuot, Tanrı’nın Sina Dağı’nda toplanan İsrail milletine Tevrat’ı vermesinin yıl dönümünü anar. Tevrat’ta Şavuot ve Tanrı’nın Tevrat’ı göndermesi arasındaki ilişki açık olmamasına rağmen, Şavuot, üç hac festivalinden biridir. Omer’in Sayılması’nın Sefirat ha Omersonuçlandığını gösterir. Şavuot’un tarihi direkt olarak Hamursuz Bayram’ıyla bağlantılıdır. Tevrat’ın verdiği talimata göre, yedi haftalık ‘Omer’in sayılması’ Şavuot ile sonuçlanır. Günleri ve haftaları saymak olan bu davranış, Tevrat’ın gönderilmesine duyulan şevki ve beklentiyi anlatır. Hamursuz Bayramı’nda Yahudiler, Firavun’un kölesi olmaktan kurtarıldı; Şavuot’ta ise bu millet, Tevrat’la birlikte, Tanrı’ya hizmet etmeye bağlanmış bir millet oldu. Şavuot, İsrailliler tarafından oldukça bilinen ve kutlanan bir festivalken, diaspora Yahudiler, bu festivali çok bilmezler. Yahudi kanunlarına göre, İsrail’de bir gün, diasporada iki gün olarak kutlanır. Reformist cemaatler bir gün olarak kutlar

<span class="mw-page-title-main">Maariv</span>

Maariv İsrail'de yayınlanan İbranice yayın yapan ulusal anaakım gazetedir. İsrail'de Yedioth Ahronoth gazetesinden sonra en çok satılan ve Yedioth Ahronoth ve Israel HaYom gazetelerinde sonra en çok okur sayısına sahip gazetedir. 2012'nin ilk yarısı itibarıyla Maariv gazetesinin pazar payı %11.9'dur.

İsrail, Norveç'in Bergen şehrinde gerçekleştirilen 1986 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden ikili, Moti Giladi ve Sarai Tzuriel, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından gerçekleştirilen Kdam Eurovision isimli ulusal finalin galibi oldu; böylece "Yavo Yom" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Giladi ve Tzuriel ikilisi, yarışmayı 7 puan toplayarak on dokuzuncu sırada tamamladı.

<span class="mw-page-title-main">Svika Pik</span> İsrailli pop şarkıcısı ve müzisyen

Henrik Zvi "Svika" Pik, isminin diğer yaygın kullanılış biçileri ile Tzvika Pik, Tsvika Pik veya Zwika Pik, İsrailli pop şarkıcısı ve müzisyendir.

İsrail, kendisi ile birlikte yirmi üç ülkenin katıldığı 1999 Eurovision Şarkı Yarışması'na başkenti Kudüs'te ev sahipliği yapmış idi. İsrail'i temsil eden müzik grubu Eden, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından "Yom Huledet" isimli şarkıyı yarışmada seslendirmek üzere görevlendirilmişti. Yarışma finalinde 93 puan toplayan İsrail, on sekiz ülkeyi arkasında bırakarak beşinci geldi.

İsrail, İsveç'in başkenti Stockholm'da yapılan 2016 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. İsrail'in şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu רשות השידור (IBA) tarafından düzenlenen HaKochav Haba Le’eyrovizion 2016" yarışmasında belirlenmiştir. İsrail'i Made of Stars adlı şarkısıyla Hovi Star temsil etmiştir.

İsrail, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Dolev Ram ve Penn Hazut'un yazdığı "I Feel Alive" adlı şarkıyla katılmıştır. İsrail'in şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Raşut Ha-Şidur (IBA) tarafından HaKokhav HaBa L'Eirovizion adlı Ulusal final yöntemi doğrultusunda Ukrayna'da İsrail'i temsil edecek kişi belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">David Elazar</span>

David "Dado" Elazar, IDF'in dokuzuncu Genelkurmay Başkanı olmuş İsrailli askerdi. Yom Kippur Savaşının ardından istifa etti.

<span class="mw-page-title-main">İmri Ziv</span>

İmri Ziv, İsrailli şarkıcı-şarkı yazarı. 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail'i Kiev'de temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yıpratma Savaşı</span>

Yıpratma Savaşı, 1967-1970 yılları arasında Sina Yarımadası'nda İsrail ile Mısır ve müttefikleri arasında meydana gelen çatışmalardır.

Bağımsızlık Günü, 1948'de İsrail Bağımsızlık Bildirgesi'ni anan İsrail'in ulusal günüdür. Resmi ve resmi olmayan bazı etkinliklerle kutlanır.

İsrail, 2023 Eurovision Şarkı Yarışması 'na Noa Kirel'in seslendirdiği "Unicorn" adlı şarkısıyla katılmıştır. İsrailli yayıncı תאגיד השידור הישראלי (IPBC) tarafından Birleşik Krallık'ın Liverpool kentinde yapılan 2023 yarışması'nda İsrail'i Noa Kirel'in temsil etmesine karar vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bat-Sheva Dagan</span> Polonyalı-İsrailli Holokost mağduru eğitimci, psikolog, yazar ve konuşmacı (1925-2024)

Bat-Sheva Dagan, Polonyalı-İsrailli Holokost mağduru eğitimci, psikolog, yazar ve konuşmacı.