İçeriğe atla

Kayseri Muharebesi

Kayseri Muharebesi
Bizans-Selçuklu savaşları
Tarih1067
Bölge
Sonuç

Selçuklu zaferi.

  • Kayseri Bizanslılar tarafından kaybedildi.[1]
Taraflar
Büyük Selçuklu DevletiBizans İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Alp Arslan
Afşin Bey[2]
Romen Diyojen
Güçler
Bilinmiyor Bilinmiyor
Kayıplar
Bilinmiyor Bilinmiyor

Kayseri Muharebesi, 1067 yılında Alp Arslan komutasında Selçuklu Türklerinin Kayseri'ye saldırması ile gerçekleşen çatışmadır. Şehir Türklerin eline geçmiş ve Aziz Basileios Katedrali zarar görmüştür.[3] Kayseri'nin ardından, Selçuklu Türkleri Anadolu'yu ele geçirmek için bir başka teşebbüste bulunmuş ve 1069 yılında Konya'ya saldırmışlardır. Bu, Romen Diyojen'in ikinci seferini başlatmasına neden olmuştur.[4]

Kaynakça

Özel
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Konstantinopolis Kuşatması (717-718)</span> Emevi Araplarının Bizans başkentine karşı gerçekleştirdiği başarısız işgal girişimi (717-718)

Konstantinopolis'in İkinci Arap Kuşatması (717-718), Arapların Bizans İmparatorluğu'nun başşehri olan Konstantinopolis'u almak için karadan ve denizden girişimde bulundukları bir kuşatmaydı. Arap kara kuvvetleri Mesleme bin Abdülmelik tarafından yönetiliyordu, Konstantinopolis'in dayanıklı ve görünen surları ve Bulgar atakları karşısında yenildiler. Deniz filoları Rum Ateşi tarafından tahrip edildi ve arta kalanları daha sonra yurtlarına geri dönüşlerinde fırtınada battı. Kuşatma sık sık geniş çaplı çalışılmış bir savaş olan Puvatya Muharebesi ile kıyaslansa da o savaş Müslümanların doğudan Avrupa içinde genişlemelerini yaklaşık 700 yıl durdurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">I. Manuil</span> Bizans İmparatoru

I. Manuil Komninos, 1143-1180 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatorudur.

<span class="mw-page-title-main">II. Baudouin (Latin imparatoru)</span>

II. Baodouin, Konstantinopolis'te kurulan Latin İmparatorluğu'nun 1228 ile 1261 tarihleri arasında son imparatoru.

Doğu Roma iç savaşı (1341-1347) Doğu Roma İmparatorluğu'nun Balkan topraklarında, III. Andronikos'un ölümünden sonra ortaya çıkıp 6 yıl süren iç savaş dönemidir. Bazen İkinci Paleologos İç Savaşı olarak da geçer. Bu iç savaş, Doğu Roma cemiyeti içinde aristokrasi ile orta ve alt sınıf arasında gelişmiş, sınıflar arası mücadele yaratmıştır. Aristokrasi tarafında VI. İoannis, orta ve alt sınıf tarafında mevcut hanedan mensupları yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ekskubitores</span>

Excubitores erken dönem Bizans imparatorlarının imparatorluk muhafızları olarak yaklaşık 460 yılında kurulmuştur. Komutanları kısa sürede büyük etki sahibi olmuş, aralarından 6. yüzyılda bir dizi imparator çıkmıştır. Excubitores geç 7. yüzyılda kayıtlarında görülmemeye başlamışlardır, fakat 8. yüzyıl ortalarında, orta dönem Bizans ordusunun çekirdeğini oluşturan seçkin "tagmata" birliklerinden birine dönüşmüşlerdir. Excubitores hakkında son kayıt 1081 yılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tagma</span>

Tagma tabur ya da alay büyüklüğünde askerî birlik.

<span class="mw-page-title-main">Bizans ordusu</span> ordu

Bizans ordusu veya Doğu Roma ordusu, Bizans donanmasının yanında hizmet veren Bizans silahlı kuvvetlerinin başlıca askeri organıydı.

Karabisianoi, orta 7. yüzyıldan erken 8. yüzyıla kadar Bizans donanması'nın dayanak noktasıdır. Kelime olarak Yunanca "gemiler" için karabos ya da karabis ve "gemiler için insanlar, denizciler" anlamına gelmektedir. Karabisianos, Bizans İmparatorluğu'nun ilk sabit deniz kurumudur, denizde İslam'ın yayılışının önüne geçmek için kurulmuştur. 718-730 arası bir zaman kaldırılmış ve yerine bir dizi denizci thema kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bizans askerî talimatları</span>

Bu makale, "Askerlik sanatı üzerine" Bizans İmparatorluğu'nda üretilmiş çok miktarda makalelerin en önemlilerini listeler ve kısaca haklarında bilgi verir.

<span class="mw-page-title-main">Bizans İç Savaşı (1321-1328)</span>

Bizans İç Savaşı (1321-1328) Bizans İmparatorluğu'nun yönetimi üzerine Bizans imparatoru II. Andronikos ile torunu III. Andronikos arasında gerçekleşen bir dizi ihtilaftır.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Paleologos</span> Mora despotu

Thomas Paleologos ya da Palaeologus, Mora despotu.

<span class="mw-page-title-main">Mesazon</span> Bizans İmparatorluğunun başbakanı olarak hareket eden yüksek makam

Mesazōn Bizans imparatoru'nun başbakanı ve baş yardımcısı olarak hareket eden Bizans İmparatorluğu'nun son yüzyıllarında yüksek bir makam ve görevlisi.

<span class="mw-page-title-main">Şam Kalesi</span>

Şam Kalesi Suriye, Şam'da büyük bir Orta Çağ müstahkem sarayı ve hisarıdır. 1979 yılında UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Şam eski şehrinin bir parçasıdır.

Porsuk bin Porsuk ya da Bursuk bin Bursuk olarak da bilinir, Hamedan emiri.

Robert Crispin, Frankopoulos adlandırılır, Norman paralı askerdir. Robert, Gilbert Crispin'in oğludur. Gilbert ve William isimli iki kardeşi vardır. William, Neaufles lordudur. 1064'te Barbastro Haçlı Seferi'ne katıldıktan sonra bir noktada Robert, Bizans generali İsaakios Komnenos'un komutası altında Urfa'da konuşlanan kendi milliyetinden oluşan bir birliğin lideri oldu. 1069'da Robert kısa bir isyandan sonra Romen Diyojen tarafından tutuklandı. Selçuklu Türklerine karşı savaştı ve Malazgirt Meydan Muharebesi'nden kısa bir süre sonra zehirlendi.

Konya Kuşatması Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun Bizans şehri Konya'yı başarısızlıkla sonuçlanan ele geçirme teşebbüsüdür. Sırasıyla 1064 ve 1067 yıllarında Ani ve Kayseri düştükten sonra, Doğu'da bulunan Bizans ordusu Türklerin ilerlemesine karşı koymak konusunda çok zayıftı. İmparator Romen Diyojen'in çabaları olmasaydı, Bizans İmparatorluğu daha önce "Malazgirt" felaketine maruz kalırdı. Suriye'den başarılı bir karşı saldırı Türkleri geri çekti. Konya'ya yapılan saldırı püskürtüldükten sonra, Romen Diyojen ikinci seferini başlattı. Ordusunun, II. Basileios'un ölümünden bu yana kötü yönetilen hasta doğasına rağmen, Romanos tarafından daha fazla sefer gerçekleştirildi.

John F. Haldon Britanyalı tarihçi ve Shelby Cullom Davis'in 30 Avrupa Tarihi Profesörü, Bizans Tarihi ve Yunanistan Araştırmaları Profesörü ve aynı zamanda Princeton Üniversitesi Mossavar-Rahmani İran ve Basra Körfezi Çalışmaları Merkezi Direktörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Bucellarii</span>

Bucellarii Geç Antik Çağ'da Roma İmparatorluğu'nda kullanılan eskort birlikleri oluşumudur. Flavius Aetius ve Belisarius gibi yüksek rütbeli askerler veya sivil memurlar tarafından istihdam edilirlerdi. Kelime, bu birlikler tarafından yenen ve buccellatum denilen ekmek tayınlarından türetilmiştir. Bucellarii terimi, İmparator Honorius'un hükümdarlığı sırasında yaygın olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Şayzar Kuşatması</span> Kuşatma

Şayzar Kuşatması, 28 Nisan - 21 Mayıs 1138 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Bizans İmparatorluğu, Antakya Prensliği ve Urfa Kontluğu'ndan oluşan müttefik kuvvetleri Müslüman Suriye'yi işgal etti. Ana hedefleri Halep kentinden geri çekilen birleşik Hristiyan orduları, saldırı ile bir dizi müstahkem yerleşim yerlerini ele geçirdiler ve sonunda Münkız Emirliği'nin başkenti Şayzar'ı kuşattılar. Kuşatma şehri ele geçirdi, ancak kaleyi ele geçiremedi; Şayzar Emiri'nin tazminat ödemesi ve Bizans imparatorunun vasalı olmasıyla sonuçlandı. Bölgenin en büyük Müslüman prensi I. İmâdüddin Zengî'nin güçleri müttefik ordusuyla çatışmaya girdi, ancak müttefik ordusu savaş riskine girmeyecek kadar güçlüydü. Sefer, Bizans egemenliğinin kuzey Haçlı devletleri üzerindeki sınırlı doğasının ve Latin prensleri ile Bizans imparatoru arasında ortak amaç eksikliğinin altını çizdi.

<span class="mw-page-title-main">Elizabeth Jeffreys</span>

Elizabeth Jeffreys "FAHA", İngiliz tarihçi ve akademisyen.