İçeriğe atla

Kayseri Bez Fabrikası

Sümerbank Kayseri Bez Fabrikası, Kayseri'de 1932-1935 yılları arasında faaliyet göstermiş sanayi tesisidir.

Halk tipi, ucuz pamuklu kumaş ve iplik üretmek için kurulmuştur; Türkiye'de sanayileşme hareketini başlatan ve devlet tarafından yapılmış ilk tesistir.[1] Üretime 1999 yılına kadar devam etti.[2] Tesis, 2012 yılında Abdullah Gül Üniversitesi’ne tahsis edildi ve restore edildi. Günümüzde Abdullah Gül Üniversitesi eğitim kampüsü olarak kullanılmaktadır.[3]

Arka plan

Türkiye Cumhuriyeti'nde, 1930’ların başında dünya ekonomik buhranına karşı bir çözüm olarak ılımlı devletçi bir modelle sanayileşmeyi gerçekleştirmek için çalışmalar yapılmıştır. 1932'de Türkiye'ye gelen bir Sovyet heyetinin hükûmete sunduğu “Türkiye’de Pamuk, Keten, Kendir, Kimya, Demir Sanayi” başlıklı rapordan da faydalanarak 1933'te “Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı” hazırlandı. Bu planı gerçekleştirmek üzere Sümerbank, sermayesi tamamen Hazine tarafından karşılanarak kuruldu; bankanın ötesinde bir anonim şirket olarak yapılandırıldı.

Sovyet Birliği'nin Sanayi Bakanlığı bünyesinde kurulan Türkstroy adlı özel şirketle 1934 yılında bir protokol imzalandı. Bu protokole göre Türkiye, Sovyet Birliği'ne narenciye başta olmak üzere yaş meyve ve sebze ihraç edecek, karşılığında ise alınan danışmanlık, mali ve teknolojik yardımlarla Sümerbank Kayseri Bez ve Nazilli Basma fabrikaları kurulacaktı.[4]

Tarihçe

Kayseri Bez Fabrikası, 1933 yılında hazırlanan Birinci Beş Yıllık Sanayileşme Planı kapsamında, hammaddesi yurtiçinde üretilen pamukları işlemek üzere kurulmuştur. Betonarme ve yığma karma inşaat tekniği ile yapılan fabrika, Sovyetler Birliği'nde tasarlandı ve Sovyetler Birliğinden alınan 8,5 milyon liralık kredi ile kuruldu[2]

Projenin hazırlık aşamasında tekstilcilerden oluşan bir heyet Sovyetler Birliğinden gelerek yer tespiti için incelemer yapmış; heyetin 22 Eylül 1933'te sunduğu rapor doğrultsunda fabrikanın yeri tespit edilmiştir. Önemli ulaşım yollarının kavşağında bulunduğu için Kayseri tercih edildi.[5] Projeyi hazırlama, makineleri temin etmek, montaj ve işletimini sağlamak görevleri tasarımı mimar İvan Sergeevich Nikolaev'a verildi. Müteahhitliği Abdurrahman Naci Bey üstlendi.[6]

Temeli dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından 20 Mayıs 1934'te atıldı. İnşası 16,5 ayda tamamlandı. Açılışı, 16 Eylül 1935'te Ekonomi Bakanı Celal Bayar tarafından yapıldı.[1] Fabrika açıldığında harman dairesi, hallaç dairesi, tarak dairesi, cer makineleri, kaba fitil makineleri, orta fitil makineleri, vater (bükme makineleri) ile dokuma kısımlarından oluşmakta ve 17 çeşit kumaş üretimi yapabilmekteydi.[6]

Kaynakça

  1. ^ a b Semiz, Yaşar; Toplu, Güngör (30 Nisan 2019). "CUMHURİYET DÖNEMİNDE DEVLET TARAFINDAN KURULAN İLK SANAYİ KURULUŞU KAYSERİ SÜMERBANK BEZ FABRİKASI". Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi (45): 29-59. doi:10.21563/sutad.636097. ISSN 1300-5766. 11 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2022. 
  2. ^ a b Aslıiskender, Burak. "Fabrikadan Üniversite Kampüsüne: AGÜ Sümer Kampüsü". Mimarlık Almanağı 2016. 11 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2022. 
  3. ^ "Abdullah Gül Üniversitesi - 3'üncü Nesil Devlet Üniversitesi". www.agu.edu.tr. 12 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım 2022. 
  4. ^ Baykal, Pınar Duru (Kasım-Aralık 2021). "Cumhuriyet Tarihimizin Devlet Eliyle Kurulan İlk Tekstil Fabrikaları" (PDF). Tekstil Mühendisinin Sesi Sayı 10. 11 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Kasım 2022. 
  5. ^ Davulcu, Ebru; Davulcu, Asım (1 Kasım 2019). "SÜMERBANK KAYSERİ BEZ FABRİKASI'NIN KURULUŞUNUN DÖNEMİN GAZETELERİNDE SUNUMU: CUMHURİYET, ULUS GAZETELERİ ÖRNEĞİ". Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi. 6 (9): 9-35. 11 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2022. 
  6. ^ a b "Kayseri Sümerbank Mensucat (Dokuma) Fabrikası". Atatürk Ansiklopedisi. 16 Şubat 2021. 23 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Gül</span> 11. Türkiye cumhurbaşkanı (2007–2014)

Abdullah Gül, Türk ekonomist, akademisyen, siyasetçi ve Türkiye'nin 11. cumhurbaşkanı. Cumhurbaşkanlığı görevini 2007 - 2014 yılları arasında sürdürmüştür. Bu görevinden önce 4 aylığına 2002 - 2003 yılları arasında Türkiye Başbakanı olarak görev almıştır. 2003 - 2007 yılları arasında Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hacılar</span> İlçe, Kayseri, Türkiye

Hacılar, Kayseri ilinin ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hereke halısı</span>

Hereke halısı Türkiye'de Kocaeli'ne bağlı bir kıyı şehri olan Hereke'de üretilen halıdır. Çift düğüm tekniği kullanılması ve el yapımı olması onu diğer halılardan farklı kılar. Yapımı yıllar sürebilmektedir. Birinci sınıf İpek kullanılarak örülen halılar saraylarda dekorasyon olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kadir Has</span> Türk iş insanı ve hayırsever (1921-2007)

Kadir Hasoğlu, Türk iş insanı, hayırsever.

<span class="mw-page-title-main">Sümerbank</span> 1933 yılında kurulmuş, ticari nitelikte mal üreten firma ve banka

Sümerbank, özel bütçenin temelini oluşturan katma bütçeli idare uygulamasının başladığı 1933 yılında kurulmuş, ticari nitelikte mal üreten kuruluş. Tekstil sanayisi ile aynı anda banka konumunda.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Şeker Fabrikaları</span>

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş., ana faaliyet alanı kristal şeker üretimi olan ve bünyesinde 15 şeker fabrikası, 2 makine fabrikası, 2 alkol fabrikası, 1 tohum işleme fabrikası, 1 emaf, 1 araştırma enstitüsü barındıran büyük bir KİT'tir. Ortadoğu şeker pazarının %65'ine hakim olan Türkşeker, şekeri şeker pancarından elde etmektedir. Yan ürün küspe hayvancılığın gelişmesini teşvik eder. Diğer yan ürün melas ise maya, yem ve alkol sanayisinin en temel hammaddesidir.

<span class="mw-page-title-main">58. Türkiye Hükûmeti</span> Gül Hükûmeti (2002–2003)

58. Türkiye Hükûmeti veya Gül Hükûmeti, 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisinin tek başına iktidara gelmesinden sonra, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyaset yasağı yüzünden seçimlere katılamaması nedeniyle Kayseri milletvekili Abdullah Gül'ün kurduğu hükûmettir.

<span class="mw-page-title-main">SEKA</span>

SEKA, Türkiye'de kâğıt sanayiinde yatırım ve planlamalar yapan kamu kuruluşudur. 1998 yılında özelleştirme kapsamına alınıp anonim şirkete dönüştürüldü. Kuruluş, 2005 yılında Sümer Holding ile birleştirilerek kapatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Ali Kâğıtçı</span> Osmanlı Türkü kimyager ve mühendis

Mehmed Ali Kâğıtçı, Türk kimyager ve kâğıt mühendisi.

Sümerbank Merinos Yünlü Sanayi Dokuma Fabrikası, Türkiye'nin ilk sanayileşme atılımları çerçevesinde 1938'de Bursa'da hizmete girmiş tekstil fabrikasıdır. Önceleri sadece iplik üretirken 1944'te dokuma, 1946'da apre tesisleri ilave edilmiş; böylece Ortadoğu ve Balkanlar'ın en büyük entegre yünlü kumaş fabrikası olmuştur. Cumhuriyet tarihinin sembol işletmelerinden birisidir. 1960'larda Bursa şehrinin ekonomisine en önemli katkıyı sağlayan kurum haline gelen fabrika, 2004 yılında kapatıldı ve arazisi Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne bedelsiz devredildi.

<span class="mw-page-title-main">Sümer Holding</span>

Sümer Holding AŞ, Türkiye’de faaliyet gösteren holding kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Gül Üniversitesi</span> Kayseride kurulu devlet üniversitesi

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ), 2010 yılında Kayseri'de kurulan devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de tekstil</span>

Anadolu topraklarında antik çağdan beri dokuma yapılmaktaydı. Osmanlı'nın yükselişi ile Anadolu imparatorluğun tekstil üretiminin merkezi oldu. Hint pamuğunun Türk pamuğunu egale etmesi ve Sanayi Devrimi'nin teknolojisine yetişememek Anadolu tekstiline darbe vurdu. İmparatorluğun batılılaşma çabaları neticesinde 19. yüzyıl sonlarında fabrika üretimi başladı. Osmanlı İmparatorluğu döneminde dokuma konusunda Denizli ve Tokat, ipekli ürünler konusunda da Bursa bölgesinde küçük işletmeler halinde üretim vardır. 1915 yılında önde gelen 22 kamu sanayi işletmesinin 18’i, 28 anonim şirketin 10’u, 214 özel sektör işyerinin 45’i ve toplam 264 sanayi işyerinin 73’ü tekstil sanayisinden oluşmaktaydı. Cumhuriyet döneminde 1933'te Sümerbank yasasıyla Bakırköy, Kayseri, Ereğli bez fabrikaları ve Nazilli basma fabrikası; 1938'den sonra da Bursa Merinos, Malatya pamuklu ve Eskişehir basma fabrikaları kurulmuştur. Tüm tekstil ve konfeksiyon fabrikaları ve atölyeleri Sümerbank çatısı altında toplanmıştır.Tekstil sektörüne tasarımcı yetiştirmek üzere 1940 yılında Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde kumaş desenleri bölümü kurulur. 1977'de İzmir Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Bölümü açılır. 1960'larda Özel sektör gelişmiştir. 1952 yılında sektör üretimi içinde yüzde 28 olan özel sektör payı 1962 yılında yüzde 62’ye, 1990 yılında ise yüzde 90’ın üzerine çıkmıştır. Dokuma alanında Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesi gibi özel atölyelerde yazmalar ve geleneksel dokuma örnekleri yaşatılmıştır. Deniz Bilgin, Reyhan Kaya, Attila Ergür, Özdemir Altan, Ayla Salman gibi sanatçılar gelenksel Türk dokumacılığına çağdaş yorumlar getirmiştir. Günümüzde devletin tekstil sektöründeki payı yüzde 1’in altındadır. Sümerhalı ve bazı diğer kamu kurumları tarafından el halısı üretimi gerçekleştirilmektedir. Türkiye'nin önemli ihraç alanlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de sanayi</span> Türkiye ekonomisinin sektörlerinden biri

Türkiye'de sanayi günümüzde GSYİH'nın %27'sini, ihracatın yaklaşık %93'ünü oluşturmaktadır. Sanayinin Osmanlı'nın son zamanlarında temelleri atılmış, bu günlere kadar gelişerek devam etmiştir.

Türkiye Sanayi ve Maadin Bankası, İzmir İktisat Kongresi'nde alınan kararlar doğrultusunda 1925 yılında bir devlet bankası olarak kurulmuştur. 19 Nisan 1925 tarihli 633 sayılı kanunla, kurulan banka, 1 Mayıs 1925 tarihinde çalışmalarına başlamıştır. Banka, özel kesim tarafından yeni kurulacak sanayi ve madencilik kuruluşlarına kredi sağlamak, özel kesimle ortaklıklar kurmak ve devlete ait sanayi kuruluşlarını geçici olarak işletmek ve zaman içinde bu kuruluşları özel kesime devretmek amacıyla kurulmuş bir ilk kalkınma bankasıdır. Banka, Türkiye'de kamu kesiminin özel kesime kaynak aktarması sürecinin başlangıç düzenlemesi ya da kurumlaşması olarak görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Nazilli-Sümerbank şube demiryolu</span> Türkiyede eski bir şube demiryolu hattı

Nazilli - Sümerbank şube demiryolu, Sümerbank şube demiryolu ya da Nazilli - Sümerbank Banliyösü, Nazilli ile Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası arasında inşa edilen ve 1937 yılında Sümerbank Fabrikası ile birlikte hizmete giren şube demiryolu hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk savunma sanayii</span> Türkiyenin savunma sanayisine genel bakış

Türk savunma sanayii, Türkiye'nin askeri ihtiyaçlarını karşılamak ve savunma yeteneklerini geliştirmek amacıyla ülkenin kendi sınırları içinde üretim, tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerini yürüten bir sektördür. Bu sanayi; askeri araçlar, silah sistemleri, iletişim teknolojileri, siber güvenlik ve diğer savunma alanlarındaki ürün ve hizmetleri kapsar. Türk savunma sanayiinin büyümesi, yerli üretimi teşvik etme ve dışa bağımlılığı azaltma hedefleri doğrultusunda stratejik bir öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Makine sanayi</span>

Makine sanayi veya makine endüstrisi, tarım, ulaşım, savunma gibi alanlarda ekonomik faaliyet gösteren sanayi kolları için makine imalatı ve bakım ihtiyaçlarını karşılayan temel endüstri sektörüdür. Geleneksel olarak ağır sanayi alanında hizmet veren bu sektör, günümüz serbest piyasalarında iş yapan şirketler tarafından hafif sanayinin bir parçası olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">SEKA Kâğıt Müzesi</span>

SEKA Kağıt Müzesi veya SEKA Mehmed Ali Kağıtçı Müzesi, Türkiye'nin Kocaeli ilinde bulunan bir sanayi mirası müzesidir. Türkiye'nin en büyük endüstriyel mirasının müzeye dönüşüm projesidir. 6 Kasım 2016 tarihinde ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Beykoz Kundura</span>

Beykoz Kundura, iki yüz yılı aşkın tarihiyle Türkiye’nin en önemli endüstriyel kültür mirası alanlarından biridir. İstanbul Boğazı’nın en ihtişamlı noktalarından biri olan Beykoz mevkiinde eski fabrika alanında 183 dönüm arazide kurulu kompleks, 2005 yılından bu yana hem profesyonel bir mekân kiralama işletmesi ve film platosu olarak faaliyet gösteriyor hem de yenilikçi disiplinlerarası kültürel üretimlere ev sahipliği yapıyor.