İçeriğe atla

Kayseri Arkeoloji Müzesi

Koordinatlar: 38°43′17″K 35°29′19″D / 38.72139°K 35.48861°D / 38.72139; 35.48861
Kontrol Edilmiş
Kayseri Arkeoloji Müzesi
Kayseri Arkeoloji Müzesi
Harita
Açılış26 Haziran 1969 (55 yıl önce) (1969-06-26)
KonumMelikgazi, Kayseri, Türkiye
Koordinatlar38°43′17″K 35°29′19″D / 38.72139°K 35.48861°D / 38.72139; 35.48861
TürArkeoloji müzesi
Önemli parça(lar)Herakles Lahdi

Kayseri Arkeoloji Müzesi, Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde bulunan arkeoloji müzesi. 1965 yılında inşaatına başlandı ve Haziran 1969'da hizmete açıldı.

Tarihi

Kayseri'deki sistematik kazılarıyla şehirdeki arkeolojik eser sayısını artıran arkeolog Tahsin Özgüç'ün büstü.

Anadolu'nun coğrafi özellikleri ve iklim uygunluğu birçok halkı buraya çekti. Zamanla Anadolu'nun yerlileri dışında göçlerle gelen halklar da uzun sürüler bölgede bulunup etkileşim içinde oldu. Bu etkileşim Anadolu'da çok halklı ve çok kültürlü bir ortamı yarattı. Kayseri de Anadolu'nun önemli merkezlerinden biriydi. Şehirdeki müzecilik tarihi ise Osman Hamdi Bey ile başlatılabilir. Osman Hamdi Bey yayımladığı bir genelge ile ülke vilayetlerindeki taşınabilir durumdaki eski eserlerden en önemlilerinin başkent İstanbul'a gönderilmesini talep etti. Diğer eserlerin ise uygun okul depolarında muhafaza edilmesini istedi. Bu doğrultuda şehirdeki birçok eser Kayseri Lisesi'nde toplandı. 1928 yılında Milli Eğitim Bakanı Esat Bey şehre yaptığı ziyaret sırasında bu eserleri gördü ve vali Fuat Bey'le eserlerin sergilenmesi için bir müze açılması konusunu görüştü. Vali Fuat Bey'in çabalarıyla 1930'lu yıllarda "Depo Müze" olarak işlev görecek bir yer kuruldu. 1948 yılına gelindiğinde ise Prof. Dr. Tahsin Özgüç tarafından, Kayseri'nin 22 km. kuzeydoğusundaki Kültepe Kaniş/Karum'da sistematik kazılar yapıldı. Kazılar sonucunda artan envanter sayısı yeni bir müzenin kurulmasına yol açtı ve günümüzde kullanılan binanın 1965'te inşasına başlandı, 26 Haziran 1969 tarihinde ise ziyarete açıldı.[1]

Özellikleri

Kayseri Arkeoloji Müzesinde bulunan Kayseri Herakles Lahdi

Müze, 8704 m²lik bahçesi olan bir alan içerisinde 580 m²lik iki katlı bir işlev alanı üzerine kurulmuştur. İki salon, bir koridor, çalışma odaları ve depodan oluşmaktadır. İki salon ve bahçedeki eserlerin sunumunda kronolojik değerler dikkate alınmıştır. Birinci salonda Eski Tunç Devri'ne ait boyalı/boyasız seramik ve mermer ürünler ile Asur Ticaret Kolonileri Çağı'na ait eserler tipolojik şekilde düzenlenmiştir. Bu eserler çivi yazılı tabletler, yuvarlak gaga/yonca ağızlı testiler, çömlek, vazo, mühür, içki kabı, madeni eşya vb.den ibarettir. İkinci salonda Frigya, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinden eserler yer almaktadır. Kayseri'de bulunmuş eserler, Beştepeler-Garipler Tümülüsü'nden çıkarılan mezar hediyeleri, Kayseri Herakles Lahdi ve urnalar da bu salondadır. Bahçe bölümünde ise Hellenistik, Roma ve Bizans çağlarından mermer heykeller, mezar stelleri, lahitler ve pişmiş topraktan yapılmış iri küpler vardır.[2]

Eserler

107 adet Bizans Anonim Follisi[3], üç adet Anadolu Selçuklu Dönemine ait seramik kandil[4], Hitit dönemine ait beş adet çivi yazılı tablet,[5] sap delikli üç balta, teber biçimli onbir baka, bir kabza veya asa başıyla on üç çalpara [6] bulunmaktadır.

2019 yılında müzedeki eserler kronolojik sırayla Kayseri Kalesi'ne taşınmıştır.[7]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Kayseri Arkeoloji Müzesi". müze.gov.tr. 10 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2017. 
  2. ^ "Arkeoloji Müzesi". Kayseri Valiliği. 17 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2017. 
  3. ^ "KAYSERİ ARKEOLOJİ MÜZESİ'NDE BULUNAN BİZANS DÖNEMİ ANONİM FOLLİSLERİ". 3 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2024.  44. harf sırasında bulunan |başlık= parametresi line feed character içeriyor (yardım)
  4. ^ "Kayseri Arkeoloji Müzesi ve Kayseri Selçuklu Uygarlığı Müzesindeki Selçuklu Dönemi Seramik Kandilleri". 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2024. 
  5. ^ "Kayseri Arkeoloji Müzesinde Bulunan Hititçe Tablet Parçaları I". 3 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2024. 
  6. ^ "KAYSERI MÜZESINDEKI ESKI TUNÇ ÇAĞ I DEFINESI". 3 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2024. 
  7. ^ "Arkeoloji Müzesi". www.kayseri.gov.tr. 17 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alanya Arkeoloji Müzesi</span> Müze

Alanya Arkeoloji Müzesi, Antalya ili Alanya ilçesinde bulunan müze.

<span class="mw-page-title-main">Adana Arkeoloji Müzesi</span> Arkeoloji müzesi

Adana Arkeoloji Müzesi, günümüzde Adana'nın Seyhan ilçesinin Döşeme Mahallesi'ndeki eski Millî Mensucat Fabrikası'nda bulunan müze kompleksinde hizmet vermekte olan bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Arkeoloji Müzeleri</span> Türkiyedeki ilk müze

İstanbul Arkeoloji Müzesi, çeşitli kültürlere ait bir milyonu aşkın eserle, dünyanın en büyük müzeleri arasındadır. Türkiye'nin müze olarak inşa edilen en eski binasıdır. 19. yüzyılın ortalarında Maarif Nazırı Mehmed Esad Safvet Paşa tarafından Müze-i Hümâyûn adıyla 1869 yılında kurulmuştur ve 13 Haziran 1891'de ana binanın inşaatı tamamlanıp ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sadberk Hanım Müzesi</span>

Sadberk Hanım Müzesi, Sarıyer, İstanbul'un Sarıyer ilçesindeki Büyükdere semtinde bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Çorum Müzesi</span>

Çorum Müzesi, Çorum il merkezinde bulunan bir arkeoloji ve etnografya müzesidir. Müzede Alacahöyük, Boğazköy, Hattuşaş, Pazarlı ve Kuşsaray gibi arkeolojik kazı merkezlerinden çıkarılan buluntular sergilenmektedir. Çorum Müzesi ilk olarak 13 Ekim 1968 tarihinde, günümüzde kullanılmayan ilk binasında hizmete girmiştir. 1968 yılından itibaren 33 yıl hizmet veren müze binası, arkeolojik kazılardan elde edilen eserlerin yoğunluğu nedeniyle ihtiyaca cevap veremez duruma gelmiştir. Bunun üzerine yapımı 1908 yılında başlayıp 1914 yılında tamamlanan ve yapıldığı günden itibaren hastane, Ziraat Mektebi, Makine Meslek Yüksek Okulu olarak hizmet veren bina, Çorum Müzesi'nin yeni binası olarak kullanılmak üzere 1986 yılında tahsis edilmiştir. 1988 yılında yangın geçiren bina, 1989 yılında müze olarak kullanılmak üzere restore edilmeye başlanmıştır. Restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile Çorum Müzesi; 11.03.2003 tarihinde, bu tarihî binada ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eskişehir Arkeoloji Müzesi</span>

Eskişehir Arkeoloji Müzesi, Eskişehir'de eski adı ile Hasan Polatkan Bulvarı, yeni adı ile Atatürk Bulvarı'nda bulunan müze.

<span class="mw-page-title-main">Afyonkarahisar Müzesi</span>

Afyonkarahisar Müzesi; Afyonkarahisar'da bulunan 1933 yılında hizmete girmiş arkeoloji müzesi.

<span class="mw-page-title-main">Silifke Müzesi</span>

Silifke Müzesi, Mersin ilinin Silifke ilçesinde yer alan ve en eski parçası MÖ 2700 tarihlenen müzedir. 20.677 esere ev sahipliği yapan müze, Almanya'daki Haßloch Müzesi ise kardeş müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Amasya Arkeoloji ve Mumya Müzesi</span>

Amasya Arkeoloji ve Mumya Müzesi veya Amasya Müzesi, 1958 yılında Amasya'da kurulmuş etnografya, arkeoloji ve mumya müzesi.

<span class="mw-page-title-main">Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi</span> Ankaradaki bir müze

Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan özel bir arkeoloji müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Arkeoloji Müzesi</span> Arkeoloji müzesi

Mersin Arkeoloji Müzesi veya Mersin Müzesi, Mersin'in merkez ilçelerinden Yenişehir ilçesi sahilinde, Muğdat Camii hemen güneyinde ve Deniz Müzesinin yanında bulunan arkeoloji müzesidir ve ildeki en büyük müze olma özelliği taşır. Arkeoloji müzesi olarak kurulan müze etnografya bölümüne de sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi</span> müze

İstanbul Üniversitesi Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi, İstanbul Üniversitesi Vezneciler Kampüsünde, Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü bünyesinde bulunan müzedir. 1 Temmuz 2019 tarihinde açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sinop Arkeoloji Müzesi</span>

Sinop Arkeoloji Müzesi veya Sinop Müzesi, Sinop'ta bulunan ve şehir içinde ve çevresinde bulunan arkeolojik eserlerin sergilendiği ulusal bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Mardin Müzesi</span> Mardinde yer alan bir müze

Mardin Müzesi, Mardin'de yer alan arkeoloji ve etnografya müzesidir. Yörenin tarihsel ve kültürel zenginliklerini yansıtan, arkeolojik ve etnografik koleksiyonlara sahiptir. Arkeolojik koleksiyonları arasında Bronz Devri, Asurn, Urartu, Helenistik, Ahameniş İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Selçuklu Hanedanı, Artuklular ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerine ait tabletler, silindir ve damga mühürler, kült kapları, figürinler, metalden bızlar, takılar, seramikler, altın, gümüş ve bakır sikkeler, gözyaşı şişeleri ve kandiller yer alırken etnografya kısmındaysa Mardin ve çevresine ait gümüş işlemeciliğinin örnekleri olan kolyeler, küpe, bilezik, halhal, alınlık, saçlığın yanı sıra, eski giysiler, kılıçlar, kahve (mırra) takımları, hamam eşyaları, tespihler, ısınma araçları ve bakır eşyalar da sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karaman Müzesi</span>

Karaman Müzesi, Karaman ilinde, Hatuniye Medresesi'nin arkasında kalan ve tarihteki pek çok döneme ait eserlerin sergilendiği müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Fethiye Müzesi</span>

Fethiye Müzesi, Muğla ilinin Fethiye ilçesinde bulunan bir müzedir. Dalaman, Fethiye, Ortaca, Köyceğiz ve Seydikemer'den gelen arkeolojik eser ve bulguların sergilendiği müze, 1962 yılında faaliyet göstermeye başladı. Fethiye Müzesi iki ana salondan oluşur ve sergilenen eserler kronolojik olarak sıralanmıştır. Eserler MÖ 3000 ile Geç Osmanlı Dönemi aralığını kapsar. Fethiye çevresinde bulunan arkeolojik bölgeler Fethiye Müzesi'ne bağlıdır.

Isparta'da ilk müzecilik çalışmaları 1933 yılında Halkevi'nin açılmasıyla başlamıştır. Çevreden toplanan arkeolojik eserler ve İslami mezar taşları müze salonu olarak düzenlenen halkevi binasının bir odasında sergilenmiştir. Halkevi'nin kapatılması ile birlikte eserler çeşitli depolara kaldırılmıştır. 1973 yılında Halil Hamit Paşa Kütüphanesi'nin bir odası müze deposu olarak kullanılmış ve ilk müze memurluğu kurulmuştur.

Güray Müze, Nevşehir ilinin Avanos ilçesinde, kayaların oyulması ile yer altında inşa edilmiş, koleksiyonu seramiklerden oluşan bir arkeoloji ve modern sanat müzesidir.

<span class="mw-page-title-main">Van Müzesi</span> Türkiyenin Van ilinin İpekyolu ilçesinde müze

Van Müzesi veya Urartu Müzesi, Türkiye'nin Van şehrinde bulunan bir müze.

<span class="mw-page-title-main">Kütahya Müzesi</span> arkeoloji müzesi

Kütahya Müzesi, Türkiye'nin Kütahya kentinde bulunan bir arkeoloji müzesidir. Müze, 1965 yılında kurulmuş olup tarihi medrese binası olan Vacidiye Medresesi'nde yer almaktadır. Kütahya Ulu Cami'nin yanındadır.