İçeriğe atla

Kayseri 75. Yıl İl Halk Kütüphanesi

Kayseri 75. Yıl İl Halk Kütüphanesi, Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde bulunan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne bağlı olarak hizmet veren halk kütüphanesidir.

Tarihçe

Kayseri’de ilk kütüphane, 1796 yılında Reis-ül Küttab Mehmet Raşid Efendi tarafından, o günün şartlarına göre dikdörtgen üzerine yarımküre oturtma olarak yapılmıştır. Bu bina 53 m2’lik bir okuma salonu ile 27.40 m2’lik bir antre kısmından ibarettir. Böylece binanın alanı toplam 80.40 m2’lik bir alana ibarettir.Halen bu binanın mülkiyeti vakıflara ait olup; intifa hakkı süresiz Kültür Bakanlığı’na verilmiştir. Mehmet Raşit efendi, bahse konu binayı yaptırdıktan sonra 943 adet kitabı kütüphaneye mal etmiştir.Bu kitapların 925 adedi Arap Harfli Yazma, 18 adedi de Arap Basma (İbrahim Müteferrika Matbaası Basımı) kitaplardır.Bu kütüphane kurulduğu 1796 tarihinden bu yana zamanla geliştirilerek çok kıymetli ecdad yadigarı eserlerin toplandığı değerli bir kütüphane haline getirilmiştir. Bugün mezkur kurumda toplam 9.063 kitap bulunmaktadır.Kayseri’de ilk genel kütüphane, Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Kayserili vatandaşların yardımı ile 1912 yılında “Milli Kütüphane” adıyla kurulmuş ve bu kütüphane 1938 yılında “Halkevi Kütüphanesi” ne devredilmiştir. 11.08.1951 tarih 5839 sayılı kanun gereğince “Halkevi Kütüphanesi”, 10815 adet kitabı ve malzemesi ile birlikte 1953 yılında oluşturulan “Vilayet-i Umumiye Kütüphanesi” ne aktarılmıştır.Vilayet-i Umumiye Kütüphanesi Zeynel Abidin Türbesi ve Sahabiye Mahallesindeki yardım sevenlere ait dernek binasında (1958) hizmet vermiştir.1961 yılında Kayseri İline Kütüphane Binası Yaptırma, Koruma ve Geliştirme Derneği adı altında kurulan bir derneğin gayretleri ve çalışmaları ile 196l-1970 yılları arasında bir kütüphane binası yaptırılmıştır. Bu esnada, VII. Milli Eğitim Şurası aldığı bir kararla 1963 yılında kütüphanenin adını İl Halk Kütüphanesi olarak değiştirmiştir.Vatandaşların ve Belediyenin katkısı ile Cumhuriyet Meydanında yaptırılan binaya 1972 yılında taşınılmış ve bina 1998 yılına kadar kullanılmıştır.1998 yılında kütüphane hizmet binasının Kentsel Tasarım Projesinde yeşil alan olarak yer alması nedeniyle Büyükşehir Belediyesi Başkanlığınca yıkım programına alınmış ve yine Büyükşehir Belediyesi Başkanlığınca Gültepe Parkı yanında yeni bir hizmet binası yaptırılmıştır.Bu yeni hizmet binasına 1998 yılında taşınan 75.Yıl İl Halk Kütüphanesi halen aynı yerde hizmet vermektedir.[1]

Hizmetleri

Okuyucu Hizmetleri

Okuyucu Hizmetleri kütüphanemizde 2 alanda uygulanmaktadır.

Danışma Hizmeti : Kütüphanemize gelen kullanıcılara kütüphanemizden nasıl faydalanmaları gerektiği, nasıl tarama yapmaları; yapılan taramalar sonucunda bilgi kaynaklarına erişimde yardımcı olunur.

Ödünç Verme Hizmeti : Kütüphanemize üye olan kullanıcılarımıza 15'er günlük periyotlar halinde ve 1 defa da en fazla 3 kaynak olmak üzere ödünç kitap verilir. Kitaplar belirlenen süre içerisende bitmezse kütüphaneden veya telefonla süre uzatılabilir.

Teknik Hizmetler : Kütüphaneye gelen yayınların kataloglama ve sınıflama işlemlerinin tamamlanarak raflarda yerini almasını sağlayan birimdir. Süreli yayınlar ve diğer materyallerin ilgili düzene göre sınıflanması da bu birimde yapılmaktadır[2]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Tarihçe". Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. kayseri.ktb.gov.tr. 27 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2022. 
  2. ^ "Kayseri 75. Yıl İl Halk Kütüphanesi". Kayseri 75. Yıl İl Halk Kütüphanesi. kayseri.kutuphane.gov.tr. 17 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Temmuz 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kütüphane</span> kitaplar, el yazmaları, ses kayıtları veya filmler gibi edebi, müzikal, sanatsal veya referans materyallerinin koleksiyonuyla ilgilenen bir kurum

Kütüphane anlamına gelen ve genellikle Batı dünyasında yaygın olarak kullanılan ‘bibliothek’ kelimesinin aslı Eski Yunancadır ve biblion kitap, baskılı ürünlerin saklandığı yer demektir. Türkçedeki kütüphane ise, Farsça ve Arapça kökenli kütüb (kitaplar) ile Farsça hane (ev) sözcüklerinden türemiştir ve kitapların evi anlamına gelmektedir. Her iki dilde de kütüphane terimi, kitapların saklandığı yer anlamında kullanılmaktadır.“Kütüphaneler, elde edilen bilginin toplanması, depolanması ve dağıtılması fonksiyonlarını gören hizmet işletmeleridir” Toplumsal gereksinimleri karşılamak için kurulan kütüphaneler, her türlü kayıtlı bilgi kaynağını bilgi gereksinimi olan kullanıcıya etkin biçimde sunar böylece bağlantı işlevini sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Millet Yazma Eser Kütüphanesi</span>

Millet Kütüphanesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan Feyzullah Efendi Medresesi'nde 1916 yılından beri hizmet veren kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Köprülü Kütüphanesi</span> Osmanlı Devletinde müstakil bir binaya sahip olarak kurulan ilk vakıf kütüphanesi

Köprülü Kütüphanesi, Osmanlı Devleti'nde müstakil bir binaya sahip olarak kurulan ilk vakıf kütüphanesidir. Aslen Köprülü Mehmet Paşa Külliyesi'nin içindeki bir yapı olarak tasarlanmış ancak Köprülü Mehmed Paşa öldüğünde sadece hamam ve medrese kısmı tamamlanabilmiş, yapının geri kalanı Fazıl Ahmet Paşa tarafından yaptırılmıştır ve kendi kitaplarıyla babasının kitaplarını birleştirerek kütüphaneyi 1661'de bitirmiştir.

Sakarya İl Halk Kütüphanesi, Sakarya'nın ilçesi Adapazarı'nda bulunan, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren halk kütüphanesi.

Sakarya'daki kütüphanelerin kuruluş yılı ve kitap sayıları aşağıdadır:

Çanakkale Mehmet Âkif Ersoy İl Halk Kütüphanesi, Çanakkale'nın merkez ilçesinde bulunan, Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren halk kütüphanesidir.

Denizli İl Halk Kütüphanesi, Denizli ili merkez ilçesinde bulunan, Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren halk kütüphanesidir.

Faik Baysal Kütüphanesi; Sakarya'nın ilçesi Adapazarı'nda bulunan, Sakarya Valiliği altında hizmet veren İl Özel İdaresi'ne bağlı olarak çalışan bir kütüphane olarak, o dönemde İl Özel idaresi Genel sekreterliğini yürüten Orhan Alimoğlu'nun çabalarıyla Sakarya İl Özel İdaresi Kütüphanesi adıyla kuruldu.

Urla ilçe Halk Kütüphanesi, İzmir'in Urla ilçesinde bulunan, Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren halk kütüphanesidir.

Şebinkarahisar İlçe Halk Kütüphanesi, Giresun İli Şebinkarahisar ilçesinde bulunan, Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren halk kütüphanesidir.

Elazığ İl Halk Kütüphanesi, Elazığ ili merkez ilçede bulunan, Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren halk kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Milli Kütüphane</span>

İzmir Millî Kütüphane, İzmir'in Konak ilçesinde, adını verdiği Millî Kütüphane Caddesi'ndeki tarihi binada hizmet veren ve Türkiye'nin Millî adını taşıyan ilk kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Kültür Merkezi</span> Mersinde yer alan opera ve kültür merkezi

Mersin Kültür Merkezi veya eski ismiyle Mersin Halkevi Binası, Mersin'de yer alan bir opera ve kültür merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Beyazıt Devlet Kütüphanesi</span> Osmanlı İmparatorluğu ulusal kütüphanesi

Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Bayezid Camii ve tarihî Sahaflar Çarşısı yakınında, Beyazıt Meydanı'na bakan iki tarihi binada 1884 yılından beri araştırmacılara hizmet veren kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi</span>

Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir halk kütüphanesidir. Bugün, tarihi Saraçoğlu Mahallesi projesinde sosyal tesis ihtiyacını karşılamak adına inşa edilmiş olan binada hizmet vermekte olan kütüphane; Kızılay semtindeki Kumrular Sokak'ta yer alır. Ankara'daki halk kütüphaneleri arasında en çok ziyaret edilen ve 500 bini aşkın materyalle en geniş koleksiyona ev sahipliği yapan kütüphanedir.

Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri, 2007 yılında Nilüfer Akkılıç Kütüphanesi'nin açılmasıyla hizmet vermeye başlayan Bursa Nilüfer Belediyesi'ne bağlı kütüphanelerdir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Kütüphanesi; kuruluş tarihi 1908'e dayanan bir parlamento kütüphanesidir. 21 Aralık 1960 tarihinden beri şu anki binasında hizmet vermektedir.

Ardeşen İlçe Halk Kütüphanesi, Rize'nin ilçesi Ardeşen'de bulunan, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren halk kütüphanesi.

<span class="mw-page-title-main">Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi</span> Türkiyede bir kütüphane

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, Türkiye'nin Ankara şehrinde yer alan bir kütüphanedir. 134 farklı dilde 4 milyondan fazla kitap koleksiyonu ve 120 milyon makale ve raporla ülkenin en büyük kütüphanesidir. Kurulum çalışmalarına 2016'da başlanan kütüphane, 22 Şubat 2020'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yaklaşık 2 bin davetlinin katılımıyla açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Parlamentosu Millî Kütüphanesi</span>

Gürcistan Parlamentosu Ulusal Kütüphanesi Gürcistan Parlamentosu'na bağlı bir devlet dairesidir. Gürcistan'ın başlıca kitap muhafaza mekânı ve aynı zamanda en önemli kültür, eğitim, bilim, enformasyon ve metodolojik merkezidir.