İçeriğe atla

Kaymaz altın madeni

Kaymaz altın madeni, Eskişehir ili, Sivrihisar ilçesi, Kaymaz mahallesindeki altın madeni.

2011 yılı sonunda Koza altın madencilik firması tarafından inşaatı tamamlanan ve 2016 açılan maden alanında cevherleşme genel olarak lisvenit tipi, sedimanter kayaçlar ile Karakaya granitinin çevresinde gelişmiş olan cevher damarları şeklindedir.[1]

Kaymaz maden bölgesinin cevher yatağı olarak tanımlanmış dört farklı lokasyon bulunmaktadır. Bunlar Damdamca Tepe, Main Zone(Ana maden bölgesi), Mermerlik ve Kızılağıl bölgeleridir.[1]

Madende üretim metal madenciliği şeklindedir. Dünya ölçeğinde orta büyüklükte altın madeni kabul edilir. Maden alanında 1-5 milyon ons altın rezervi bulunmaktadır.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 19 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2020. 
  2. ^ "Türkiye'de bugüne kadar keşfedilen altın yatakları". altinmadencileri.org.tr. 8 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Altın</span> Au sembolü ile gösterilen ve atom numarası 79 olan element

Altın, Au sembolü ile gösterilen ve atom numarası 79 olan element. Saf halinde parlak, hafif kırmızıya çalan sarı renkli, yumuşak, sünek ve dövülgen bir metaldir. Altının parlak sarı rengi, asitlere karşı dayanıklılığı, doğada serbest halde bulunabilmesi ve kolay işlenebilmesi gibi özellikleri, insanların İlk çağlardan beri ilgisini çekmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Maden cevheri</span> Yer kabuğunda etkenlerle oluşan, ekonomik yönden değer taşıyan mineraller

Maden cevheri ya da kısaca maden ya da cevher, yer kabuğunda iç ve dış doğal etkenlerle oluşan, ekonomik yönden değer taşıyan minerallere verilen ad. Her mineral cevher değeri taşımaz. Bir mineralin cevher değeri taşıması için piyasa şartları gibi birtakım ekonomik etkenlerce belirlenen Tenör değerlerine sahip olması gerekir. Maden sözcüğü aynı zamanda "maden ocağı" anlamında da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Açık ocak madenciliği</span>

Açık ocak madenciliği; yer altında bulunduğu saptanmış ya da mostra vermiş madenin ekonomik olarak, yer altına inilmeden üzerindeki örtü tabakasının kaldırılarak kazanılması işlemini anlatan madencilik yöntemidir.

<span class="mw-page-title-main">Maden mühendisliği</span> madenlerin bulunması, çıkarılması ve zenginleştirilmesi konularında eğitim ve araştırma yapan mühendislik dalı

Maden Mühendisliği, madenlerin bulunması, çıkarılması ve zenginleştirilmesi konularında eğitim ve araştırma yapan mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kratova</span>

Kratova, eskiden Karatova, Kuzey Makedonya'nın kuzeydoğusunda kasaba ve belediye merkezidir. Şehirde Osmanlı döneminden kalma köprüler bulunmaktadır. Şehrin tarihî dokusunu korumak amacıyla Kuzey Makedonya hükûmetinin, Avrupa Birliği nezdinde çalışmaları mevcuttur.

Türkiye'de madencilik gelişmiş sanayi kollarından biridir. Türkiye madenler bakımından zengin bir ülkedir. Ayrıca bazı madenler bakımından dünyanın önemli ülkeleri arasındadır. Türkiye'nin madenlerinin tamamı henüz belirlenmemiştir. Maden arama çalışmaları hızla devam etmekte ve yeni maden yatakları bulunmaktadır. Türkiye'nin madenciliğinin şu andaki üretimi, tümüyle kendi endüstri kuruluşlarımızın gereksinimine yönelik değildir. Bir kısmı ham olarak ya da yarı işlenmiş halde yurt dışına satılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pachuca</span>

Pachuca ya da tam adıyla Pachuca de Soto, Meksika'nın ortadoğu kesimindeki Hidalgo eyaletinin merkezi şehirdir.

Alrosa, Rusya merkezli bir elmas madenciliği şirketidir. Şirket, 19 Şubat 1992 tarihinde kurulmuş olup elmas araştırmaları, madenciliği, üretimi ve satışı ile ilgilenir. Şirket, hacimce elmas madenciliğinde dünyaya öncülük eder. Madencilik Yakutistan, Arkhangelsk bölgesi ve Afrika 'da gerçekleştirilmektedir. Alrosa, Rusya'nın elmas üretiminin % 95'ini ve küresel elmas çıkarma işleminin % 27'sini oluşturan lider elmas şirketidir.

Efemçukuru altın madeni, İzmir ili, Menderes ilçesi, Efemçukuru köyündeki altın madeni.

<span class="mw-page-title-main">Yerinde Liç</span>

Yerinde geri kazanım veya çözelti madenciliği olarak da adlandırılan yerinde liç işlemi, maden yatağına açılan sondaj delikleri aracılığıyla bakır ve uranyum gibi mineralleri kazanmak için kullanılan bir madencilik işlemidir. Yerinde liç, doğal olarak katı halde bulunan mineralleri çözerek çalışır. Çözeltide doğal olarak oluşan malzemelerin geri kazanımı için bakınız: Tuzlu su madenciliği.

Çukuralan altın madeni, İzmir ili, Ayvalık ve Dikili ilçeleri arasında bulunan Çukuralan bölgesindeki altın madeni.

Himmetdede altın madeni, Kayseri ili, Kalaba ve Himmetdede beldeleri arasında bulunan altın madeni.

Kubaşlar altın madeni, Balıkesir ili, Gömeç ilçesindeki Kubaşlar bölgesindeki altın ve gümüş madeni.

Çoraklık altın madeni ya da daha az kullanılan adıyla Çoraklıtepe altın madeni, Balıkesir ili, Altıeylül ilçesindeki Çoraklık kasabasındaki altın ve gümüş madeni.

Bakırtepe altın işletmesi, Sivas ili, Kangal ilçesinde bulunan altın ve gümüş madeni.

Lapseki altın madeni, Çanakkale İli Lapseki İlçesi Şahinli ve Kocabaşlar köylerinin sınırları içerisindeki altın ve gümüş madeni

İvrindi altın madeni, Balıkesir İli İvrindi İlçesi Değirmenbaşı ve Küçükılıca mahalleleri sınırları içerisindeki altın ve gümüş madeni

Öksüt Altın Madeni, Kayseri ili, Develi ilçesindeki Öksüt köyündeki altın madenidir.

Guleman krom madeni, 1936 yılında Etibank tarafından işletmeye açılan Elazığ ili, Alacakaya (Guleman) ilçesindeki krom madeni.

Gürcistan'da madencilik yüzyıllardır yapılmaktadır. 2020 yılında, Gürcistan'ın maden endüstrisi manganez, bakır ve çeşitli tiplerde taş ocağı üretmektedir. Gürcistan ekonomisi son yıllarda ekonomik büyüme yaşamış olsa da, Gürcistan'ın madencilik ve metalurji sektöründeki büyümesi, genel ekonominin gerisinde kalmıştır.