Höşmerim ya da Hoşmerim, Marmara başta olmak üzere Ege, İç Anadolu bölgelerinde üretilen bir çeşit irmik helvasının adıdır; Türkiye'nin bazı illerinde ise un helvasına höşmerim denilmektedir. Rize'de ve diğer bazı Doğu Karadeniz yörelerinde de Kaymaklı taze süt süzgeçle süzülerek bir tavaya boşaltılır. Sonrasında tavaya mısır ununun, peynir ve tuzun eklenmesiyle Hoşmerim-Hoşmer (Höşmerim-Höşmer) yapılır. Doğu Karadeniz'de geleneksel olarak güneş duasına çocuklarca çıkıldıktan sonra evlerden toplanılan un, yağ, tuz, süt gibi yiyeceklerden helva ve höşmer yapılıp yenir.
Hamursuz,bir çeşit mayasız çörektir.
Kaymak, sütün yağını yoğunlaştırarak elde edilen bir krema ürünüdür. Sütü hafif ateşte çalkalayarak veya belli bir soğuklukta bırakarak elde edilen koyu ve yağlı özdür.
Küp peyniri, İç Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu bölgesinde, hemen hemen tüm illerde geleneksel olarak üretilen bir peynir türü. Bir kısım bölgelerde çömlek peyniri adıyla bilinir.
Çörek, az yağlı, yumurtalı, bazı çeşitleri şekerli bazıları ise tuzlu, gevrekçe bir hamur işi türü. En bilinen örnekleri ay ve paskalya çörekleridir. Kahramanmaraş şehrine ait olan Maraş Çöreği coğrafi işaret almıştır.
Ekmek kadayıfı veya kaymaklı saray ekmeği, Türk mutfağında yer alan, Afyonkarahisar kökenli bir tatlı. Yapılan hamurun arasına, fıstık veya ceviz konularak hazırlanır. Daha sonra üzerine şerbet dökülerek pişirilir. Genellikle üzerine kaymak veya dondurma konulur. Afyon Kaymaklı Ekmek Kadayıfı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Kulîce (کلیچه), Kiliçe çöreği bir çeşit simit veya çörektir. Ahmed Eflâkî’nin Menâkıbü’l Ârifîn adlı eserinden Selçuklu Anadolusu’nda kulîce(کلیچه) ,(simîd)(سميد) tüketildiği anlaşılmaktadır.
Van çöreği, bir çeşit çörektir. İç harcında ceviz bulunur. Kahvaltılarda tüketilir.
Amasya çöreği buğday unu ile yapılan bir çeşit çörektir. Nohut mayası ile mayalanarak yapılır. Malzemesi, buğday unu, ceviz içi, tereyağı, nohut suyu, tuz, yumurta sarısı, toz şeker, sıvı yağdır. Amasya Çöreği 24.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Kül çöreği, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür.
Yağlı çörek, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür.
Bayram çöreği, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür.
Tokat çöreği, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür. Tokat çöreği, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafî işaret almıştır.
Maraş çöreği, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür. Yivli gürgen merdane üretimde kullanılır. Maraş çöreği 13.06.2018 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Parmak çöreği, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür.
Yağlı, bir çeşit çörektir.
Yoğurtmaç, bir çeşit çörektir.
Simit dürüm un ile yapılan bir çeşit çörektir.
Kalecik çöreği buğday unu ile yapılan bir çeşit çörektir. İçerisinde ceviz ve yenibahar baharatı bulunur. Ankara Kalecik çöreği 07.10.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Burmalı çörek buğday unu ile yapılan bir çeşit çörektir.