Hirfanlı Barajı, Kırşehir ilinde, Kırşehir ile Şereflikoçhisar arasında, Kızılırmak üzerinde 1953-1959 yılları arasında inşa edilmiş olan, enerji üretimi ve taşkın kontrolü amaçlı bir barajdır. Kaya gövde dolgu tipi olan baraj 2.000.000 m³ gövde hacminde ve akarsu yatağından 78 metre yüksekliktedir. Normal su kotunda göl hacmi 5.980 hm³, normal su kotunda göl alanı 263,00 km²'dir. 128 MW güç kapasitesindeki HES yılda 400 GWh elektrik enerjisi üretimi sağlamaktadır.

Almus Barajı Tokat'ta, Yeşilırmak üzerinde, sulama, taşkın kontrolü ve enerji üretimi amaçlı olarak 1964 - 1966 yılları arasında inşa edilmiştir. Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 3.405.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 78,00 m'dir.

Karaçomak Barajı, Kastamonu'da, Karaçomak Deresi üzerinde, sulama, taşkın kontrolü, içme suyu temini amacı ile 1968 - 1973 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.
Berdan Barajı, Mersin'de, Berdan Çayı'nın üzerinde, sulama ve içme-kullanma ve sanayi suyu temini amacı ile 1975-1984 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.
Yedikır Barajı, Amasya'da, Tersakan Çayı üzerinde, sulama amacıyla 1982-1985 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Eğirdir Gölü, Isparta ili sınırlarında yer alan, tektonik ve karstik etkilerle oluşmuş, bir tatlı su gölüdür.

Eber Gölü, Afyonkarahisar sınırları içinde yer alan Türkiye'nin 12. büyük gölüdür. En derin yeri 21 metredir.

Karataş Gölü Burdur, Tefenni ovasında yer alan küçük ve sığ bir tatlı su gölüdür.

Balık Gölü, Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Aras Dağları üzerinde Türkiye'nin en yüksek göllerinden biridir. Ağrı ili sınırları içerisinde yer alan ve oluşum bakımından volkanik set gölü olan bu göl, 30 km² alana sahiptir. Denizden yüksekliği 2.241 metre, en derin yeri 37 m'dir.
Yahyasaray Barajı, Yozgat'ın Çayıralan ilçesinin Aşağıyahyasaray Köyü'nde, Kanak Çayı üzerinde, sulama amacıyla 1983-1990 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.
Bayramdere Barajı, Çanakkale'de, Karanlık Çayı üzerinde, sulama ve içme suyu temini amacıyla 1999-2002 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.

Karamık Gölü, Çay ilçesi sınırları içinde, Dinar - Çay karayoluna yakın alanda konumlanır. Yüzölçümü 40 km2, en derin noktası 3 metre ve denizden yüksekliği de 1.001 metredir. Suları güneydeki Düden aracılığıyla Eğirdir Gölü'nü beslemektedir.

Bucuk göleti Ankara'da Sincan ile Yenikent arasında yer alan içme kullanma ve sulama amaçlı inşa edilmiş alanı 162 ha olan bir gölettir. Yukarıbağ deresi ve gölet alanına düşen yağışlarla beslenmektedir. Depolama hacmi 0,300 hm3 ve aktif hacim 0,280 hm³ tür. Ölü hacim 0,020 hm³ ve yükseklik temelden 25 m dir. Ortalama derinliği 1–2 m olan göletin en derin yeri 4 m dir. Ankara kent merkezine 24 km uzaklıktaki gölete toplu ulaşım araçları çalışmadığı için ulaşım araba ile olmaktadır.

Akgöl, Sakarya'da Karasu ve Ferizli ilçeleri arasında, tatlı sulu alüvyal set gölüdür. Gölün 1 km kadar yakınından geçen Sakarya Nehri'nin biriktirdiği alüvyonların etkisiyle oluşmuştur.
Kızılca göleti Ankara'nın Çubuk ilçesinde bulunan içme kullanma ve sulama amaçlı inşa edilmiş alanı 40 ha (brüt) olan bir gölettir. Ortakuyu deresi ve gölet alanına düşen yağışlarla beslenmektedir. Depolama hacmi 0,448 hm³ ve aktif hacim 0,372 hm³ tür. Ölü hacim 0,076 hm³ ve yükseklik talvegden 9 m yükseklik temelden 11,5 m dir. Sulama alanı 40 ha (brüt)dır. Ortalama derinliği 1–2 m olan göletin en derin yeri 4 m dir. Gölün yakınında gölete adını veren kızılca köyü bulunmaktadır. Çubuk merkezine 10 km uzaklıktaki gölete toplu ulaşım araçları çalışmadığı için ulaşım araba ile olmaktadır.
Yıldırımevci Yaylası Ankara ili Çubuk ilçesinde bulunan bir yayladır. Yaylanın yakınında Yıldırım evci köyü vardır. Yaylanın temiz bir havası ve güzel manzarası vardır. Ağaç olarak çoğunlukla kavak, Meşe az miktarda karaçam ve ardıç da bulunur. Yüzolçümü 650 hektar denizden yüksekliği 1180 metredir. Yaylanın etrafı ağaçlar ve yeşil alanlarla kaplıdır. Doğayı ve yürüyüşü sevenler için ideal bir yerdir.Sahip olduğu manzara ve doğal yapısıyla ankaralılara ve çubuklulara yaz, kış günübirlik, piknik ve dinlenme olanağı sunmaktadır. Yayla tepelerle çevrili olduğundan, gürültüden ve kirlilikten uzaktır.

Kösrelik göleti Ankara'nın Keçiören ilçesi Bağlum'da bulunan içme kullanma ve sulama amaçlı inşa edilmiş alanı 28 ha olan bir gölettir. Gölet Uludere deresi ve gölet alanına düşen yağışlarla beslenmektedir.Depolama hacmi 0,253 hm³ ve aktif hacim 0,207 hm³'tür. Ölü hacim 0,046 hm³ ve yükseklik talvegden 15 m yükseklik temelden 17 m dir. Sulama alanı 28 ha dır. Ortalama derinliği 1 m olan göletin en derin yeri 2 m dir. Göletin yakınında Kösrelik mahallesi bulunmaktadır. 1968 yılında içme kullanma ve sulama amaçlı inşa edilmiş bir gölettir. Gölette yakın zamanda balıklandırma çalışması yapılmış olup bol miktarda Sazan balığı ve Aynalı sazan balığı vardır. Gölet özellikle hafta sonları kentin boğucu ve sıkıcı ortamından kurtulmak isteyen insanların doğa ile baş başa kalabileceği ayrıca ailece olta balıkçılığı yapabileceği bir ortamdır. Küçük, güzel manzaralı göletin etrafı çam ağaçları ve yeşil alanlarla kaplıdır. Doğayı ve yürüyüşü sevenler için ideal bir yerdir.Sahip olduğu gölet manzarası ve doğal yapısıyla ankaralılara yaz, kış günübirlik, piknik ve dinlenme imkânı sunmaktadır.

Efrenk Çayı (Müftü Çayı), eskiden Suntras, Bolkar Dağları'ndan doğan, Mersin şehir merkezinden geçerek, limanın batısından Akdeniz'e dökülen akarsu.

Arslanköy Göleti, Mersin ilinde ve Toros Dağları üzerinde bulunan bir gölettir. Merkez Toroslar ilçesine bağlı Arslanköy beldesinin güneyinde yüksek bir düzlükte yer alan gölet 37°00′29″K 34°17′05″D koordinatlarındadır. Deniz yüzeyinden 1.370 metre yüksekliktedir. Mersin'e 53 kilometre uzaklıktadır. Sulama amaçlı gölet 2007 yılına Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce yaptırılarak belediyeye devredilmiştir.

Isparta Merkez ilçenin güney batısında yer almaktadır. Isparta iline 5 ila 13 km, Burdur iline 25 km uzaklığındadır. Parka asfalt yol ile ulaşım sağlanabilir. Gölcük gölü ve çevresine, sahip olduğu bitki örtüsü, yaban hayatı, jeomorfolojik yapısı, peyzaj güzellikleri ve rekreasyon olanakları dolayısıyla korunan alan statüsü verilmiştir. 58880 dekar büyüklüğündeki alan 19.11.2008 tarih ve 2008/4422 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile alan Gölcük Tabiat Parkı olarak ilan edilmiş, karar 31.12.2008 tarih ve 2008/27097 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve alan yasal koruma statüsünü kazanmıştır. Alanın önemli bir kısmı 1. derece doğal sit alanındır. Erozyon çalışmaları kapsamında 1956 yılında ağaçlandırma çalışmasına başlanılmıştır.