Borusan Holding, Türkiye ve dünya çapında çelik, distribütörlük, enerji ve lojistik alanlarında faaliyet gösteren İstanbul merkezli şirketler topluluğudur. Asım Kocabıyık tarafından 1944'te kurulan topluluk 10'dan fazla şirketle, 12 farklı ülkede yaklaşık 7,500 kişiye istihdam sağlamaktadır.

İskenderun Demir ve Çelik A.Ş., Türkiye’nin en büyük demir-çelik işletmesidir. Hatay’ın Payas ilçesinde 16.757.238 m² alan üzerine kurulmuştur. İsdemir; Türkiye’nin kuruluş tarihi itibarı ile üçüncü, uzun mamul üretimi açısından ise en büyük entegre tesisidir. İsdemir, 2008 yılında devreye aldığı 3,5 milyon ton/yıl sıcak haddeleme kapasitesi ile de Türkiye'nin uzun ve yassı ürün üreten tek entegre tesisidir. {Https://www.isdemir.com.tr/kurumsal/ 11 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.}
Bayer Türk, üretim tesisleri ve sahip olduğu insan gücüyle Bayer’in Ortadoğu'deki en büyük iştirakidir.

DYO Boya veya kısaca DYO 1979 yılında Yaşar Holding tarafından İzmir'de kurulan boya şirketi. İnşaat boyası, endüstriyel boya, mobilya boyası, koruyucu boyalar, toz boyalar, oto tamir boyaları, savunma sanayisi boyaları, gemi boyaları gibi ürünler üretmektedir.
Profilo, 1976 yılında İstanbul'da kurulan beyaz eşya ve elektronik ürünleri üreticisi. BSH grubuna dahildir. Özellikle beyaz eşya üretiminde Avrupa'da yaygındır. Üretimini daha çok Marmara Bölgesi'ndeki fabrikalarında gerçekleştirmektedir.

Yaşar Holding, Türkiye’de faaliyet gösteren İzmir, Karşıyaka kökenli şirketler topluluğu.

Şişecam veya resmi adıyla Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş., cam alanında faaliyet gösteren Türkiye merkezli şirketler grubu.
Akzo Nobel, Hollanda merkezli, çok uluslu şirkettir.

Beckers Group ya da bilinen adıyla Beckers Stockholm, İsveç'te kurulmuş başta boya olmak üzere kimya sektöründe faaliyet gösteren çok uluslu şirket.

Kansai Paint; Osaka, Japonya merkezli başta otomotiv boyaları olmak üzere kimya sektöründe faaliyet gösteren çok uluslu şirket. Dünyanın en büyük boya ve kaplama ürünleri üreticileri arasında bulunmaktadır.

Çbs Boya A.Ş İstanbul'da kurulmuş başta boya olmak üzere kimya sektöründe faaliyet gösteren şirket. Şirketin ismi Çavuşoğlu Boya Sanayi 'nin baş harflerinden gelmektedir.

Akkök Holding, Raif Dinçkök tarafından İstanbul'da kurulan holding. Günümüzde gayrimenkul sektörü, elektrik üretimi, kimya endüstrisi, tekstil endüstrisi gibi sektörlerde faaliyet göstermektedir.

Tamek Holding, İstanbul merkezli holding kuruluşu. İsmini Türk Alman Meyve Ekstreleri Kumpanyasının baş harflerinden almaktadır.

Polisan Holding, İstanbul merkezli holding kuruluşu. Adını Latince çok anlamına gelen Poli ve sanayi anlamına gelen San hecelerinin birleşiminden almaktadır.
Işıklar Holding, İstanbul merkezli holding kuruluşu.

Adel Kalemcilik, 1969'da İstanbul'da kurulan kırtasiye ürünleri üreticisi firma. Anadolu Grubu ve Faber-Castell ortaklığında faaliyet göstermektedir.

Türkiye'de sanayi günümüzde GSYİH'nın %27'sini, ihracatın yaklaşık %93'ünü oluşturmaktadır. Sanayinin Osmanlı'nın son zamanlarında temelleri atılmış, bu günlere kadar gelişerek devam etmiştir.

Kimya mühendisliği, 19. yüzyılda "endüstri kimyası" ile uğraşanlar tarafından geliştirilmiş bir disiplindir. Sanayi Devrimi'nin öncesinde, endüstri kimyasalları ve tüketici malları ağırlıklı olarak kesikli üretim yöntemiyle üretiliyordu. Kesikli üretim emek yoğun bir işlemdir. Bunun başlıca sebebi kesikli üretim yöntemi kullanan üretim tesislerinde bulunan pek çok ünite operasyonunun manüel kullanım gerektirmesi ve sonuç olarak iş gücüne ihtiyaç duyulmasıdır. Kesikli üretim boyu gerçekleştirilen fiziksel ve kimyasal işlemlerin sonunda satılabilir bir ürün sağlamak için elde edilen ürün izole edilebilir, saflaştırılabilir ve test edilebilir. Kesikli üretim işlemleri iş ve ekipman kullanımında verimsiz olmasına rağmen bugün hâlâ farmasötikal ara ürünler gibi değerli ürünlerin, parfüm ve boya gibi özel ve formüle edilmiş ürünlerin üretiminde kullanılmakta ve kâr elde edilebilmektedir. Kimya mühendisliği tekniklerinin üretim prosesi geliştirmesi üzerine uygulanması ile kimyasallar artık sürekli bir üretim hattında kimyasal işlemler ile daha büyük miktarlarda imal edilebilmektedir. Sanayi Devrimi, kesikli üretimden sürekli üretime geçişin başladığı dönemde ortaya çıkmıştı. Bugün ticari kimyasallar ve petrokimyasallar büyük çoğunlukla sürekli üretim prosesleri ile imal edilirken, özel kimyasallar, ince kimyasallar ve ilaçlar kesikli üretim yöntemleri ile üretilmektedir.
BETA Kimya, merkezi İstanbul - Türkiye'de bulunan; yapıştırıcılar, yapı kimyasalları, aerosoller ve dezenfektan ürünleri üreten bir sanayi kuruluşudur. 1987 senesinde İstanbul'da kurulmuştur. İstanbul Tuzla'da bulunan 4 üretim tesisi ile kimya sektöründe yer alan bir Türk firmasıdır.

Balık yetiştiriciliği, binlerce yıldan beri bilinen, bir tarım koludur. Dünyada en çok sazan ve alabalık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Türkiye'de son 10 yılda Balık yetiştiriciliği 2 kat artmıştır.