İçeriğe atla

Kayak (su sporu)

Kayak içinde zıpkınlı fok avcısı, Kulusuk, Grönland

Eskimo kayığı ya da Kayak (Yupikçe, İnyupikçe ve İnuitçe qayaq), Eskimoların geleneksel av aracıdır ve günümüzde ayrıca Kuzey Denizi ülkeleri (İskandinav) ile Kuzey Kutbuna kıyısı olan ülkelerde görülen bir ulaşım aracıdır. İlk olarak ağaçlara fok derileri gerilerek yapılan kayak, daha sonraları kanvas bezi denilen bezle yapılıyordu. Sonraki dönemlerde çıta ile kaplanarak yapılmaya başlanan kayakta özellikle o bölgelerde yetişen çam ve sedir ağacının çıtaları kullanılmaktadır.[1] Günümüzde çeşitli kompozit maddelerle- cam elyaf, aramid elyaf, karbon fiber - ve çeşitli plastik türlerinden de yapılmaktadır. Olimpiyat oyunlarında yer bulabilecek kadar bir spor dalı olarak görülmüştür.

Kayak, özellikle Türkçede kış sporlarında yaygın olarak kullanılan bir terim olduğundan halk arasında "kano" terimi, kayak için de yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak kano ve kayak (su sporlarında) aynı şey değildir ve birbirlerinden teknenin biçiminin yanı sıra, kürekçinin teknedeki oturuş biçimi ve kürek yapıları ile ayrılırlar.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 20 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2023. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yelkenli</span>

Yelkenli, yelkeni olan, yelkenle giden deniz, göl veya akarsu taşıtıdır.

Trol ağları, yelkenli gemilerden bu yana kullanılan av araçlarıdır. İlk tipleri Danimarka ığrıpları ve kirişli trollerdir. Daha sonra iki gemi ile çekilen troller ve en son olarak kapılı troller geliştirilmiştir. Günümüzde kullanılan trolleri Kapılı troller ve Kapısız troller olarak iki gruba ayırabiliriz. Trol gemileriyle balık avlamaya ise "Trollemek" ismi verilir.

<span class="mw-page-title-main">Akyaka, Ula</span> Ulaya bağlı bir mahalle

Akyaka, Muğla'nın Ula ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">İnuit halkları</span> “İNUİT" bir halk topluluğunun ismi

İnuit halkları, Arktik bölgede, Alaska, Kanada ve Grönland'da yaşayan Eskimoların ayrıldığı iki ana koldan biri. Diğer kol Yupik halklarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Durgunsu kano</span>

Durgunsu kano, akıcı olmayan su kaynaklarında yapılan kano disiplini. Bu sporun yapılabilmesi için derinliği 80 cm'yi geçen ve rüzgâr almayan göl ve gölcükler ideal ortamdır. Rüzgâr almayan, dalgasız, kuytu deniz koyları ve çok yavaş akan nehirler de kullanılabilir. Ancak hangi su ortamı kullanılırsa kullanılsın dalga yaratacak rüzgâr veya başka bir neden bulunmamalı ve su temiz olmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Su kayağı</span> Su yüzeyinde yapılan bir su sporu

Su kayağı, suyun üzerinde yapılan bir su sporudur. Bu spor ilk defa Ralph Samuelson tarafından 1922 yılında Pepin Gölü'de Lake City, Minnesota'da gerçekleştirilmiştir. Su kayağı dalgasız deniz, nehir, göl gibi çevre koşullarının uygun olduğu birçok ülkede popüler bir spor dalı haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kano</span>

Kano, düz tipli, tek bir pagayla yürüyen, hafif ve portatif teknedir. Kano kelimesi Karayiplilerin dilindeki kenu kelimesinden gelmiş ve İspanyolcaya canoa olarak geçmiştir. Türkçeye Fransızcadan geçmiştir. Dünyada bulunan en eski kano MÖ 8200 ile 7600 yılları arasında yapıldığı tespit edilen ve Hollanda'da bulunup müzede sergilenen bir kanodur. Danimarka'da bulunan ağaçtan oyma kanoların MÖ 5300 ile 3950 yılları arasında yapıldığı bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Su yosunları</span> ökaryotik organizma grubu

Su yosunları ya da algler, sucul fotosentetik ökaryotları tanımlamak için kullanılan ve birbirleriyle akraba olmayan çeşitli grupları içine alan resmî olmayan bir terimdir. Grup, Chlorella gibi tek hücreli mikroalglerden, kelp gibi çok hücreli ve makroskopik kahverengi alglere kadar çeşitli farklı şubeden canlıyı kapsar. Mavi-yeşil algler olarak da adlandırılan siyanobakteriler gibi prokaryotlar, genellikle alg olarak nitelendirilmezler. Ayrıca yosun tanımı çoğunlukla su yosunları için kullanılsa da; yosunlar, kara yosunları ve su yosunlarını kapsayan genel bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Kayak (kış sporu)</span> kar üzerinde yapılan sportif aktivite

Kayak, insanların kar üzerinde ağırlığı daha geniş bir alana yayarak, yumuşak kara batmadan, kaymayla ilerlemesine yarayan, adım atıldığında ise ortası esneyerek kara yapışıp ayakla vücudu ileri itme imkânı veren araç ve bu araç kullanılarak yapılan bir spor dalı. Kayak sporu için özel olarak kayak merkezi, kayak alanı, kayak tüneli, kayak pisti, teleski tesisleri kurulur.

<span class="mw-page-title-main">Deniz kayağı</span>

Deniz kayağı ya da deniz kanosu, göl, körfez ve deniz gibi açık sularda kürek çekme sporu için geliştirilmiş Eskimo kayığı.

<span class="mw-page-title-main">Tekne</span> küçük deniz taşıtı

Tekne ya da bot, su üzerinde kalmak ve hareket etmek amacıyla inşa edilen araçlara verilen genel addır. Genelde polyester veya ahşap malzemeden imâl edilir.

<span class="mw-page-title-main">Sörf</span>

Sörf ya da Dalga sörfü, sörf tahtasından yararlanarak dalgalar üstünde kıyıya doğru kaymaya dayanan spor.

<span class="mw-page-title-main">Yün</span>

Yün bazı memelilerden elde edilen hayvansal kıl kökenli doğal bir elyaf türü. Sıcak tuttuğu için battaniye ve kışlık giysilerin üretiminde kullanılır. Yün elyafı koyundan genellikle canlı hayvanlardan kırkılmak suretiyle olmak üzere değişik yöntemlerle elde edilir. Bu tür yüne kırkım yünü denir. Bu yünün ticari değeri diğer yöntemlerle elde edilenlerinkinden yüksektir. Kasaplık hayvanların kesildikten sonra derilerinin işlenmesi ile elde edilen yüne ise tabak yünü veya kasapbaşı yünü denir. Herhangi bir nedenle ölmüş hayvanın postundan elde edilen yün ise post yapağısı adını alır. Tabak yünü veya post yapağısı (yapak) deriden yolunarak alınmışsa kıl köklerini de içerdiğinden kırkım yününe göre daha düşük kalitelidir.

<span class="mw-page-title-main">Palto</span>

Soğuk havalarda, mevcut giyeceklerin üstüne giyilen kalın kumaştan giysiye palto adı verilir. Paltolar genellikle dizin aşağısına kadar uzanır; soğuğu engellemek için ağır kumaştan veya kürkten yapılır. Dizde veya dizin yukarısında biten türleri de vardır. Bu ikinci türdeki paltoların kumaşları ise daha hafif olur.

<span class="mw-page-title-main">Voyageurs Ulusal Parkı</span>

Voyageurs Ulusal Parkı, Amerika Birleşik Devletleri Minnesota eyaletinin kuzeyinde, International Falls(en:International Falls, Minnesota) şehri yakınlarında bulunan, 882 km² yüzölçümünü kapsayan, ABD Ulusal Park Hizmeti tarafından idare edilen bir ulusal parktır.

<span class="mw-page-title-main">Su sporları</span> suda veya su yüzeyinde gerçekleşen sporlar

Su sporları, su üstünde, altında veya içinde gerçekleştirilen sporların genel adı. Takım hâlinde veya bireysel olarak icra edilebilen türleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kano (spor)</span>

Kano, adını aldığı su taşıtıyla akıntılı veya durgun sularda yapılan spor. Kano 1936 Berlin Olimpiyatları'ndan itibaren olimpik sporlar arasına dahil edilmiştir. Uluslararası Kano Federasyonu (ICF) tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kayakçılık (su sporu)</span> su sporu

Kayakçılıkta, su üzerinde hareket etmek için bir kayak kullanılır. Kayakçılığın kanoculuktan farkı, kullanan kişinin oturuma konumu ve küreklerin yapısıdır. Kayakta kürekçi suya daha yakın konumda, bacakları kayağın içinde olacak şekilde oturur. Kayak kürekleri çift kanatlıdır. Çoğu kayaklar kapalı güvertelere sahiptir, ancak üstüne oturulabilir ve şişirilebilir kayaklar da popülerlik kazanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sörf kayağı</span>

Sörf kayağı, kayaklarla okyanus dalgalarında sörf yapmak için kullanılan spor, teknik ve ekipmandır. Sörf kayağının sörfe pek çok benzerliği vardır; ancak sörf bölgelerinde ve kürekle kullanılmak üzere tasarlanmış teknelerle. Bir dizi kayak tasarımı kullanılır; ancak tümü, tekneyi ilerletmek için dalgaları daha iyi kullanmayı amaçlamaktadır.

Bu, farklı tekne türlerinin bir listesidir. Sınıflandırmalar farklı özellikler, ölçüler ve işlevlere göre yapılır.