İçeriğe atla

Kaya tırmanışı

Kaya tırmanışı

Kaya tırmanışı, katılımcıların doğal kaya oluşumlarına veya kapalı tırmanma duvarlarına tırmandığı, üzerinden geçtiği veya aşağısına indiği bir spordur. Amaç, bir oluşumun zirvesine veya genellikle önceden belirlenmiş bir rotanın bitiş noktasına düşmeden ulaşmaktır. Kaya tırmanışı; tırmanıcının gücünü, dayanıklılığını, çevikliğini ve dengesinin yanı sıra zihinsel kontrolünü de test eden zorlu bir spordur. Rotaların güvenli bir şekilde tamamlanması için uygun tırmanma tekniklerinin ve özel tırmanma ekipmanlarının kullanılması çok önemlidir.

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dağcılık</span>

Dağcılık, yüksek dağlarda zirve yürüyüşü ve kamp kurmanın yanı sıra, aynı zamanda tırmanma sporunu da kapsayan bir doğa sporudur.

<span class="mw-page-title-main">Aladağlar</span>

Aladağlar, Kayseri-Niğde-Adana illeri arasında bulunan dağ sırası, bitki örtüsü ve hayvan çeşitliliği bakımından zengindir. Bu nedenle dağın 54.524 hektarlık bölümü ilk önce Hacer Ormanı Tabiat Parkı adı altında koruma altına alınmıştır, ardından 1995 yılında biraz daha geniş bir yüz ölçümüyle millî park ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Everest Dağı</span> Himalayaların Mahalangur Himal alt aralığında bulunan, deniz seviyesinden Dünyanın en yüksek dağı

Everest Dağı, Himalayalar'ın Mahalangur Himal alt bölgesinde yer alan, Dünya'nın deniz seviyesinden en yüksek dağıdır. Çin-Nepal sınırı, zirve noktasından geçmektedir. 2020 yılında Çinli ve Nepalli yetkililer tarafından tespit edilen kar yüksekliği 8.848,86 m 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Süphan Dağı</span> Doğu Anadolu Bölgesinde Van Gölünün hemen kuzeyinde bulunan sönmüş bir stratovolkan

Süphan Dağı, Doğu Anadolu Bölgesi'nde Van Gölü'nün hemen kuzeyinde bulunan bir stratovolkandır.

<span class="mw-page-title-main">Kaçkar Dağı</span> Karadenizdeki bir dağ

Kaçkar Dağı, Kaçkar Dağları'nın 3.937 m yüksekliğindeki en yüksek doruğu. Türkiye sınırları içindeki dördüncü yüksek doruk. Dağın büyük bir kısmı Rize'de bulunsa da zirve noktası Artvin'dedir. Kaçkar' kelimesi Ermenicede Haçlı taş anlamlı Խաչքար (Haçkar) kelimesinden geldiği düşünülmektedir. Ancak Alman kartograf Richard Kiepert'in 1902-1916 arasına tarihlenen "Tirabzon" haritasında dağın adı Kaçkar değil, Varsambek veya Kaçgar Dağı olarak geçer.

Tunç Fındık, profesyonel Türk dağcı, dağ rehberi, yazar, motivasyon konuşmacısı.

<span class="mw-page-title-main">Altıparmak Dağları</span> Türkiyede dağ

Altıparmak Dağları, Kaçkar Dağları'nın doğuda kalan kesimi. En yüksek zirvesi Altıparmak Dağı.

<span class="mw-page-title-main">Alpinizm</span>

İçerisinde kaya, kar, buzul tırmanış özelliklerini bulunduran dağcılık teknik ve malzemelerini kullanarak doğrudan zirve yapmaktır. Kapalı mekan tırmanışı, spor tırmanışı ve kaya tırmanışı da bazıları tarafından dağcılığın çeşitleri olarak kabul edilir, ancak geniş bir dağ sporu grubunun parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ballıkayalar</span> tabiat parkı

Ballıkayalar, Kocaeli'nin Gebze ilçesi Tavşanlı köyü yakınlarında kayalık kanyon vadidir. Tabiat parkı statüsündedir.

<span class="mw-page-title-main">Jerzy Kukuczka</span>

Józef Jerzy Kukuczka, Polonyalı dağcı. Bir kömür madeninde elektrik mühendisi olarak çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Tırmanma (dağcılık)</span>

Tırmanma, dik bir yerde yukarı doğru ilerlemek için eller veya ayaklarla yapılan fiziki bir faaliyettir. Eğlence amaçlı ya da ordularda profösyönel asker yetiştirmek için yapılır. Birçok kişi için bir hobi veya spordur. Bazı yerlerde yarışma olarak da yapılır. Emniyet ipleri veya benzer yardımcı araçlar ile yapılır. Rakımı yüksek yerlerde yapılır. Günümüzde de bu faaliyetler sürmektedir.

Tırmanış veya tırmanma sözcüğü ile şunlardan biri kastedilmiş olabilir:

<span class="mw-page-title-main">Bouldering</span> Kaya tırmanışı tipi

Bouldering ya da Türkçe adıyla küçük kaya tırmanışı bir çeşit kaya tırmanışıdır. Bu tip tırmanışta herhangi bir halat ya da kemer sistemi kullanılmamaktadır. Tamamen özel bir donanım olmadan da yapılmasının dışında, tırmanıcılar, özel bir tırmanış ayakkabısı, ellerini kuru tutmak için tebeşir tozu ve açık hava tırmanışlarında düşüş etkisini hafifletmek için süngerden yapılma minderler kullanabilir. Serbest yalnız tırmanışının aksine küçük kaya tırmanışı genellikle 6 metreden yüksek olmayan rotalarda yapılır. Özel spor salonlarındaki yapay tırmanış duvarları ile mevsim veya etraftaki kayaların yapısından bağımsız olarak kapalı alanda antrenman yapılabilir. Açık ve kapalı alanlardaki rotaları kapsayan pek çok uluslararası yarışma bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Free solo</span>

Free solo; halat ya da tırmanış takımı gibi koruyucu malzemelerin kullanılmadığı kaya tırmanışı tekniğidir. Tırmanış yükseklikleri bouldering tekniğinden fazla olan free solo'da düşmeler ciddi yaralanmalar ya da ölümle sonuçlanabilmektedir. John Bachar, Derek Hersey, Dwight Bishop ve Jimmy Jewell free solo yaparken ölen tırmanışçılar arasında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nehir yürüyüşü</span> açık hava etkinliği türü

Nehir yürüyüşü, bir doğa yürüyüşü veya vahşi doğa macera aktivitesidir, Japonya'da geleneksel bir spordur. Hong Kong ve Tayvan'da popülerdir ve bazı yönlerden kanyoninge benzer. Nehir yürüyüşü, trekking ve tırmanma ve bazen nehir boyunca yüzmenin bir kombinasyonudur. Kaya tırmanışı gibi, ıslak yüzeylere tırmanma, nehir ve vadilerin coğrafi özelliklerini anlama, düğümleme, ani kötü hava koşullarıyla baş etme ve nehirden olası çıkışları bulma gibi belirli teknikleri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Tırmanış ayakkabısı</span>

Tırmanış ayakkabısı, özellikle tırmanma, alpinizm ve dağcılık için tasarlanmış hafif bir ayak giyimidir. Tipik tırmanış ayakkabılarının sıkı bir uyumu vardır, neredeyse hiç dolgu malzemesi yoktur ve uzatılmış kauçuk tırnağı olan pürüzsüz, yapışkan kauçuk taban vardır. Yürüyüş ve doğa yürüyüşü için uygun olmayan tırmanma ayakkabıları, tipik olarak tırmanış sırasında giyilir.

<span class="mw-page-title-main">2020 Yaz Olimpiyatları'nda spor tırmanışı</span>

Spor tırmanışı, 2020 Yaz Olimpiyatları çerçevesinde 3-6 Ağustos 2021 tarihleri arasında Japonya'nın başkenti Tokyo'daki Aomi Urban Sports Park kampüsünde gerçekleştirilmektedir. 2018 Gençlik Yaz Olimpiyatlarında uygulanan ve sonrasında kabul edilen formata göre yarışma lider tırmanışı, sürat tırmanışı ve bouldering etaplarından oluşmaktadır. Spor tırmanışının olimpik kodu CLB şeklindedir.

Spor tırmanışı bir tür kaya tırmanışıdır. Sporcular kayalara çakılmış emniyet malzemelerine geçirilmiş halatlarla önlem alarak tırmanabildikleri gibi, kısa mesafeli tırmanışlarda serbest şekilde ve düşmeleri durumunda düşmenin şiddetini azaltacak minderlerin konmasıyla doğal veya suni duvarlarda gerçekleştirilmektedir. Spor tırmanışı doğası gereği güç, dayanıklılık, cimnastik kabiliyet ve tırmanış tekniği gerektirmektedir. Spor tırmanışı son dönemlerde kazandığı yaygınlıkla beraber 2020 Yaz Olimpiyatlarına olimpik spor branşı olarak dahil edilmiştir.

Sürat tırmanışı süratın öne çıktığı, süreye ve rakibe karşı yapılan tırmanma sporudur. Sürat tırmanışı büyük ölçüde yapay duvarda gerçekleştirilmektedir. Sporcular emniyetlerini aldıktan sonra belirli bir yükseklikteki hedef noktasına en kısa sürede temas edebilmek için yarışırlar. Sürat tırmanışı 2020 Yaz Olimpiyatları'nda spor tırmanışı kapsamındaki üç farklı tür yarışmadan birisi olarak olimpik sporlara dahil edilmiştir.

Marc-André Leclerc, Kanadalı dağcı. Dünyanın çeşitli yerlerinde sayısız dağa solo tırmanışlarıyla tanınan, Torre Egger'in Patagonya'daki ilk kış solo tırmanışlarını ve Mount Robson'ın Emperor Face tırmanışını tamamladı.