İçeriğe atla

Kaya Güvenç

Kaya Güvenç
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı
Görev süresi
2000-2004
Yerine geldiğiYavuz Önen
Yerine gelenMehmet Soğancı
Kişisel bilgiler
Doğum 5 Mayıs 1945 (79 yaşında)
Osmaniye, Türkiye
Evlilik(ler) Serpil Güvenç
Bitirdiği okul INSA Lyon Fransa
Mesleği Makine yüksek mühendisi

Kaya Güvenç (d. 05 Mayıs 1945, Osmaniye), Türk siyasetçi, mühendis ve yazar.

Yaşamı

Ev hanımı Fatma hanım ile CHP Osmaniye ilçe başkanı ve Osmaniye Belediye Başkanı Abdurrezzak Beyin[1] oğlu olarak Osmaniye'de dünyaya gelen Güvenç, ilköğrenimini Osmaniye Atatürk İlkokulu'nda, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da Saint-Joseph Fransız Lisesi'nde, Makina mühendisliği öğrenimini ise Fransa'da INSA-Lyon'da yaptı.

Askerlik görevinden sonra teknik eleman mücadelesinin içinde yer alan Kaya Güvenç, TMMOB'nin ve Makina Mühendisleri Odası'nın çeşitli kurullarında görev yaptı. Oda Yönetim Kurulu üyeliği, 1976-1978 yılları arasında TMMOB Genel Sekreterliği, Yönetim Kurulu ve Yüksek Onur Kurulu üyeliği, 2000-2004 yılları arasında TMMOB Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulundu.[2][3] TÜTED[4] etkinliklerine ve çevirilerine katkıda bulundu.

TMMOB Başkanlığı döneminde ölüm oruçlarının sonlandırılması amacıyla oluşturulan kurulda yer aldı. 15 sendika, dernek ve meslek örgütünün oluşturduğu Emek Platformu'nun[5] 2001 ekonomik krizi sonrasında dönem sözcülüğünü üstlendi. Sözcülük görevi sırasında Emek Politikaları Sempozyumunun örgütlenmesi ve iktidarın Güçlü Ekonomiye Geçiş Programına karşı Emek Platformu Programının hazırlanması ve duyurulması için çalıştı. Emek Politikaları Sempozyumu'nun düzenlenmesini ve TMMOB yayınları içerisinde yayınlanmasını sağladı.[6]

AKP'nin iktidara gelmesinin hemen arkasından Irak'ın işgaline karşı etkinliklerin, bu arada 1 Mart Mitinginin, daha sonrasında işgalin sonlandırılması için etkinliklerin örgütlenmesine TMMOB adına katkıda bulundu.

12 Mart döneminde Aydınlık Sosyalist Dergisi davasında yargılandı; on yıla mahkûm olup sonrasında beraat etti. Bu dava nedeniyle iki yıl tutuklu kaldı. 1980'lerin sonlarında Sosyalist Birlik Partisi kuruluş çalışmalarına katıldı, partinin kuruluşunda yer almadı. TMMOB'deki görevlerinin sona ermesinden sonra Yurtsever Cephe, Sol Cephe, Barış Derneği ve Birleşik Haziran Hareketi çalışmalarına katıldı.

TKP'nin 2007'de Adana'da, 2011'de Ankara'da milletvekili seçimlerine; 2014'te EHP, Halkevleri, ÖDP ve TKP'nin ortak adayı olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerine katıldı. Yeni Ülke Dergisinde dış politikayla ilgili yazılar yazdı.

Kamu ve özel sektörde çalıştı.

Halen Türkiye Komünist Partisi üyesi olan Güvenç, 1974 yılında Şekibe ve Halit Çelenk'in kızları Serpil Çelenk ile evlendi. Sanem adında bir kızı ve Özer adında bir oğlu vardır.

Yapıtları

Kitapları

  • Yasaların İçinden TMMOB’nin Öyküsü, TMMOB Yayınları, 2005, ISBN 999-222-111[7]

Çevirileri

  • Kuklacı, Paul Tillard, Cem Yayınevi, 1975[8]
  • Din Üzerine, Karl Marx-Friderich Engels, Sol Yayınları, 1976[9]

Kaynakça

  1. ^ "Osmaniye Tarihi". 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2017. 
  2. ^ TMMOB 36.Dönem Yönetim Kurulu
  3. ^ TMMOB 37.Dönem Yönetim Kurulu
  4. ^ "TÜTED Arşivi". 17 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2022. 
  5. ^ "Emek Platformu". 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2017. 
  6. ^ Emek Platformu-Emek Politikaları Sempozyumu 2 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ISBN 975-395-452-2
  7. ^ "Yasaların İçinden TMMOB'nin Öyküsü". 2 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2017. 
  8. ^ "Kuklacı". 31 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2017. 
  9. ^ "Din Üzerine". 9 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu</span> Türkiyede bir işçi sendikaları konfederasyonu

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, 13 Şubat 1967 tarihinde Türk-İş'ten ayrılan Maden-İş, Lastik-İş, Basın-İş ve bağımsız Gıda-İş, Türk Maden-İş (Zonguldak) sendikaları ve onların genel başkanları olan Kemal Türkler, Rıza Kuas, İbrahim Güzelce, Mehmet Alpdündar ve Kemal Nebioğlu tarafından kurulan işçi sendikaları konfederasyonudur. 12 Eylül Askeri Darbesi ile kapatılmasının ardından 19 Ocak 1992 tarihinde yeniden kurulmuştur. DİSK, bağımsız bir sınıf ve kitle örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye İşçi Partisi (1961)</span> Türkiyede bir siyasi parti (1961–1971, 1975-1981)

Türkiye İşçi Partisi (TİP), 1961 yılında Türkiye'de kurulan siyasi parti. 1946 sonrası çok partili dönemde TBMM'ye milletvekili seçtirebilen ilk sosyalist parti olmuştur. 12 Mart 1971 Muhtırası ve 12 Eylül 1980 Darbesi sonrasında kapatılmış, 1988 yılında TKP ile birleşerek TBKP kurulmuştur.

Rıfkı Burçak, Türk akademisyen ve siyasetçidir.

Serdar Bilgili Türk iş insanı, spor yöneticisi ve Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 31. başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Komünist Partisi (2001)</span> Türkiyede bir siyasi parti

Türkiye Komünist Partisi, 11 Kasım 2001 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "TKP" şeklindedir. Simgesi çarkla çevrelenmiş çekiç ve üstünde bulunan yıldızdır. Genel Sekreteri Kemal Okuyan'dır. Ancak kolektif liderlik ilkesi gereği en yetkili karar organı parti kongresinde seçilen Merkezi Komite'dir.

Aydemir Güler, Türk teorisyen ve siyasetçidir. Türkiye Komünist Partisi Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeliği görevini sürdürmektedir. soL gazetesinde ve Gelenek dergisinde düzenli olarak yazılar yazmaktadır.

Cezmi Kartay, Türk siyasetçidir.

Akın Birdal Türk siyasetçi. Bir dönem İnsan Hakları Derneği'nin başkanlığını yaptı. 2007 genel seçimlerinde Diyarbakır'dan bağımsız aday oldu ve seçilerek TBMM'ye girdi. Demokratik Toplum Partisi'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının ardından kurulan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır 23. dönem milletvekilliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Ertuğrul Kürkcü</span> Türk siyasetçi

Ertuğrul Kürkcü, Türk sosyalist aktivist, yayıncı ve yazar. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Onursal Başkanı, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Onursal Üyesi ve İlerici Enternasyonal Danışma Kurulu Üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kimya Mühendisleri Odası</span>

Kimya Mühendisleri Odası (KMO), 27 Ocak 1954 tarihinde 6235 sayılı TMMOB yasası uyarınca kurulmuştur. TMMOB'un 23 odasından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Birgit</span> Türk politikacı

Orhan Birgit, Türk gazeteci ve siyasetçi.

Şerafettin Turan, Türk bilim insanı, tarihçi ve yazardır. Dil Derneği Onursal Başkanı ve eski Türk Dil Kurumu Başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gökhan Günaydın</span> CHP TBMM Grup Başkanvekili ve 28. dönem İstanbul Milletvekili

Gökhan Günaydın,, Türk siyasetçi, ziraat mühendisi, akademisyen ve avukat.

<span class="mw-page-title-main">Gemi Makinaları İşletme Mühendisleri Odası</span>

Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) 29.07.1960 tarihinde 6235 sayılı yasa ile kurulmuş bir meslek örgütüdür.

Kamil Okyay Sındır, Türk akademisyen, Ziraat yüksek mühendisi ve siyasetçi. Cumhuriyet Halk Partisi eski genel sekreteri ve İzmir milletvekili. 2009-2014 yılları arası Bornova belediye başkanlığı görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Ferruh Yıldız</span>

Ferruh Yıldız, Harita Mühendisliği profesörü, Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı.

Orhan Sarıbal Türk siyasetçi ve ziraat mühendisi.

Şekibe Sayar Türk avukat ve siyasetçi.

Tayfun Kahraman, Türk şehir plancısı, akademisyen ve bürokrat.

İsmail Kaya, Türk iş insanı, siyasetçi ve TBMM 27. dönem Adalet ve Kalkınma Partisi Osmaniye milletvekilidir.