İçeriğe atla

Kayıt tutma

Jacob Fugger (solda) ofisinde Matthäus Schwarz (sağda) ile kayıt tutarken(1517)

Kayıt tutma finansal işlemlerin kaydıdır ve işletmede muhasebe sürecinin bir parçasıdır. İşlemler, satın alma, satış, makbuz ve bireysel bir kişi veya kuruluş / kurum tarafından yapılan ödemeleri içerir. Tek girişli ve çift girişli defter tutma sistemleri dahil olmak üzere çeşitli standart kayıt tutma yöntemleri vardır.[1] Bunlar "gerçek" kayıt tutma olarak görünse de, finansal işlemlerin kaydedilmesi için herhangi bir işlem, kayıt tutma işlemidir.

Kayıt tutma, bir işletmenin günlük finansal işlemlerini kaydeden bir muhasebecinin eseridir. Genellikle günlük defterleri (satışların, alımların, makbuzların ve ödemelerin kayıtlarını içeren) tutarlar ve nakit veya kredili her bir finansal işlemi doğru günlük defterine, yani küçük kasa defterine, tedarikçi defteri, müşteri defterine gelirler. Bundan sonra bir muhasebeci, muhasebeci tarafından kaydedilen bilgilerden finansal raporlar oluşturabilir.[2]

Kayıt tutma, temel olarak finansal muhasebenin kayıt tutma yönlerini ifade eder ve tüm işlemler ve bir işletmenin diğer etkinlikleri için kaynak belgeler hazırlamayı içerir.

Muhasebeci kitapları deneme dengesi aşamasına getirir: bir muhasebeci, genel muhasebeci tarafından hazırlanan deneme dengesi ve defterlerini kullanarak gelir tablosu ve bilançoyu hazırlayabilir.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Döviz kuru</span> bir birim ülke parasının diğer bir ülke parası cinsinden fiyatına, değerine denir

Döviz yabancı ülkeler tarafından kullanılan para birimidir. Döviz kuru ise bir birim ülke parasının diğer bir ülke parası cinsinden fiyatına, değerine denir. Bu kavram iki taraflı bir ilişkiyi içerir, bu yüzden iki taraflı (nominal) döviz kuru olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Kurumsal kaynak planlaması</span> kurumun kaynaklarını verimli şekilde kullanacak şekilde planlaması

Kurumsal kaynak planlaması ya da işletme kaynak planlaması, işletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken işgücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemlerine verilen genel addır. Kurumsal kaynak planlaması (KKP) sistemleri, bir işletmenin tüm veri ve işlemlerini bir araya getirmeye veya bir araya getirilmesine yardımcı olmaya çalışan ve genelde kullanımı kolay olan sistemlerdir. Klasik bir KKP yazılımı işlem yapabilmek için bilgisayarın çeşitli yazılım ve donanımlarını kullanır. KKP sistemleri temel olarak değişik verilerin saklanabildiği bütünleşik bir veritabanı kullanırlar.

Finansal kiralama veya İngilizce adıyla leasing, işletmelerin kuruluş veya büyüme dönemine geçtiklerinde, yatırımlarını gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları orta vadeli finansman yöntemlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Muhasebe</span> Ekonomik kuruluşlarla ilgili finansal bilgilerin ölçülmesi, işlenmesi ve iletilmesi

Muhasebe, bir işletmenin varlıkları ve kaynakları üzerindeki mali nitelikteki bilgileri kayıt, sınıflandırma, özetleme, analiz etme ve yorumlama gibi fonksiyonlar ile takip eden bilimsel bir sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Finans</span> Akademik disiplin

Finans, para, döviz ve sermaye varlıklarının incelenmesi ve disiplinidir. Mal ve hizmetlerin üretimi, dağıtımı ve tüketiminin incelenmesi olan ekonomi ile ilgilidir ancak ondan farklıdır. Kapsama dayalı olarak Finansal sistemlerde finansal faaliyetlere ilişkin disiplin, kişisel, kurumsal ve kamu finansmanı olarak ayrılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Fatura</span>

Fatura, satıcı firma tarafından alıcı firma adına tanzim edilen, mal veya hizmetin satıldığını gösteren bir belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Cari denge</span>

Cari işlemler dengesi olarak da tanımlanan cari denge, ödemeler dengesi bilançosunun dış ticaret, hizmetler, yatırım gelirleri ve cari transferler dengelerinin toplamından oluşur.

<span class="mw-page-title-main">GnuCash</span> özgür ve ücretsiz bir gelir-gider takip programı

GnuCash, bir kişisel finans yönetim aracı ve küçük işletmeler tarafından muhasebe için kullanılabilecek özgür ve ücretsiz bir gelir-gider takip programıdır. GnuCash, GNU Projesi'nin bir parçasıdır. Windows, Mac OS X, Linux ve Android gibi pek çok işletim sistemini desteklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mobil ödeme</span>

Mobil ödeme mobil bankacılık'da en yaygın ödeme şekilleri'nden biridir. Genel olarak finansal düzenlemeler altında işletilir. Dijital cüzdanın ana sınıfı olarak mobil cihazdan veya bir mobil cihaz aracılığıyla gerçekleştirilir. Nakit ödeme, çek ya da kredi kartları yerine, geniş bir hizmet yelpazesi, dijital ya da sabit mallar için akıllı telefon kullanabilir. Madeni para temelli para sistemleri kullanmanın konseptinin uzun bir geçmişi olmasına rağmen, sadece bu tür sistemleri destekleyen teknoloji yaygın olarak kullanılmaya başlanır.

Bir muhasebeci, yöneticilerin, yatırımcıların, vergi otoritelerinin ve diğerlerinin kaynak tahsisi konusunda karar vermelerine yardımcı olan finansal bilgilerin güvenliğinin ölçülmesi, açıklanması veya temin edilmesi olan bir muhasebe veya muhasebecilik pratisyenidir. Kayıt tutma ile ilişkilidir.

<span class="mw-page-title-main">Satış</span>

Satış, belirli bir zaman diliminde satılan mal veya hizmet sayısı ile ilgili faaliyetlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Denetim</span>

Bağımsız denetim, herhangi bir işletmenin finansal bilgilerinin, kitaplarının, menkul kıymet hesaplarının, yasal kayıtlarının, belgelerinin ve kuponlarının sistematik ve bağımsız bir incelemesidir. Bir finansal tablo açıklamasının yanı sıra finansal olmayan açıklamaların doğru ve net bir şekilde ortaya çıktığını tespit eder. Ayrıca, hesap kitaplarının yasaların gerektirdiği bir şekilde muhafaza edilmesini sağlamaya çalışır. Denetim, kamu sektöründe ve her yerde böyle bir fenomen haline geldi. Denetçi inceleme için önlerinde bulunan önerileri algılar ve tanır, kanıtlar alır, aynısını değerlendirir ve denetim raporuyla iletilen kararına dayanarak bir görüş oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Kasiyer</span>

Kasiyer, yazar kasa ve öz-çıkış perakende mağazasında, satış noktası gibi çeşitli yerlerde işletilen bir kişidir. Unvanın en yaygın kullanımı perakende sektöründedir, ancak bu iş unvanı, Amerika Birleşik Devletleri'nde iş için para almaktan ve para ödemekten sorumlu olan banka memuru veya Birleşik Krallık'ta banka şubesi'nde muhasebe sorumluluğu kapsamında da kullanılır.

Kanuni denetçi, çeşitli ülkelerde denetim rolü olan bir kişiye veya kuruluşa atıfta bulunmak için kullanılan bir unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Mobil bankacılık</span>

Mobil bankacılık, bir banka veya başka bir finans kurumu tarafından sunulan bir hizmettir. Akıllı telefon veya tablet bilgisayar gibi bir mobil cihazı kullanarak müşterilerinin uzaktan finansal işlem yapmalarını sağlar. İnternet bankacılığının aksine, bu amaç için finansal kurum tarafından sağlanan uygulama ve yazılım kullanır. Dijital bankacılık da bir mobil bankacılık türüdür. Mobil bankacılık genellikle 24 saat açıktır.

<span class="mw-page-title-main">Finansal işlem</span> bir alıcı ile satıcı arasında bir varlığı ödeme için gerçekleştirilen bir kontrat veya iletişim

Finansal işlem, bir alıcı ile satıcı arasında bir varlığı ödeme için gerçekleştirilen bir kontrat veya iletişimdir.

Finansal muhasebe, bir işletme ile ilgili finansal işlemlerin özeti, analizi ve raporlanması ile ilgili muhasebe alanıdır. Bu, kamuya açık mali denetim ve mali bilanço'ların hazırlanmasını içerir. Hissedarlar, taşeron'lar, bankalar, çalışanlar, devlet dairesi, işletme sahipleri ve diğer paydaşlar, karar verme amacıyla bu tür bilgileri almak isteyen kişilere örnektir.

Vergi muhasebesi, birincil belgelerin verilerine dayanarak vergi matrahının belirlenmesi için bilgi genelleme sistemidir. Vergi muhasebesi, vergi beyannamelerinin ve vergi ödemelerinin hazırlanmasıyla ilgilenen muhasebe alt sektörüdür. Vergi muhasebesi bireyler, işletmeler, şirketler ve diğer kuruluşlar tarafından kullanılır. Bir birey için vergi muhasebesi, gelire, nitelikli kesintilere, bağışlara ve her türlü kazanç veya zararına odaklanır.

Makbuz alıcının satıcılardan aldığı ürün ya da hizmetin kayıtlara geçmesini sağlayan bir belgedir. Tüm makbuzların üzerinde satın alma tarihi bulunmalıdır. Ödemenin alıcısının yasal olarak müşteriden satış vergisi veya KDV tahsil etmesi gerekiyorsa, tutar makbuza eklenecek ve tahsilat ilgili vergi dairesi adına yapılmış sayılacaktır. Son yıllarda elektronik makbuz yaygınlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ofis yönetimi</span>

Ofis yönetimi, bir şirket ve kurum içinde iş yönetimidir. Bu sürece ofis binasının bakımı, finansal planlama, kayıt tutma ve faturalandırma, belge yönetimi, kişisel gelişim, fiziksel dağıtım, tedarik ve lojistik gibi işlemler aittir. Ofis yönetiminde yönetici, müşavir, yönetici asistanı, kişisel asistan, resepsiyon memuru, süpervizör, sekreter, menajer, muhasebeci gibi elemanlar çalışır.