İçeriğe atla

Kayıp (film)

Kayıp
Missing
Filmin özgün sinema afişi
YönetmenCosta Gavras
YapımcıEdward Lewis, Mildred Lewis
SenaristDonald E. Stewart
Costa-Gavras
Thomas Hauser'ın kitabından
OyuncularJack Lemmon, Sissy Spacek, Melanie Mayron, John Shea, Janice Rule
MüzikVangelis
Görüntü yönetmeniRicardo Aronovich
KurguFrançoise Bonnot
StüdyoPolyGram Filmed Entertainment
DağıtıcıUniversal Pictures
CinsiSinema filmi
Yapım yılı1982
Çıkış tarih(ler)i12 Şubat 1982
Süre122 dk
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Dilİngilizce
İspanyolca

Kayıp (İngilizce: Missing), Costa Gavras'ın yönettiği başrollerinde Jack Lemmon, Sissy Spacek, Melanie Mayron, John Shea ve Charles Cioffi'nin yer aldığı 1982 yapımı sinema filmi. Costa Gavras'ın 1982 Cannes Festivali'nde Altın Palmiye ödülünü kazandığı film, 1973'te Şili'de gerçekleşen ve demokratik yollardan işbaşına gelen Salvador Allende'nin devrildiği ABD destekli kanlı askerî darbe (1973 Şili Darbesi) sırasında kaybolan Amerikalı gazeteci Charles Horman'ın gerçek hikâyesinden uyarlanmıştır.[1]

Kazandığı ve aday gösterildiği ödüller

Yıl Aday gösterilen çalışma Ödül Sonuç
1982 Cannes Film FestivaliAltın Palmiye Kazandı

Notlar

  • Yol filmiyle birlikte 1982 Cannes Festivali'nde Altın Palmiye ödülünü kazanan Kayıp, 5 dalda aday gösterildiği Akademi Ödülleri'nde, uyarlama senaryo dalında Oscar'a değer bulundu.

Kaynakça

  1. ^ "Costa-Gavras'tan 'unutmama' filmi: 'Missing / Kayıp'". 6 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2012. 

Dış bağlantılar

Önce gelen:
Demir Adam
(Człowiek z żelaza)
Cannes Film Festivali- Altın Palmiye
1982
ödülü (Yol ile paylaştı)
Sonra gelen:
Narayama Türküsü

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nuri Bilge Ceylan</span> Türk yönetmen, senarist, film yapımcısı ve fotoğrafçı

Nuri Bilge Ceylan, Türk yönetmen, senarist ve fotoğrafçı.

<span class="mw-page-title-main">Costa-Gavras</span>

Constantinos Gavras film yönetmeni.

<i>Yol</i> (film) Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen, Altın Palmiye Ödülü kazanan 1981 yapımı Türk filmi

Yol, senaryosu Yılmaz Güney tarafından yazılan, Yılmaz Güney ve Şerif Gören tarafından yönetilen 1981 yapımı dram, politik ve gerilim filmidir. Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu, Meral Orhonsay gibi oyuncuların başrolde yer aldığı film, Türk sinemasının en cesur ve en başarılı filmlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Yurt dışında büyük ilgi gören film, o dönemde sıkıyönetimin yarattığı baskıcı yönetim tarzına ve ülkedeki Kürtlerin sorunlarına açıkça değindiğinden ötürü Türkiye'de uzun bir süre yasaklı kalmış ve izleyenlere cezalar bile verilmiştir. Türkiye'de 1992 yılında izlenme yasağı kaldırılmış ve 1999 yılında Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney'in çabalarıyla gösterime girebilmiştir. Film, 1982'deki Cannes Film Festivali'nde "En İyi Film" seçilip Altın Palmiye Ödülü'nü kazanmış ve bu ödülü alan ilk Türk filmi olmuştur. Ödül, Türk sinema tarihinde kazanılan en önemli ödüllerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Krzysztof Kieślowski</span> Polonyalı yönetmen ve senarist

Krzysztof Kieślowski, Polonyalı film yönetmeni ve senaryo yazarı.

<i>Korkuluk</i> (film)

Scarecrow (Korkuluk), başrollerini Al Pacino ve Gene Hackman'ın paylaştığı 1973 yılı yapımı bir Jerry Schatzberg filmidir. Türkiye'de de "Korkuluk" adıyla gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Luis Buñuel</span> İspanyol yönetmen ve senarist

Luis Buñuel Portolés, sürrealist İspanyol yönetmen ve senarist. Otoriteler tarafından sinema tarihinin en etkili yönetmenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Claire Denis</span> Fransız film yönetmeni (d. 1946)

Claire Denis,, Fransız yönetmen, senarist ve oyuncu. 14 yaşına kadar Afrika'da kaldı. IDHEC, Fransız Film Okulu'ndan mezun oldu. Wim Wenders, Jim Jarmush, Jacques Rivette ve Costa-Gavras gibi önemli yönetmenlerin yanında asistanlık yaptı. İlk yönetmenlik ve senaristlik denemesi olan Chocolat ile Altın Palmiye ve En İyi Yönetmen Cesar'ına aday gösterildi. Bu filmde Afrika'daki deneyimlerini kullanarak 1950'lerin Batı Afrika'sında yaşayan fransız bir genç kızın duygusal çatışmalarını ve dönemin koloni hayatını anlattı. İkinci filmi olan Man No Turn, Fransa'ya ilk defa gelen Kamerunlu bir müzik grubun hikâyesiydi. Bundan sonraki filmi olan No Fear, No Die ise Fransız toplumunun dışında yaşayan biri Karayipli öteki Afrikalı iki siyah gencin hikâyesini anlatır. Önceki filmlerindeki gibi bu filmiyle de ırksal çatışmalara ve aidiyet olgusuna odaklandı. Herman Melleville'in 'Billy Budd, Sailor' adlı kitabına dayanan Beau Travail adlı filmi ile kitabı filme başarılı bir şekilde oturtmasıyla eleştirmenlerden övgü aldı. Claire Denis, çağdaş fransız sinemasının en önemli yönetmenlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Jack Lemmon</span> Amerikalı sinema oyuncusu (1925 – 2001)

Jack Lemmon asıl adı John Uhler Lemmon III, özellikle komedilerde başarı sağlayan Amerikalı sinema oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">Jane Campion</span>

Jane Campion Oscar ödülü sahibi film yönetmeni ve senaristi.Piyano filmi ile En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü'nü almış ve En İyi Yönetmen Akademi Ödülü'ne aday gösterilmiştir. Lina Wertmüller, Sofia Coppola ve Kathryn Bigelow ile birlikte bu ödüle aday gösterilen dört kadından biridir. Piyano ile Cannes Film Festivali'nde en iyi filme verilen Altın Palmiye'yi almıştır.

The Lost Weekend Oscar kazanmış 1945 yapımı film. Billy Wilder filmin yönetmenliğini yaparken, Ray Milland, Jane Wyman ve Phillip Terry filmde rol almıştır. Film Charles R. Jackson'ın aynı adlı romanından uyarlanmıştır.

<i>Leylekler Uçarken</i>

Leylekler Uçarken, 1957 Sovyetler Birliği yapımı melodramatik savaş filmidir. Özgün adı Letyat Zhuravli olan film İngilizce konuşulan ülkelerde The Cranes Are Flying adı ile gösterime sunulmuştur.

<i>Korkunç Koleksiyoncu</i> (film)

Korkunç Koleksiyoncu 1965 İngiltere ABD ortak yapımı yapımı dramatik gerilim filmidir. Özgün adı The Collector olan film İngiltere'de The Butterfly Collector adıyla da gösterime sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Paul Thomas Anderson</span> Amerikalı film yönetmeni

Paul Thomas Anderson, 8 kez Akademi Ödülleri'ne aday gösterilmiş Amerikalı yönetmen ve film yapımcısı. Özellikle henüz 29 yaşında iken yönettiği Magnolia (film) adlı filmiyle eleştirmenlerden olumlu not almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jean-Louis Trintignant</span> Fransız oyuncu (1930 – 2022)

Jean-Louis Xavier Trintignant, Fransız oyuncudur. İlk tiyatro çıkışını 1951 yılında yaptı ve savaş sonrası dönemin en iyi Fransız dramatik aktörlerinden biri olarak kabul edildi. Avrupa sinemasının birçok klasik filminde rol aldı ve Roger Vadim, Costa-Gavras, Claude Lelouch, Claude Chabrol, Bernardo Bertolucci, Éric Rohmer, François Truffaut, Krzysztof Kieślowski ve Michael Haneke dahil olmak üzere birçok önde gelen auteur yönetmenle çalıştı.

<i>Toni Erdmann</i>

Toni Erdmann, Maren Ade tarafından yazıp yönetilen 2016 yılı yapımı Alman komedi drama filmi. Film 2016 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarıştı ve FIPRESCI ödülünü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Audiard</span> Fransız film yönetmeni ve senarist (d. 1952)

Jacques Audiard Fransız senarist ve film yönetmeni. Babası Michel Audiard aynı zamanda önemli bir senarist ve yönetmendir.

Latin Amerika sineması, Latin Amerika'nın film üretimlerine ve film endüstrilerine atıfta bulunmaktadır. Latin Amerika filmleri hem zengin hem de çeşitlidir ancak başlıca üretim merkezleri Arjantin, Brezilya ve Meksika olmuştur. Latin Amerika sineması, sesin piyasaya sürülmesinden sonra gelişti böylece sınırın güneyindeki Hollywood filminin ihracatına dilsel bir engel oluşturdu.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan sineması</span>

Yunanistan sineması uzun ve zengin bir tarihe sahiptir. Zaman zaman savaş ya da siyasi istikrarsızlık nedeniyle baskıya uğramasına rağmen Yunanistan film endüstrisi iç pazara hakim olmuş ve uluslararası başarıya ulaştı. Yunan filmlerinin özellikleri arasında dinamik bir konu, güçlü karakter gelişimi ve erotik temaları mevcuttur. Kayıp (1982) ve Sonsuzluk ve Bir Gün (1998) filmleri Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye kazandı. Beş Yunan filmiyse Yabancı Dilde En İyi Film Akademi Ödülü'ne aday gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">1982 Cannes Film Festivali</span>

35. Cannes Film Festivali, 14–26 Mayıs 1982 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Altın Palmiye Ödülü, ortak olarak Yol filmiyle Yılmaz Güney ve Şerif Gören'e ve Kayıp filmiyle Costa–Gavras'a verildi.

<span class="mw-page-title-main">Cannes Film Festivali'nde Türkiye</span>

Cannes Film Festivali, Fransa'nın güneyinde bulunan Cannes kentinde her yıl genellikle mayıs ayında düzenlenen uluslararası bir festivaldir. Festivale dünyanın her yanından ve her türden yeni filmler katılır. Festivalin en prestijli ödülü, "En İyi Film" olarak belirlenen filme verilen Altın Palmiye'dir. 1946 yılında kurulan ve sadece davetlilerin katılabildiği festival, Venedik Film Festivali ve Berlin Film Festivali ile birlikte Avrupa'nın en önemli üç uluslararası festivalinden biri olarak görülmektedir. Kimilerine göre ise "Oscar" olarak anılan Akademi Ödülleri'nden sonra dünyadaki en prestijli film törenidir. Her yıl ortalama 20 filmin yarıştığı festivalde kazananlar, uluslararası sanatçılardan oluşan jüriler tarafından belirlenir. Türkiye de festivalde çeşitli başarılar elde eden ülkelerden biridir.