İçeriğe atla

Kayınvalide

Kayınvalide, kaynana, kayınanne veya hanımanne; bir erkeğe göre karısının, bir kadına göre kocasının yani evli çiftlerin eşlerinin annesi için kullandığı sözcüktür. Karşılıklı olma durumunda anne olarak hitap edilir. Genellikle kaynanadan 3. bir kişi olarak bahsedildiğinde öz anne ile karıştırılmamak için bu şekilde kullanılır.

Sözcük; kökeni Eski Türkçe zevcenin babası veya ailesi anlamına gelen kadın[1] sözcüğünden gelen kayın ile Arapça anne anlamına gelen valide sözcüğünün kaynaşmasından meydana gelmektedir. Valide yerine ana sözcüğü de kullanılabilmektedir.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ [1] 15 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Nişanyan Sözlük. Erişim: 28 Ocak 2017.
  2. ^ [2][] TDK

İlgili Araştırma Makaleleri

Hafta, 7 günden oluşan zaman birimi. Farsça yedi manasına gelen "haft/heft" kelimesinden türetilmiştir. Haftanın eş anlamlısı olarak yedil sözcüğü bulunmaktadır.Türk lehçelerinden Tıva Türkçesinde Yedilik anlamında söyleyişlerine uygun olarak çedilik diye söylenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vikisözlük</span> Vikipedi vokabüleri

Vikisözlük (Wiktionary), Wikimedia Vakfı'nın projelerinden olup her dilde özgür birer sözlük oluşturma amacıyla 12 Aralık 2002 tarihinde başlatılmıştır. Vikipedi'nin kardeş projelerindendir. Türkçe Vikisözlük ise 2 Mayıs 2004 tarihinde başlatılmıştır.

Murâkabe, "gözetlemek" anlamına gelen Arapçadaki "rakabe" kökünden türetilmiş bir sufi pratiğidir. Dikkatle izlemek, ilgilenmek, gözleri açık tutmak anlamlarını da taşır. Metaforik açıdan kişinin manevi kalbine dikkatini yöneltmesi ve yaratıcısından gelecek sezgiyi beklemesini ifade eder.

Ozan, halk şairi anlamında kullanılan bir terimdir.

Şah ya da Şehinşah, Fars, Afgan ve diğer İrani halkların hükümdarlarının kullandığı bir unvan. Kral anlamına gelmektedir. Zamanla İslam aleminde hükümdar anlamında yaygın olarak kullanılagelmiştir.

Rahim aşağıdaki anlamlara gelebilir:

Taraf; yön, yan veya doğrultu anlamlarına gelen Arapça kökenli bir sözcüktür. Ayrıca herhangi bir konuda iki karşı kutbu oluşturan insan gruplarını tanımlamakta kullanılır. Taraf sözcüğü ile şunlardan biri kastedilmiş olabilir:

<span class="mw-page-title-main">Gala</span> bir eserin halka açık ilk icrası, ilk gösterim

Gala ya da prömiyer, ilk temsil anlamındaki sözcük. Türk Dil Kurumu'nun önerisine göre ilk gösterim. Bir tiyatro oyununun, filmin, dansın veya bestenin ilk çıkışı yani ilk halka açık sunumudur.

<i>Alma mater</i> Latince deyim

Alma mater, eski öğrenci eğitim kurumlarına (üniversite) verilen gayri resmî isim. Orta Çağ'da Batı Avrupa'da "alma mater" bazen "Bakire Meryem" gibi de anlaşılabilmekteydi. Modern Meksika'da "alma mater" söz konusu kişinin okuduğu veya okumuş olduğu eğitim kurumu anlaşılmaktadır.

Rab sözcüğü ile şunlardan biri kastedilmiş olabilir:

Mücahit, kutsal sayılan bir ülkü, özellikle de İslam adına savaşan kişi. Sözcük Arapça mücahidûn (mücahitler) sözcüğünün tekilidir ve "cihat eden" anlamına gelir.

Dayı, annenin erkek kardeşi. Anneden yaşça küçük veya büyük olabilir. Bir kişi herhangi bir dayısının yeğenidir. Dayı sözcüğü, aynı zamanda, bazı yörelerde bir kimsenin akrabalık bağı olmayan, kendisinden yaşça oldukça büyük erkeklere hitap ederken kullandığı bir hitap ve saygı sözüdür.

Teyze, annenin kız kardeşi. Anneden yaşça küçük veya büyük olabilir. Bir kişi herhangi bir teyzesinin yeğenidir. Teyze sözcüğü bazı yörelerde bir kimsenin akrabalık bağı olmayan, kendisinden yaşça oldukça büyük kadınlara hitap ederken kullandığı bir hitap ve saygı sözüdür.

Büyükbaba veya dede, Büyükbaba türk kültüründe babanın babasına denir. bir kimsenin annesinin ya da babasının babası. Kişi, dedesinin torunudur.

Torun, herhangi bir kimsenin çocuğunun çocuğu. Bir kadın torunlarının büyükannesi, bir erkek ise torunlarının büyükbabasıdır.

Müjde, "iyi haber" anlamına gelen bir sözcüktür. "İyi haber hediyesi" (muştuluk) anlamında da kullanılır. Müjde sözcüğü ile şunlardan biri kastedilmiş olabilir:

Kayınpeder, kayınbaba veya kaynata; bir erkeğe göre karısının, bir kadına göre kocasının yani evli çiftlerin eşlerinin babası için kullandığı sözcüktür. Karşılıklı olma durumunda baba olarak hitap edilir. Genellikle kayınpederden 3. bir kişi olarak bahsedildiğinde öz baba ile karıştırılmamak için bu şekilde kullanılır.

Kayınbirader veya kayınço, bir erkeğe göre karısının, bir kadına göre kocasının yani evli çiftlerin eşlerinin erkek kardeşleri için kullandıkları terimdir. Kayın sözcüğünden oluşan kayınpeder ve kayınvalide sözcüğünden farklı olarak tek başına kayın olarak kullanıldığında da aynı anlam kastedilir. Fakat kayın olarak kullanılmaz; iyelik eki olması durumunda kaynım, kaynın vb şeklinde kullanılır.

Kuma, çok eşli bir erkeğin ilk eşi dışındaki eşlerinden her biridir. Aynı anlamdaki Orta Türkçe kuma sözcüğünden gelir.

Sözcük olarak skandal büyük yankı uyandıran, utanç verici veya küçük düşürücü olay anlamına gelir. Ayrıca şu anlamlarda da kullanılabilir.