İçeriğe atla

Kawasaki Ki-48

Kawasaki Ki-48
Kawasaki Ki-48
Kawasaki Ki-48
TürüHafif bombardıman uçağı
Ulusal köken Japonya
ÜreticiKawasaki
TasarımcıTakeo Doi
İlk uçuşTemmuz 1939 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Hizmete giriş1940
Hizmetten çıkış1945
DurumuHizmet dışı
Ana kullanıcıJapon İmparatorluk Ordusu Hava Kuvvetleri
Diğer kullanıcılarÇin Cumhuriyeti Hava Kuvvetleri
Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri
Endonezya Hava Kuvvetleri
Üretim sayısı1,997

Kawasaki Ki-48 (Japonca九九式双発軽爆撃機 Shiki-souhatu-keibaku; Müttefik raporlama adı: Lily), Kawasaki tarafından üretilen Japon yapımı bir hafif bombardıman uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Ordusu Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır.

Teknik özellikler (Ki-48-IIa)

Kaynakça:[1]

  • Mürettebat: 4
  • Uzunluk: 12.75 m
  • Kanat açıklığı: 17.45 m
  • Yükseklik: 3.8 m
  • Kanat alanı: 40 m²
  • Boş ağırlık: 4,550 kg
  • Azami kalkış ağırlığı: 6,750 kg
  • Motor: 2 × Nakajima Ha-115 14 silindirli yıldız tipi
  • Silahlar:
    • 3 × 7.7 mm Type 89 makineli tüfek
    • 800 kg bomba

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Francillon, Ph.D., René J. Japanese Aircraft of the Pacific War. London: Putnam and Company, 1970 (2nd edition 1979). 0-370-30251-6.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi F-1</span>

Mitsubishi F-1, Mitsubishi Heavy Industries ile Fuji Heavy Industries tarafından ortak geliştirilen avcı uçağıdır. Uçak, ilk uçuşunu 3 Haziran 1975 tarihinde gerçekleştirmiş olup 1978 yılında hizmete girmiştir. F-1, Japonya'nın II. Dünya Savaşı'ndan sonra geliştirdiği ilk savaş uçağıdır. Uçağın ana rolü anti-gemi saldırı, ikinci rolü ise zemin saldırı olup ek olarak sınırlı havadan-havaya saldırı yeteneği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lockheed Martin C-130J Super Hercules</span>

Lockheed Martin C-130J Super Hercules, ABD yapımı turboprop askerî nakliye uçağıdır. C-130J yeni motorlar, uçuş güvertesi ve diğer sistemlerle birlikte Lockheed C-130 Hercules'in kapsamlı bir güncellemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kawasaki C-1</span>

Kawasaki C-1, Kawasaki Heavy Industries tarafından üretilen Japon yapımı bir kısa menzilli askeri nakliye uçağıdır. Uçak, 1966 yılında II. Dünya Savaşı'ndan kalma Curtiss C-46 Commando uçaklarının yerini alması amacıyla geliştirilmeye başlanmış olup ilk uçuşunu 12 Kasım 1970 tarihinde gerçekleştirdi ve Kasım 1974 tarihinde Japon Hava Öz Savunma Kuvvetleri'nin hizmetine girdi.

<span class="mw-page-title-main">Kawasaki C-2</span>

Kawasaki C-2, Kawasaki Heavy Industries tarafından üretilen Japon yapımı bir uzun menzilli askerî nakliye uçağıdır. Uçak, eskiyen Kawasaki C-1 ve C-130 Hercules uçaklarının yerini alması amacıyla tasarlanmış olup ilk uçuşunu 26 Ocak 2010 tarihinde gerçekleştirdi ve Haziran 2016 tarihinde Japon Hava Öz Savunma Kuvvetleri'nin hizmetine girdi.

<span class="mw-page-title-main">Kawasaki P-1</span>

Kawasaki P-1, Kawasaki Heavy Industries tarafından üretilen Japon yapımı bir deniz devriye uçağıdır. Uçak, eskiyen P-3C Orion'un yerini alması amacıyla tasarlanmış olup ilk uçuşunu 28 Eylül 2007 tarihinde gerçekleştirdi ve 26 Mart 2013 tarihinde Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'nin hizmetine girdi. P-1, fly-by-light kontrol sisteminden faydalanmak için üretilen dünyanın ilk operasyonel uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi Ki-15</span>

Mitsubishi Ki-15, Mitsubishi tarafından üretilen Japon yapımı bir tek motorlu keşif ve hafif bombardıman uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Ordusu Hava Kuvvetleri ve Japon İmparatorluk Donanması Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi Ki-30</span> Pervaneli Uçak

Mitsubishi Ki-30, Mitsubishi tarafından üretilen Japon yapımı bir hafif bombardıman uçağıdır. Uçak, modern bir iki sıralı yıldız motora sahip ilk Japon uçağı olma özelliğine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi Ki-46</span>

Mitsubishi Ki-46, Mitsubishi tarafından üretilen Japon yapımı bir keşif uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Ordusu Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır..

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi Ki-51</span>

Mitsubishi Ki-51, Mitsubishi tarafından üretilen Japon yapımı bir hafif pike bombardıman uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı'nda Japon İmparatorluk Ordusu Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmış olup Çin-Burma-Hindistan Cephesi'nde önemli yer saldırısı rolü oynadı. Savaşın sonlarında ise kamikaze saldırılarında kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi A5M</span> Uçak Modeli

Mitsubishi A5M, Mitsubishi tarafından üretilen Japon yapımı bir uçak gemisi tabanlı avcı uçağıdır. Uçak, dünyanın ilk gemi tabanlı tek kanatlı avcı uçağı olup Mitsubishi A6M Zero'nun da selefidir.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi G3M</span>

Mitsubishi G3M, Mitsubishi tarafından üretilen Japon yapımı bir orta bombardıman uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Donanması Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kawasaki Ki-10</span>

Kawasaki Ki-10, Kawasaki tarafından üretilen Japon yapımı bir avcı uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Ordusu Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kawasaki Ki-45</span>

Kawasaki Ki-45 Toryu, Kawasaki tarafından üretilen Japon yapımı bir ağır avcı uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Ordusu Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nakajima J1N</span>

Nakajima J1N, Nakajima tarafından üretilen Japon yapımı bir avcı uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Donanması Hava Kuvvetleri tarafından keşif, gece avı ve kamikaze görevlerinde kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kawanishi N1K</span>

Kawanishi N1K Kyōfū veya Kawanishi N1K-J Shiden, Kawanishi tarafından üretilen Japon yapımı bir avcı uçağıdır. Uçak, hem pilotları hem de düşman güçleri tarafından II. Dünya Savaşı sırasında en iyi kara tabanlı Japon avcı uçaklarından biri olarak görülüyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kawasaki T-4</span> Askeri eğitim uçağı

Kawasaki T-4, Kawasaki Heavy Industries tarafından üretilen Japon yapımı bir orta seviye jet eğitim uçağıdır. Uçak, ilk uçuşunu 29 Temmuz 1985 tarihinde gerçekleştirdi ve 1988 yılında Japon Hava Öz Savunma Kuvvetleri'nin hizmetine girdi. Eğitim görevlerine ek olarak, JASDF'nin Blue Impulse akrotimi tarafından da kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bristol Blenheim</span>

Bristol Blenheim, Bristol Aeroplane Company tarafından üretilen Birleşik Krallık yapımı bir hafif bombardıman uçağıdır. Uçak, ilk olarak Avrupa'daki en hızlı ticari uçağı olarak bir sivil nakliye uçağı olarak geliştirilmiş olup başarılı performansından ötürü Kraliyet Hava Kuvvetleri için bombardıman uçağı olarak üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Lavoçkin La-7</span> Sovyet yapımı avcı uçağı

Lavoçkin La-7, Lavoçkin tarafından üretilen Sovyet yapımı bir avcı uçağıdır. Uçak, La-5'in geliştirilmiş bir modeli olup LaGG-1 ile başlayan serinin son uçağıydı. İlk uçuşunu 1944 yılında gerçekleşirmiş olup aynı yıl Sovyet Hava Kuvvetleri'nin hizmetine girdi. La-7, pilotları tarafından en azından bir pistonlu bir Alman avcı uçağına denk bir uçak olarak tarif edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tupolev SB</span> SSCB yapımı hızlı bombardıman uçağı

Tupolev SB, Tupolev tarafından üretilen Sovyet yapımı bir hızlı bombardıman uçağıdır. Uçak, 1930'larda geliştirilmiş olup ilk uçuşunu 7 Ekim 1934 tarihinde gerçekleştirmiş ve 1936 yılında hizmete girmiştir. 1930'ların sonlarında dünyanın en önemli bombardıman uçağı olan SB, muhtemelen 1930'ların ortalarındaki en büyük bombardıman uçaklarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Fokker G.I</span>

Fokker G.I, Fokker tarafından üretilen bir Hollanda yapımı ağır avcı uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı'ndan önce üretime geçmesine rağmen, hizmete Hollanda'nın Nazi Almanyası tarafından işgal edildiği bir zamanda girebildi. Hizmete giren birkaç uçak, birkaç zafer kazanmayı başardı. Bazı uçaklar, Hollanda'nın işgalinden sonra Almanlar tarafından sağlam bir şekilde ele geçirildi. Üretim çalışmalarının geri kalanı, eğitim uçağı olarak kullanılmak üzere Luftwaffe tarafından devralındı.