İçeriğe atla

Kawasaki C-2

Kawasaki C-2
XC-2 prototipi
XC-2 prototipi
TürüAskerî nakliye uçağı
Ulusal köken Japonya
ÜreticiKawasaki Heavy Industries
İlk uçuş26 Ocak 2010
Hizmete giriş30 Haziran 2016[1]
DurumuHizmette
Ana kullanıcıJapon Hava Öz Savunma Kuvvetleri
Üretim aralığı2010-günümüze
Üretim sayısı5[2]
Program maliyeti14 milyar JP¥

Kawasaki C-2 (Japonca川崎 C-2), Kawasaki Heavy Industries tarafından üretilen Japon yapımı bir uzun menzilli askerî nakliye uçağıdır. Uçak, eskiyen Kawasaki C-1 ve C-130 Hercules uçaklarının yerini alması amacıyla[2][3] tasarlanmış olup ilk uçuşunu 26 Ocak 2010 tarihinde gerçekleştirdi[4] ve Haziran 2016 tarihinde Japon Hava Öz Savunma Kuvvetleri'nin hizmetine girdi.[1][5]

Teknik özellikler (Kawasaki C-2)

Kaynakça:[6][7][8]

  • Mürettebat: 3
  • Yük kapasitesi: 32-36 ton
  • Uzunluk: 43.9 m
  • Kanat açıklığı: 44.4 m
  • Yükseklik: 14.2 m
  • Boş ağırlık: 60,800 kg
  • Azami kalkış ağırlığı: 141,400 kg
  • Motor: 2 × GE CF6-80C2K1F turbofan

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Kawasaki Delivers First Mass-produced C-2 Transport Aircraft to JASDF" (Basın açıklaması). Kawasaki Heavy Industries. 30 Haziran 2016. 11 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2017. 
  2. ^ a b "平成21年度ライフサイクルコスト管理年次報告書." 18 Kasım 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Japonca)
  3. ^ Doyle, Andrew. "Japan's hopes for CX/MPX commonality fade." 11 Ekim 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Flight International, 26 June 2001.
  4. ^ "次期輸送機試作1号機の初飛行について." 28 Ocak 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Savunma Bakanlığı, 25 January 2010. (Japonca)
  5. ^ "Air Self-Defense Force unveils C-2 next-generation transport aircraft". Japan Times. 15 Mart 2016. 13 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ekim 2017. 
  6. ^ "我が国の防衛と予算平成23年度予算の概要." 4 Ekim 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Savunma Bakanlığı, 10 Ekim 2017 tarihinde erişilmiştir. (Japonca)
  7. ^ Francis, Leithen. "Japan's test programme for maritime patrol and transport aircraft under way." 19 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Flight International, 29 March 2010.
  8. ^ "C-2 Cargo Aircraft" 16 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ATLA, 12 October 2016.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nagoya</span> Japonyanın, Honşu adasının orta-güney kesiminde ve ayrıca Büyük Okyanusun kıyısındaki nüfus bakımından dördüncü büyük şehri olan liman kenti

Nagoya Chūbu bölgesi'nin en büyük şehri, en çok nüfuslu dördüncü şehri ve 2020'de 2.3 milyonluk nüfusuyla Japonya'nın en kalabalık üçüncü kentsel bölgesidir. Ülkenin en büyük adası Honshū'adasının orta-güney kesiminde ve Pasifik Okyanusunun kıyısındadır. Nagoya, Aichi Eyaleti'nin başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehir, Tokyo, Osaka, Kobe, Yokohama ve Chiba ve Hakata birlikte Japonya'nın en önemli liman şehirlerinden biridir. Nagoya, 2020'deki 10.11 milyon nüfuslu Japonya'nın en kalabalık üçüncü metropolitan alanı Chūkyō metropolitan alanının ana şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi F-2</span> Japon savaş uçağı

Mitsubishi F-2, General Dynamics F-16 Fighting Falcon’dan türetilen, Amerika Birleşik Devletleri’nin %60; Japonya’nın %40 katkısıyla Japon Hava Öz Savunma Kuvvetleri için Mitsubishi Heavy Industries ve Lockheed Martin tarafından üretilmiş çok rollü bir savaş uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi Regional Jet</span>

Mitsubishi Regional Jet (MRJ), Mitsubishi Heavy Industries ile Toyota Motor Corporation ortaklığı ve Toyota'ya bağlı Fuji Heavy Industries'in tasarım yardımıyla Mitsubishi Aircraft Corporation tarafından üretilen 70-90 kişilik bir bölgesel jet uçağıdır. Uçağın ilk uçuşu 11 Kasım 2015'te ve ilk teslimatların 2017 yılında yapılması planlanılmaktadır. MRJ, 1960'larda üretilen NAMC YS-11'den sonra Japonya'da tasarlanan ve üretilen ilk yolcu uçağı olacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi F-1</span>

Mitsubishi F-1, Mitsubishi Heavy Industries ile Fuji Heavy Industries tarafından ortak geliştirilen avcı uçağıdır. Uçak, ilk uçuşunu 3 Haziran 1975 tarihinde gerçekleştirmiş olup 1978 yılında hizmete girmiştir. F-1, Japonya'nın II. Dünya Savaşı'ndan sonra geliştirdiği ilk savaş uçağıdır. Uçağın ana rolü anti-gemi saldırı, ikinci rolü ise zemin saldırı olup ek olarak sınırlı havadan-havaya saldırı yeteneği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kawasaki OH-1</span>

Kawasaki OH-1 Ninja, Kawasaki Aerospace Company tarafından üretilen Japon yapımı askerî gözlem helikopteridir. OH-1 tamamen Japonya'da üretilen ilk helikopter olma özelliğini taşımaktadır. Başlıca kullanıcısı Japon Kara Öz Savunma Kuvvetleri (JGSDF) olup OH-6D Loach'ın yerini almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mitsubishi H-60</span> SH-60 tipi helikopterin Japon versiyonu

Mitsubishi H-60, Mitsubishi Heavy Industries tarafından üretilen, S-70 helikopter ailesinin bir üyesi olan Sikorsky SH-60 Seahawk temelli çift turboşaftlı helikopterdir. Helikopter Japonya Öz Savunma Kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. SH-60J/K Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri için denizaltısavar devriye modeli, UH-60J Japon Hava Öz Savunma Kuvvetleri ile Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri için arama-kurtarma modeli ve UH-60JA Japon Kara Öz Savunma Kuvvetleri için çok maksatlı modelidir.

<span class="mw-page-title-main">Rainbow Köprüsü</span>

Rainbow Köprüsü, Japonya'nın başkenti Tokyo'da Tokyo Körfezi üzerinde yer alan ve Shibaura ile Odaiba'yı bağlayan bir asma köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kawasaki Heavy Industries</span>

Kawasaki Heavy Industries Ltd. (KHI) , Japonya merkezli bir ağır sanayi şirketidir. Şirket 15 Ekim 1896 tarihinde Shōzō Kawasaki tarafından kurulmuş olup motosiklet, ağır ekipman, havacılık ve uzay ile savunma alanında faaliyet göstermektedir. Şirketin merkezi Kobe'nin Chūō ve Tokyo'nun Minato semtlerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Subaru Corporation</span>

Subaru Corporation, eskiden Fuji Heavy Industries, Ltd. , Japonya merkezli bir havacılık ve otomotiv şirketidir. Şirket özellikle Subaru marka otomobiller ile Boeing ve Lockheed Martin lisansı altında uçak ve helikopterler üretmektedir. Şirketin merkezi Tokyo'nun Shibuya semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nakajima</span>

Nakajima, 1937-1945 yılları arasında var olan, Japon millî uçak üreticisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Kita-Senju İstasyonu</span>

Kita-Senju İstasyonu, Japonya'nın başkenti Tokyo'da bulunan bir tren istasyonudur. İstasyon Adachi özel semtinde yer almaktadır. Kita-Senju 10. en kalabalık JR East istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">H-II Transfer Aracı</span>

H-II Transfer Aracı (HTV) veya Kōnotori, Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından geliştirilen bir otomatik kargo uzay aracıdır. HTV, Japon Deney Modülü Kibō'yu (JEM) ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nu (ISS) ikmal amacıyla tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Embraer C-390 Millennium</span>

Embraer C-390 Millennium, Embraer tarafından üretilen Brezilya yapımı bir askerî jet nakliye uçağıdır. Uçak, şirketin bugüne kadar yapmış olduğu en ağır hava aracıdır ve tekerlekli zırhlı savaş araçları da dahil olmak üzere 26 tona kadar yük taşıma kapasitesine sahiptir. Geliştirme sürecinde uçağın adı KC-390 olarak anılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İlyuşin İl-214</span> geliştirme aşamasında olan orta askeri nakliye uçağı

İlyuşin İl-214, İlyuşin tarafından geliştirilme aşamasında olan bir orta askerî nakliye uçağıdır. Uçak, başlagıçta Birleşik Uçak Şirketi ile Hindustan Aeronautics Limited ile ortak geliştirilmesi planlanılmaktayken proje HAL'in çekilmesi üzerine Rusya tarafından gerçekleştirilecektir.

<span class="mw-page-title-main">Kawasaki C-1</span>

Kawasaki C-1, Kawasaki Heavy Industries tarafından üretilen Japon yapımı bir kısa menzilli askeri nakliye uçağıdır. Uçak, 1966 yılında II. Dünya Savaşı'ndan kalma Curtiss C-46 Commando uçaklarının yerini alması amacıyla geliştirilmeye başlanmış olup ilk uçuşunu 12 Kasım 1970 tarihinde gerçekleştirdi ve Kasım 1974 tarihinde Japon Hava Öz Savunma Kuvvetleri'nin hizmetine girdi.

<span class="mw-page-title-main">Kawasaki P-1</span>

Kawasaki P-1, Kawasaki Heavy Industries tarafından üretilen Japon yapımı bir deniz devriye uçağıdır. Uçak, eskiyen P-3C Orion'un yerini alması amacıyla tasarlanmış olup ilk uçuşunu 28 Eylül 2007 tarihinde gerçekleştirdi ve 26 Mart 2013 tarihinde Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'nin hizmetine girdi. P-1, fly-by-light kontrol sisteminden faydalanmak için üretilen dünyanın ilk operasyonel uçağıdır.

<span class="mw-page-title-main">H-IIA</span>

H-IIA (H2A), Japon yapımı bir sıvı yakıtlı fırlatma roketidir. Roket, JAXA ve Mitsubishi Heavy Industries tarafından geliştirilmiş olup uyduları jeostatik yörüngeye göndermek, ay yörüngesine uzay aracı göndermek ve Venüs'e gezegenler arası bir uzay sondası göndermek amacıyla kullanıldı. H-IIA, güvenilirliği artırmak ve maliyetleri en aza indirgemek için büyük ölçüde yeniden tasarlanan daha önceki H-II roketinin bir varyantıdır.

<span class="mw-page-title-main">H-IIB</span>

H-IIB (H2B), Japon yapımı bir sıvı yakıtlı fırlatma roketidir. Roket, JAXA ve Mitsubishi Heavy Industries tarafından geliştirilmiş olup uyduları jeostatik yörüngeye göndermek ve H-II Transfer Araçları'nı Uluslararası Uzay İstasyonu'na göndermek amacıyla kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kawasaki Ki-48</span>

Kawasaki Ki-48, Kawasaki tarafından üretilen Japon yapımı bir hafif bombardıman uçağıdır. Uçak, II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Ordusu Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kawasaki T-4</span> Askeri eğitim uçağı

Kawasaki T-4, Kawasaki Heavy Industries tarafından üretilen Japon yapımı bir orta seviye jet eğitim uçağıdır. Uçak, ilk uçuşunu 29 Temmuz 1985 tarihinde gerçekleştirdi ve 1988 yılında Japon Hava Öz Savunma Kuvvetleri'nin hizmetine girdi. Eğitim görevlerine ek olarak, JASDF'nin Blue Impulse akrotimi tarafından da kullanılmaktadır.