İçeriğe atla

Kavvali

Kavvali, Hint Çişti sufilerinin müziği. Yaklaşık 700 yıllık bir geleneğe dayanır. Önceleri günümüz Hindistan ve Pakistan topraklarındaki tekkelerde çalınmakta iken daha sonra uluslararası ilgi gördü. Özellikle Nusret Fatih Ali Han'ın farklı milletlerden müzisyenlerle gerçekleştirdiği çalışmaları, kavvali müziğin ün kazanmasını sağladı. Dinleyiciler ve müzisyenlerin kavvali çalınırken bir tür vecd durumunda geçtiği, kendilerini Tanrı ile bir hissettikleri söylenir.

Kavvali, 13. yüzyılda Emir Hüsrev Dehlevi[1] tarafından İran ve Güney Asya müzik geleneklerinin birleştirilmesiyle, Hindustani klasik müzik geleneğiyle birlikte ortaya çıkmıştır. Mevlana'nın Anadolu'ya getirdiği Sema müziğiyle bazı benzerlikler taşır.

Kavvali müzik genelde ikiye ayrılır: Hamd veya menkibat denilen dini müzik ve gazel denilen, aşk ve şarap gibi din dışı konuları ele alan müzik.

Bir kavvali topluluğu genellikle dokuz kişiden oluşur: Harmonium çalan iki ana şarkıcı, nakaratları söyleyen ve el çırparak tempo tutan beş şarkıcı, bir tabla çalıcı ve bir tamburcu. Şarkılar on beş dakika kadar sürer.

Kaynakça

  1. ^ "EMİR HÜSREV DEHLEVÎ". www.edebiyatkultur.com. 18 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ocak 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

1998 (MCMXCVIII) perşembe günü başlayan bir yıldır.

12 Eylül, Miladi takvime göre yılın 255. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 110 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Mehter</span> Osmanlı İmparatorluğu askeri bandosu

Mehter, Osmanlı saray teşkilatında yer alan çalgı takımı.

<span class="mw-page-title-main">Müzisyen</span> müzik yazan veya yorumlayan sanatçı

Müzisyen, çalgı çalabilen veya müzikal yetenek sergileyen sanatçıdır. Müzik besteleyen, icra eden veya orkestra yöneten kişiler müzisyen olarak kabul edilir. Çalgı çalabilen müzisyenlere çalgıcı da denir. Müzisyenler tek başlarına (solo) çalışabilecekleri gibi grup veya orkestra üyesi de olabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Nusret Fatih Ali Han</span> Pakistanlı müzisyen, özellikle Qawwali şarkıcısı (1948-1997)

Nusret Fatih Ali Han (Nusrat Fateh Ali Khan) (13 Ekim 1948 - 16 Ağustos 1997), Hint yarı kıtasının en popüler şarkıcılarından biri.

Burak Aydos, Türk şarkıcı ve şarkı sözü yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Blue Note Records</span>

Blue Note, bir müzik yayıncısıdır. Özellikle Caz müziği konusunda uzmanlaşmış bir firmadır. Firmanın tarihçesi 1939 yılında başlar, günümüze kadar kadar çeşitli değişiklikler ile devam eder.

<span class="mw-page-title-main">Konser</span> Sanatçıların müzik eserlerini bir topluluk önünde çalması veya söylemesi

Konser, bir dinleyici topluluğu önünde bir şarkıcı ya da müzik grubunun; müzisyenlerin seyirci önünde müzikal anlamda gösterdikleri canlı performansıdır. Birkaç gün süren ve birden fazla müzisyeni kapsayan ve festival olarak da adlandırılan konserler dizisine örnek olarak Woodstock, Oxegen, Bath ve Salzburg gösterilebilir.

<span class="mw-page-title-main">II. Hüsrev</span> 590–628 yılları arasındaki Pers Sasani şahı

II. Hüsrev, ayrıca Hüsrev Perviz, bir yıl kesinti hariç 590'dan 628'e kadar hüküm süren İran'ın son büyük Sasani kralı (şah) olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Şarkıcı</span> dinleyicilere şarkı söyleyen kişi

Şarkıcı veya solist, şarkı söyleyen, şarkı söyleme yeteneği olan veya mesleği şarkı söylemek olan, bir müzik eserine eşlik etmek için sesini kullanan müzisyen. Şarkıcı terimi daha çok belli bir melodiyi söyleyen müzisyenler için kullanılırken vokalist terimi, insana özgü ancak melodik olmayan diğer sesleri de kompozisyon içinde kullanan müzisyenler için dile getirilir. Ağırlıklı olarak türkü seslendiren şarkıcılara türkücü denir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan müziği</span>

Azerbaycan müziği, Kafkas, Orta Asya ve İran ağırlıklı etkileri görülür. Tar, kemençe, ut, bağlama, balaban, zurna, kaval, nağara, garmon, tütek, tef ve davul kullanılan başlıca müzik aletleridir.

<span class="mw-page-title-main">Mauricius</span> Bizans imparatoru

Mauricius veya Mavrikyüs, 582 – 602 döneminde Doğu Roma/Bizans İmparatorluğu imparatorudur. Bizans imparatorluğunun başlangıç döneminde çok önemli bir hükümdardır. Bir general olarak kayın-babası II. Tiberius ölünce imparator olmuştur. Saltanatının neredeyse tümünde imparatorluğun ya doğu sınırlarında ya da batı Balkanlar sınırlarında neredeyse devamlı savaşlar meydana gelmiştir.

Ebü’l-Hasen Alî b. Nâfi‘ lakabı Ziryab, Endülüs'te Kurtuba'da hükümdarlık süren Emeviler döneminde yaşayan şair, müzisyen, şarkıcı, botanikçi ve coğrafyacı.

<span class="mw-page-title-main">Ängelholm</span>

Ängelholm, İsveç'in güney kuşağında bulunan bir kenttir. Şehir, Öresund Boğazı'nın kuzeydoğu kıyılarındaki ormanlık kıyılarda yer alır.

Söz yazarı veya güftekâr, kendi veya başkasının söyleyeceği şarkıların sözlerini yazan kişi.

Emir Ersoy, Türk piyanist, aranjör ve yapımcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Faiz Ali Faiz</span>

Faiz Ali Faiz, Pakistanlı kavvali şarkıcısı.

<span class="mw-page-title-main">Nâsır-ı Hüsrev</span>

Nâsır-ı Hüsrev, İsmailî şair, filozof, seyyah.

<span class="mw-page-title-main">Ott Lepland</span>

Ott Lepland, Eston şarkıcı. 2012 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Estonya'yı temsil etmiş ve yarışmayı 120 puanla altıncı sırada tamamlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Orkestra şefi</span> Müzik performansı esnasında bir topluluğu yöneten kişi

Orkestra şefi, bestecilerin eserlerini seslendirip yorumlayan orkestrayı düzenleyip yönetebilecek yetenek ve bilgilere sahip müzik sanatçısıdır.