İçeriğe atla

Kavurmalı pilav

Kavurmalı pilav
Ülke(ler)Türkiye
YaratıcısıSelçuklu mutfağı
Türüpilav
Tipipirinç pilavı
Servis türüsıcak

Kavurmalı pilav (Kalya-i Birinci) (قلیه برنجی)[1], bir çeşit pirinç pilavıdır. Selçuklu mutfağında yapılan bir pilav çeşididir.[2][3] Muhammed Ömür Akkor'un 1236 Selçuklu Mutfağı: Dergâhtan Saraya Bir Aşk Hikâyesi adlı kitabında tarifi verilmiştir.[4] Kars mutfağında yapılan bir pilav çeşididir.[5]Karaman'da sünnet düğünlerinde kavurmalı pilav verilmektedir.[6]

Kaynakça

  1. ^ Merçil, Erdoğan (2000). Türkiye Selçukluları'nda meslekler. Türk Tarih Kurumu Basımevi. ISBN 978-975-16-1324-0. 5 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2023. 
  2. ^ Anadolu Mutfak Kültüründen Esintiler (Arapça). Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları. ISBN 978-605-389-616-6. 5 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2023. 
  3. ^ "SELÇUKLULARDA TOPLUMSAL VE KÜLTÜREL HAYAT" (PDF). T.C. FIRAT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ANABİLİM DALI ORTAÇAĞ TARİHİ BİLİM DALI. 4 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 5 Kasım 2023. 
  4. ^ "Dergâhtan saraya bir aşk hikâyesi: Selçuklu Mutfağı". Hürriyet. 24 Şubat 2013. 27 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2023. 
  5. ^ Belli, Prof Dr Oktay; Turing (1 Eylül 2019). Her Yönü ile Ani. Türkiye Turing ve Otomobil kurumu. ISBN 978-975-7641-67-4. 5 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2023. 
  6. ^ "Karaman Mutfak Kültürü ve Yemekleri" (PDF). PALET YAYINLARI. 5 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 5 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pilav</span> Pirinç temelli yemek

Pilav; pirinç, bulgur gibi taneli bitkilerin veya şehriye, kuskus gibi makarna türlerinin suda pişirilmesiyle yapılan bir yemektir.

<span class="mw-page-title-main">Paluze</span>

Paluze (Felûzec), nişasta ve şekerle yapılan ve üzerine dövülmüş ceviz serpilerek servis edilen bir tür Osmanlı tatlısıdır. Kıbrıs mutfağında yer alır. Geleneksel Türk tatlılarındandır. Bolu yöresinde palize, Şanlıurfa yöresinde palıza, Aydın yöresinde pelvize, Samsun ve yöresinde palüze Mersin yöresinde paluza, denilmektedir. Diyarbakır mutfağında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Levzine</span>

Levzine, malzemeleri çekilmiş badem, bal, su, tane badem olan Osmanlı mutfağında olan bir badem unu helvası veya badem ezmesidir. Lûz (لوز), Arapça badem demektir.Lâmiî Çelebi’nin Ferhâd ile Şîrîn Mesnevîsinde adı geçen tatlılardan biridir. Levzine helvasına Osmanlı Sürnameleri’nde adından sıkça bahsedilir. 1539 yılında Kanuni’nin şehzadelerinin Edirne Sarayı’ndaki ziyafet yemeğinde rastlanır. Levzine helvası lokmalık baklava dilimi şeklinde kesilir. Her bir dilimin üzerine yağsız bir tavada kavrulmuş iç badem saplanır.Erbil mutfağında yapılan tatlılardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Ayva reçeli</span>

Ayva reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Gelenekse Trakya mutfağında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Taze ceviz reçeli</span>

Taze ceviz reçeli veya ceviz reçeli Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Ceviz reçeli yaz aylarında henüz olgunlaşmamış yeşil cevizlerle yapılır. Kuzey Kafkas mutfak kültürün de yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Gül reçeli</span>

Gül reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Geleneksel Isparta mutfağında mutfağında bulunur. Kokulu güllerden yapılır. Isparta gülü tercih edilen gül çeşididir. Gül Reçeli Sivas'ta kırmızı gül adı verilen ve güzel kokan gül ile yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Elma reçeli</span>

Elma reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Elma reçeli yapmaya elverişli elma çeşitleri, küçük, sert, kokulu olanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Vişne reçeli</span>

Vişne reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kavun reçeli</span>

Kavun reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Osman kebabı</span>

Hacı Osman kebabı, Osmanlı mutfağında yer alan bir çeşit kebaptır. Melceü’t-Tabbâhîn de tarifi verilmiştir. Aynı isimde Hatay'da yapılan bir kebap çeşidi daha vardır. Selanik mutfağında yapılan ayrıca bir çeşidi daha vardır.

<span class="mw-page-title-main">Marmarina</span>

Marmarina veya marmarine ıspanak ve yufka ile hazırlanan açık tepsi böreğidir. Osmanlı mutfağında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Hoşik pilavı</span>

Hoşik pilavı, bir çeşit bulgur pilavıdır. Malzemeleri yarma(döğme), sarı yağ, su ve tuzdur. Osmanlı mutfağında yapılmaktadır. Seyahatnâme nde adı geçer. Bitlis Hanı'nın verdiği ziyafetteki pilav çeşitlerinde adı geçmektedir. Ağrı mutfağında yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kükü pilav</span>

Kükü pilav, bir çeşit bulgur pilavıdır. Malzemeleri bulgur, yumurta, sarı yağ, su ve tuzdur. Osmanlı mutfağında yapılmaktadır. Seyahatnâme nde adı geçer. Bitlis Hanı'nın verdiği ziyafetteki pilav çeşitlerinde adı geçmektedir. Azerbaycan'da kükü pilavı uzun pirinç ile yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dutlu pilav</span>

Dutlu pilav, bir çeşit bulgur pilavıdır. Malzemeleri kuru dut, sarı yağ, su ve tuzdur. Osmanlı mutfağında yapılmaktadır. Seyahatnâme nde adı geçer. Bitlis Hanı'nın verdiği ziyafetteki pilav çeşitlerinde adı geçmektedir. Ağrı mutfağında yapılmaktadır.

Mandalina tatlısı bir çeşit tatlıdır. Osmanlı mutfağında yapılan bir tatlı çeşididir.

Tandır çorbası Türk mutfağında yapılan bir çeşit çorbadır. 1236 Selçuklu Mutfağı: Dergâhtan Saraya Bir Aşk Hikâyesi yemek kitabında tarifi verilmiştir.

Kapak böreği börek çeşididir. Aksaray ilinin Güzelyurt ilçesinde yapılmaktadır. Osmanlı mutfağında yapılmaktadır.

1236 Selçuklu Mutfağı: Dergâhtan Saraya Bir Aşk Hikâyesi, yemek kitabıdır. Muhammed Ömür Akkor tarafından yazılmıştır. Tirit, kalya-i birinci, akide şekeri gibi çeşitli tarifler verilmiştir. 1236 Selçuklu Mutfağı: Dergâhtan Saraya Bir Aşk Hikâyesi yemek kitabı Gourmand World Cookbook Awards 2013 “Dünyanın En İyi Mutfak Tarihi Kitabı” ödülünü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kavurmalı yumurta</span>

Kavurmalı yumurta bir çeşit yumurta yemeğidir. Osmanlı mutfağında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">İç pilav</span>

İç pilav pirinç, bulgur gibi taneli bitkilerin suda pişirilmesiyle yapılan bir yemektir. İç pilav sade yenildiği gibi dolma içerisine konularak da yenilebilir.