İçeriğe atla

Kavela bağı

Kavela bağı

Kavela bağı, bir döngü ortasından geçen ipe bir çubuğu sepet örer gibi geçirip ondan tutarak ana ipi kolayca çekmeye yarayan geçici düzenektir. Buradaki kavela, denizcilerin iple ilgili ișlerinde kullandıkları bir ucu sivrice kaygan yüzeyli bir çubuktur.

Kavela bağı aslında teknik olarak bir ilmektir fakat ilmek düğümünün oluşmasına izin verilirse bağ başarısız sayılır.

Bağlanışı

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Düğüm</span> bir parça ip, ip veya benzeri bir şey bağlayarak yapılan bir tutturma

Düğüm; ip vb. doğrusal cisimleri, birbirine tutturmak için kullanılan yöntemdir. Düğüm, bir veya birden fazla ipten, dokumalardan, sicim ve kayışlardan, zincirlerden, hatta birbirine bağlanmış hatlardan meydana gelen dokumalardan meydana gelebilir. Düğümler, bağlama yöntemleri, kullanımları, hikâyeleri, kökenleri ve düğüm teorisinin matematiksel gözlemleri nedeniyle ilginç nesneler olarak tanınırlar.

<span class="mw-page-title-main">Camadan düğümü</span>

Camadan düğümü, kare düğüm, halatı sağlamlaştırmak ya da bir cismi etrafından bağlamak için kullanılan eski ve basit bir düğüm şeklidir.

<span class="mw-page-title-main">İzbarço bağı</span>

İzbarço bağı, İp ucu dirseğinin bir ip bedeni döngüsüne sancak bağı şeklinde tutturulmasıyla ip ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir, yani bir Sancak bağı halkasıdır, Bulin bağı veya Borina düğümü de denir. İzbarço bağı farklı alanlarda farklı şekilde isimlendirilmiştir; Yay, bulin, elde emniyet ve izbaroço bağı aynı bağı ifade eden farklı isimlendirmelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Margarita bağı</span>

İpin boyunu kısaltmak ya da ipin zayıf bir bölümünün geçici olarak ağır yükten sakınılması için kullanılan bir düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Yoma bağı</span>

Yoma bağı, farklı kalınlıklardaki iki halatı birbirine bağlayan, sepet örgüsü görünüşlü bir düğümdür. Taşıma bağı da denir.

<span class="mw-page-title-main">Oltacı bağı</span>

İpin ucunda sabit ve güvenilir bir halka oluşturan bir düğüm çeşididir. İp ortasında da bağlanabilir, ama o zaman iki yana açısı aynı olmaz.

<span class="mw-page-title-main">Zeppelin bağı</span>

İki ipin uçlarını sabit ve güvenilir bir şekilde birleştiren bir düğüm çeşididir. Gerilip gevşemelerle şekil değiştirerek kendiliğinden çözülme eğilimi göstermez. Benzer güvenli düğümlere göre belirgin bir üstünlüğü yük bindiğinde sıkışıp kalmamak, çözülemez hale gelmemek gibi özellikleri ve ip bedenine dikey köprümsü karşılıklı iki kıvrımından tutulup çekildiğinde çok kolay çözülebilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çifte balıkçı bağı</span>

Çifte balıkçı bağı iki ipi birbirine eklemek için kullanılan eski ve basit bir düğüm şeklidir.

<span class="mw-page-title-main">Çift ipte düğme</span>

Çift ipte düğme, iki ip üzerinde, o iki ipin oluşturduğu, sepet örgülü / saç örgülü görünüşlü cevizimsi bir düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Şişe bağı</span>

Şişe bağı ip ortasında bir bağdır. Kaygan yuvarlak ama üst ucunda az bir genişleme olan eşyaları sıkıca gevşemeden tutabilir.

<span class="mw-page-title-main">Çifte düğüm ilmeği</span>

Çifte düğüm ilmeği bir ipi bir demire, halkaya veya direğe bağlamak için çok kullanılan bir bağlama yöntemidir.

Dönel kazık bağı ipi bir başka ipe ya da kazığa bağlamaya yarayan bir düğümdür. Çifte kazık bağının bir çeşididir. Ters kazık bağının bir tarafı çift döngülü olanıdır ve o taraftan çekildiğinde iyi tutar.

<span class="mw-page-title-main">Çözülmez bağ</span>

Çözülmez bağ ip ucunu ana ipe bağlamak, böylece olusan ilmek ile birçok nesneyi birbirine bağlamak için kullanılan bir düğüm şeklidir.

<span class="mw-page-title-main">Gerdirme bağı</span>

Gerdirme bağı gergin bir ipin ucunu ana ipe bağlamak, böylece oluşan ilmeği düğümü kaydırarak uzatıp kısaltarak ip gerginliğini ayarlamak için kullanılan bir düğüm şeklidir. Matafyon bağı da denir. İçte çift yerine tek sarmal olduğunda kolona bağı denir.

<span class="mw-page-title-main">Kelepçe bağı</span>

Kelepçe bağı Kurtarma oturağı bağı ile aynı bağdır. Her ikisinde de amaç güvenilir bir kavrama, gevşemeden tutmadır. Kurtarmada birer ilmek göğüs ve bacakları kavrar, kelepçede iki bileği kavrarlar.

<span class="mw-page-title-main">Kamyoncu düğümü</span>

Kamyoncu düğümü, insan elinin kuvvetini katlayarak ipi gerdirebilme işine yarayan düğümler düzenidir.

<span class="mw-page-title-main">Adi ilmek</span>

Adi ilmek ipin kendi etrafında bir dönüp, döngüsü içinden forasının geçmesiyle oluşan düğümdür.

<span class="mw-page-title-main">Torba bağı</span>

Torba bağı torba, çuval gibi şeylerin ağzını bağlamak için kullanılan birçok bağa verilen ortak isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Sürtünme düğümleri</span> Vikimedya liste maddesi

Sürtünme düğümleri, kendinden daha kalın bir ip üzerine üçten fazla sarmal ile bağlanıp sıkıştırıldığında ince ipin uçlarından tutulup çekilince kalın ipi kuvvetli bir el gibi kaymadan tutan düğümler bu kategoriyi oluştururlar. Bu kategorideki düğümler sarmallarından tutularak ya da kalın ip boyu iteleyerek kolayca hareket ettirilebilirler ama uçlarından çekildiğinde harekete direnirler.

<span class="mw-page-title-main">Atmaca bağı</span>

Atmaca bağı, Sol el bir hayvanı tutarken sağ elle bağlanabilen ve gerektiğinde kolay çözülen, hayvanın çözememesi için kilitlenebilen bir düğümdür.