İçeriğe atla

Kavas

Kavas, Osmanlı İmparatorluğu'nda genellikle yerel eşrafın ve yüksek statülü veya gelirli Avrupalı yabancıların hizmetinde çeşitli görevleri yerine getiren silahlı bir muhafız.

Etimoloji

Kavas sözcüğü, Arapçada okçu anlamına gelen qawwās'tan türemiştir.[1]

Rol ve görevleri

Kavas, esas olarak 19. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda büyükelçiler ve konsoloslar gibi yerli ve yabancı devlet adamlarına hizmet eden bir tür muhafız ve refakatçi olarak biliniyordu.[2] Örneğin Kutsal Topraklar'da (Osmanlı Filistini) kavasları çalıştırma hakkı Hristiyan patriklerin bir ayrıcalığıydı ve 1842'de Filistin Yahudilerinin hahambaşı ile birlikte cemaatin resmi temsilcisi olarak tanınmasına kadar genişletildi.[3] Bu oldukça önemliydi, çünkü bir kavas, Müslüman olsa bile sorun çıkaran yapan bir vatandaşa vurma hakkına sahipti.[3]

Kavaslar, Kudüs'teki Kutsal Kabir ve Beytüllahim'deki Doğuş Kilisesi gibi 1516'dan 1918'e kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası olan Kutsal Topraklar'ın önemli ibadet noktalarında kamu düzenini korudu. Günümüzde hala çalışmakla birlikte kanun yaptırımı uygun yetkililer tarafından sağlandığı için öncelikli olarak törensel bir role sahiptirler.

Encyclopædia Britannica'daki 1911 girişi, kavası "silahlı bir polis memuru; ayrıca Türkiye'de seyahat ederken her zamanki gibi bir kurye için" olarak tanımlamaktadır.[1]

Daha genel olarak, gerçek adı Elyesa Bazna (1904-1970) olan ünlü Nazi casusu Cicero'nun sözleriyle, "Türkiye'de bir yabancıya hizmet eden herkes kavas olarak bilinir; yabancı elçilikler." olarak tanımlanmıştır.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b  Önceki cümlelerden bir veya daha fazlası artık kamu malı olan bir yayından alınan metni içeriyor: Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "Kavass". Encyclopædia Britannica. 15 (11. bas.). Cambridge University Press. s. 701. 
  2. ^ Flaherty, Chris. "1750 till 1837 Janissary Police and Bekçi: Kavass: Watchman (1827-1837)". ottoman-uniforms.com (An Illustrated History of Ottoman Uniforms & Insignia: 1826 till 1923). 14 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2022. 
  3. ^ a b Blumberg, Arnold (1998). The History of Israel. Greenwood histories of the modern nations. Greenwood Press. s. 12. ISBN 0313302243. 13 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2022. 
  4. ^ Elyesa Bazna in collaboration with Hans Nogly (1962). I was Cicero. Harper & Row. s. 6. 13 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Eylül 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mavrokordat ailesi</span> Soylu familya

Mavrokordat, Mavro Kordato ya da Mavrokordato ailesi, Osmanlı İmparatorluğu, Eflak, Boğdan ve Yunanistan tarihinde önemli roller oynamış bir Fenerli Rum ailesidir.

<span class="mw-page-title-main">Elyesa Bazna</span> Arnavut asıllı casus

Elyesa veya İlyas Bazna, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası hesabına çalışmış ve Cicero (Çiçero) kod adıyla tanınan Arnavut asıllı Türk casusudur.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye tarihi</span> Anadolu, Doğu Trakya, Güneybatı Kafkasya ve Yukarı Mezopotamya tarihi

Türkiye Cumhuriyeti'nin topraklarını oluşturan bölgenin tarihi olarak anlaşılan Türkiye tarihi, hem Anadolu'nun hem de Doğu Trakya'nın tarihini içerir. Daha önce siyasi olarak farklı olan bu iki bölge, MÖ 2. yüzyılda Roma İmparatorluğu'nun kontrolü altına girdi ve sonunda Bizans İmparatorluğu'nun çekirdeği haline geldi. Osmanlı döneminden önceki zamanlar için, Türk halklarının tarihi ile şimdi Türkiye Cumhuriyeti'ni oluşturan toprakların tarihi arasında da bir ayrım yapılmalıdır. Türkiye'nin bazı bölümlerinin Selçuklu Hanedanı tarafından fethedildiği zamandan bu yana, Türkiye tarihi Selçuklu İmparatorluğu'nun Orta Çağ tarihini, Osmanlı İmparatorluğu'nun Orta Çağ'dan modern tarihini ve 1920'lerden bu yana da Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Johann Eck</span>

Dr. Johann Maier von Eck,, Protestan Reform'u döneminde yaşamış, Katoliklik savunucusu Alman Hristiyan Teolog.

<span class="mw-page-title-main">IV. Eugenius</span> 15.yüzyıl İtalyan Papası

Papa IV. Eugenius, doğum adı Gabriele Condulmer, 3 Mart 1431 - 23 Şubat 1447 döneminde Papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu</span> Güneydoğu Avrupa, Güneybatı Asya ve Kuzey Afrikada hüküm sürmüş eski bir imparatorluk (1299–1922)

Osmanlı İmparatorluğu ya da Osmanlı Devleti, resmî olarak Devlet-i Aliyye ve yine resmî olarak antlaşmalarda ve uluslararası kullanımlarda Türkiye, Batı kroniklerindeki kullanımlarda ise Türk İmparatorluğu, 1299 yılında Oğuz Türklerinden Osman Gazi'nin kurduğu Osmanoğlu Hanedanı'nın hükümdarlığında Orta Çağ'dan Yakın Çağ'a kadar varlığını sürdürmüş bir imparatorluktur.

12. Kolordu, Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı bir kolordudur. 1911 yılında Osmanlı askeri reformlarında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">13. Kolordu (Osmanlı İmparatorluğu)</span>

13. Kolordu, Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı bir kolordudur. 1911 yılında Osmanlı askeri reformlarında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Michael ve Aziz George Nişanı</span>

Aziz Michael ve Aziz George Nişanı, genel olarak yabancı bir ülkede olağanüstü askerlik dışı hizmet için ve yabancı ve devlet işlerine yapılan hizmetler için veril verilen bir Birleşik Krallık nişanıdır. Nişan, 28 Nisan 1818'de verilmeye başlanmış olup adını iki askeri aziz olan Mikâil ve George onuruna almıştır.

Markgraf Kutsal Roma İmparatorluğu'nda sınır bölgelerinden birinin veya bir krallığın topraklarını korumak için görevlendirilmiş askeri komutanlara verilen Orta Çağ unvanıydı. Bu unvan, İmparatorluk'taki bazı feodal ailelerde devamlı olarak kullanılmaya başlandı ve 1806'da İmparatorluğun son bulmasına kadar bazı İmparatorluğa bağlı kontlukların yöneticileri tarafından kullanıldı. Selçuklu dönemi Uçbeyi ünvanı ile benzerlik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">İvan Mazepa</span>

Ivan Stepanoviç Mazepa 1687 ile 1708 arasında Kazak hetmanı olarak görev yapmıştır. Kutsal Lig çabalarından dolayı 1707'de Kutsal Roma İmparatorluğu Prensi unvanına layık görüldü. Mazepa'nın yaşamındaki tarihi olaylar pek çok edebi, sanatsal ve müzik eserine ilham kaynağı olmuştur ve sanatın koruyucusu olarak ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Bâb-ı Âli tercümanı</span> Osmanlı hükûmetinin kıdemli tercümanı ve fiili dışişleri bakan yardımcısı

Bâb-ı Âli tercümanı, Dîvân-ı Hümâyun tercümanı, büyük tercüman ya da tercümanbaşı, Osmanlı hükûmetinin kıdemli tercümanı ve fiili dışişleri bakan yardımcısına verilen addır. Makam, 1661'de oluşturulmasından 1821'de Yunan İsyanı'nın patlak vermesine kadar büyük ölçüde Fenerli Rumlar tarafından yönetildi ve Osmanlı İmparatorluğu'ndaki gayrimüslimlerin erişmiş olduğu en yüksek kamu göreviydi.

Hospodar veya gospodar "efendi" veya "lord" anlamına gelen Slav kökenli bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Kostaki Antopulos</span> Osmanlıda Rum akademisyen ve devlet adamı

Kostaki Antopulos Paşa veya Antopulos Konstantin Bey, Osmanlı Rum akademisyeni ve devlet adamı. Kariyeri boyunca Türkler için hizmetinde zeki ve dürüst bir kamu görevlisi olarak ün kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Millet-i Rûm</span>

Rūm milleti ya da "Roma milleti", Osmanlı İmparatorluğu'ndaki Doğu Ortodoks Hristiyan cemaatinin adıydı. Cemaat, Osmanlı siyasi sistemine tabi olmasına rağmen, belirli bir iç özerkliği vardı.

<span class="mw-page-title-main">Estergon Kuşatması (1605)</span>

Estergon Kuşatması, 1593-1606 Osmanlı-Avusturya Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu tarihi</span> Osmanlı İmparatorluğunun tarihi

Osmanlı İmparatorluğu, yaklaşık 1299 yılında Osman Gazi tarafından Anadolu'nun kuzeybatısında, Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'in hemen güneyinde küçük bir beylik olarak kuruldu. Osmanlılar Avrupa'ya ilk kez 1352'de geçtiler, 1354'te Çanakkale Boğazı'ndaki Çimpe Kalesi'nde kalıcı bir yerleşim kurdular ve başkentlerini 1369'da Edirne'ye taşıdılar. Aynı zamanda, Anadolu'daki çok sayıda küçük Türk devleti de fetihler ya da bağlılık bildirimleri yoluyla filizlenmekte olan Osmanlı sultanlığına dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Enfida</span>

Enfida veya Darü'l-Bey, Tunus'un Susa ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, il merkezi Susa'nın kuzeyinde Hamamet Körfezi'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 258,9 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 32.013'tür.

Osmanlı İmparatorluğu'nda Batılı milliyetçilik anlayışının yükselişi, Osmanlı millet anlayışının çöküşüne neden oldu. Osmanlı İmparatorluğu'nda hakim olan ve dini merkeze aldığı için mevcut millet kavramından farklı olan millet anlayışı, Osmanlı İmparatorluğu'nun gerilemesinde kilit bir faktör oldu.