İçeriğe atla

Kavaklıdere Sineması

Koordinatlar: 39°54′17″K 32°51′38″D / 39.90472°K 32.86056°D / 39.90472; 32.86056
Kavaklıdere Sineması
Harita
AdresBarbaros, Tunalı Hilmi Cd. No:105 Çankaya
Ankara
Türkiye
Koordinatlar39°54′17″K 32°51′38″D / 39.90472°K 32.86056°D / 39.90472; 32.86056
İnşaat
Açılış1968
Kapanış2007
Yeniden açılış2023
MimarNejat Tekelioğlu
Resmî site

Kavaklıdere Sineması, 1968-2007 yıllarında Ankara'da Tunalı Hilmi Caddesi'nde bir apartmanın alt katından hizmet vermiş bir sinema salonuydu.

1960'lı yıllarda inşa edilmiş "apartmanlı sinema"ların günümüze gelmiş bir örneğidir. 1990’lı yıllarda çoğunlukla kültür sanat filmlerinin ve festival filmlerinin gösterimini yaptığı için “festivallerin sineması" olarak hatırlanır. Mekan, 16 yıl kapalı kaldıktan sonra 2023 yılında "Kült Kavaklıdere" adıyla bir kültür sanat merkezine dönüştürülmüştür.

Tarihçe

Kavaklıdere Sineması, mimar Nejat Tekelioğlu'nun tasarladığı, 1965 yılında inşa edilen Başkent Apartmanı'nın girişinde yer alır. Bir giriş kat ve iki bodrumdan oluşan mekân, 700-750 kişilik tek salon ve tek balkonlu bir sinema olarak tasarlanmıştır. O devirde yaygınlaşan "Sinemalı apartman” konseptinin önemli temsilcilerinden biridir.[1]

Mekân, Ayhan Nergis ve iki ağabeyi tarafından, bir başka apartman sineması olan Menekşe Sineması (günümüzdeki Ankara Yeni Sahne) ile birlikte tasarlanıp yaptırılmıştır. Mimar Tekelioğllu'nun tasarladığı, Nergis, Menekşe ve Talip Sinemalarıyla benzer mekânsal özellikler gösterir. İç mekândaki özel üretilmiş sarı ve yeşil seramik duvar panoları, Kavaklıdere Sineması'na estetik ve sanatsal bir değer katmıştır.[2]

Sinemanın açılışı 8 Nisan 1968'de Hürriyet Fedaileri filminin gösterimi ile yapıldı. 1985 yılına kadar Ayhan Nergiz ve Nergiz ailesi tarafından işletildi. Açıldığı dönem, sinema mekânlarına yoğun talep bulunmaktaydı. Salon, pek çok seansta salonun kapasitesinin üzerinde kişiyi ağırladı.[2] Son olarak 7 Ocak 1985 tarihinde Subay ve Centilmen adlı filmin gösteriminden sonra, 1991'e kadar kapalı kaldı.[2]

Mekan, 1991 yılında İrfan Demirkol'a kiraya verildi ve yeniden sinema olarak işletilmeye başladı. Kavaklıdere Sineması'nın yeniden faaliyete geçişi, 25 Eylül 1991 günü yapılan bir açılış kokteyli ile duyuruldu.[2] İlk yılın sonunda, bir tadilat yapılarak dört salon halinde tasarlandı.

Kavaklıdere Sineması yeniden açıldığı dönemde çoğunlukla kültür sanat filmlerine ve film festivallerine ev sahipliği yaptı; bu nedenle "festivallerin sineması" olarak anıldı.[3] Nitelikli Avrupa ve Türk filmleri gösterdiği için Avrupa Konseyi'nin sinema fonu olan Eurimages tarafından desteklendi. Türkiye'de Eurimages desteği alan sinema oldu.[2]

Alışveriş merkezi sinemalarının artması ile bağımsız sinemaların kullanıcı tarafından az talep görmesi sonucu Kavaklıdere Sineması 2007 yılında kapandı.

Ankara'nın kültürel belleğinde önemli yer edinmiş olan mekân, 16 yıl boyunca boş kaldı. Bu süre zarfında başka bir işlev görmediğinden gişe bankosu, neon aydınlatmaları, seramik duvar panolarıyla ve salon içlerindeki koltukları ile 2020'li yıllara kadar geldi.[4]

Sinema, 2023 yılında bir grup sanat üreticisi tarafından "Kült Kavaklıdere" adıyla bir kültür sanat merkezine dönüştürüldü.[5][6]

Kaynakça

  1. ^ "Tarihçe". www.kultkavaklidere.org. 10 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2023. 
  2. ^ a b c d e Tür, Ayşe Nur; Şumnu, Umut (2023). "İç Mekân Bağlamında Modern Mimarlık Mirası: Kavaklıdere Sineması Değer Analizi*". Ankara Araştırmaları Dergisi. 11 (1): 139-160. doi:10.5505/jas.2023.97658. ISSN 2147-8724. 
  3. ^ Dağ, Ulaş (11 Nisan 2021). "16 yılın ardından yeniden Kavaklıdere Sineması". bant mag. 10 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2023. 
  4. ^ Tür, Ayşe Nur (4 Eylül 2022). "Kavaklıdere Sineması'nın sessiz direnişi ve bugünü". Lavarla - Alternatif Ankara Hayatı!. 4 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2023. 
  5. ^ KILIÇ, Haşim (15 Nisan 2023). "Kavaklıdere Sineması 16 yıl sonra açılıyor". Hürriyet. 23 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2023. 
  6. ^ BÜYÜKTAŞ, MERVE (10 Temmuz 2023). "Kavaklıdere Sineması "Kült" ile hayat buluyor". Ayrancım. 10 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Atlas Sineması</span> İstanbulda bir sinema salonu

Atlas Sineması, İstiklal Caddesi üzerinde 19. yüzyıl yapısı tarihî bina içinde 1948 yılından beri hizmet veren büyük sinema.

<span class="mw-page-title-main">Emek Sineması</span>

Emek Sineması, İstanbul'un Beyoğlu semtindeki Yeşilçam Sokağı'nda 1924 yılına hizmete girmiş sinema salonu.

<span class="mw-page-title-main">Yavuz Turgul</span> Türk senarist, yönetmen ve gazeteci

Yavuz Turgul, Türk sinema filmi yönetmeni, senarist ve gazetecidir.

<span class="mw-page-title-main">Adana Altın Koza Film Festivali</span> her yıl Türkiyenin Adana şehrinde düzenlenen uluslararası film festivali

Adana Altın Koza Film Festivali, her yıl Türkiye'nin Adana şehrinde düzenlenen uluslararası film festivalidir. Festivalde, jüri tarafından seçilen filmlere, çalışanlarına ve oyuncularına "Altın Koza" heykelciği ödülü verilmektedir. Festival, ilk olarak 15-22 Mayıs 1969 tarihleri arasında Altın Koza Film Festivali adıyla düzenlenmiştir. 2009 yılında Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali adını alan festival, 2016 yılında ise adını, Uluslararası Adana Film Festivali olarak değiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Akün Sahnesi</span> Ankarada bulunan bir tiyatro sahnesi

Akün Sahnesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir tiyatro sahnesidir. Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen temsillere ev sahipliği yapan ana mekanlardan biri olarak hizmet verir. Şinasi Sahnesi ile aynı binada yer alan sahneye, Atatürk Bulvarı üzerindeki girişten ulaşılır. Uzun yıllar boyunca sinema salonu olarak hizmet veren bir mekânın yenilenmesiyle tiyatro ve müzikal gösterimlerine uygun hâle getirilen sahne, 361 koltuk kapasitelidir.

Mengü Ertel,, grafik sanatçısı.

Alkazar Sineması, İstiklal Caddesi No: 111 adresinde 1923'ten itibaren hizmet vermiş sinema.

Serdar Akar, Türk yönetmen, senarist ve yapımcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Uluslararası Film Festivali</span>

Ankara Uluslararası Film Festivali veya Ankara Film Festivali, Ankara'da her yıl düzenlenen uluslararası bir film festivalidir. Türkiye'nin en köklü film festivallerinden biri olarak anılan Ankara Uluslararası Film Festivali, ilk olarak 1988 yılında "Ankara Film Şenliği" adıyla Ankara'nın ilk film festivali olarak ortaya çıktı. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen festival, her yıl çeşitli kategorilerde ödüller dağıtmaktadır.

Büyülü Fener, Ankara'da bulunan sinema salonudur. Biri Bahçelievler diğer Kızılay'da olmak üzere iki şubesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Film Festivali</span> Film Festivali

İstanbul Film Festivali, eskiden (1984-88) Uluslararası İstanbul Sinema Günleri ve Uluslararası İstanbul Film Festivali, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından 1982'den beri düzenlenmekte olan festival. Her sene nisan ayı içinde çeşitli sinemalarda gerçekleştirilir, ayrıca festivalin içeriğinde ulusal ve uluslararası olarak iki ayrı yarışma barındırır. Festivalin direktörlüğünü 2015 yılı itibarıyla Kerem Ayan üstlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

Ankara Sinema Derneği (ASD), Ankara'da yerleşik olan bir Sivil toplum kuruluşu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Kavaklıdere, Çankaya</span> Çankaya, Ankara, Türkiyede mahalle

Kavaklıdere, Ankara'da Çankaya ilçesinde bulunan bir semttir. Ankara'da sosyal yaşamın önemli merkezlerinden biri olan semtte, Tunalı Hilmi Caddesi ve Kuğulu Park gibi Ankara ile özdeşleşmiş mekanlar bulunmaktadır. Kavaklıdere, Ankara'da kültür ve sanat etkinliklerinin yoğun olarak düzenlendiği ve ilgi gördüğü semtlerin başında gelmektedir. Birçok büyükelçilik binası semtin sınırları içerisindedir. İsmini Seğmenler Parkı içinden akan Kavaklıdere'den alır.

Nergis Öztürk Toktaş, Türk tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu.

Cemil Eren, Türk ressam, heykeltıraş, seramik, vitray sanatçısı, sanat tarihçisi ve sanat eğitimcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Şinasi Sahnesi</span> Ankarada bulunan bir tiyatro sahnesi

Şinasi Sahnesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir tiyatro sahnesidir. Akün Sahnesi ile aynı binada yer alan salon, 1988 yılından beri Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen temsillere ev sahipliği yapar.

<i>11e 10 kala</i> Pelin Esmerin yazıp yönettiği, 2009 yapımı, 16. Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Senaryo Ödülü’nü almış ve Köprüdekiler ile En İyi Film Ödülü’nü paylaşmış film

11'e 10 kala, Pelin Esmer tarafından yazılıp yönetilmiş, 2009 yılı yapımı sinema filmi. Film 16. Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Senaryo Ödülü’nü almıştır. En İyi Film Ödülü’nü de Köprüdekiler filmi ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tel Aviv Sinematek</span>

Tel Aviv Sinematek sinema filmlerinin sanat, eğitim, kültür ve sinemanın tarihsel yönü göz önüne alınarak toplandığı, korunduğu, kimi zaman izleyiciye sunulduğu, Tel Aviv’deki bir sinema merkezidir. Ayrıca sinema arşivi olarak da kullanılır. Tel Aviv’de 12 Mayıs 1973’te açılmıştır. Sinematek, HaArba’a caddesindedir ve beş sinema salonuna sahiptir. İsrailli ve yabancı filmleri gösterime sunar ve Merkez aynı zamanda, finansal katkı ve ticari amaçlı özel gösterimlere de yer verir. Bazen, yeni İsrail yapımı filmler de merkezde gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Bilkent Konser Salonu</span> konser salonu

Bilkent Konser Salonu; Ankara'nın Çankaya ilçesinde, Bilkent Üniversitesi'ne bağlı olan Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nin içinde yer alan bir konser salonudur. 15 Ekim 1994 tarihinde açılışı yapılan salonun mimarları Erkut Şahinbaş ve İlhan Kural, akustik uzmanı ise Fin mimar Matti Heikkinen'dir. Salonun ana kullanıcısı Bilkent Senfoni Orkestrası olmasına karşın; Ankara Caz Festivali, Uluslararası Ankara Müzik Festivali gibi çeşitli ulusal ve uluslararası müzik etkinlikleri çerçevesinde onlarca sanatçı, müzik grubu ve orkestraya da ev sahipliği yapmaktadır. İlham Gencer, Tahir Aydoğdu, Nilüfer Ruacan, Yıldız İbrahimova, Ayşe Tütüncü ve Fahir Atakoğlu gibi sanatçılar, salonda konser vermiş olan önemli isimlerdendir.