İçeriğe atla

Kaushalya Bannerji

Kaushalya Bannerji
DoğumKalküta Bunu Vikiveri'de düzenleyin
MeslekÇEvirmen, Şair Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Kaushalya Bannerji (d. Kalküta[1]), Kanadalı şair, görsel sanatçı ve denemecidir.

1970'lerden beri Toronto'da yaşayan Kaushalya Bannerji, sosyolog, filozof ve profesör Himani Bannerji ile profesör, çevirmen ve yazar Manabendra Bandyopadhyay'ın (1938-2020) kızıdır. "A Lotus of Another Color" adlı öncü makalesinde cinselliğin, özellikle de sosyal açıdan muhafazakar bir toplumdan gelenlerin benlik duygusuna kattığı kültürel karmaşıklıkları araştırmıştır. Bannerji'ye göre bu ikilem, küresel Güney'deki pek çok lezbiyenin kendi toplumlarının cinsellik hakkında sahip olabileceği sarı/kadın düşmanı ve lezbiyen düşmanı görüşlerle yüzleşirken kültürel kimliklerini ve köklerini koruma istekliliğiyle daha da güçlenir.[2]

Kaushalya Bannerji, Ear to the Ground[3] adlı blogunda kendi derin düşüncelerini, şiirlerini ve görsel yaratımlarının yanı sıra diğer multidisipliner sanatçıların eserlerini de paylaşmaktadır. Görsel sanatla ilgili çalışmalarını Instagram'da paylaşmaktadır.

Seçili kaynaklar

  • 1993: Başka Bir Renkteki Lotus'ta "Özür Yok": Güney Asyalı Gay ve Lezbiyen Deneyiminin Ortaya Çıkışı, ed. Rakesh Ratti (Boston: Alyson Publications, Inc.,) 59–64.
  • 1995: Yeni Bir Anma: Şiirler, (Toronto: TSAR, ).
  • 1996: Tutkunun İncileri: Lezbiyen Erotika Hazinesi (Ed. Makeda Silvera ve diğerleri.) (Toronto: Sistervision Press, )
  • 1998:Kaushalya Bannerji (11 Kasım 1998). The faces of five o'clock. Sister Vision Press. ISBN 978-1-896705-10-1.  Saat beş yönündeki yüzler . Kardeş Vizyon Basın.
  • 2007: Bırakın Gitar Elini Kaldırsın, Silvio Rodriguez'in Seçilmiş Sözleri (İspanyolcadan Çeviri) (Kolkata: Tarjama Press, )
  • 2012: Büyükbabanın Krallığı, Josefina de Diego'nun Düzyazı Şiirleri (İspanyolcadan Çeviri) (Kolkata:Tarjama Press, )

Kaynakça

  1. ^ Library of Congress Name Authority File
  2. ^ Karla Jay; Dyke Life: From Growing Up to Growing Old A Celebration of the Lesbian Experience. Basic Books, 1996, pp 40.
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lezbiyen</span> homoseksüel kız veya kadın

Lezbiyen, başka bir kadına fiziksel ve/veya duygusal çekim hisseden kadındır. Lezbiyen, eşcinsel kadın anlamına gelmektedir. Hem kadınlara hem de erkeklere çekim hisseden kadınlar ise biseksüeldirler. Kişinin kendini tanımlaması veya kendine biçtiği cinsel kimlik, davranışlarıyla örtüşmüyor olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Edgar Allan Poe</span> 19. yüzyılda yaşamış Amerikalı yazar, şair, editör ve edebiyat eleştirmeni

Edgar Allan Poe, Amerikalı şair, yazar, editör ve edebiyat eleştirmeni. Çoğunlukla şiir ve kısa öykü yazdı. Özellikle gizem ve macabre öyküleri ile tanınır. ABD'de ve Amerikan edebiyatında Romantizm akımının önemli figürlerinden biri olmasının yanı sıra ülkesinde kısa öykünün ilk yazarlarından sayılır. Genellikle polisiye türünün mucidi olarak kabul edilmesinin yanında ayrıca yeni ortaya çıkmakta olan bilimkurgu türüne de katkıda bulunduğu öne sürülür. Yaşamını yalnızca yazdıkları ile sürdürmeye çabalayan ilk tanınmış Amerikan yazarı olan Poe'nun yaşamı ve kariyeri ekonomik güçlükler içinde geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Leonard Cohen</span> Kanadalı şair, şarkıcı ve söz yazarı

Leonard Norman Cohen, Kanadalı yazar, şair, söz yazarı ve müzisyendir. İlk şiir kitabını Montreal'de 1956'da, ilk romanını ise 1963'te yayımlayan Cohen'in erken dönem şarkıları müzikal olarak Avrupa pop müziğine dayanır ve çoğunluğu 1967 yılında çıkan Songs of Leonard Cohen albümünde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Füruğ Ferruhzad</span> İranlı şair, yazar, oyuncu, yönetmen ve ressam

Füruğ Ferruhzad, İranlı şair, yazar, oyuncu, yönetmen, ressam. 20. yüzyılda İran'da yetişmiş en önemli şairlerdendir.

Oryantalizm veya Şarkiyatçılık, Yakın Doğu ve Uzak Doğu toplumlarının, kültürlerinin, dillerinin ve halklarının incelendiği Batı kökenli araştırma alanlarının tümüne verilen isimdir. Sanat tarihi, edebiyatı ve kültürel çalışmalarda, Oryantalizm, Doğu dünyasındaki yönlerin taklidi veya tasviridir. Bu tasvirler genellikle Batılı yazarlar, tasarımcılar ve sanatçılar tarafından yapılır. Özellikle, daha spesifik olarak "Orta Doğu" yu tasvir eden Oryantalist tablolar, 19. yüzyıl akademik sanatının popülerlerinden biriydi ve aynı şekilde Batı edebiyatı Doğu temalarına da benzer ilgi göstermiştir. Edward Said'in Oryantalizm adlı kitabının 1978'de yayımlanmasından itibaren, çok sayıda akademik söylem “Oryantalizm” terimini, Batı'nın Orta Doğu, Asya ve Kuzey Afrika toplumlarına yönelik genel tavrına atıfta bulunmak için kullanmaya başlamıştır. Said'in analizinde Batı, bu toplumları statik ve gelişmemiş olarak özümsemekte, böylece emperyal gücün hizmetinde incelenebilecek, tasvir edilebilecek ve çoğaltılabilecek bir Doğu kültürü görüşü üretmektedir. Bu görüşü ile Said, Batı toplumunun gelişmiş, rasyonel, esnek ve üstün olduğu fikrini ifade etmektedir.

Osman Türkay, uzay şairi olarak da bilinen Kıbrıslı Türk şair.

<span class="mw-page-title-main">Balkan Naci İslimyeli</span> Türk ressam

Balkan Naci İslimyeli, Türk ressam ve öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Michael Ondaatje</span> Sri Lanka asıllı Kanadalı şair ve romancı

Philip Michael Ondaatje Sri Lanka asıllı Kanadalı şair ve romancıdır. En fazla bilinen eseri 1992 Booker Ödülü sahibi romanı İngiliz Hasta'dır. Bu roman ayrıca 9 dalda Oskar ödülü kazanmış aynı adlı filme de uyarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">LGBT</span> Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler için kullanılan kısaltma

LGBT veya GLBT ya da LGBTQ+, 1990'larda LGB kısaltmasından sonra ortaya çıktı ve 1980'lerin ortaları ile sonlarından bu yana gey sözcüğü yerine kullanılarak LGBT topluluğunu temsil etmeye başladı. Birçok etkinci, gey topluluğu kullanımının eksik bir tanımlama olduğunu düşünerek LGBT topluluğu kullanımına geçti.

Paul Magdalino St Andrews Üniversitesi ve Koç Üniversitesi'nde Bizans tarihi profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Dorothy Allison</span>

Dorothy Allison, Amerikalı yazardır. Eserlerinde; sınıf çatışması, cinsel istismar, çocuk istismarı, feminizm ve lezbiyenizm gibi konuları işlemiştir. Kendisini bir lezbiyen kadın olarak tanımlamıştır. Lambda Edebiyat Ödülleri de dahil olmak üzere birkaç ödüle layık görülmüştür. Allison, 2014'te Güneyli Yazarlar Cemiyeti'ne seçilmiştir.

Kızıl bebek bezi, ABD Komünist Partisi üyesi olan, partiye yakın olan veya partiye sempatiyle bakan kişilerin çocuklarını tanımlamak için kullanılan terim.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Halk Cumhuriyeti</span>

Ukrayna Halk Cumhuriyeti veya Ukrayna Ulusal Cumhuriyeti, günümüzdeki Ukrayna'nın atası olarak kabul edilen, Haziran 1917'de Rusya Cumhuriyeti'nin bir parçası olarak ilan edilen, ardından 25 Ocak 1918'de bağımsızlığını ilan eden devlet. 1921'de Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ne dönüşmüş ve Sovyetler Birliği'nin kurucu üyesi olmuştur.

Sonia Dawn Boyce, Britanya İmparatorluk Nişanı sahibi, Londra Kraliyet Sanat Akademi üyesi (1962-). Londra'da yaşayan ve çalışan bir İngiliz Afro-Karayip sanatçı. Middlesex Üniversitesinde profesör ve Londra Sanat Üniversitesi'nde Siyahi Sanat ve Tasarım Profesörüdür. Boyce'un araştırma alanları, sanatı toplumsal bir uygulama olarak keşfetmek ve bu çalışma alanından kaynaklanan eleştirel ve bağlamsal tartışmalardır. İşbirlikçi çalışmaya önem veren Boyce, 1990 yılından beri diğer sanatçılarla yakın çalışmalar içindedir, sıklıkla işbirlikçileri adına doğaçlama ve spontane performansçı eylemler içermektedir. Boyce'un çalışması, çizim, basım, fotoğraf, video ve ses gibi çeşitli medya çeşitleri içerir. Sanatı ses ve bellek arasındaki boşlukları, uzayın dinamiklerini ve izleyicinin dahil edilmesini araştırır. Boyce, bugüne kadar İngiltere çapında birçok sanat kolejinde otuz yıldan fazla Güzel Sanatlar stüdyo uygulamaları öğretti.

<span class="mw-page-title-main">Audre Lorde</span> Amerikalı yazar (1934 – 1992)

Audrey Geraldine Lorde ya da bilinen ismiyle Audre Lorde,, Amerikalı bir yazar, feminist, kadıncı, kütüphaneci ve sivil hakları korumak için uğraşan eylemci.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna milliyetçiliği</span>

Ukrayna milliyetçiliği, Ukraynalıları tek bir ulus devlet çatısı altında toplamayı amaçlayan bir ideolojidir. Halihazırdaki Ukrayna devletinin çok köklü bir geçmişi olmasa da kimi tarihçiler Kiev Knezliği'ni Ukrayna'nın ilk nüvesi kabul eder. Ukrayna milliyetçiliğinin kökeni ise Bohdan Hmelnitski önderliğinde Polonya-Litvanya Birliği'ne karşı gerçekleşen isyana dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuir çalışmaları</span>

Kuir çalışmaları, cinsel çeşitlilik çalışmaları veya LGBT çalışmaları, lezbiyen, gey, biseksüel, trans, cinsiyet disforisi yaşayan, aseksüel, kuir, cinsel kimliğini sorgulayan, interseks insanlara ve kültürlere ve bunlarla alakalı konulara odaklanan cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ile ilgili konuların incelenmesidir.

Haham Rebecca Trachtenberg Alpert, Amerikalı Yahudi Amerikan dini tarihi profesörüdür ve ilk kadın hahamlardan biridir. Başlıca akademik ilgi alanları, Yahudilikte dinler, spor ve cinselliktir ve inançlarının, Tanrı'dan 'kadın' olarak bahseden bir Şabat dua kitabı tarafından dönüştürüldüğünü söyler.

Olga Broumas, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan bir Yunan şairidir. 1995'ten bu yana Brandeis Üniversitesi'nde Şair ve Yaratıcı Yazarlık Direktörü olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Susan Stryker</span>

Susan O'Neal Stryker, çalışmaları cinsiyet ve insan cinselliğine odaklanan Amerikalı bir profesör, tarihçi, yazar, film yapımcısı ve teorisyendir.