İçeriğe atla

Kaunas Camii

Koordinatlar: 54°53′39″K 23°55′41″D / 54.89417°K 23.92806°D / 54.89417; 23.92806
Kaunas Camii
Kauno Mečetė
Kaunas Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumKaunas, Litvanya
Koordinatlar54°53′39″K 23°55′41″D / 54.89417°K 23.92806°D / 54.89417; 23.92806
İnançSünni İslam
Mimari
Mimar(lar)Adolfas Netyksas
Vaclovas Michnevičius
Mimari türCami
Mimari biçimİslam mimarisi
Tamamlanma1933
Özellikler
Minare sayısı1
MalzemelerTuğla ve çimento

Kaunas Camii (LitvancaKauno Mečetė), Litvanya'nın Kaunas kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1933 yılında inşa edilmiş olup Litvanya ve Baltıkların tek tuğladan yapılan camisidir.

Cami, ilk olarak Neman Nehri'nin kıyısında bir ahşap bir yapı olarak inşa edilmiş olup Napolyon'un Rusya seferi sırasında yandı. 1906 yılında yeni bir cami inşa edildi. Ahşap cami, 1930 yılında Litvanya devletinin de yardımıyla tuğla cami ile değiştirilmiştir. Kaunas Camii, Lipka Tatarlarını Litvanya'ya yerleştirmekle tanınan Litvanya Büyük Dükü Büyük Vytautas'ın 500. ölüm yıldönümü anısına yeniden inşa edildi.[1]

II. Dünya Savaşı'ndan sonra cami binası sirk ve kütüphane olarak kullanıldı. 1989 yılında tekrar ibadete açıldı. 2018 yılında camii Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın desteği ile restore edildi.

Kaynakça

  1. ^ "Islamas Lietuvoje" (Litvanca). 23 Ocak 2008. 22 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kaunas</span> Litvanyada şehir

Kaunas, Litvanya'nın Vilnüs'ten sonra ikinci en büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Eşrefoğlu Camii</span> Konyada tarihî yapı

Eşrefoğlu Camii, Anadolu'daki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve orijinalidir. Konya'nın Beyşehir ilçesinin kuzeyinde, İçerişehir Mahallesi'nde yer alır. UNESCO tarafından 2012 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan Eşrefoğlu Camii, bir türbe, kervansaray ve hamam ile birlikte külliye şeklinde 1296-1299 yılları arasında Eşrefoğulları Beyliği döneminde Eşrefoğlu Seyfettin Süleyman Bey tarafından yaptırılmıştır. 2023'te UNESCO Dünya Mirası listesine girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Emir Sultan Camii</span>

Emir Sultan Camii, Bursa'da Yıldırım Bayezid'ın kızı Hundi Fatma Hatun tarafından kocası Emir Sultan adına, muhtemelen Çelebi Sultan Mehmed'in hükümdarlığı sırasında inşa ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Beylerbeyi Camii</span>

Beylerbeyi Cami ya da diğer bilinen adıyla Hamid-i Evvel Camii İstanbul'un Beylerbeyi semtinde bulunan 18. yüzyıl yapısı bir selatin camisidir.

Hürrem Çavuş Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde Hırka-i Şerif mahallesinde Keçeciler caddesinde Keçeci Çeşmesi sokağında bir camidir. Caminin banisi Hürrem Çavuş'tur. 1560'ta Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. 1844'te ve 1901'de tamir edilmiş, son tamiri 2000'de yapılmıştır. Duvarlar taş-tuğladır. Sakifli camidir, iki katlıdır. Son cemaat yeri kiremit çatılı olup giriş iki ahşap direkli bir sundurmadandır. Sağdaki minaresinin kaidesi duvara gömülüdür. Tavan ahşaptır. Caminin doğu tarafı haziredir.

<span class="mw-page-title-main">Karacabey Camii</span> Ankaranın Altındağ ilçesinde 1427de inşa ediildiği tahmin edilen cami

Karacabey Camii Ankara'nın Hamamönü semtinde bulunan, 1427'de inşa edildiği sanılan bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Kaunas Kalesi</span>

Kaunas Kalesi Litvanya, Kaunas'ta bulunan askerî kale kompleksi. Kaunas kentini başkent Vilnius kentine bağlayan iki ırmak olan Neman ve Neris'in birleştiği noktadadır. Rus İmparatorluğu'nun 1882 ila 1915 yılları arasında batı bölgelerinin hakimiyetini elinde tutmayı amaçlayıp yapılandırdığı ve yenilediği stratejik bir savaş yapısıdır. 1887'de kalede yapılan tadilatla birlikte Kaunas Kalesi birinci sınıf bir stratejik merkez haline gelmiştir. I. Dünya Savaşı yıllarında bu kompleks, 65 km²'lik bir alanda önemli bir ulusal savunma merkezi konumunda, önem arz etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vaniköy Camii</span> Osmanlı döneminden kalma tarihi bir cami

Vanî Mehmet Efendi Camisi ya da halk arasında bilinen ismiyle Vaniköy Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Vaniköy semtinde bulunan, 17'nci yüzyıldan kalma tarihî bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Mantas Kalnietis</span> Litvan profesyonel basketbolcu

Mantas Kalnietis VTB Birleşik Ligi'nde mücadele eden Lokomotiv Kuban takımının formasını giyen Litvan profesyonel basketbolcudur. Ayrıca Litvanya millî basketbol takımınında düzenli olarak formasını giymektedir. 1.96 boyunda 93 kg ağırlığında olan Kalnietis oyun kurucu ve şutör gard pozisyonlarında oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Göğceli Camii</span> Samsunun Çarşamba ilçesindeki tarihi bir ahşap camii

Göğceli Camii ya da Gökçeli Camii, Samsun'un Çarşamba ilçesindeki Göğceli Mezarlığı içerisinde yer alan camidir.

<span class="mw-page-title-main">Hoca Ahmed Fakih Camii</span>

Hoca Ahmed Fakih Camii, Konya'nın Meram ilçesinde 13. yüzyıl Selçuklu dönemi cami ve külliyesi.

Kapu Camii, Konya'da 17. yüzyıl Osmanlı dönemine ait tarihi cami. Şehirdeki Osmanlı camileri arasındaki en büyük camidir. Merkez Karatay ilçesi, Sarraflar caddesi üzerindeki caminin mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olup, Karatay Müftüğülüğü'ne bağlı olarak faal durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Bey Camii</span> Kastamonu merkez ilçesinde bir cami

Kasabaköy Mahmutbey Camii (halk arasında Çivisiz Cami olarak bilinir) Kastamonu'ya 18 km uzaklıktaki Kasaba Köyü'nde bulunan 1366 tarihli cami.

<span class="mw-page-title-main">Salepçioğlu Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Salepçioğlu Camii İzmir'in Konak ilçesinde bulunan Salepçizade Hacı Ahmed Ağa tarafından yaptırılmış ve 1897-1905 yılları arasında inşası tamamlanmış cami.

<span class="mw-page-title-main">Afyonkarahisar Ulu Camii</span>

Afyonkarahisar Ulu Camii, Türkiye'de Afyonkarahisar'ın merkezinde yer alan ahşap direkli anıtsal cami.

Bu liste; Ankara'daki camiler hakkında bir listedir.

Ağaç Ayak Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir camiidir. Geniş bir avlu içerisinde bulunan camii; su basmanına kadar moloz taş, yukarı kısımlar ise örme tuğla arası ahşap hatıllı olacak şekilde inşa edilmiştir. Kitabesi olmasa da 1700'lü yılların başında yapıldığı tahmin edilmektedir. İç tasarımında kullanılan ahşap minberi, alçı mihrabı ve nakış işlemeleri; caminin geç dönem Ankara eserleri arasında sayılmasına neden olmaktadır.

Avanos Ulu Camii, Türkiye'nin Nevşehir ilinin Avanos ilçesinde yer alan bir camidir. Kitabesi bulunmadığından dolayı ilk inşa tarihi ve banisi bilinmemektedir. Mimari özellikleri incelendiğinde XVIII. yüzyıl yapılarından biri olduğu düşünülmektedir. Camiye toprak zeminden merdivenle inildiği için Yeraltı Camisi olarak da adlandırılır.

Kaunas Otobüs Fabrikası, Litvanya merkezli bir otobüs üreticisiydi. Şirket, 1929 yılında tarihinde kurulmuş olup otobüs üretimi yapmaktaydı. Şirketin merkezi Kaunas'ta yer almaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Raižiai Camii</span>

Raižiai Camii, Litvanya'nın Raižiai kentinde bulunan bir camidir. Cami, ilk olarak 17. yüzyılda inşa edilmiş olup günümüz cami ise 1889 yılında inşa edilmiştir.