İçeriğe atla

Katwarn

KATWARN International Logosu

Katwarn afet yönetimi, kamu güvenliği gibi alanlardan sorumlu resmi kurumların halkı afet, yangın, terör, çevre felaketleri gibi her tip tehlike durumunda coğrafi konuma göre hızlı bir şekilde uyarabilmesi ve yönlendirebilmesi için geliştirilmiş olan, yeni nesil bir bilgi ve uyarı sistemidir. Uyarı ve yönlendirmeler ağırlıklı olarak tüm akıllı telefonlar üzerinden bir uygulama yüklenmesi ile ve buna ek diğer farklı kanallar üzerinden yapılabilmektedir. Uyarı almak isteyen kişiler sisteme gönüllü ve ücretsiz olarak kaydolmaktadır. Bir güvenlik uyarısı tehlikeye maruz kalan kişilere, zamanında, her zaman ve her yerde ulaşabiliyorsa anlamlıdır. KATWARN sisteminin geliştirilme amacı bu felsefeden yola çıkmaktadır.

Almanya'nın ve Avrupa'nın önde gelen araştırma kuruluşlarından olan Frauenhofer Enstitülerinin Açık İletişim Sistemleri alanında faaliyet gösteren alt birimi Frauenhofer Institute FOKUS (Fraunhofer Institute for Open Communication Systems) tarafından geliştirilmiş olan KATWARN 2011 yılından bu yana Almanya’nın çeşitli eyaletlerinde, yerel yönetimlerde ve federal kurumlarda kullanılan bir uyarı sistemidir.[1] KATWARN ayrıca Avusturya’nın ulusal uyarı sistemi olarak[2] ve EUWARN adı altında Avrupa Birliği Komisyonu’nun Brüksel ve Lüksemburg‘daki binalarında çalışanların uyarılması için de kullanılmaktadır.[3]

KATWARN uygulaması dünya genelinde Iphone, android ve Huawei uygulama mağazalarından ücretsiz olarak indirilebilmektedir. Avrupa Birliği içinde kullanılan ve sınır ötesi roaming yoluyla kullanımı genişletilen KATWARN, AB ülkelerinde EUWARN adı altında pazarlanmaktadır. AB dışında ise KATWARN International olarak lisanslandırılmakta ve marketing çalışmaları Frauenhofer FOKUS’un bir spin-off kuruluşu olan TURMSolutions tarafından yapılmaktadır.

İşleyiş biçimi

KATWARN kullanıcı kurumların çeşitli nihai cihazlara, belirlenmiş kıstaslara göre güvenlikle ilgili bilgi ve uyarıları ulaştırmasını sağlar. Dolayısıyla çeşitli kurumların tehlike durumu uyarılarını, konuma ve konuya göre gönderme imkânı sunar (Multi-Hazard-Yöntemi).[4] KATWARN Sistemi üzerinden gönderilen bir bildirim örneği mesela şu şekilde olabilir: 12345 posta kodu bölgesi için „İtfaiye bildirimi: "Büyük çaplı yangın ve zararlı duman bulutu uyarısı – acilen dış mekanları terk edin, pencere ve kapıları kapalı tutun!" Alıcı medyaya göre bu bilgiler örneğin konum, harita ve semboller gibi ek bilgilerle genişletilebilir. Aynı şekilde emniyet teşkilatının güvenlik uyarıları veya farklı resmi kurumların uyarıları da KATWARN ile gönderilebilir. Sistemin uyarı sürecinin yönetilmesine imkan tanıması önemli bir avantajdır. Diğer bir deyişle KATWARN, uyarısı verilen bir tehlikenin ortadan kalkmasının ardından, kullanıcıların tekrar bilgilendirilmesine veya tehlikenin artması ya da durum değişikliği olması hallerinde uyarının güncellenmesine ya da uyarıyı alması gereken kitlenin genişletilebilmesine olanak tanır (Uyarı süreci).[5]

Resmi kurum uyarıları

KATWARN kullanan resmi kurumlar ve kuruluşlar acil durumlarda Frauenhofer FOKUS tarafından geliştirilen özel ve güvenli bir editoryal sistem sayesinde ilgili bölgelere ve hedef kitlelere kolay, hızlı ve güvenilir bir şekilde uyarı hazırlayıp gönderebilirler. Bu uyarıları sembol, grafik ve haritalarla destekleyebilirler ve uyarıları aynı anda birçok kanaldan yayabilirler. Uyarı bildirimleri sadece KATWARN ile kullanım sözleşmesi yapan yetkili kurumlar ve kuruluşlar tarafından gönderilebilir. Dolayısıyla yetkisiz kişiler tarafından asılsız uyarıların yapılması mümkün değildir.

Sınırlandırılmış alan ve kitlelere yönelik uyarılar

Resmi kurumların yanı sıra şirketler de KATWARN ile çalışanlarının ve müşterilerinin güvenliğini koruyabilirler. Bu kapsamda KATWARN özel ve resmi kurumların kendi belirlediği coğrafi sınırlarda (fabrika alanı, liman bölgesi gibi), yine kendi belirlediği kesimlerin (şirket çalışanları, müşteriler v.b.) tehlike anında uyarılmasına imkan sağlar. Bunun için KATWARN'ın kapsama alanı, şirketin belirlediği alanlar (örneğin fabrika sınırları) veya özel gruplarla (örneğin kriz bölgelerinde çalışanlar) sınırlandırılabilmektedir.

Yoğun insan kalabalığının olduğu havaalanı, fuar gibi yerler veya rafineriler, santraller, liman işletmeleri gibi kritik altyapılar, KATWARN konu aboneliği imkânıyla, doğrudan ilgili kişilere, müşterilere veya ziyaretçilere bulundukları yerden bağımsız olarak (örneğin söz konusu yere seyahati esnasında) önemli bilgi ve uyarıları iletebilirler. Küresel kimya şirketi BASF[6] veya Hamburg Limanı[7] gibi kamu iktisadi işletmeleri kendi işletme sınırları içerisinde KATWARN kullanan ve güvenlikle ilgili uyarılar gönderen şirketler arasında yer almaktadır. Bu uyarılar kamuoyu geneline değil, sadece belirlenmiş kitlelere (örneğin, çalışanlar, müşteriler v.b.) veya alana ulaşmaktadır.

Teknik

Frauenhofer Enstitüleri'nin geliştirdiği bir ürün olarak KATWARN resmi makamlar, güvenlik ve sanayi kuruluşları ile istişare halinde bilimsel olarak sürekli bir geliştirme sürecine tabi tutulmaktadır. Bu kapsamda "Privacy by design" ve „"Privacy by default" prensiplerine ve Genel Veri Koruma Yönetmeliğine (GDPR) sadık kalınmaktadır.[8][9] Katwarn sistemi Microservice altyapısına dayanmaktadır. Bu altyapı çok sayıda sunucuda desantralize bir şekilde bulunur ve bu nedenle uyarıların hızlı ve güvenilir bir şekilde dağıtılmasına izin verir.[10]

Uyarı kanalları

KATWARN kullanan resmi kurumlar ve kuruluşlar acil durumlarda özel ve güvenli bir editoryal sistem sayesinde ilgili bölgelere ve hedef kitlelere kolay, hızlı ve güvenilir bir şekilde uyarı hazırlayıp gönderebilirler. KATWARN farklı uyarı kanallarını mümkün kılan bir sistem olduğu için (Multi-Channel yaklaşımı), kitlelere değişik yollardan ulaşılabilmektedir. KATWARN sadece akustik sinyale dayanmadığı için ayrıca işitme engellilerin kullanımına da uygundur.

SMS/E-Mail

KATWARN ile SMS-/E-Mail hizmeti vermek mümkündür ve belirli bir posta kodu için abone olunabilir. Ancak meteoroloji uyarıları sadece App (uygulama) yoluyla gönderilebilmektedir.

Katwarn-App

KATWARN uygulaması bir akıllı telefon uygulamasıdır ve hem Iphone hem de android telefonlarla kullanılabilir. KATWARN uygulamasında kesin bir konum ile kayıt yapmak mümkündür (konum, tam adres veya posta kodu) Posta kodu bölgesi ile ilgili bir kısıtlama yoktur.

Koruyucu melek fonksiyonu

„Koruyucu Melek“ fonksiyonu lokasyon bazlı uyarılar ve uyulması gerekenlere ilişkin bilgi aktarımına imkân sağlar. Diğer bir deyişle kullanıcı bu fonksiyonu açık tuttuğunda, bulunduğu bölgede veya uyarı verilen bir bölgeye girdiğinde bildirim alır. Arka planda uygulama kapatılmış olsa dahi bu fonksiyon, konum güncellemesi beklenmeden kişinin bulunduğu lokasyona ilişkin acil durum uyarılarının gönderilmesine imkan tanır (uyandırma işlevi). Konumlandırma GPS üzerinden olmadığı ve WLAN baz istasyonları kanalıyla gerçekleştiği için batarya harcaması düşüktür. KATWARN, kullanıcılara ait kişisel bilgileri ve hareket profiline ilişkin verileri toplamaz.

Favoriler (coğrafi lokasyonlar)

KATWARN koruyucu melek fonksiyonunun yanı sıra, yedi adet adres, konum veya posta kodu aboneliğine imkân tanır. Bu seçim istenildiği zaman iptal edilebilir, değiştirilebilir ve gerektiğinde kapatılabilir. Konuma göre bildirim, yerel uyarıların tüm ülkeye değil, sadece doğrudan ilgili kişilere iletilmesine imkan tanır. Bilgilendirmenin doğru kişilere ulaştırılmasının yanı sıra diğer bir avantaj ise olay bölgesine meraklı izleyici akınının önlenmesi ve ek olarak geniş kitlelerin lüzumsuz yere endişelenmesinin engellenmesidir.

Konu aboneliği

Tema aboneliği örneğin Oktoberfest, Berlin Fuarı, havalimanları, festivaller, limanlar gibi, kitlesel insan trafiği olan yerlerle ilgili güvenlik uyarıları göndermeye ve almaya imkan tanır. Abonelik mevcut konulara göre (ücretsiz kayıt ile) yapılır ve gönderilen link veya QR kodu kanalıyla açılması suretiyle coğrafi lokasyondan bağımsız olarak güvenlik uyarıları alınabilir.

Sosyal medya paylaşımı

Güncel resmi uyarılar sosyal medya hesapları ve email yoluyla değiştirilmeksizin doğrudan paylaşılabilir (Twitter, Facebook v.b.). Bu yolla bir yandan sosyal medyanın yayılım gücünden faydalanılırken diğer yandan uyarılar resmi otoritelerden geldiği için, tehlike durumlarında yanlış haber veya kirli bilgi yayılımı engellenmektedir.

Dijital monitörler

Sistem, uyarıların bölgesel olarak dijital reklam panolarına, kamusal alandaki panolara, dijital kitlesel ulaşım monitörlerine (metro, tren, otobüs durakları, otoyollar v.b.) yansıtılmasına olanak sağlamaktadır.

Haber portalları/websiteleri

Bölgesel, yerel web siteleri ve haber portallarıyla işbirliği yapılarak KATWARN uyarılarını otomatik olarak yayınlamak mümkündür. Almanya'da Focus Online Haber Portalı ile yapılan işbirliği kapsamında KATWARN uyarıları bu portalın yerel sayfalarında otomatik olarak gösterilmektedir.

Otomobil on board bilgisayarları (OBC)

Ford otomobil firması ile yapılan bir işbirliği anlaşması kapsamında tüm OBC sahibi Ford marka araçlar KATWARN sistemine bağlanabilmektedir:[11] Uyarılar doğrudan akıllı telefon kanalıyla Ford'un yazılım uygulaması linki üzerinden Ford SYNC 3 iletişim ve eğlence sistemine ulaştırılmaktadır.

Hücresel yayın

Telefon operatörlerinin eski GSM hatlarına sahip olduğu ülkelerde standart „hücre yayını (cell broadcast) mevcut ise veya sonradan kamusal düzenlemelerle kurulumu yapılırsa (yüksek maliyetli), kesişim noktalarında KATWARN multi kanal sistemine bağlanmak mümkündür.

Diğer Avantajlar

Uluslararası Kullanım / Dil

KATWARN-App dünya genelinde tüm App Store'larda (iPhone, Android) bulunmaktadır ve bu yolla örneğin KATWARN kullanılan ülkeleri ziyaret eden turistlerce de kullanılabilmektedir. Uygulama çok dilde kullanıma uygun hazırlanmıştır. Uyarılar telefon ayarlarındaki dilde alınmaktadır. KATWARN her devletin kendi ulusal uyarı ve enformasyon sistemi olarak kurulabilmekte ve kendi belirlediği resmi kurumlarca kullanılabilmektedir.

KATWARN roaming teknolojisi sayesinde ulusal KATWARN Sistemlerinin kapsama alanı ülke sınırlarını aşan ağlarda da mümkündür ve karşılıklı uyarılara imkan tanımaktadır. Örneğin Avusturya ve Almanya'daki Türk turistler veya Türkiye'deki Alman veya Avusturyalı turistler bulundukları ülke ile ilgili uyarıları alabilirler

5G-Teknolojjisi

Enformasyon ve İletişim Teknolojileri Geliştirme Merkezleri arasında lider konumda olan Fraunhofer Enstitüsü (Fraunhofer Portekiz ve Fraunhofer FOKUS) geleceğin teknolojisi olan 5G'nin standardize edilmesi ve hayata geçirilmesi çalışmalarında belirgin bir rol sahibidir. KATWARN kullanıcı makamlarla yaptığı bakım ve güncelleme sözleşmelerinde bu gelecek odaklı teknolojiyi de gözetmektedir.

Tarihsel Gelişim

KATWARN girişimi Almanya'da Kamu Sigortaları Federasyonu'nun (VöV-Verband Öffentlicher Versicherer ) talebi ve desteği ile hayata geçirilmiştir. Kamu Sigortaları Federasyonu yaptığı araştırmalar sonucunda kamunun ve yerel yönetimlerin tehlike anında halkı bilgilendirme mekanizmalarının yetersiz olduğunu ve bu nedenle kamusal alanda ve sigortacılık alanında ciddi maliyetlerin oluştuğunu tespit etmiştir. Bundan yola çıkarak Fraunhofer FOKUS Enstitüsü'nü bu alandaki AR-GE çalışmaları için desteklemiş ve sonucunda KATWARN geliştirilmiştir. VöV Federasyonu, Almanya Tasarruf Kasaları Birliği'nin (Sparkassen) bir kuruluşu olup yerel yönetime ait, ticari amaç gütmeyen bir kuruluştur.

KATWARN teknik olarak, yaklaşık bir milyon kullanıcıya aşırı kötü hava uyarıları sağlayan WIND (İng.: Weather Information on Demand) erken uyarı sistemine dayanmaktadır. 2009 yılında Katwarn, Doğu Frizya kasabası Aurich'te bir pilot operasyonla test edilmiş ve ardından 2010 yılında komşu il ve ilçelerde de tatbikatlar başlamıştır. Sistem Kamu Sigortaları Birliği tarafından 2011 yılından bu yana Almanya'daki belediye ve ilçelerin kullanımına sunulmaktadır.

KATWARN günümüzde Almanya'daki modern nüfus uyarı sistemleri arasında öncü bir role sahiptir. Yeni kamusal ve özel uyarı kanallarına entegrasyonu ve yeni teknolojilere bağlanması Almanya'daki güvenlik ağına önemli bir katkı sağlamaktadır. KATWARN'ın gelişim sürecinde diğer önemli bir adım ise Katretter projesidir. Bu proje, acil durumlar için gönüllü ekiplerin oluşturulması ve bunların olay yerine en yakın olanlarının hızlı bir şekilde seferber edilmesini amaçlamaktadır. Bu yolla acil tehlike anlarındaki çalışmaların coğrafi konuma göre çağrılacak olan gönüllü yardımcılarla desteklenmesi hedeflenmektedir.[12]

Katretter

Federal Almanya Bilim ve Araştırma Bakanlığı'nın üç yıllık bir projesi kapsamında Berlin İtfaiye Teşkilatı ve Fraunhofer Açık İletişim Sistemleri Enstitüsü Katretter Gönüllü Yardım Ekipleri projesini hayata geçirmiştir. Bu projenin sonuçları ve KATWARN teknolojisi temel alınarak Katretter geliştirilmiştir. Amaç acil kriz durumlarında belirli bir kalifikasyonu olan (örneğin tıbbi alanda) veya olmayan gönüllü destek ekiplerini seferber etmek ve koordine etmektir. Bu yolla bir yandan olay yerine yardım ekipleri ulaşana kadar örneğin yaralılara ilk yardım gibi konularda hayat kurtarıcı acil destek sağlayabilme, diğer yandan örneğin sel taşkını gibi durumlarda set için kum çuvalı taşınması gibi işlerde takviye güç yaratmak suretiyle hızlı reaksiyon verme imkanı oluşmaktadır.[13]

Tsunami Tatbikatı

21 Kasım 2019'da Avrupa Birliği Komisyonu’nun ortak Araştırma Kurumu JRC (Joint Reserche Centre) “Tsunami Last Mile” adlı proje kapsamında Kos Adası’nda tsunami esnasındaki olası akış ve tekniklerle ilgili bir tatbikat gerçekleştirmiştir. Tatbikat kapsamında uyarılar EUWARN, diğer adıyla KATWARN International ile gönderilmiş ve nüfusun tahliye edilmesiyle ilgili yönlendirmeler yapılmıştır. Tatbikat değerlendirme sonuçları nüfusun hızlı ve aksaksız bir sistemle bilgilendirilmesinin hayati bir önem taşıdığını ortaya koymuştur.Tatbikatta eş zamanlı olarak çalınan siren seslerinin, okul sınıflarında duyulmadığı tespit edilmiş, ancak KATWARN applikasonu olan bir öğretmenin cep telefonundan uyarı alması sonucu okulun tahliye edilebildiği saptanmıştır.[14][15]

İlgili Linkler

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 17 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2021. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2021. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2021. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 26 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2021. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2021. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2021. 
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 16 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 2 Haziran 2021. 
  9. ^ Eridy Lukau: Privacy by Design based Early Warning System for 5G enabled Vehicular Networks. 27. September 2018, doi:10.13140/RG.2.2.14839.47523 (İngilizce)
  10. ^ Ulrich Meissen, Stefan Pfennigschmidt, Markus Hardt, et al: KATWARN - A microservice-based architecture for distributed, flexible and robust warning systems. In: Advances and New Trends in Environmental Informatics. 2018, ISBN 978-3-319-99653-0, S. 213–225
  11. ^ https://www.automobilwoche.de/article/20170228/Agenturmeldungen/302289969/warnsystem-ford-implementiert-sicherheits-app-katwarn 11 Eylül 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Almanca)
  12. ^ Verbesserte Krisenbewältigung im urbanen Raum durch situationsbezogene Helferkonzepte und Warnsysteme (ENSURE) (Çeviri: Kentsel Alanda Duruma Göre Destek Konseptleri ve Uyarı Sistemleri ile Kriz Yönetimi). http://www.bbk.bund.de/SharedDocs/Downloads/BBK/DE/FIS/DownloadsInformationsangebote/DownloadsForschungsberichte/DownloadsUrbaneSicherheit/ENSURE.pdf?__blob=publicationFile 9 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  13. ^ Nils Sander: „Katretter“-App soll Ersthelfer zu Patienten alarmieren (çeviri: Kattretter Uygulaması ile Hastalara İlkyardım). Rettungsdienst.de, 17 Ocak 2018.
  14. ^ Fraunhofer FOKUS, ESPRI | Tsunamiübung auf Kos: Bevölkerung durch KATWARN informiert. (Çeviri: Kos'da Tsunami Tatbikatı'nda Halk KATWARN ile Uyarıldı)
  15. ^ Kos, Greece: tsunami warning system put to the test. https://ec.europa.eu/jrc/en/news/kos-greece-tsunami-warning-system-put-test 30 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tsunami</span> doğal ya da yapay sebeplerden dolayı okyanus veya denizde meydana gelen ani kabarma

Tsunami [Japoncada liman dalgası anlamına gelen "津波" (つなみ) sözcüğünden] ya da dev dalga, okyanus ya da denizlerin tabanında oluşan deprem, gök taşı düşmesi, deniz altındaki nükleer patlamalar, yanardağ patlaması ve bunlara bağlı taban çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu denize geçen enerji nedeniyle oluşan uzun periyotlu deniz dalgalarıdır. Ayrıca kasırgalar da tsunamiye neden olabilir. Önceleri tsunami dalgalarına gelgit dalgaları da denmiştir. Tsunamilerin %80'i Pasifik Okyanusu'nda gerçekleşir.

<span class="mw-page-title-main">Televizyon</span> bir vericiden elektromanyetik dalga hâlinde yayınlanan görüntü ve seslerin, ekranlı ve hoparlörlü elektronik alıcılar sayesinde yeniden görüntü ve sese çevrilmesini sağlayan haberleşme aygıtı

Televizyon veya kısaca TV, bir vericiden elektromanyetik dalga hâlinde yayımlanan görüntü ve seslerin, ekranlı ve hoparlörlü elektronik alıcılar sayesinde yeniden görüntü ve sese çevrilmesini sağlayan haberleşme sistemidir. Aynı zamanda kitle iletişim aracı da olan televizyon, yayımlanan görüntü ve sesleri alıcıya ulaştıran elektronik cihazdır.

Pan-pan, telsiz dilinde aciliyet (urgency) anlamına gelen, bir teknede, gemide, uçakta veya başka bir araçta bulunan birinin acil bir durum olduğunu beyan etmek için kullandığı uluslararası standart acil durum sinyalidir lakin kimsenin hayatı veya geminin kendisi için acil bir tehlike oluşturmadığında kullanılır. Mayday şeklindeki tehlike (distress) sinyalinin bir alt kademesindeki çağrıdır ve farkı Mayday, hayati veya aracın kendisinin sürekliliği için bir tehlike olduğu anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">GSM</span>

Global System for Mobile Communications veya kısaca GSM, bir cep telefonu iletişim protokolüdür. Önceleri Avrupa Telekomünikasyon Standartlar Komitesi'nin Groupe Spéciale Mobile isimli alt kuruluşunun ismini taşıyan GSM, daha sonraları sistemin küresel bir çapa ulaşmasıyla yeni adıyla anılmaya başlandı. En yaygın olan cep telefonu standardı olarak 212 ülkede 2 milyardan fazla insan tarafından kullanılmaktadır. En kullanışlı özelliklerinden birisi kullanıcıların aynı hat ile değişik ülkelerden görüşme (roaming) yapabilmeleridir. Tüm GSM standartları, hücresel ağ kullanır ve dolaşım sırasında bile hücreler arası geçiş yapma kabiliyetine sahiptir. Dolayısıyla teoride, eğer kapsama alanından çıkmazsanız, cep telefonu ile tüm dünyayı telefon konuşmasını kesmeden dolaşmak mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">Mors alfabesi</span>

Mors alfabesi veya mors kodu, kısa ve uzun işaretler ile bunlara karşılık gelen ışık veya sesleri kullanarak bilgi aktarılmasını sağlayan yöntem. 1832'de telgraf ile ilgilenmeye başlayan Samuel Morse tarafından 1835 yılında oluşturuldu. 1837'de kullanılmaya başladı. 1840 yılında patent için başvuruldu.

Refleks ya da tepki, dıştan gelen bir uyarı sonucunda refleks yayı aracılığıyla doğan ve devinim, iç salgı gibi iç tepkilere yol açan istem dışı sinir etkinliğidir.

Mayday (/ˈmeɪˌdeɪ/), radyo iletişiminde tehlike sinyali olarak kullanılan acil durum prosedür kelimesidir. Denizdeki veya havadaki bir taşıtın ve onun içindeki kişilerin, yangın, patlama, çatışma, su alma, denge kaybı, karaya oturma, yere çakılma gibi olaylara ve bunların sonuçlarına maruz kalması veya bu olaylarla karşılaşma olasılığı durumlarında yapılan yardım çağrısına Mayday kelimesi ile başlanır.

<span class="mw-page-title-main">Coğrafi bilgi sistemi</span>

Coğrafi bilgi sistemi (CBS); Dünya üzerindeki karmaşık sosyal, ekonomik, çevresel vb. sorunların çözümüne yönelik mekana/konuma dayalı karar verme süreçlerinde kullanıcılara yardımcı olmak üzere, büyük hacimli coğrafi verilerin toplanması, depolanması, işlenmesi, yönetimi, mekansal analizi, sorgulaması ve sunulması fonksiyonlarını yerine getiren donanım, yazılım, personel, coğrafi veri ve yöntem bütünüdür.

<span class="mw-page-title-main">HACCP</span>

HACCP, gıda işletmelerinde, sağlıklı gıda üretimi için gerekli olan hijyen şartlarının belirlenerek bu şartların sağlanması, üretim ve servis aşamasında tüketici açısından sağlık riski oluşturabilecek nedenlerin belirlenmesi ve bu nedenlerin ortadan kaldırılması temeline dayanan bir ürün güvenilirliği sistemidir. HACCP, İngilizce Hazard Analysis and Critical Control Point - Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları ifadesinin kısaltmasıdır. Sistem, ürün güvenliğini etkileyen tehlikelerin önceden belirlenmesi ve kontrol altına alınmasını sağlayan sistematik bir yaklaşımdır.

Otomatik Tanımlama Sistemi-OTS (Automatic Identification System - AIS) Deniz Trafiğinde ve GMDSS içinde A1 Alanında-VHF eriminde- bulunan Gemilerin/İstasyonların kendilerine ait;

Hastane Acil Kodları tüm dünyada çeşitli acil durumları ilgili hastane personeline iletebilmek için kullanılır. Acil Kodlar acil uzman müdahalesi gerektiren olaylarda uzmanlarınızın hızlı müdahalelerine imkân veren genel uyarı durumlarıdır. Bu acil kod durumlarının ana amacı olay anında en kısa sürede yapılması gerekenler için ortak bir kurum anlayışı sağlamaktır. Kod durumları olarak genellikle renk isimleri kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Gömülü sistem</span> Belli bir fonksiyonu yapmaya yönelik bilgisayar sistemi

Gömülü sistem, bilgisayarın kendisini kontrol eden cihaz tarafından içerildiği özel amaçlı bir sistemdir. Genel maksatlı, örneğin kişisel bilgisayar gibi bir bilgisayardan farklı olarak, gömülü bir sistem kendisi için önceden özel olarak tanımlanmış görevleri yerine getirir. Sistem belirli bir amaca yönelik olduğu için tasarım mühendisleri ürünün boyutunu ve maliyetini azaltarak sistemi uygunlaştırabilirler. Gömülü sistemler genellikle büyük miktarlarda üretildiği için maliyetin düşürülmesinden elde edilecek kazanç, milyonlarca ürünün katları olarak elde edilebilir.

Anahtar veya Açar, kilit dilini döndürmeye yarayan, genellikle metalden üretilen araç.

<span class="mw-page-title-main">Bildirim Merkezi (Apple)</span> IOS işletim sistemi özelliği

Bildirim Merkezi, uygulamalarla ilgili uyarılara genel bir bakış sağlayan iOS ve OS X'deki bir özelliktir. Bu, anlık çözünürlük gerektirmeden kullanıcının ilişkili bir işlemi tamamlayana kadar bildirim görüntüler. Kullanıcılar, Bildirim Merkezi'nde hangi uygulamaların göründüğünü ve bunların nasıl işleneceğini seçebilir. İlk olarak Ekim 2011'de iOS 5 ile birlikte yayınlanan Bildirim Merkezi, Temmuz 2012'de OS X Mountain Lion'ın bir parçası olarak Mac'lerde kullanıma sunuldu.

<span class="mw-page-title-main">Tek seferlik parola</span>

Tek seferlik parola (OTP), bir bilgisayar sistemi veya başka bir dijital cihazda bir oturum ya da işlem için geçerli paroladır. OTP 'de geleneksel (statik) parola tabanlı kimlik doğrulamasıyla ilişkili birtakım eksiklikler yoktur. Ayrıca bir dizi uygulama sayesinde OTP, akıllı kart veya bir cep telefonu gibi bir kişide bulunabilecek cihazlara erişim gerektiren veya yalnız o kişinin bilebileceği bir PIN gerektiren iki faktörlü kimlik doğrulama içerir.

<span class="mw-page-title-main">Acil tahliye</span>

Acil tahliye, acil bir tehdit, devam eden bir tehdit veya can ve/veya mallara karşı tehdit içeren bir alandan insanların derhal acil çıkışı veya kaçışıdır.

<span class="mw-page-title-main">Telefon numaralandırma planı</span> telefon numaraları için planlama

Telefon numaralandırma planı, telekomünikasyonda abone telefonlarına veya diğer telefon uç noktalarına telefon numaraları atamak için kullanılan bir numaralandırma şemasıdır. Telefon numaraları, bir telefon şebekesindeki katılımcıların alan kodu yönlendirme sistemi ile erişilebilen adresleridir. Telefon numaralandırma planları, kamu telefon şebekesinin (PSTN) idari bölgelerinin her birinde tanımlanmaktadır ve ayrıca özel telefon ağlarında da bulunmaktadır. Halka açık numara sistemleri için, coğrafî konum her bir telefon abonesine atanan numara katarında rol oynamaktadır.

Savunmacı demokrasi, devletin varlığını, demokratik karakterini ve kurumlarını, azınlık haklarını vb. korumak için demokratik bir toplumda belirli hak ve özgürlükleri sınırlayan kanunların, yasaların ve mahkeme kararlarının bir araya getirilmesine atıfta bulunan bir terimdir. Bu terim, demokratik bir ülkede demokratik değerlere uyum, özellikle örgütlenme özgürlüğü ve seçilme hakkı arasında ve anti-demokratik grupların ve kişilerin bu ilkeleri kötüye kullanmasının engellenmesi arasında ortaya çıkabilecek büyük bir çatışmayı tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Deprem uyarı sistemi</span>

Deprem uyarı sistemi veya deprem erken uyarı sistemi deprem devam ederken bitişik bölgelere önemli bir depremi bildirmek için tasarlanmış ivmeölçerler, Sismograflar, iletişim, bilgisayarlar ve alarmlar sistemidir. Bu, hâlen belirleyici olay uyarıları üretemeyen deprem tahmini ile aynı şey değildir.

Clang, C ve C++ programlama dilleri için açık kaynaklı bir derleyici ailesidir. LLVM projesinin bir parçası olarak geliştirilen Clang, hızlı, kullanıcı dostu ve yüksek kaliteli bir derleme deneyimi sunar. C ve C++'ın yanı sıra, Objective-C ve Objective-C++ dillerini de destekler.