İçeriğe atla

Katsuaki Watanabe

Katsuaki Watanabe
Toyota Motor Corporation Başkanı ve CEO'su
Doğum1942 (81-82 yaşında)
Mie, Japonya
Meslekİş insanı
Çocuk(lar)3

Katsuaki Watanabe (d. 1942, Mie, Japonya), Toyota Motor'un Başkanı ve CEO'su.

Katsuaki Watanabe, Tokyo'daki Keio Üniversitesi'de ekonomi eğitimini tamamladığı 1964 yılında Toyota'ya girmiştir. Esasen işletme planlaması ve yönetimsel işler başta olmak üzere Toyata'nın geniş etkinlik alanlarında tecrübe edindi. Watanabe 1988 yılında sekreterya bölümü genel müdürü, hemen ardından 1989 yılında ise işletme planlaması bölümüne yine genel müdür olarak atandı.

İşletme planlaması bölümü genel müdürü olarak çalışmaları sırasında, Toyota'nın tüm dünyadaki uzun soluklu operasyonlarının planlanması ve birbirine entegre edilmesi çalışmalarına katıldı. 1992 yılında yönetim kuruluna girmesinin ardından, yolcu taşıma araçları üreten Motomachi fabrikası da dahil üretim kontrol biriminin denetimi ile ilgili olarak çalışmaya devam etti. 1999 yılında kıdemli yönetim direktörü olarak atandıktan sonra 2001 yılında idari başkan yardımcılığı görevini üstlendi. Haziran 2005'te, Fujio Cho'nun ardından TMC (Toyota Motor Company) başkanı ve CEO'su oldu.

Katsuaki Watanabe evli ve üç kız çocuğu babasıdır ve şimdi Tokyo'da yaşamaktadır. Amatör müzisyen olarak bir erkek korosunda şarkı söylemekte ve aynı zamanda golf ve tenis oynamaktan hoşlanmaktadır.

2005 ve 2007 yıllarında Time Dergisi tarafından Dünya üzerinde yaşayan en etkili 100 kişiden birisi olarak seçilmiştir.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kurumsal kaynak planlaması</span> kurumun kaynaklarını verimli şekilde kullanacak şekilde planlaması

Kurumsal kaynak planlaması ya da işletme kaynak planlaması, işletmelerde mal ve hizmet üretimi için gereken işgücü, makine, malzeme gibi kaynakların verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bütünleşik yönetim sistemlerine verilen genel addır. Kurumsal kaynak planlaması (KKP) sistemleri, bir işletmenin tüm veri ve işlemlerini bir araya getirmeye veya bir araya getirilmesine yardımcı olmaya çalışan ve genelde kullanımı kolay olan sistemlerdir. Klasik bir KKP yazılımı işlem yapabilmek için bilgisayarın çeşitli yazılım ve donanımlarını kullanır. KKP sistemleri temel olarak değişik verilerin saklanabildiği bütünleşik bir veritabanı kullanırlar.

İnsan kaynakları; bir işletme veya kurumun ürün ve hizmet yaratmak amaçlı kullandığı kaynaklardan biridir. İnsan kaynakları ürün ve hizmetlerin insanlar ile ilişkisini kurabilmek için pazarlama yetisini; organizasyona ait bilgiyi, deneyimi, becerileri, karar vermeyi ve yaratıcılığı; bu yeteneklerin örgütlendirilmesini, yapılandırılmasını ve ödüllendirilmesini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Toyota Prius</span> hibrit elektrikli otomobil

Toyota Prius, dünyanın ilk seri üretim hibrid otomobilidir. 2005 yılında Avrupa'da yılın otomobili seçilmiştir. Boyutları, donanımı ve fiyatı itibarı ile orta sınıf bir otomobil olarak kabul edilmektedir. Prius kelimesi Latin kökenlidir ve "ilk", "orijinal", "üstün" veya "gitmeden önce" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Temel Kotil</span>

Temel Kotil, Çalık Enerji Genel Müdürü. 2005-2016 yılları arasında Türk Hava Yollarında Genel Müdürlük ve İcra Kurulu Başkan vekilliği görevini yürütmüştür. 2016-2024 yılları arasında TUSAŞ Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulunmuştur.

İcra kurulu başkanı veya yürütme kurulu başkanı ya da İngilizceden çevirisi ile yönetim ofisleri şefi, bir şirket, örgüt ya da acentenin en üst dereceli yöneticisidir.

<span class="mw-page-title-main">Indra Nooyi</span>

Indra Krishnamurthy Nooyi, Dünyanın ikinci büyük yiyecek ve içecek firması olan PepsiCo'nun Başkanı ve CEO'su. 14 Ağustos 2006 tarihinde, firmanın eski CEO'su Steve Reinemund'un ardından şirketin yeni CEO'u olacağı ilan edildi. Reinemund, 1 Ekim 2006 tarihinde 58 yaşında emekli oldu. Forbes dergisinin 2006 anketine göre, Bayan Nooyi, Dünyanın en etkili 100 kadını arasında dördüncü sırada kendine yer bulmuştur. 2006 yılında yine başka bir dergi Fortune tarafından dünyanın en güçlü kadını seçilmiştir. güçlü kadınlar/1.html Forbes tarafından daha sonra yayınlanan listeye 28. en güçlü kadın olarak girmiştir. Aynı derginin neden aynı yıl içinde onu 4. ve 28. olarak değerlendirdiği konusu açık değildir.

Şahabettin Şefkati Kocatopçu, Türk iş insanı, siyasetçi ve mühendis. 24., 25. ve 44. Türkiye hükûmetlerinde Sanayi Bakanı olarak görev yapmış, 1985 ile 1986 yılları arasında TÜSİAD başkanlığını yürütmüştür.

<i>Yaşamak</i> (film, 1952)

Yaşamak, 1952 Japonya yapımı psikolojik, dramatik bir filmdir. Özgün adı Ikiru'dur. (生きる) Ikiru Japoncada yaşamak anlamına gelmektedir. "Japon sinemasının imparatoru" olarak da adlandırılan Akira Kurosawa'nın yönettiği, aynı zamanda Shinobu Hashimoto ve Hideo Oguni'yle birlikte senaryosunu da yazdığı filmin başlıca rollerinde Takashi Shimura, Shin'ichi Himori, Haruo Tanaka ve Minoru Chiaki oynamıştır. Siyah-beyaz görüntülerini Asakazu Nakai'nin çektiği "Ikiru"nun özgün müziğini, Kurosawa'nın gedikli bestecisi Fumio Hayasaka yapmıştır. Hayasaka, Kurosawa'nın yönettiği Sarhoş Melek (1948), Rashômon (1950), Budala (1951) ve Yedi Samuray (1954) gibi birçok filmin müziğini bestelemişti. Aynı şekilde Asakazu Nakai de Kurosawa'nın birçok filminde görüntü yönetmeni olarak yer almıştı.

<span class="mw-page-title-main">Tennman Records</span>

Tennman Records Justin Timberlake ve Interscope Records tarafından kurulan Amerikan müzik şirketidir.

Franz Josef Popp, BMW AG'nin kurucu ve 1922'den 1942'ye kadar BMW AG'nin İlk Genel Müdür olarak şirketin sorumlu üç kişisinden biriydi. Bir dizi farklı adaylar BMW AG'nin "kurucuları" olarak öne sürülmüştür. Karl Rapp, Gustav Otto, Max Friz veya Camillo Castiglioni'nin yokluğunda şirket muhtemelen doğmuş olmazdı. Ancak, Franz Josef Popp'un bugün bildiğimiz şirketin gelişiminde ana güç olduğu iddia edebilir. 1942 yılında görevinden feragat etmek zorunda kalana dek kuruluşundan itibaren şirketin Genel Müdürü oldu.

<span class="mw-page-title-main">Satya Nadella</span> Microsoft CEOsu

Satya Narayana Nadella (d. 19 Ağustos 1967), Hint-Amerikan kökenli işletme yöneticisi. Şu anda Microsoft'un İcra Kurulu Başkanı (CEO) olarak görev yapmaktadır. 4 Şubat 2014'te CEO olarak Steve Ballmer'ın ve 2021'de John W. Thompson'ın yerini alarak Microsoft'un yönetim kurulu başkanı olmuştur. Daha önce de Microsoft'un Bulut ve Kurumsal Çözümler Bölümü Başkanı olarak görev yapmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Mevlüt Karakaya</span> Türk politikacı

Mevlüt Karakaya, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kiichiro Toyoda</span> Japon iş insanı (1894 – 1952)

Kiichiro Toyoda, Japon iş adamı ve Toyota şirketinin kurucusudur. Sakichi Toyoda'nın oğludur. 1937 yılında Toyota şirketini kurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">John W. Thompson</span> Amerikalı iş insanı

John Wendell Thompson, Microsoft'un Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan bir Amerikan işletme yöneticisi. Virtual Instruments'ın CEO'su, IBM'nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Symantec'in CEO'su olarak görev yapmıştır. Thompson daha sonra Microsoft Yönetim Kurulunda bağımsız direktör oldu ve 4 Şubat 2014'te Yönetim Kurulu Başkanı seçildi. Microsoft'un bir sonraki CEO'sunu aramaya öncülük etti; sonuç olarak, Satya Nadella seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Yönetim kurulu</span> Bir kuruluşun faaliyetlerini ortaklaşa denetleyen kişiler grubu

Yönetim kurulu bir organizasyonun faaliyetlerini müştereken denetleyen bir grup insandır. Üst düzey yönetim türüdür. İşletme, kâr amacı gütmeyen kuruluş, devlet dairesi gibi kuruluşlarda olabilir. Tipik olarak, kurul, üyelerinden birini başkan olarak seçer.

<span class="mw-page-title-main">Patricia Russo</span> Amerikalı iş insanı

Patricia F. Russo, Trenton, New Jersey doğumlu Amerikalı bir iş insanıdır. 2002'den 2008'e kadar Lucent Technologies'in CEO'su olarak görev yaptı. Şu an Hewlett Packard Enterprise'ın başkanı olarak görev yapmaktadır. Forbes Magazine, Russo'yu 2006 yılında Dünyanın En Güçlü 100 Kadını Listesi'nde onuncu olarak derecelendirdi.

Mehmet Zahid Sobacı, Türk akademisyen ve günümüzdeki Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) Genel Müdürü.

Shigeo Shingo, Japonya'nın Saga şehrinde doğdu, üretim uygulamaları ve Toyota Üretim Sistemi konusunda dünyanın önde gelen uzmanı olarak kabul edilen bir Japon endüstri mühendisidir. Poke-Yoke uygulamasının mucididir.

<span class="mw-page-title-main">Levent Çakıroğlu</span>

Levent Çakıroğlu, Türk yönetici, işletmeci ve Koç Holding CEO'sudur.

<span class="mw-page-title-main">Eiji Toyoda</span>

Eiji Toyoda Japon sanayicisiydi. Başkanlık döneminde ve daha sonra yönetim kurulu başkanı olarak Toyota Motor Corporation'ı karlılığa ve dünya çapında üne kavuşturmaktan büyük ölçüde sorumluydu. Toyota'nın başkanlığını Shoichiro Toyoda devraldı.