İçeriğe atla

Katrancık Dağları

Katrancık Dağları
Türkiye üzerinde Katrancık Dağları
Katrancık Dağları
Katrancık Dağları
En yüksek noktası
Yükseklik2.328 m (7.638 ft)
Çıkıntı2.269 m (7.444 ft)
Koordinatlar37°35′11.33″K 30°18′59.78″D / 37.5864806°K 30.3166056°D / 37.5864806; 30.3166056
Coğrafya
KonumBurdur,  Türkiye
SıradağBatı Toroslar
Jeoloji
Dağ türüKıvrım Dağları

Katrancık Dağları, Batı Toroslar sistemi içerisinde, Burdur ili topraklarındaki sıradağlar. Muğla–Antalya sınırında uzanan Akdağlar'ın devamı niteliğindedir. Güneyde Bozdağ Tepe (2269 m) ile kuzeyde Kestel Dağı (2328 m), Beşparmak Dağı (2028 m) adında yükseltilerden oluşmaktadır. Batısında, Burdur Gölü'ne dökülen Bozçay'ın drene ettiği Kocaova yer alır. Doğusunda Korkuteli Polyesi, kuzeyinde Burdur Gölü ve şehir merkezi bulunur. Güneyinde Korkuteli şehir merkezinin batısında yer alan Koru Dağı (2124 m) bulunur.

En yüksek dağ olan Kestel Dağının yamaçları 1800 m'ye kadar[1] ardıç ve çam ormanları ile örtülüdür. Karaçamlar geniş alan kaplarken seyrek olarak meşe türleri, kızılçam, pırnal meşesi bulunur. Ağaççık türlerinden karaçalı, sürünücü bodur ardıç, böğürtlen ve kocayemiş yaygındır.[2]

Kestel Dağı'nın Kestel Gölü'ne inen yamaçları oldukça diktir, oysa Bozçay tarafı eğim düşüktür, mesafe uzundur, pek çok ova, yerleşim, ormanlar ve tarım alanları barındırır. Dağın üzerinde Hatıp Yaylası, Kocayayla, Deli İbrahim Yaylası yer alır, otu ve suyu boldur. Su kaynakları Çamoluk (Aziziye) ve Anbahan'dan çıkarlar. Doğudaki yükselti Katrancık Tepe'si üzerinde Kuşbaba Yaylası bulunur. Kestel Dağı'nın batı yamacını buradan doğan dereler derince parçalamıştır. Bozçay'ın kolları olan bu dereler arasında sırtlar oluşmuştur.[3]

Kayaaltı köyünün güneyinde birden yükselen Beşparmak (Kıravğaz) Dağı bulunur. Çadır şekilli, sivri birkaç zirvesi bulunur. Suyu ve otu bol olan bu zirveler yaylacılık için önemlidir. Dağın üst kısmındaki kalkerin altında flişler yer alır. İki tabakanın kesişim yerinden güçlü kaynak suları doğar. Bu yükseltinin güneydoğusunda bulunan alçak Bereket Ovası'nda kışın ve ilkbaharda sular birikir. Yakındaki köyün adı (Bereket) ile isimlendirilen Bereket Gölü'nün fazla suları küçük bir akıntı ile Aykırdak (Yayla) Çayı'na dökülür.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Coğrafi Durumu". burdur.ktb.gov.tr. 8 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2020. 
  2. ^ "Burdur İli Doğa Turizmi Master Planı (2013-2023)" (PDF). burdur.ormansu.gov.tr. 10 Haziran 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2020. 
  3. ^ a b SARAÇOĞLU, Hüseyin (1989). Akdeniz Bölgesi. İstanbul: MEB. ss. 244, 251. ISBN 9751103649. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bolu</span> Bolu ilinin merkezi olan şehir

Bolu, Bolu ilinin merkezi olan şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Karadeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Abant Gölü</span> Türkiyede göl

Abant Gölü, Bolu ilinin Mudurnu ilçesindeki bir heyelan set gölüdür. Bolu'nun 35 kilometre güneybatısında, yaklaşık 1350 metre yükseklikte konumlanan göl, 125 hektarlık bir alan kaplar. Suları tatlı olan gölün en derin yeri 18 m'dir. Göl ile çevresi 9 Haziran 2022'de millî park olarak belirlenmiş, Türkiye'nin 48. millî parkı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Uludağ</span> Bursa ili sınırları içinde, 2.543 m rakımlı, Türkiyenin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağ

Uludağ, Bursa ili sınırları içinde, 2.543 m yüksekliği ile Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağ. Uludağ; Marmara Bölgesinin en yüksek dağıdır. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Uludağ'ın uzunluğu 40 km'yi bulur. Genişliği ise 15–24 km'dir. Toplu ve heybetli bir görünüşe sahip olan bu dağın Bursa'ya bakan yamaçları kademeli, güneye Orhaneli'ne bakan tarafları ise düz ve daha diktir. En yüksek noktası göller bölgesinde yer alan Uludağ tepe'dir. Uzaktan Bursa'ya yaklaşılırken ve oteller bölgesinde görülen yüksek tepe genelde zirve olarak algılanır. Hâlbuki Zirve gibi görünen o tepenin ismi Keşiş Tepedir ve yüksekliği 2.486 m'dir. Uludağ tepe Keşiş Tepenin 5 km güneydoğusunda yer alır. Dağın kuzey tarafında Sarıalan, Kirazlı, Kadı, Sobra yaylaları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bozdağlar</span> İzmir, Manisa ve Aydın illerinde yer alan dağ sırası

Bozdağlar, İzmir, Manisa ve Aydın illerinde yer alan dağ sırasıdır. Antik dönemlerdeki adı Tmolos'dur.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Bölgesi</span> Türkiyenin Marmara Denizi çevresindeki coğrafi bölgesi

Marmara Bölgesi, Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Nur Dağları</span> Kahramanmaraş ile Hatay arasında uzanan dağ silsilesi

Nur Dağları, Gâvur Dağları ya da Amanos Dağları, Kahramanmaraş'taki Sır Baraj Gölü’nden başlayıp Hatay ilinin Samandağ kıyılarına doğru uzanan 175 km uzunlukta dağ silsilesidir. Çoğunluğu, Doğu Karadeniz'dekilere benzer nemli ve gür ormanlarla kaplıdır.

<span class="mw-page-title-main">Madra Dağları</span>

Madra Dağları ya da Madra Dağı, Ege Bölgesi’nin Asıl Ege Bölümü ile Marmara Bölgesi’nin Güney Marmara Bölümü’nün sınırlarında yer alır. Madra Dağı, Balıkesir ilinin İvrindi, Havran, Burhaniye, Gömeç ve Ayvalık ilçeleri ile İzmir ilinin Bergama ilçesi topraklarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Koru Dağları</span>

Koru Dağları, Gelibolu Yarımadası'nın kuzey sınırından başlayarak Ergene Havzası'na kadar inen önemli bir yükseltidir.

<span class="mw-page-title-main">Karçal Dağları</span> Artvin ili sınırları içinde kalan dağ silsilesi

Karçal Dağları veya Karaçal Dağı veya Karçhali Dağı, Türkiye'nin kuzeydoğu ucunda, Artvin ili sınırları içinde kalan dağ silsilesidir. Karçal veya Karaçal adı, Gürcüce "Karçhali"den değişime uğramıştır ve Karçhali (კარჩხალი) "çıplak dağ", "kayalık dağ" anlamına gelir. Karçhali Vadisi ile Karçhali Deresi adını bu dağdan alır.

<span class="mw-page-title-main">Göller Yöresi</span> birden fazla gölden oluşan bölge

Göller Yöresi, Akdeniz Bölgesi'nde bulunan Acıgöl, Akgöl, Akşehir, Beyşehir, Burdur, Eber, Eğirdir, Gavur, Ilgın (Çavuşçu), Işıklı, Karamık, Karataş, Kovada, Salda, Suğla ve Yarışlı göllerinden oluşan bölgenin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Dağları</span>

Sultan Dağları, Türkiye'de Akdeniz bölgesinin Göller Yöresi'nde bulunan batı Toros Dağları'nın uzantısı olan yaklaşık olarak 100 kilometre uzunluğunda genç sıradağlardır.

<span class="mw-page-title-main">Binboğa Dağları</span> sıradağlar

Binboğa Dağları Akdeniz Bölgesi içinde Orta Toroslarda yer alan ve 4. Zaman'da oluşmuş dağlardır. Binboğa Dağları Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgeleri arasında kalır. Doğusunda Afşin Ovası batısında ise Dibek Dağı bulunur. Güneyinden Göksun Çayı geçer. Büyük bölümü K. Maraş sınırlarında olan dağın, batı bölümü Kayseri topraklarıdır. Çoğunlukla kireçtaşlarından oluşan dağın yamaçları eğimlidir.

Keremali (Elmacık) Dağı, Köroğlu Dağlarının batıda bölümünü oluşturan, Sakarya ilinin en yüksek dağı. 1543 m yüksekliğindeki dağ Hendek ilçesinin güneyi, Akyazı'nın doğusunda bulunur. Dağ adını zirveye yakın bir alanda bulunan türbeden almaktadır. Dağın genel adı Elmacık Dağı iken Sakarya ilinde kalan kısmı için Keremali Dağı olarak kullanılmaktadır. Dağın batısı Sakarya, doğusu Düzce ve Bolu (Mudurnu) il sınırlarında bulunur.

Sündiken Dağları, Eskişehir il sınırlarında bulunan sıra dağlardır. Karadeniz Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesinin sınırını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Havzası</span>

Sakarya Havzası, Türkiye'nin kuzeybatısında, 58 160 km2 ile ülkenin %7'sinin sularının toplayan bir akarsu havzasıdır. Akarçay, Susurluk, Konya, Batı Karadeniz ve Kızılırmak havzaları ile çevrilidir. Türkiye'nin 25 hidrolojik havzasından biridir. 37°96′ 41°20′ K paralelleri ve 29°26′ 33°24′ D meridyenleri arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Çimen Dağları</span>

Çimen Dağları, Erzincan merkezin kuzeybatısında, Doğu Karadeniz Dağlarının ikinci sırası üzerindeki dağ. Çimen Dağları, Akdağ üzerinde 2710 m yüksekliğe sahiptir.

Akdağ, Erzurum ili, Olur ilçesi sınırlarında, Yalnızçam Dağları grubu içinde yer alan 2466 m yüksekliğindeki dağ. Olur merkezinin güneyinde, yaklaşık olarak doğu-batı yönünde uzanır. Dağın bir bölümü Oltu ilçe sınırlarında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Tecer Dağları</span>

Tecer Dağları, Sivas'ın 40 km güneydoğusunda, 2262 metre yüksekliğinde, doğu-batı uzanışlı bir sıradağ. Huma Çayı dağı ikiye böler, güneydeki kısım Deli Dağı, kuzeydeki Çengelli Dağı adını alır.

Bozçay, Burdur ili sınırlarında, Burdur Gölü'nün en önemli su kaynağı olan akarsu. Bozçay'ın havzası 1610 km², yıllık toplam debisi 169 hm³, uzunluğu 80 km'dir. Göle ulaştığı alanda geniş alüvyal ova oluşturmuştur.