İçeriğe atla

Katran ardıcı

Katran Ardıcı
Katran Ardıcı doğal yayılım aralığı

Katran Ardıcı (Juniperus Oxycedrus) [1], servigiller ailesinden ardıç cinsine ait bir türdür. Yayılma alanı Akdeniz bölgesinden Fas ve Portekiz'e, kuzeyden güney Fransa'ya, doğudan batıya İran'dan ve güneyden Lübnan'a kadar uzanan bir ardıç türüdür.[2] 2-3 metrelik çalıdan 10-15 metrelik ağaca kadar büyüyebilir.[3] Kuşlar kozalakları yediklerinde, etli pulları sindirdiklerinde ve sert tohumları dışkılarına geçirdiklerinde tohumlar dağılır. Tohumlarından Katran yağı yapılır.

Adana, Osmaniye ve Kahraman Maraş'ın yüksek kesimlerinde yaygın olarak görülür. Osmaniye Kadirli İlçesinde Pıtık adıyla bilinir[4] ve tohumlarından Pıtık Pekmezi denen ürün elde edilir. Kösepınarı Köyü bu ürünle tanınmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Katran Ardıcı (Juniperus oxycedrus)". Evrim Ağacı. 21 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2023. 
  2. ^ "florꜳnatolica | Flora Anatolica, Türkiye Bitki Atlası". floranatolica.com. 21 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2023. 
  3. ^ "Kocaeli Bitkileri | Juniperus oxycedrus (Katran ardıcı)". 21 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2023. 
  4. ^ "Yöresel Ağız | KA-VAK". www.kavak.org.tr. 2 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lübnan sediri</span> Bir sedir türü

Toros sediri veya Katran ağacı, çamgiller (Pinaceae) familyasından Güney Anadolu Toroslarında yaygın görülen, ayrıca Kelkit ve Yeşilırmak vadilerinde kalıntı meşcereleri bulunan bir sedir türü.

<span class="mw-page-title-main">Ardıç</span>

Ardıç, servigiller (Cupressaceae) familyasından Juniperus cinsine ait çam ailesinden iğne yapraklı ağaç ve çalı formundaki taksonların ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Servigiller</span>

Servigiller (Cupressaceae), Pinales takımından dünyada geniş yayılış gösteren kozalaklı ağaç türlerinden oluşan bitki familyası.

<span class="mw-page-title-main">Orman</span> büyük bir alandaki yoğun ağaç topluluğu

Orman, belirli yükseklikteki ve büyüklükteki çeşitli ağaçlar, çalılar, otsu bitkiler, mantarlar, mikroorganizmalar, böcekler ve hayvanlar bütününü içeren, topraklı alanda genellikle doğal yollardan oluşmuş bir kara ekosistemidir.

<i>Yer fıstığı</i>

Yer fıstığı, baklagiller (Fabaceae) familyasından Arachis cinsinin bir türüdür. Tohumlarında %45-60 oranında yağ, %20-30 oranında protein, %18 oranında karbonhidrat, vitaminler ve madensel maddeler içeren, özellikle yağ sanayi ve çerez yapımı başta olmak üzere, sapı kuru ot ve kabuğu da çeşitli şekillerde değerlendirilen değerli bir bitkidir.

<span class="mw-page-title-main">Maki</span> Genellikle Akdeniz iklimi bölgesinde yetişen bitki topluluğu

Maki, Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelere özgü, ortalama 1-2 metre boyundaki küçük ağaç ya da çalıların oluşturduğu bitki örtüsü. Bu bitki örtüsüyle kaplı alanlara makilik denir. Makilikler, eskiden ormanlık olan alanların yangın ya da insanlar tarafından yok edilmesi sonucu oluşmuştur. Orman kendini yenilemeden ortamı kaplayan maki türleri ağaç fidanlarının büyümesini engellerler.

<span class="mw-page-title-main">Göksu Parkı</span> Ankaranın Eryaman semtinde bulunan bir park

Göksu Parkı; Ankara'nın Etimesgut ilçesinde bulunan bir şehir parkıdır. Susuz Göleti ve çevresinde yürütülen rekreasyon çalışmaları sonucunda oluşturulan park, sınırları içerisinde yer aldığı Göksu Mahallesi'ne de ismini vermiştir. Toplam kullanım alanı 550.000 m² olan parkın 127.189 m²'si göletten oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Büyükada</span> Marmara, Türkiyede yerleşim yeri

Büyükada, Prens Adaları olarak da bilinen İstanbul açıklarındaki adaların en büyüğüdür.

<span class="mw-page-title-main">Andız</span>

Andız ya da andız ağacı, servigiller (Cupressaceae) familyasından, 10–15 m boyunda, Juniperus seksiyonunun Caryocedrus alt seksiyonundan ardıç türü. Doğu Akdeniz bölgesinde, güney Yunanistan, güney Türkiye, Batı Suriye ve Lübnan’da 800-1700 m yükseklikteki kayalıklarda dağılım gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Adi ardıç</span> bitki türü

Adi ardıç, servigiller (Cupressaceae) familyasından 15 m'ye değin boylanabilen, çoğu kez de çalı halinde olan ardıç türü. Kabuk kırmızımsı kahverengi, ince kâğıt gibi parçalara ayrılır ve dökülür.

<span class="mw-page-title-main">Sultan Dağları</span>

Sultan Dağları, Türkiye'de Akdeniz bölgesinin Göller Yöresi'nde bulunan batı Toros Dağları'nın uzantısı olan yaklaşık olarak 100 kilometre uzunluğunda genç sıradağlardır.

<span class="mw-page-title-main">Kermes meşesi</span>

Kermes meşesi, kayıngiller (Fagaceae) familyasından Akdeniz'e özgü bir meşe türü.

<span class="mw-page-title-main">Utah ardıcı</span>

Utah ardıcı, servigiller (Cupressaceae) familyasından 3–6 m'ye değin boylanabilen, çoğu kez de çalı halinde olan ardıç türü.

<span class="mw-page-title-main">Ala-Arça Millî Parkı</span>

Ala-Arça Millî Parkı, Kırgızistan içinde Tanrı Dağlarında, 1976 yılında kurulan yüksek dağlık bir ulusal parktır ve başkent Bişkek'in yaklaşık 40 km güneyinde yer alır. Park toplum ve gelecek kuşakların iyiliği ve eski Ala-Arça Nehri'ni ve çevresini korumak için kurulmuştur. Park, yaklaşık 200 km² alanı kapsar ve sahanın yüksekliği yaklaşık 1500 metre ile Tanrı Dağları'nın bölümü Kırgız Ala dağları'nın en yüksek tepesi 4.895 m rakımlı Semenova Tian-Shanski Doruğu arasında derin vadi boyunca 15 km uzanır. Aynı adı taşıyan Ala-Arça Nehri bu ulusal parkın içinden, başkent Bişkek'e doğru akar.

<span class="mw-page-title-main">Kurşun kalem ardıcı</span>

Kurşun kalem ardıcı, servigiller (Cupressaceae) familyasından bir ardıç türü.

<span class="mw-page-title-main">Kokulu ardıç</span>

Kokulu ardıç, servigiller (Cupressaceae) familyasından olan bir ardıç türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Juniperus horizontalis</span>

.

<span class="mw-page-title-main">Boylu ardıç</span>

Boylu Ardıç veya Boz Ardıç , servigiller ailesinden ardıç cinsine ait bir türdür. Birçok toprak tipini ve kuraklığını tolere eder. Sert ve kurak iklim koşullarında öncü ağaç olarak öne çıkar.

Çığlıkara Ormanı, Akdeniz Bölgesinde ve Antalya’nın Elmalı ilçesinin 55 km güneyinde konumlanmıştır. Elmalı- Fenike sınırlarında yer alan orman deniz seviyesinden ortalama 1800 metre yüksekliktedir, 22 km genişliğinde ve 7 km uzunluğundadır. Çığlıkara Ormanları Türkiye tabiat koruma alanları listesinde bulunmaktadır. Koca Katran adlı Lübnan sediri anıt ağacı ormanda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sabin ardıcı</span>

Sabin Ardıcı (Juniperus sabina) servigiller ailesinden ardıç cinsine ait bir türdür. Yayılıcı şekilde büyüme yapısına sahiptir. 1-4 metreye kadar büyüyebilir. Park ve bahçelerde peyzaj amaçlı kullanılır. Kafkasya, Sibirya, Urallar, Anadolu ve Avrupa'da doğal olarak yetişir. Soğuğa kuraklığa ve hava kirliliğine dayanıklıdırlar. Her türlü toprakta yetişebilir.