İçeriğe atla

Katran

Katran mısır saplarının mikrodalgada ısıtılmasıyla elde edilebilir. Bu işlem ısılbozunma olarak bilinmektedir.

Katran, organik maddenin yıkıcı damıtımından elde edilen akmaz siyah bir sıvıdır. Katranın çoğu kok üretiminin bir yan ürünü olarak kömürden elde edilir, ancak aynı zamanda petrolden, turba veya servi, ardıç gibi bazı ağaçların gövdelerinde özsulardan da elde edilmektedir.

Katran tipleri

"Katran" kelimesi birçok farklı maddeyi tanımlamak için kullanılmaktadır. Doğada bulunan "katran ocakları" (örnek Los Angeles'de La Brea Katran Ocakları) gerçekte katran değil, asfalt içermektedir ve aslında asfalt ocakları olarak bilinmektedir. Katran kumu çökeltileri katrandan ziyade aynen Shropshire'deki Katran Tünelinde (en:Tar Tunnel) olduğu gibi farklı oranlarda yer sakızı ve yoğun ham petrol ile kum (veya taş) içermektedir. Aynı zamanda "Burma Yağı" veya "Burma Nefti" diye de bilinen "Rangoon katran"ı gerçekte petroldür. "Katran" ve zift bazen birbirinin yerine kullanılabilmektedir; ancak zift, katran daha akıcı iken daha katıdır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Din, nadiren de olsa ilmet, genellikle doğaüstü, transandantal ve cansal unsurlarla ilişkilendirilmiş, çeşitli ayinler ve uygulamaları içeren, ahlak, dünya görüşleri, kutsal metinler ve yerler, kehanetler, etik kuruluşlarından oluşan bir sosyo-kültürel sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Beton</span> kompozit yapı malzemesi

Beton, çakıl, kum gibi "agrega" denilen maddelerin bir bağlayıcı madde ve su ile birleştirilmesinden meydana gelen inşaat yapı taşıdır.

<span class="mw-page-title-main">Asfalt</span> Yol yapımında kullanılan yapı malzemesi

Asfalt, dayanımlı akmaz halden katı hale kadar değişkenlik gösteren siyah, kahverengi ve gri tonlara sahip organik bir maddedir.

<span class="mw-page-title-main">Myanmar</span> Güneydoğu Asyada ülke

Myanmar, resmî adıyla Myanmar Birliği Cumhuriyeti, diğer isimleriyle Burma ya da Birmanya, Güneydoğu Asya'da bir ülkedir. Kuzeybatıda Bangladeş ve Hindistan, kuzeydoğuda Çin, doğuda Laos, güneydoğuda Tayland ile komşudur. Güney ve güneybatıda Andaman Denizi ve Bengal Körfezi'ne kıyısı vardır. Myanmar Güneydoğu Asya anakarasındaki en büyük, Asya genelinde ise 10. büyük ülkedir. 2017 verilerine göre nüfusu 54 milyondur. Başkenti Nepido, en büyük şehri Yangon'dur.

<span class="mw-page-title-main">Petrol</span> doğal olarak oluşan yanıcı sıvı

Petrol, neft ya da yer yağı, hidrokarbonlardan oluşmuş, sudan yoğun kıvamda, koyu renkli, arıtılmamış, kendisine özgü kokusu olan, yer altından çıkarılmış doğal yanıcı mineral yağı. Latincede taş anlamına gelen "petra" ile yağ anlamına gelen "oleum" sözcüklerinden oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Benzen</span>

Benzen, aren veya aromatik hidrokarbonlar olarak adlandırılan organik bileşikler sınıfının en basit üyesidir. Renksiz, yanıcı, kaynama noktası 80,1 °C, erime noktası 5,5 °C olan bir sıvıdır. Moleküler formülü C6H6'dır. Benzen, endüstriyel bakımdan değerli olduğu gibi yapısı bakımından da kimya çalışmalarında önemlidir. Kan hücrelerini öldürme etkisi olduğundan kanser yapıcı bileşikler arasına girer.

<span class="mw-page-title-main">Gliserin</span> Alkol

Gliserin, diğer adı gliserol olan, sıvı hâlde bulunan polar organik bir trihidroksi alkoldür. Hafifçe tatlı, zehirli olmayan bir sıvıdır. Su ve etanol ile karışır; asetonda çözünür.

Gaz yağı ya da taş yağı, rafinerilerde benzinden sonra elde edilen teknik ve endüstriyel adıyla kerosen denilen bir sıvı yakıttır. Önceleri sadece gaz lambalarında aydınlatma amacıyla kullanılırken, sonradan bazı maddeler eklenerek ısıtma, soğutma, traktör yakıtı ve jet motorlu uçak yakıtı olarak kullanılmaya da başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Petrol rafinerisi</span>

Petrol rafinerisi (kısaca rafineri olarak da adlandırılır), petrol endüstrisi'nde ham petrolün arıtılarak ve çeşitli işlemlerden geçirilerek nafta, benzin, dizel yakıtı, sıvılaştırılmış petrol gazı, asfalt, kerosen, bitüm, gudron, mazut, petrol koku ve fuel oil gibi kullanışlı ürünlere dönüştürüldüğü bir endüstriyel işlem tesisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzca, Kumluca</span>

Kuzca, Antalya ilinin Kumluca ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Katranlı, Tekman</span>

Katranlı, Erzurum ilinin Tekman ilçesine bağlı bir kırsal mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Yakıt</span> Daha sonra çıkacak enerjiyi depolayabilen materyal

Yakıt, fiziksel ve kimyasal yapısında bir değişim meydana geldiğinde ısı enerjisi açığa çıkaran her türlü maddenin genel adı.

Sigara katranı veya Türkçede yaygın kullanılan İngilizcesi tar, sigaranın kısmî yanması sonucu dumanı oluşturan katı kısımdır. Sigaradaki katran miktarı sigaranın kanser yapma potansiyeli ile orantılı olduğu için, çoğu ülkede satılan sigaralarda bulunan katran miktarının belirtilmesini zorunlu kılan kanunlar vardır.

<span class="mw-page-title-main">Fritz Todt</span> Alman mühendis, general ve ünlü Todt Örgütünün kurucusu (1891-1942)

Fritz Todt, Alman mühendis, general ve ünlü Todt Örgütü'nün kurucusu.

<span class="mw-page-title-main">Ayrımsal damıtma</span> Karışımları ayırma yöntemi

Ayrımsal damıtma, kaynama noktaları birbirinden farklı sıvıların karışımlarına uygulanan damıtma işlemidir. Sıvı+sıvı çözeltiler için kullanır. Çözelti damıtma kabında ısıtılınca, kaynama noktası düşük olan sıvı kaynayarak karışımdan ayrılır. Tekrar sıvılaştırılarak başka bir kap içinde biriktirilir ve böylece ayrım işlemi tamamlanmış olur. Erken kaynayarak ayrışan sıvının soğutularak yeniden yoğuşturulması için genellikle su kullanılır.

Birmanya Takvimi (မြန်မာသက္ကရာဇ်), Geleneksel Takimi veya Myammar Takvimi, Birmanya'da kullanılan geleneksel bir güneş takvimidir.

<span class="mw-page-title-main">Bitüm</span>

Bitüm, petrol ayrışması ürünüdür. Hidrokarbonlar ve bunların azotlu, oksijenli, kükürtlü ve metal içeren türevlerinin bir karışımıdır. Bitüm suda çözünmez; benzen, kloroform, karbondisülfür ve diğer organik çözücülerde tamamen veya kısmen çözünür.

Gudron, 450-600 °C'ye kadar kaynayan fraksiyonların atmosfer basıncında ve vakum altında yağdan damıtılması sonucu oluşan kalıntıdır. Gudron, indirgenmiş basınç altında damıtılmaz, gazlaştırılabilir veya koklaştırılabilir. Gudron verimi, yağ kütlesinin %10 ila %45'i arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">La Brea Katran Çukurları</span>

La Brea Tar Pits, kentsel Los Angeles'ta aktif bir paleontolojik araştırma alanıdır. Hancock Park, doğal asfaltın on binlerce yıldır yerden sızdığı bir grup katran çukuru etrafında kuruldu. Yüzyıllar boyunca, kapana kısılmış hayvanların kemikleri korunmuştur. George C. Page Müzesi, katran çukurlarını araştırmaya ve orada ölen hayvanlardan örnekleri sergilemeye kendini adamıştır. La Brea Tar Çukurları, tescilli bir Ulusal Doğal Dönüm Noktasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Katran çukuru</span>

Katran çukuru veya asfalt çukuru, büyük asfalt birikintileridir. Çürümüş organik maddenin yeraltında basınca maruz kalmasıyla oluşan petrolün varlığında oluşurlar. Bu ham petrol çatlaklardan, kanallardan veya gözenekli tortul kaya tabakalarından yukarıya doğru sızarsa yüzeyde birikebilir. Ham petrolün daha hafif bileşenleri atmosfere buharlaşarak geride siyah, yapışkan bir asfalt bırakmaktadır. Katran çukurları, büyük fosil koleksiyonları içerdikleri için sıklıkla kazılmaktadır.