İçeriğe atla

Katolik Kilisesi Din ve Ahlak İlkeleri

İyi Çoban logosu, Roma'daki Domitilla yer altı mezarlarında bulunan bir Hristiyan mezar taşından uyarlanmıştır.[1]

Katolik Kilisesi Din ve Ahlak İlkeleri (Latince: Catechismus Catholicae Ecclesiae; Yaygın olarak Kateşizm olarak da adlandırılan) Katolik Kilise'nin doktrinini özetleyen bir referans çalışmasıdır. Bu kitap, 1992 yılında Papa II. Ioannes Paulus tarafından, yerel kateşizmlerin geliştirilmesine yönelik bir referans olarak yayınlanmış, öncelikle kateşizmden sorumlu olanlara (kateşist) yönelik olmuş ve "diğer tüm Hristiyanlar için faydalı bir okuma" olarak sunulmuştur.[2] Dünya çapında yirmiden fazla dile çevrilmiştir ve yayınlanmıştır.

Düzenlenmesi

Resmi bir kateşizm yayınlama kararı, II. Ioannes Paulus tarafından 25 Ocak 1985'te toplanan Episkoposlar Meclisi'nin İkinci Olağanüstü Genel Kurulunda, II. Vatikan Konsili'nin bitişinin 20. yıl dönümüne ilişkin hedeflerinin uygulanmasındaki ilerlemeyi değerlendirmek üzere alındı. Toplantı katılımcıları, "çeşitli bölgelerde hazırlanan kateşizmler veya kateşizm özetleri için bir referans noktası olabilmesi için, hem inanç hem de ahlakla ilgili tüm Katolik doktrininin bir kateşizminin veya özetinin oluşturulması" arzusunu dile getirdiler. Doktrinin sunumu İncil'e ve ayine uygun olmalıdır. Hristiyanların mevcut yaşamına uygun sağlam bir doktrin olmalıdır".[3]

II. Ioannes Paulus 1986 yılında, Kateşizm'in ilk taslağını hazırlamak üzere kardinal (daha sonra Papa XVI. Benedictus olarak anılacak) Monsenyör Ratzinger'in başkanlığında 12 kardinal ve episkopostan oluşan bir komisyon kurduğunu söylüyor.[4] Komisyona, yedi yerel episkoposun, teoloji ve inanç uzmanlarından oluşan bir komite yardım ediyordu.[4]

Kateşizm'in İman İkrarını konu alan ilk ana kısmı Episkopos José Manuel Estepa Llaurens ve Episkopos Alessandro Maggiolini tarafından hazırlandı. Sakramentlerle ilgili ikinci ana bölüm, geleceğin Kardinalleri Jorge Medina ve Estanislao Esteban Karlic tarafından hazırlandı. Mesih'teki yaşamla ilgili üçüncü ana bölüm, geleceğin Kardinali Jean Honoré ve Episkopos David Konstant tarafından hazırlandı. Duayla ilgili son ana bölüm, Lübnanlı bir Melkânî rahip olan Peder Jean Corbon tarafından hazırlandı. Geleceğin "İnanç Doktrini Cemaati" Başkanı William Levada Kateşizm'in sözlüğünü yazdı. Projenin yazı işleri sekreteri geleceğin Kardinali Christoph Schönborn'du.[5]

O günleri anlatan Papa XVI. Benedictus, 2011'de şunları söyledi: "İtiraf etmeliyim ki, bu projenin sonuçta başarılı olması bugün bile bana bir mucize gibi görünüyor".[6]

Kardinal Georges Cottier kateşizm üzerinde çalıştığını söyledi.[7]

Yayımlanma

"Geçen 25 Haziran'da onayladığım ve bugün Havarisel Yetkim sayesinde yayınlanmasını emrettiğim Katolik Kilisesi Din ve Ahlak İlkeleri, Kilise'nin inancının ve Katolik doktrininin Kutsal Yazılar, Havarisel Gelenek ve Magisterium tarafından onaylanan veya bunlar tarafından aydınlatılan bir ifadesidir. Bunun dini cemaat için geçerli ve meşru bir araç ve inancı öğretmek için kesin bir norm olduğunu beyan ederim."

—  Papa II. Ioannes Paulus, Fidei depositum, IV. bölüm

Kateşizm, II. Ioannes Paulus tarafından, İkinci Vatikan Konsili'nin açılışının 30. yıldönümü olan 11 Ekim 1992'de, havarisel anayasa Fidei depositum ile ilan edildi.[4][8]

Doktrinsel değeri

Havarisel anayasa Fidei depositumda II. Ioannes Paulus, Katolik Kilisesi Din ve Ahlak İlkeleri'nin "dini cemaat için geçerli ve meşru bir araç ve inancı öğretmek için kesin bir norm" olduğunu ilan etti ve bunun dini makamlar, diosezan episkoposları ve episkoposluk konferansları tarafından usulüne uygun olarak onaylanan kateşizmlerin yerine geçme niyetinde olmadığını" vurguladı.[4]

Kateşizm şunu belirtir:

"11. Bu Din ve Ahlak İlkeleri kitabının amacı Il. Vatikan Konsili ve Kilise'nin Gelenekleri ışığında, inanç üzerinde olduğu kadar ahlak üzerinde de Katolik doktrinin başlıca ve temel içeriklerini bir organik sentez biçiminde sunmaktır. Bu kitabın başvurduğu kaynaklar başlıca Kutsal Kitap, Kilise Babaları, litürji ve Kilise Yetkili Kurulu'dur: Bu kitap "çeşitli ülkelerde yazılmış compendia ya da dini el kitaplarına bir referans oluşturma" amacını gütmektedir.

12. Bu kitap özellikle din eğitiminden sorumlu olanlar için hazırlandı: Öncelikle Kilise çobanları ve inanç doktorları olarak episkoposlar için. Bu kitap onlara Tanrı Halkı'nı eğitmek olan görevlerini gerçekleştirebilecekleri bir araç olarak sunuldu. Kitap, episkoposlar arasından, din el kitapları redaktörlerine, papazlara ve din eğitimi hocalarına hitap etmektedir. Bu kitap aynı zamanda her inanlı Hristiyanın okuyup da yararlanabileceği bir kitaptır."

İçindekiler

Kateşizm, diğer Katolik kateşizmlerini (örneğin, YOUCAT veya Yetişkinler için Amerika Birleşik Devletleri Katolik Kateşizmi) ve Katolik doktrininin diğer açıklamalarının temellerini aldığı bir kaynaktır. Yayınlanmasının emredildiği havarisel anayasa Fidei depositumda belirtildiği gibi, "Katolik öğretisini öğretmek ve özellikle yerel kateşizmleri hazırlamak için emin ve özgün bir referans metni olabilmesi için" verilmiştir.[9]

Kateşizm dört ana bölüm halinde düzenlenmiştir:[10]

  • İman İkrarı
  • Hristiyan Gizeminin Kutlanması (Kutsal Ayin ve özellikle kutsal törenler)
  • Mesih'te Yaşam (On Emir dahil)
  • Hristiyan Duası (Rabb'in Duası dahil)

Türetilmiş çalışmalar

Katolik Kilisesi Din ve Ahlak İlkeleri Özeti 2005'te ve İngilizce olarak ilk baskısı 2006'da yayınlandı. Kateşizm'in daha özlü, diyalojik ve resimli bir versiyonudur.[11] :Introduction Özetin metni Vatikan'ın web sitesinde on dört dilde mevcuttur ve burada Kateşizm metni de on dilde verilmektedir.[11]

Youcat, gençlerin Kateşizm'i anlamalarına yardımcı olmayı amaçlayan 2011 tarihli bir yayındır.

Kaynakça

  1. ^ From the Copyright Information, pg. iv.[]
  2. ^ "CCC, 12". Vatican.va. 
  3. ^ John, Paul II (11 Ekim 1992). "Apostolic Constitution Fidei Depositum". vatican.va. 3 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2021. 
  4. ^ a b c d "Fidei depositum". Libreria Editrice Vaticana. 11 Ekim 1992. 2 Haziran 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ekim 2007. 
  5. ^ "Catechism of the Catholic Church | Encyclopedia.com". www.encyclopedia.com. 13 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2023. 
  6. ^ "Preface Written by the Holy Father Benedict XVI in YOUCAT, Aids to the Catechism of the Catholic Church for Young People, in view of WYD 2011 in Madrid". Vatican.va. 20 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2021. 
  7. ^ ""If everything is grace, then grace is no more" (by Gianni Valente)". 30Giorni. 3 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2021. Going back to the early years, the first 'big' text I worked on was the social encyclical Centesimus annus. And then the Ut unum sint on ecumenicalism, the moral encyclical Veritatis splendor, and the Fides et ratio… also the Catechism of the Catholic Church 
  8. ^ "INTRODUCTION". United States Catholic Catechism for Adults. Washington, DC: United States Conference of Catholic Bishops. 2006. ss. xv. 19 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Şubat 2024. 
  9. ^ "Fidei Depositum – John Paul II – Apostolic Constitution (11 October 1992)". Vatican.va. 2 Haziran 2000 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2014. 
  10. ^ Şablon:Cite CCC
  11. ^ a b "Catechism of the Catholic Church and Catechism of the Catholic Church: Compendium". Vatican.va. 28 Haziran 2005. 10 Mart 2001 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">XVI. Benedictus</span> 265. Katolik Kilisesi papası (1927–2022; pd. 2005-2013)

Papa XVI. Benedictus, taşıdığı Papa ünvanıyla dünya çapında 1 milyarı aşkın üyesi bulunan Katolik Kilisesi'nin 2005-2013 seneleri arası ruhani lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">Katolik Kilisesi</span> Hristiyanlığın bir mezhebi

Katolik Kilisesi, ruhanî başı Roma Başpiskoposu (Papa) olan, en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi. Dünyada yaklaşık 1,2 milyar mensubu vardır. Katolikler yoğun olarak Güney Amerika'da ve Avrupa'nın güneyinde bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Papanın yanılmazlığı</span> Katolik Kilisesi dogması

Papalığın yanılmazlığı, Katolik Kilisesi'nin bir öğretisidir ve İsa'nın Aziz Petrus'a verdiği söze dayanarak Papa'nın ex cathedra konuşması sırasında "başlangıçta apostolik Kilise'ye verilmiş ve Kutsal metin ve gelenekle aktarılmış" öğreti konusunda hata yapma ihtimalinden korunduğunu ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Papa</span> Katoliklerin dinî lideri ve Vatikan Şehir Devletinin hükümdarı

Papa, Roma Başpiskoposu ve bu nedenle Roma Katolik Kilisesi'nin dünya çapındaki lideri. Katoliklere göre Havari Petrus'un halefidir.

<span class="mw-page-title-main">XXIII. Ioannes</span> 261. Katolik Kilisesi papası (1881-1963; pd. 1958-1963)

Papa (Aziz) XXIII. Ioannes, asıl adı Angelo Giuseppe Roncalli, 28 Ekim 1958-3 Haziran 1963 arasında 4 yıl, 218 gün papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Papalar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Latincede "baba" anlamına gelen papa sözcüğünden türetilen bu isim, bazı kiliseler tarafından yüksek ruhani liderlerini tanımlamak için kullanılmış, zamanla Roma Katolik Kilisesi'nin dünyevi başını ifade etmek için kullanılmaya başlanmıştır. Unvanın kendisi, Papa Siricius'un imtiyazından beri resmî olarak Roma Katolik Kilisesi'nin başı için kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Vatikan Konsili</span>

İkinci Vatikan Konsili veya Vatikan II, Katolik Kilisesi’nin Ekümenik Konsillerindendir. 1962'de Papa XXIII. Ioannes tarafından açılan konsil, 1965'te Papa VI. Paulus tarafından sonlandırılmıştır. 2024 itibarıyla Katolik Kilisesi’nin en son konsilidir.

<span class="mw-page-title-main">I. Ioannes Paulus</span> 263. Katolik Kilisesi papası (1912-1978; pd. 1978)

Papa I. Ioannes Paulus, asıl adı Albino Luciani. 26 Ağustos 1978 ile 28 Eylül 1978 arasında 33 gün papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">VIII. Clemens</span> 1592-1605 yıllarında görev yapmış Floransalı Papa

Papa VIII. Clemens, asıl adı Ippolito Aldobrandini ; 30 Ocak 1592 – 3 Mart 1605 döneminde papa.

<span class="mw-page-title-main">Katolik ilahiyatı</span>

Katolik Kilisesi teolojisi ya da kısaca Katolik ilahiyatı, Katolik Kilisesi Öğretici Kurumunun yetkisinde, doğal hukuka, kilise kanunlarına, dini yazılara, vahye ve elçisel geleneğe dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çin Yurtsever Katolik Derneği</span>

Çin Yurtsever Katolik Derneği, Çin anakarasındaki Katoliklerin üzerinde devlet gözetimini yerine getirme amacıyla 1957 yılında Çin Halk Cumhuriyeti Diyanet İşleri Bakanlığı'nın kurduğu bir örgüt. 29 Temmuz 1958 tarihinde yayımladığı Ad Apostolorum principis başlıklı ensiklikasında Papa XII. Pius, derneğin tutumunu ve faaliyetlerini kınadı ve dernek tarafından seçilen yeni piskoposların vakfedilmesine katılan piskoposları aforoz etti. Dernekte etkili olan bireylerin resmen görevlendirilmemiş ve bazen vaftiz edilmemiş papazlardan oluşmasına rağmen Papa XVI. Benedictus, bunları "piskoposların atanması dahil olmak üzere önemli kilise sorularına ilişkin kontrol ve karar alan" bireyler olarak tanımladı.

Kateşizm, Hristiyanlıkta vaftiz olup dine girmeden önce alınan din eğitimine verilen isimdir. Modern tarih bağlamında değerlendirildiğinde bu kavram Hristiyanlığın temel kurallarını açıklayan bir kitaba da işaret etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Roberto Bellarmino</span> Katolik kardinal ve Kilise Doktoru

Roberto Bellarmino,, İtalyan teolog, Kardinal, Cizvit rahibi ve iman savunucusu (Apolojet).

<span class="mw-page-title-main">Henri de Lubac</span> Fransız kardinal (1896 – 1991)

Henri de Lubac, Papa II. Ioannes Paulus tarafından 1983 senesinde Kardinal ilan edilen Fransız Cizvit. Karl Rahner, Hans Urs van Balthasar ve Yves Congar ile birlikte, 20. yüzyılın en önemli Katolik ilahiyatçıları arasında yer almaktadır. Uzman olarak katıldığı İkinci Vatikan Konsili'nin şekillenmesinde, yazıları ve doktriner araştırmalarından oluşan çalışmaları önemli bir rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Katekümenlik</span>

Katekümenlik, Hristiyan olmak isteyenlere Hristiyan inancının tanıtıldığı dönemi ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">IV. Ioannes</span> papa

Papa IV Ioannes, 24 Aralık 640'tan ölümüne kadar Roma piskoposudur. Seçimi, dört aylık bir boşluğun ardından geldi. İrlanda ve İskoçya din adamlarına Paskalya'yı kutlama zamanıyla ilgili yaptıkları hataları anlatmak için yazdı ve monotelitizmi sapkınlık olarak kınadı. Kutsal geleneğe göre, Abbot Martin ile birlikte Hırvatistan'da Katolik Kilisesi'ni kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Katolik Kilisesi Hiyerarşisi</span>

Katolik Kilisesi'nde hiyerarşi, episkoposlardan, rahiplerden ve diyakonlardan oluşur. "Hiyerarşi" terimi dini anlamda, gerçek bir birlik için gerekli olan armağanların ve görevlerin çeşitliliğine saygı göstermek amacıyla, Kilise'nin, yani Katolik inancına göre Mesih'in Bedeni'nin "kutsal düzeni" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Opilio Rossi</span> Amerikalı kardinal (1910 – 2004)

Ankara Katolik İtibari Başepiskoposluğu Episkoposu

<span class="mw-page-title-main">Katolik Kilisesi ve kürtaj</span> Katolik Kilisesinin kürtaja tutumu

Papa II. Ioannes Paulus tarafından 1992'de yayımlanan Katolik Kilisesi Din ve Ahlak İlkeleri'nin resmi öğretileri, doğrudan amacı bir zigot, blastokist, embriyo veya fetüsü yok etmek olan her türlü kürtaj prosedürüne "İnsan hayatına, döllenme anından itibaren mutlaka saygı duyulmalı ve korunmalıdır. İnsan, var olduğu ilk andan itibaren insan haklarına sahip olarak tanınmalıdır; bu haklar arasında her masum varlığın dokunulmaz yaşam hakkı da vardır." diyerek karşı çıkıyor. Bununla birlikte Kilise, amacın kanserli bir rahmin alınması olması gibi, dolaylı olarak fetüsün ölümüyle sonuçlanan bazı eylemleri ahlaki açıdan meşru olarak kabul etmektedir. 1983 tarihli Canon Kanunu'nun Canon 1397 §2 maddesi, fiilen kürtaj yaptıran Latin Katoliklere, böyle bir yaptırıma tabi olma koşullarını yerine getirmeleri halinde otomatik olarak aforoz etme zorunluluğu getirmektedir. Doğu Katolikleri otomatik olarak aforoz edilmeye tabi değildir, ancak Doğu Kiliseleri Kanunları Kanunu'nun 1450 sayılı kanununa göre, aynı eylemden suçlu bulunmaları halinde kararname ile aforoz edileceklerdir ve günahtan ancak Diosezan episkoposu tarafından bağışlanabilirler. Katolik Kilisesi, kürtajın ahlaka aykırı olduğunu öğretmesinin yanı sıra, genel olarak kamuoyuna açıklamalarda bulunuyor ve kürtajın yasallığına aykırı eylemlerde bulunuyor.