İçeriğe atla

Katolik

Katolik, Roma Katolik Kilisesi'ne bağlı olan kişi. Papa'nın otoritesini kabul etmiş olan Uniat (Doğu Katolik) kiliseleri de bu gruba dâhildir.

Köken bilimi

Katolik sözcüğü, Yunanca katholikos (evrensel) kelimesinden türetilmiştir.[1]

Katolikler, Roma Katolik Kilisesi mensubu olup, Hristiyan dünyasının en yaygın mezhebini meydana getirirler. Katolikler, bu akımın İsa'nın ilk havarilerinden Petrus tarafından kurulduğunu ileri sürerler.

Kaynakça

  1. ^ "Katolik." Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica Online. Encyclopædia Britannica Inc.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Petrus</span> İsanın 12 havarisinden biri ve geleneğe göre 1. Katolik Kilisesi papası (MÖ 1-MS 65)

Simun Petrus, İsa'nın on iki havarisinden biridir. İsa'nın diğer bir havarisi olan Andreas'ın kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Katolik Kilisesi</span> Hristiyanlığın bir mezhebi

Katolik Kilisesi, ruhanî başı Roma Başpiskoposu (Papa) olan, en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi. Dünyada yaklaşık 1,2 milyar mensubu vardır. Katolikler yoğun olarak Güney Amerika'da ve Avrupa'nın güneyinde bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Ekümenik konsil</span>

Ekümenik konsil ya da genel konsil, Hristiyan inanç esaslarını tespit ve tahkim etmek, âyinlerin icrâsı konusunda kararlar almak ve Hristiyanlık ahlak ve disiplininin esaslarını teyit ve tahkim etmek üzere bütün dünyadan (ekümene) kilise liderleri ve ilahiyat otoritelerinin toplandığı ve katılımcıların kabullerinin bütün dünyadaki Hristiyan kiliselerinin kabulü anlamına geldiği toplantılardır.

<span class="mw-page-title-main">Linus (papa)</span>

Papa Aziz Linus, diğer adları: Jerome, Eusebius, John Chrysostom. Toskana asıllıdır. Papalığın yanı sıra: Roma Piskoposluğunu da yürütmüştür. Roma Katolik Kilisesi'ne göre, Papa Aziz Petrus'tan sonraki ikinci Hristiyan şehidi papadır. MS 67-76 döneminde papalık yapmıştır. Yerine Anacleteus gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">VIII. Gregorius</span>

Papa VIII. Gregorius ( )(1100 civarı Benevento - 17 Aralık 1187 Pisa) Katolik Kilisesi'nin 1187 yılında 21 Ekim ile 17 Aralık doneminde 2 aydan kısa bir süreyle Papa'sıydı. III. Haçlı Seferi'ni başlatmasıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Miltiades (papa)</span>

Papa Aziz Miltiades, ayrıca Melchiades olarak da isimlendirilir, 2 Temmuz 311 ile 10 Ocak 314 tarihleri arasında papadır. 5. yüzyıldan beri hazırlanan Liber Pontificalis adlı papalar listesine göre Miltiades Kuzey Afrikalı idi. Fakat bazı tarihçiler onun Romalı olduğunu kabul etmektedirler

<span class="mw-page-title-main">IX. Clemens</span>

Papa IX. Clemens. Asıl adı Giulio Rospigliosi - 9 Aralık 1669, Roma Papalık Devletleri, ). 20 Haziran 1667 - 9 Aralık 1669 arasında papalık yapmış Hristiyan din adamı.

<span class="mw-page-title-main">VIII. Clemens</span> 1592-1605 yıllarında görev yapmış Floransalı Papa

Papa VIII. Clemens, asıl adı Ippolito Aldobrandini ; 30 Ocak 1592 – 3 Mart 1605 döneminde papa.

<span class="mw-page-title-main">VI. Hadrianus</span> 218. Katolik Kilisesi papası (1459-1523; pd. 1522–1523)

Papa VI. Hadrianus, (Doğum adı Adriaan Florensz (Boeyens)), (2 Mart 1459, Utrecht, Prenslik Piskoposluğu, (günümüzde Hollanda) – 14 Eylül 1523, Roma, Papalık Devletleri, (günümüzde İtalya)), Katolik Kilisesi'nin dini lideri, Papa.

<span class="mw-page-title-main">II. Paulus</span> 1464ten 1471de ölümüne kadar Papa

II. Paulus, asıl adı Pietro Barbo, 1464-71 arasında papa.

<span class="mw-page-title-main">Karşı Reformasyon</span>

Karşı Reformasyon, Katolik Kilisesi'nin Protestan Reformasyonu'na Trento Konsili (1545-1563) ile başlayan ve Otuz Yıl Savaşları'nın (1648) sonunda biten karşı hareketiydi.

<span class="mw-page-title-main">Cornelius (papa)</span>

Cornelius 6 ya da 13 Mart 251'den 253'teki ölümüne kadar papalık görevinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Liberius (papa)</span>

Papa Liberius 6 Şubat 337 ile 12 Nisan 352 arası Roma Episkoposu, papa. Roma Katolik Kilisesi için henüz azizler listesine alınmamış en eski Papa. Ama Doğu Ortodoks Kilisesi içinde bir Aziz olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">I. Damasus</span> 37. Katolik Kilisesi papası (305-384; pd. 366-384)

Papa Damasos veya Aziz Damasos 37inci Roma Episkoposu ve papası idi. Latince Damasos olan ismi "ehlileştirici" anlamına gelmektedir. Roma Katolik Kilisesi ve Doğu Ortodoks Kilisesi içinde bir Aziz olarak kabul edilmekte olup isim günü ve anma yortu günü olarak 11 Aralık'ta kutlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">I. Anastasius (papa)</span> papa

Papa Anastasius I 27 Kasım 399 tarihinden 19 Aralık 401'de ölümüne kadar papalık yapmış Hristiyan din adamı ve azizi.

<span class="mw-page-title-main">Vitalianus</span> 76. Katolik Kilisesi papası (600-672; pd. 657-672)

Vitalianus 657'den 672'deki ölümüne kadar Katolik Kilisesi için papalık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">VI. Bonifacius</span>

Papa VI. Bonifacius, Nisan 896'da Roma piskoposu ve Papalık Devleti'nin hükümdarıdır. Roma yerlisiydi. Formosus'un ölümünden kısa bir süre sonra çıkan isyanlar sonucunda seçilmesi gerçekleşti. Papalığından önce, bir alt diyakoz ve bir papaz olarak iki kez emirlerden mahrum bırakma cezasına çarptırılmıştı. Sadece on beş günlük papalık yapmıştır. Bazılarına göre guttan ölmüş, bazılarına göre ise Spoletan partisinin adayı VI. Stephanus'a yol açmak için zorla atılmıştır.

Antipapa Felix, 4. yüzyılda düzensiz bir şekilde antipapa olarak atanan ve İmparator II. Constantius'un o zamanki papa Liberius'u sürgüne göndermesinden sonra 365 yılına kadar hüküm süren bir Roma başdiyakozudur. Laiklerin Felix'i kabul etmeyi reddetmesinin ardından Constantius, onları ortak yönetmeye çalıştı, ancak Felix emekli olmaya zorlandı. Yaşarken gücenmişti ama o zamandan beri daha popüler bir anıya sahip oldu. Roma Katolik Kilisesi'nde, bir antipapa, meşru olarak seçilmiş Roma Piskoposuna karşı çıkmaya çalışan herhangi bir figürü tanımlıyordu.

<span class="mw-page-title-main">IV. Ioannes</span> papa

Papa IV Ioannes, 24 Aralık 640'tan ölümüne kadar Roma piskoposudur. Seçimi, dört aylık bir boşluğun ardından geldi. İrlanda ve İskoçya din adamlarına Paskalya'yı kutlama zamanıyla ilgili yaptıkları hataları anlatmak için yazdı ve monotelitizmi sapkınlık olarak kınadı. Kutsal geleneğe göre, Abbot Martin ile birlikte Hırvatistan'da Katolik Kilisesi'ni kurdu.

<span class="mw-page-title-main">II. Gelasius</span>

Papa II. Gelasius, doğum ismi Giovanni Caetani veya Giovanni da Gaeta, 24 Ocak 1118'den 1119'da ölümüne kadar Katolik Kilisesi'nin başı ve Papalık Devleti'nin hükümdarıdır. Bir Monte Cassino rahibi ve Papa II. Paschalis'in şansölyesi olan Caetani, oybirliğiyle onun yerine seçildi. Bunu yaparken, İmparator V. Heinrich ile yetki verme konusundaki çatışmayı da miras aldı. Gelasius, kısa papalığının önemli bir bölümünü sürgünde geçirdi.