
Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.

Mehmet Nâzım Âdil ya da halk arasında bilinen isimleriyle Nâzım Kıbrısî veya Şeyh Nâzım, Kıbrıslı mutasavvıf. Nakşibendiliğin Hâkkânî kolunun kurucusudur.

Yeşil Hat, Kıbrıs'ta de facto var olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ayıran bölgeyi belirtmek için kullanılmaktadır. Yeşil hat aynı zamanda her iki tarafın da başkenti olan Lefkoşa'yı da bölmektedir. Büyük bir kısmı, Mart 1964'ten bu yana adada bulunan Birleşmiş Milletler Kıbrıs Barış Gücü kontrolündedir. Adanın kuzey batısında yeralan sivil halkın terkettiği ve sadece askerlerin bulunduğu Erenköy, eski adıyla Koççina köyü de BM kontrolündeki Yeşil Hat'la çevrili, Kuzey'e bağlı bir eksklavdır.

Yeniboğaziçi veya Aysergi, Kıbrıs'ın doğusunda bir kasaba. Fiilî olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Gazimağusa ilçesine bağlı iki muhtarlıktan oluşan bir beldedir.
Lefkoşa Türk Belediyesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Lefkoşa sınırlarının belediye işlerini yürüten devlet kuruluşu. 16 Haziran 1958 tarihinde kurulan kuruluşun ilk başkanı Tahsin S. Gözmen, günümüzdeki başkanı ise Mehmet Harmancı'dır.
Aşağı Kurtboğan, veya geleneksel adıyla Aşağı Kutrafa, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Kazası'nda bulunan küçük bir köydür. 2001 yılı itibarı ile toplam nüfusu 14'tür. Astromerit ile Kakopetria'yı bağlayan B9 anayolu üzerinde bulunur.

Peristerona, Kıbrıs'ın Lefkoşa Kazası'nda bulunan bir köydür. Konum olarak Lefkoşa'dan 32 kilometre batıda, Astromerit'ten 4 kilometre doğuda ve Omorfo'dan 10 kilometre güneydoğudadır. Köy, bir dere kenarına inşa edilmiştir; bu dere Masari'deki barajda Akaça'dan gelen bir diğer dere ile birleşir ve Omorfo üzerinden denize dökülür. Tarihi değer taşıyan Peristerona Camii ve Medresesi, Osmanlı döneminden kalmadır.

Akaça, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Kazası'nda bulunan bir köydür. Konum olarak Lefkoşa'dan 20 kilometre ve Omorfo'dan 15 kilometre mesafededir. Batısında Peristerona, kuzeyinde Avlona bulunur. Köyün içinden aynı adla bir dere geçer, bu dere Peristerona'dan gelen diğer bir dere ile Masari'deki barajda birleşir, oradan da Omorfo'ya ve denize dökülür.

Zümrütköy, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Kazası'nda, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs'ın Güzelyurt İlçesi'nde bulunan bir köydür. 2006 yılı itibarı ile toplam nüfusu 921'dir.

Kalavaç, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Kazası'nda, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefkoşa İlçesi'nde bulunan bir köydür. 2006 yılı itibarı ile toplam nüfusu 248'dir.

Lakadamya, Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'nın güney kesiminin dışta kalan semtlerinden biridir. 2011 itibarıyla nüfusu 38.345'tir. Tarihsel olarak Aşağı Lakadamya ve Yukarı Lakadamya isimli iki köyden oluşmaktaydı. Yukarı Lakadamya'da sadece Kıbrıslı Rumlar yaşamaktaydı, 1960 nüfusu 929'du. Aşağı Lakadamya karma bir köydü; ancak 1958'deki toplumlararası çatışmalar sırasında köydeki tüm Türkler Kuzey Lefkoşa'ya kaçtı. Burasının 1960 nüfusu da 1.128'di. 1974'teki Kıbrıs Harekâtı sonrası Antupolis bölgesi başta olmak üzere bölgeye kuzeyden göçmen olan Rumların yerleşmesi ve Lefkoşa şehrinin genel olarak büyümesi sonucu bölge şehirleşti ve iki köy birleşti.
Akkavuk Mescidi, Lefkoşa'nın kuzeyinde, Akkavuk mahallesinde yer alan bir mescittir.

Laçça, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir, başkent Lefkoşa'nın banliyölerinden biridir. Yüzölçümü 16,272 km² olan şehrin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 18,864'tür.

Aşağı Pirgo, Kıbrıs'ta, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasına bağlı bir köy. Güzelyurt Körfezi'ne kıyısı olan ve hâlen Kıbrıslı Rumların yaşadığı tek köy olup, batısında Erenköy, doğusunda Yeşilırmak olmak üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kontrolündeki köyler yer alır.

Yeniceköy, Kıbrıs'ta köy. Fiilî olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefkoşa ilçesinde, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunur.
Cihangir veya eski adıyla Abohor, de jure olarak Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa İlçesi'ne, de facto olarak ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefkoşa İlçesi'ne bağlı olan köy. Köy nüfusu 2011 KKTC Nüfus Sayımı'na göre 961'dir.

A22 otoyolu, Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'nın güneyinden geçecek bir çevreyolu projesidir. İlk planları 2013'te açıklanan bu otoyolun amacı A1 ve A9 otoyolları arasında bağlantı sağlayarak Lefkoşa yönündeki trafiği azaltmak olup beş aşamalı bir inşaat planı bulunmaktadır. İlk aşamasının inşaatına 2020'de başlanmış olup A1 ile kesiştiği kavşak ile Çeri'nin kuzeyi arasındaki bir kavşak arasında çalışmalar sürmektedir. İkinci aşamada Çeri'nin kuzeyinden yeraltına inecek olan otoyol, 2 kilometre boyunca Lakadamya'nın altından geçecek; daha sonra Lefkoşa Uluslararası Havalimanı'nın güneyinde A9 ile birleşecek şekilde planlanmakta. İleriki planlar A1'den doğuya giderek Yeri'ye bir otoyol bağlantı sağlamayı kapsıyor.

Pano Deftera, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. Köy, Lefkoşa'nın 11 km güneybatısında yer almaktadır. Köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 2.789'dur.

Malunda, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Kazası'nda bulunan bir köydür. 2011 sayımında nüfusu 490 olarak belirlenmiştir. Konum olarak Aşağı Deftera'dan 12 kilometre güneybatıda ve Lefkoşa'nın merkezinden 25 kilometre güneybatıdadır.

Kato Moni, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Lefkoşa kazasında bulunan bir köydür. Köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 311'dir.