İçeriğe atla

Katmerciler Ateş

Katmerciler Ateş
Uyruğu  Türkiye
Kullanıcılar  Türkiye
Üretim tarihi
Tasarımcı Katmerciler
Aselsan
Üretici Katmerciler
Özellikler
Ağırlık 16.000 kg
Uzunluk 6000 mm
Genişlik 2500 mm
Yükseklik 2600 mm
Mürettebat 2 (Komutan, şoför)
Yolcu 4 personel


Motor Cummins ISL
400 PS (298 kW) @ 2100 rpm
Harekat menzili 700 km
Azami hızı 120 km/h


Katmerciler Ateş, Katmerciler tarafından geliştirilen Hızır 4X4 taktik tekerlekli zırhlı araca Aselsan'ın yüksek teknolojiye sahip keşif ve gözetleme sistemlerinin entegre edilmesiyle oluşturulmuş zırhlı sınır güvenliği aracıdır. 40 km menzili ile gece/gündüz keşif gözetleme yapabilmektedir. İkisi şoför ve komutan olmak üzere altı personel taşıyabilmektedir. Silah kulesi opsiyoneldir.

Kullanıcılar

Aktif kullanıcılar

Kaynakça

  1. ^ Alemdar, Ahmet. "Katmerciler ve Aselsan güvenlik güçlerine 'ATEŞ' teslimatlarını tamamladı". Defence Turk. 8 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2020. 
  2. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 28 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Leopard 2</span> Alman yapımı savaş tankı

Leopard 2 Alman yapımı 3. nesil bir ana muharebe tankıdır. 1970'lerde geliştirilmeye başlanan tank, 1979'da Bundeswehr bünyesine katılmış ve Leopard tankları ile değiştirilmiştir. Değişik çeşitlemeleri Alman ordusu tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca İngiltere ve Fransa dışındaki birçok AB ülkesi de bu tankı tercih etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">M8 Greyhound</span>

M8 Greyhound Amerikalı Ford Motor Firması tarafından II. Dünya Savaşı sırasında üretilen 6x6 zırhlı arabadır. Avrupa ve Uzak Doğu'da görev yapan Amerikan Ordusu ve Britanya Ordusu birlikleri tarafından savaşın sonuna kadar kullanılmıştır. Çok geniş şekilde ihraç edilen araç 2007 yılında bile birçok Üçüncü Dünya ülkesi tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 253</span> II. Dünya Savaşında Wehrmacht tarafından kullanılan yarı paletli hafif gözetleme aracı

Sd.Kfz. 253, Alman ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan yarı paletli hafif gözetleme aracıdır. Düşman piyade birlikleri ve tanklarının durumlarını gözetleyerek gerideki topçu birliklerine bildirirdi. Bu araç SdKfz 250 ailesinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Leichter Panzerspähwagen</span>

Leichter Panzerspähwagen, 4 x 4 çekerli Nazi Almanyası tarafından 1935 ile 1944 yılları arasında üretilen zırhlı araçtır.

<span class="mw-page-title-main">Cromwell tankı</span> İngiliz ağır kruvazör tankı

Cromwell Kruvazör Tank (A27M) Mk VIII, Birleşik Krallık Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında etkili bir zırhlı savaş aracıydı. Adını İngiliz İç Savaşı liderlerinden Oliver Cromwell'den almıştır. Tamamiyle İngiliz tophanelerinde üretilen, iki parçalı namlusu bulunan, yüksek hızlı ve makul bir zırha sahip bir tanktı. Savaşın sonlarına doğru diğer İngiliz tankları gibi yerini Amerikan yapımı M4 Shermanlarına bıraktı. Tasarımı ileride üretilecek olan heybetli A 34 Comet tankına kaynak olarak kullanıldı.

M3 Keşif aracı ABD tarafından üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında görev, keşif, komuta, ambulans ve top traktörü olarak kullanılan bir zırhlı keşif aracıydı.

Askerî Elektronik Sanayi ya da kısaca ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin askerî haberleşme ihtiyaçlarını karşılanması amacıyla 1975 yılında kurulan Ankara merkezli savunma sanayisi şirketi.

<span class="mw-page-title-main">FNSS ACV 15</span>

FNSS ACV-15 veya ZMA-15, Türk savunma sanayi firması olan FNSS tarafından geliştirilmiş, hem zırhlı savaş aracı hem de zırhlı personel taşıyıcı olarak kullanılan bir paletli zırhlı savaş aracı ailesidir. ACV adını İngilizce Armored Combat Vehicle kelimelerinin kısaltılmasından almaktadır. Amerikan AIFV temellidir. Araç şu an Türkiye, Malezya ve Birleşik Arap Emirlikleri ordularında hizmet görmektedir.

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ Anka</span> Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirilen insansız hava aracı

TUSAŞ Anka, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçları doğrultusunda Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. tarafından geliştirilen insansız hava aracıdır. Temel Anka-A, orta irtifa uzun ömür (MALE) İHA sınıfındadır. 2000'li yılların başında taktiksel gözetim ve keşif misyonları için tasarlanan Anka, günümüzde sentetik aralıklı radar, hassas silahlar ve uydu iletişimiyle modüler bir platforma dönüşmüştür. İsmini efsanevi mitolojik yaratık olan Anka Kuşu'ndan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">BMC Kirpi</span>

BMC Kirpi, BMC tarafından üretilen Türk yapımı mayına dayanıklı pusu korumalı (MRAP) askerî aracıdır. Aracın başlıca kullanıcısı Türk Silahlı Kuvvetleri'dir. Araç adını korunması yönüyle kirpiden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">TOMA</span>

TOMA, güvenlik güçlerinin gereksinimlerini karşılamak için Nurol Makina, Katmerciler ve Moğol Makina, BMC, Volkan İtfaiye gibi pek çok firma tarafından üretilen zırhlı bir su topudur. İç güvenliği sağlamada ve toplumsal olayların bastırılması ve kontrol altına alınmasında çok etkin bir araç olup Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı başta olmak üzere Azerbaycan, Libya, Zimbabve, Gürcistan, Kazakistan gibi birçok ülkede güvenlik güçleri tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Otokar Tulpar</span> Tulpar

Otokar Tulpar, Otokar tarafından üretilen Türk yapımı piyade savaş aracıdır. Tulpar, Altay ile birlikte geliştirilmeye başlanmış olup 3 yıllık tasarım ve geliştirme aşamasından sonra 2013 yılında İstanbul'da Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF) tanıtılmıştır.

ACAR, ASELSAN tarafından tasarlanan ve üretilen bir gözetleme radarıdır. Radarın ana işlevi, kara gözetlemesi ve topçu atış tanzimidir.

<span class="mw-page-title-main">İnsansız kara aracı</span>

İnsansız kara aracı, yerde giden ve üzerinde insan bulunmayan araçların genel adıdır. İnsan varlığının uygunsuz, tehlikeli veya olanaksız olduğu durumlarda kullanılır. Uzaktan kumandayla kontrol edilebildiği gibi sensörleri vasıtasıyla kendi hareket edebilen türleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">BMC Vuran</span>

BMC Vuran, BMC tarafından üretilen Türk yapımı bir zırhlı askeri araçtır. Tasarım ve üretim amacı mayına karşı dayanıklı zırhlı personel taşıyıcı olan ve MRAP kategorisinde bulunan aracın başlıca kullanıcısı Türk Silahlı Kuvvetleridir.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 250</span>

Sd.Kfz. 250 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve DEMAG şirketi tarafından üretilen hafif zırhlı ve yarı paletli bir araçtır. Kendisinden biraz büyük olan Sd.Kfz. 251 modeline benzemektedir. "Sd.Kfz. 250" modeli 4 adet dingilli, "Sd.Kfz. 251" ise 6 dingillidir. Sd.Kfz. 251 modeli 3 ton yük kapasitesine, Sd.Kfz. 250 ise bir ton yük kapasitesine sahipti. Önden bakıldığı zaman iki araçta birbirine çok benzemekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Askerî araç</span>

Askeri araç bir taşıt türüdür. Tüm kara muharebe ve nakliye araçlarını içerir. Askerî kuvvetler için tasarlanmıştır ve askerî birlikler tarafından önemli ölçüde kullanılmaktadır. Birçok askerî aracın, araç zırhı veya off-road yetenekleri vardır. Cenevre Sözleşmeleri uyarınca saha ambulansları ve mobil ilk yardım istasyonları gibi savaş dışı tüm askerî araçlar, uygun ve açık bir şekilde işaretlenmelidir.

BMC Amazon, Türk Kara Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını karşılamak üzere BMC tarafından üretilen ve tasarlanan çok amaçlı zırhlı araçtır (MPAV). Türkiye ile ilk kez Ocak 2017'de hizmete girdi. Amazon, mayın ve balistik tehditlere karşı önemli bir koruma sağlar. Mükemmel birleştirilmiş ana ve ek zırhı, balistik tehditlere karşı çok iyi koruma sağlarken, V şeklindeki ve monokok gövdesi, içindeki personeli kara mayınlarından ve el yapımı patlayıcı cihazlardan (EYP) korumasını sağlar.

ASELSAN CATS, ASELSAN tarafından insansız hava araçları ve saldırı helikopterleri için geliştirilen gece gündüz, termal olarak görüntüleme, lazerle işaretleme yapabilen, hedefi takip edebilen bir keşif gözetleme elektro-optiğidir.

<span class="mw-page-title-main">ASELSAN Muhafız</span>

ASELSAN Muhafız, ASELSAN tarafından üretilen Türk yapımı bir uzaktan kumandalı silah istasyonudur. Sistem 30mm Mk44 Bushmaster II otomatik topla donatılmıştır. Diğer ülkelere SMASH adıyla ihraç edilmektedir.