Bayezid Camii İstanbul'un Beyazıt semtinde Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılmış bir cami.
Eski İmaret Camii veya Pantepoptes Manastırı Kilisesi İstanbul'un Zeyrek semtinde Doğu Roma döneminden kalma dinî yapıdır. 1081- 1087 yılları arasında inşa edildiği tahmin ediliyor.
Bayezid Ağa Camii ya da Arabacı Bayezid Ağa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesi Topkapı mahallesi Topkapı Meydanı'nda camidir. Fetihten sonra 1453'te II. Mehmed'in Sekbanbaşısı Bayezid Ağa tarafından yaptırıldı. Zamanla harap olan ve kullanılamaz hale gelen cami cemaatin yardımları ile 1954–57'de yeniden inşa edildi.
Kızıl Minare Mescidi veya Kızılminare Camii, İstanbul'da Fatih ilçesinde, Gureba Hüseyin Ağa Mahallesi'nde Horhor Caddesi'ndeki Kızıl Minare Mescidi iki yapıdan oluşan bir bütündür. Vatan Caddesi tarafından Fatih'e çıkan Horhor Caddesi ile Halit Ağa Sokağı köşesindedir. Birinci yapı kubbeli bir camidir ve minaresi kırmızı tuğlalıdır. Sağındaki bitişik ikinci yapı ise mescittir ve kubbeli camiden alçaktadır. Cami yapısı kullanılmayıp, mescit bölümü açıktır.
Kamer Hatun Camii, İstanbul’un Beyoğlu ilçesinin Tarlabaşı semtinde yer alan bir camidir.
Bergama Ulu Cami veya Yıldırım Camii, Sultan Yıldırım Bayezid tarafından 1399 tarihinde yaptırılmış, İzmir'in Bergama ilçesinde bulunan tarihî cami.
Kaptan İbrahim Ağa Camii, 1622 yılında Kaptan İbrahim Paşa tarafından İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yaptırılmıştır.
Arakiyeci Mehmet Ağa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan bir camidir. Takyeci Mehmed Ağa Camii ve Yeni Çeşme Camii gibi isimlerle de anılır. Arakiyeci Mehmet Ağa tarafından 1520 tarihinde mescid olarak yaptırılmıştır. Ahşap olarak yapılan mescidin minberini, Sadrazam Maktül İbrahim Paşa'nın mühürdarı Reis Abdullah Efendi koydurarak camiye tebdil etmiştir. Uzun yıllar bakımsız kalan cami 1951-1958 yılları arasında betonarme olarak yenilenmiştir. Arakiyeci Mehmet Ağa'nın kendi de mihrabın önüne defnedilmiştir. Caminin içi 113 m², mezarlık ve bahçe ise 180 m²'dir. Camide 11 adet pencere vardır ve bunlar sahabe-i kiramın isimleri ile süslenmiştir. Minber ve kürsü ahşaptan, mihrabı ise alçıdandır. Kadınlar ve müezzin mahfili betonarmedir. 1958'de eklenen mozaikli minare, caminin sağında olup minarenin girişi içeridendir. Tek şerefeli olan minare ve külahı kurşun kaplamalıdır. Düz olan tavanı beyaz renktedir ve bütün duvarları pencerelerin üst kısmına kadar çini ile kaplanmıştır.
Hacı İsa Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesi Kürkçü Çeşmesi Sokak'ta bulunan Osmanlı döneminde inşa edilen cami. Kürkçü Mescidi olarak da bilinir. İstanbul ilinin fethi sonrası II. Mehmed'in sancaktarı Hacı İsa tarafından miladi 1465-66'da mescit olarak yapıldı. 1742'de sadrazam Hekimoğlu Ali Paşa tarafından camiye çevrildi. 1894 İstanbul depreminde yıkıldı ve yeniden yapıldı.
Yusuf Şucaeddin Camii ya da Balat İskele Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde Haliç sahil yolu üzerinde bulunan Osmanlı döneminde inşa edilen cami. II. Mehmed dönemi alimlerinden Yusuf Şucaeddîn Anbarî tarafından yaptırıldı. Kesin inşa tarihi bilinmemektedir. Giriş kapısı üzerindeki tamir kitabesine göre 1766 ve 1892 tarihlerinde tamir görmüştür. Yakın zamanda ise 1987'de yol çalışmaları sırasında kapsamlı bir tamirat görmüş, minaresi yeri değiştirilirek yeniden yapılmıştır.
Hızır Çavuş Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Balat mahallesinde bulunan Osmanlı döneminde inşa edilen cami. Çavuş Mescidi ve Sefer Çavuş Mescidi olarak da bilinir. Kesin inşa tarihi bilinmemektedir. Fetih sonrası dönemde II. Mehmed'in divan çavuşu Hızır Ağa tarafından yaptırıldı. 1854'teki Büyük Balat Yangını'nda yandı ve bir hayırsever tarafından yeniden yaptırıldı. 1963-64 yılında ise betonarme olarak tamir gördü. Caminin iç avlusunda Hızır Çavuş'un mezarı ve caminin yanında aynı isimde bir Kuran kursu vardır.
Softa Hatip Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Demirtaş mahallesi Hayriye Hanım Sokağında bulunan Osmanlı döneminde inşa edilen cami. Küçükpazar semtindedir. Bodrum Mescidi ve Saatçi Yokuşu Mescidi olarak da bilinir. Kesin inşa tarihi bilinmemektedir. II. Mehmed döneminde ulemadan Hoca Hayreddin, bazı kaynaklara göreyse Hatip Muslihuddin Efendi tarafından yaptırıldı.
Katip Muslihiddin Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Derviş Ali mahallesi Yazıcı Camii Sokağında bulunan Osmanlı döneminde inşa edilen camidir. Yazıcı Camii olarak da bilinir. II. Mehmed'in yazıcısı Kâtip Muslihiddin tarafından Fatih Camii inşaatından arta kalan malzemelerle yaptırıldı. Kâtip Muslihiddin caminin yanında defnedilmiştir ancak kabir taşı yerinde değildir.
Nakilbend Camii, Nakilbent Camii ya da Nahilbend Camii; Türkiye'nin İstanbul ilinin Fatih ilçesinde bulunan bir camidir. Küçükayasofya Mahallesi'nde, Nakilbent Sokağı'nda konumlanır.
Piri Mehmet Paşa Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Cibali mahallesinde Osmanlı döneminde inşa edilen camidir. Soğukkuyu Mescidi olarak da bilinir. Zeyrek Sarnıcı'nın üzerindedir. Tek minareli ve tek şerefelidir. Çatı kiremit ile örtülüdür. Zamanla büyük tahribata uğradığından 2013'te tamamen yeniden inşa edildi.
Hazreti Kaab Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde Osmanlı döneminde inşa edilen camidir. Tek minareli ve tek şerefelidir. Çatısı kiremit ile örtülüdür.
Hoca Ali Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde bulunan Osmanlı döneminde inşa edilen cami. 1568 yılından önce Hoca Ali Çelebi tarafından yaptırıldı. Tek minareli ve tek şerefelidir. Çatı kiremit ile örtülüdür. Minber ve kürsüsü ahşaptır. Mihrapta çini motifleri yer alır.
Hacı İlyas Yatağan Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Ayvansaray mahallesinde bulunan II. Mehmed döneminde inşa edilen camidir. II.Mehmed'in Topçubaşısı Hacı İlyas Ağa tarafından mescit olarak yaptırıldı. II. Süleyman döneminde Yatağâni Dede adına bir kişi tarafından cami yakınına çeşme yaptırılması ve ölümünden sonra cami haziresine defnedilmesi nedeniyle "Yatağan Camii" olarak da bilinir. III. Mehmed döneminde (1598'de) minber eklenerek camiye dönüştürüldü.
Keçeci Piri Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Karagümrük mahallesinde Sofalı Çeşme Caddesi üzerinde bulunan Osmanlı dönemi camidir. Sarmaşık Mescidi ya da Kazasker Abdülkadir Efendi Mescidi olarak da bilinir. 17. yüzyılda yaptırıldığı bilinen caminin kesin inşa tarihi bilinmemektedir. Keçeci Piri tarafından yaptırıldığı bilinse de bazı kaynaklara göre Kazasker Abdulkadir Efendi tarafından yaptırılmıştır. Tamir kitabesine göre II. Abdülhamid döneminde tamir görmüştür.
Harbi Mescidi, İstanbul'un Fatih ilçesi Topkapı mahallesinde Osmanlı dönemi camidir. Fetihten hemen sonra II. Mehmed'in postacısı Yusuf Ağa tarafından yaptırılmıştır. Bu nedenle Kıllı Yusuf Mescidi olarak da bilinir. II. Mehmed'in caminin bulunduğu yerden geçerken acele ile sabah namazı kıldığı ve bu nedenle Harbi isimli mescid yapılmasını emrettiği rivayet edilir.