İçeriğe atla

Katica Kulavkova

Katica Kulavkova
Katica Kulavkova
Doğum1951 (72-73 yaşında)
Veles, Yugoslavya
MilliyetMakedon
MeslekŞair, yazar, akademisyen

Katica Kulavkova (1951 doğumlu) Makedon yazar ve akademisyendir. Yirmi adedi şiir derlemeleri olmak üzere kırktan fazla kitap yayınlamıştır. Kulavkova, Üsküp Aziz Kiril ve Metodius Üniversitesinde filoloji profesördür. Ayrıca edebiyat örgütü PEN Kulübü'nün başkan yardımcılığı görevindedir.[1][2][3]

Biyografi

Katica (Kata) Kulavkova, 1951 yılında Makedonya Halk Cumhuriyeti'nin Veles (Köprülü) şehrinde doğdu. Lisans ve Yüksek Lisans derecelerini Üsküp Aziz Kiril ve Metodius Üniversitesinden aldı. Doktorasını ise 1986 yılında Zagreb Üniversitesinde yaptı.[4]

Kulavkova'nın kariyeri Makedon şiir dili üzerinedir. İlk bilimsel çalışması 1984 yılında yayınlanan Makedon Şiirinde Figüratif Konuşma makalesidir. [5] Halen Üsküp Üniversitesi'nde edebiyat teorisi ve edebi yorumbilim dallarında profesör olarak çalışmaktadır.

Daha önce PEN Kulübünün Makedonya şubesinin başkanı olarak görev yapmıştır. 1978'den beri de Makedon Yazarlar Derneği'nin üyesidir.[6] 2003 yılından beri Makedonya Sanat ve Bilim Akademisi üyesidir.[7] Kulavkova, 2019 yılı itibarıyla aynı zamanda Uluslararası Göstergebilim Araştırmaları Derneği'nin yönetim kurulu üyesidir.[8]

İngilizce olarak mevcut eserler

  • Contemporary Macedonian Poetry, ed. Ewsald Osers (Forest, 1991)
  • New European Poets, eds. Wayne Miller ve Kevin Prufer (Graywolf Press, 2008) [9]
  • Interpretations: European Research Project for Poetics & Hermeneutics, eds. Katica Ḱulavkova ve Nataša Avramovska (Makedonya Bilim ve Sanat Akademisi, 2009)
  • Six Macedonian Poets, ed. Igor Isakovski (Arc Publications, 2011) - Elizabeta Bakovska, Lidija Dimkovska, Bogomil Gjuzel, Igor Isakovski ve Jovica Ivanovski ile [10]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Katica Kulavkova". Fekt - Fund for Cultural Education and Heritage. 14 Aralık 2016. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2019. 
  2. ^ "PEN Presidents and Vice Presidents". PEN International. 26 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2019. 
  3. ^ Women and Gender in Central and Eastern Europe, Russia, and Eurasia: A Comprehensive Bibliography, Volume 1. M. E. Sharpe. 2007. ss. 384-385. ISBN 0765624443. 18 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2019. 
  4. ^ "Katica (Kata) Kulavkova". Diversity. 15 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2019. 
  5. ^ The Columbia Guide to the Literatures of Eastern Europe Since 1945: Albania (and Kosovo), Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Czech Republic, German Democratic Republic, Hungary, Macedonia, Poland, Romania, Serbia (and Montenegro), Slovakia, Slovenia (İngilizce). Columbia University Press. 2003. s. 284. ISBN 9780231114042. 24 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2019. 
  6. ^ "Katica Kulavkova". Blesok. 1 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2019. 
  7. ^ "Kata Kulavkova (Macedonia)". Arc Publications. 1 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2019. 
  8. ^ "IASS/AIS Executive Committee Members 2017-2019". IASS-AIS. 10 Mart 2010. 3 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2019. 
  9. ^ "New European poets". WorldCat (İngilizce). Graywolf Press. 2008. 1 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2019. 
  10. ^ "Six Macedonian Poets". Arc Publications. 1 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya</span> Balkanlarda bir ülke

Kuzey Makedonya, resmî adıyla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Balkanlar'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. 1991'de Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsız olmuştur. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova, batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan, doğuda Bulgaristan ile komşudur. Makedonya'nın kuzeyden üçte birlik bölümünü kaplamaktadır. Nüfusu yaklaşık 2 milyondur. Başkenti ve en büyük şehri Üsküp'tür ve nüfusun dörtte biri bu şehirde yaşar. Ülkedeki en büyük etnik grup Güney Slavlarına dâhil olan Makedonlardır. Arnavutlar nüfusun %25'ini oluşturur ve en büyük azınlıktır. Türkler, Çingeneler, Sırplar, Boşnaklar ve Ulahlar diğer etnik gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">Üsküp</span> Kuzey Makedonyanın başkenti

Üsküp, Kuzey Makedonya'nın başkenti ve en büyük kentidir. Ülkenin politik, kültürel, ekonomik ve akademik merkezi olan kent, ortasından geçen Vardar Nehri tarafından ikiye ayrılır.

"Nešto što kje ostane", 2009 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Next Time'ın Makedonya adına seslendirdiği şarkıdır. Şarkı 12 Mayıs 2009 tarihinde düzenlenen ilk yarı finalde yarışmış, ancak onuncu olarak küçük bir farkla finale yükseleme hakkını kaybetmiştir. Şarkının The Sweetest Thing That Will Remain adında İngilizce bir sürümü de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya Meydanı (Üsküp)</span>

Makedonya Meydanı Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’ün ana meydanıdır. Makedonya’nın en büyük meydanı olan Makedonya Meydanı, 18.500 m2 büyüklüğündedir.

Makedonya Cumhuriyeti, Danimarka'da yapılan 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. Makedonya'nın şarkı ve temsilcisini belirleyen iç seçim ülkenin kamusal yayın kuruluşu Makedonya Radyo Televizyon Kurumu (MRT) tarafından gerçekleştirilmiştir. Makedonya'yı Tijana Dapčević temsil etmiştir.

Makedonya Cumhuriyeti, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılımını onaylamıştır. Makedonya'nın şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Македонска Радио Телевизиjа (MRT) tarafından düzenlenen "Üsküp Festivali" isimli ulusal final doğrultusunda belirlenmiştir. Ulusal final'in kazananı Aleksandar Mitevski, Daniel Kajmakoski ve Joacim Persson tarafından yazılan "Lisja esenski" adlı şarkısıyla Daniel Kajmakoski olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya'nın Avrupa Birliği üyelik süreci</span>

Kuzey Makedonya'nın Avrupa Birliği üyelik süreci, 2005'ten beri Avrupa Birliği'ne aday ülke olması ile başlamıştır ama henüz üye olamamıştır. Avrupa Birliği'ne girmek için ilk adımı 2004 yılında atmıştır. Şu anda Arnavutluk, İzlanda, Karadağ, Sırbistan ve Türkiye ile birlikte adaydır. Aday olduğu sırada Hırvatistan Avrupa Birliği'ne girmiştir. Üyeliği sırasında Makedonya ad sorunu ve Yunanistan ile ilişkileri yüzünden problem yaşamıştır.

Güvenlik ve Karşı İstihbarat İdaresi Başkanlığı, yaygın kısaltması UBK, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin iç karşı istihbarat ve güvenlik kuruluşudur. Genel merkezi Üsküp'te bulunan ajans Kuzey Makedonya İçişleri Bakanlığı yargılama yetkisi altındadır.

Karpoş İsyanı veya Karpoş'un İsyanı, Ekim 1689'da Orta Balkanlar'da gerçekleşen Osmanlı kuvvetlerine karşı başlatılan Hristiyan ayaklanmadır. İsyan lideri Karpoş, Osmanlı Vardar Makedonya'sında, muhtemelen bugünkü Vojnica köyünde, Peter adıyla doğdu. Çok genç yaşta bir madenci olarak çalıştığı Eflak'a kaçtı, ancak daha sonra Rodop Dağları'na taşındı ve burada Osmanlı Bulgaristan'ın Dospat kasabasına yerleşti. Kötü şöhretli bir eşkıya oldu. Kutsal Roma İmparatorluğu'nun ordusu Osmanlı Balkanlarının içine kadar geldi sonra Karposh alanına taşındı. Znepole bugünün Bulgar-Sırp sınırındaki ve burada Osmanlı karşıtı direnç müfrezeleri örgütlemeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Corge İvanov</span> 4. Kuzey Makedonya cumhurbaşkanı

Gjorge Ivanov, 2009'dan 2019'a kadar görev yapan Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">Vlado Buçkovski</span> 6. Kuzey Makedonya başbakanı

Vlado Buçkovski Makedon siyasetçi. Kuzey Makedonya başbakanı. 15 Aralık 2004'te parlamento tarafından seçildi. Daha önce Makedonya'nın Mayıs 2001 - Kasım 2001 tarihleri arasında ve Kasım 2002 - Aralık 2004 tarihleri arasında savunma bakanı olarak görev yapıyordu. Makedonya Sosyal Demokrat Birliği'nin başkanıydı. 2006 seçimlerinden sonra VMRO-DPMNE tarafından yenilgiye uğradı. Radmila Şekerinska partinin liderliğini devraldı.

Nikola Klyusev, Makedon akademisyen ve politikacı. ülkenin 1991 yılında Yugoslavya'dan bağımsızlığını kazanmasının ardından, 27 Ocak 1991 - 17 Ağustos 1992 tarihleri arasında Makedonya'nın ilk başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Nina Angelovska</span> Kuzey Makedonya maliye bakanı ve Grouper.mkın kurucu ortağı

Nina Angelovska ; Kuzey Makedonya Maliye Bakanı, CEO ve e-ticaret şirketi Grouper.mk'nin kurucu ortağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya'da tarihyazımı</span>

Kuzey Makedonya'da tarih yazımı, o ülkenin tarihçileri tarafından kullanılan tarihsel çalışmaların metodolojisidir. SR Makedonya'nın Yugoslavya'nın bir parçası olduğu 1945'ten beri geliştirilmiştir. Stefan Troebst'e göre, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti dönemindeki Marksist tarih yazımı ile neredeyse aynı gündemi korudu. Yugoslav dönemiyle yakından ilişkili olan ve o dönemin gerçek ulusal mitleri üzerinde çalışan Makedon tarihçilerin nesli hala kurumlardan sorumlu. Aslında, tarih yazımı alanında Yugoslav komünizmi ve Makedon milliyetçiliği yakından ilişkilidir. Ulf Brunnbauer'e göre, modern Makedon tarih yazımı son derece siyasallaşmış, çünkü Makedon ulus inşa süreci hala gelişme aşamasında. Farklı yaklaşımlar önerilmez ve alternatif görüşleri ifade eden insanlar ekonomik sınırlamaları, akademik kariyerbaşarısızlığını ve "ulusal hainler" olarak damgalanmayı göze almaktadırlar. Troebst 1983 yılında, SR Makedonya'daki tarihi araştırmaların hümanist ve uygar bir son olmadığını, doğrudan siyasi eylemle ilgili olduğunu yazmıştı. Modern Avrupa'da historiyografi ve siyasetin karşılıklı bağımlılığı böyle bir olgu gözlenmemiştir. Etnik Makedonlar 20. yüzyıl öncesi birincil kaynaklarda nadiren yer alsalar da, son zamanlarda Makedon ulusunun Balkanlar'daki en eski millet olduğu şeklindeki aldatıcı fikri, Antik çağlardan Modern zamanlara kesintisiz bir şekilde dayatmak için bir ulus inşa projesi tanıtıldı. Bazı yerli ve yabancı bilim adamları, amacı tarih boyunca ayrı bir Makedon ulusunun sürekli varlığını onaylamak olan inkârcı bir tarih yazımının bu gündemini eleştirdiler. Bu tartışmalı dünya görüşü, modern etnik ayrımları geçmişe yansıttığı için tarih dışıdır. Tarihin böylesine güçlendirilmiş, etnosantrik bir okuması, Makedon ulusal kimliğinin çarpıtılmasına katkıda bulunur ve tarihi bir akademik disiplin olarak alçaltır. Bu tür tarihyazımları altında nesiller boyu öğrenci sahte tarih eğitimi aldı.

<span class="mw-page-title-main">Makedon milliyetçiliği</span>

Makedon milliyetçiliği, ilk olarak 19. yüzyılın sonlarında Makedonya bölgesinin özerkliğini Osmanlı İmparatorluğu'ndan almaya çalışan ayrılıkçılar arasında oluşan etnik Makedonlar arasındaki milliyetçi fikir ve kavramların genel bir adıdır. Fikir, 20. yüzyılın başlarında, Makedonya Slavları arasında etnik milliyetçiliğin ilk ifadeleriyle birlikte gelişti. Ayrı Makedon milleti, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Yugoslavya'nın bir parçası olarak "Makedonya Sosyalist Cumhuriyeti"nin kurulmasıyla tanındı. Daha sonra Makedon tarih yazımı, Orta Çağ'dan 20. yy'a kadar süregelen olayları anlatırken etnik Makedonlar ile Bulgar figürleri arasında tarihi bağlar kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan-Kuzey Makedonya ilişkileri</span>

Bulgaristan-Kuzey Makedonya ilişkileri, Bulgaristan Cumhuriyeti ile Kuzey Makedonya arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Avrupa Konseyi ve NATO üyesidir. Bulgaristan, Avrupa Birliği üyesidir. Kuzey Makedonya 2004'ten beri AB'ye katılmaya çalışırken, AB hükûmeti Mart 2020'de üyelik müzakerelerine girme iznini resmen verdi. Bununla birlikte, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, komşuluk ilişkilerini karmaşıklaştırmıştır, bu nedenle Bulgar faktörü, Makedonya siyasetinde "B-kompleksi" olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Dimitar Kovačevski</span> 11. Kuzey Makedonya başbakanı

Dimitar Kovačevski, 16 Ocak 2022 - 28 Ocak 2024 tarhileri arasında Kuzey Makedonya başbakanı olarak görev yapan Makedon siyasetçi ve ekonomist.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya Anayasası</span>

Kuzey Makedonya Anayasası, Kuzey Makedonya'nın hükûmet sistemini ve temel insan haklarını ana hatlarıyla belirleyen kodlanmış bir anayasadır. O zamanki Makedonya Cumhuriyeti Parlamentosunda 17 Kasım 1991'de kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Kuzey Makedonya ilişkileri</span>

İsrail-Kuzey Makedonya ilişkileri, İsrail ve Kuzey Makedonya arasındaki ikili siyasi ilişkileri ifade eder. Kuzey Makedonya'nın Tel Aviv'de büyükelçiliği vardır. İsrail'in yerleşik bir büyükelçisi yok.

<span class="mw-page-title-main">Gordana Siljanovska-Davkova</span> 6. Kuzey Makedonya cumhurbaşkanı

Gordana Siljanovska-Davkova, Mayıs 2024'ten bu yana Kuzey Makedonya'nın 6. cumhurbaşkanı olan Makedon üniversite hukuku profesörü ve hukukçudur. Kendisi 2019 cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmuş ve ikinci turda Stevo Pendarovski'ye karşı kaybetmiştir. Daha sonra 2024 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tekrar aday olmuş ve Pendarovski'yi açık ara farkla mağlup etmiştir. Kuzey Makedonya'nın ilk kadın cumhurbaşkanıdır.