İçeriğe atla

Katherine Oppenheimer

Kontrol Edilmiş

Katherine Vissering "Kitty" Oppenheimer (August 8, 1910 – October 27, 1972) Amerikan-Alman biolog, botanist ve 1930'lara kadar ABD Komünist Partisi'nin bir üyesiydi. Önceki eşleri Frank Ramseyer, Joe Dallet, Richard Stewart Harrison ve son olarak J. Robert Oppenheimer'dı (Manhattan Projesi ve Los Alamos Laboratuvarı'nın direktörü).

Erken Hayatı

Katherine Vissering "Kitty" Puening 8 Ağustos 1910'da Franz Puening ve Käthe Vissering'in tek çocuğu olarak doğdu. Puening 14 Mayıs 1913'te 2 yaşındayken, Amerika Birleşik Devletleri'ne SS Kaiser Wilhelm der Grosse gemisi ile ilk kez geldi. Metalurji Mühendisi olan babası yeni bir versiyonunu icat ettiği maden eritme ocağı sayesinde, Pittsburg'da bir demir-çelik şirketinde iş hakkı kazanmıştı. Bu sayede Puening ailesi Pensilvanya'nın küçük bir köyü olan Aspinwall'a yerleşti. Ana dili Almanca olmasına rağmen kısa bir süre içinde akıcı bir şekilde İngilizce kullanmayı öğrendi.

1928'de Aspinwell Lisesi'nden mezun olduktan sonra Pittsburg Üniversitesi'nde öğrenimine devam etti. İlk senesinde biyoloji, kimya ve fizik dersleri aldı. Bu sırada babası Koppers şirketinde çalışmaya başlamış ve elinde yüksek ısı fırını patentleri bulunduruyordu. Puening ailesini Almanya'da eğitim görmesinin daha verimli olacağına ikna etti ve 1930 Mart ayında Avrupa'ya yelken açtı. Bir ders alıp almadığı bilinmese de, burada Frank Ramseyer(ilk eşi) ile tanıştı. Sonrasında Mayıs'ta birlikte ABD'ye geri döndüler.

Üniversitedeki ilk senesi sona erdiğinde Puening, Frank Ramseyer ile evlendi. Harvard Üniversitesi'nin yakınında bir eve taşındılar. Frank Harvard Üniversitesi'nde müzik alanında yüksek lisans yapmaya başladı. Pittsburg Üniversitesine tekrardan kayıt oldu ve sonrasında Ocak 1933'te ailesinin yanına tekrardan taşındı. Haziran 1933'te Avrupa'ya kocası ile birlikte tekrar gitmeye karar verdi. 20 Aralık 1933'te kocasından ayrıldı. Sebebi tam olarak bilinmese de Puening sonrasında arkadaşlarına Frank'in homoseksüel ve uyuşturucu bağımlısı olduğunu fark ettiğini belirtmiştir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Neil Armstrong</span> Amerikalı astronot (1930–2012)

Neil Alden Armstrong Ay yüzeyine adım atan ilk insan olarak tarihe geçmiş Amerikalı Deniz Kuvvetleri pilotu, astronot, uzay mühendisi, test pilotu ve üniversite profesörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Frank Lloyd Wright</span> Amerikalı mimar (1867 – 1959)

Frank Lloyd Wright, Amerikalı mimar, yazar, eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Nâzım Hikmet</span> Türk şair ve yazar (1902–1963)

Nâzım Hikmet, Türk şair ve yazardır. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül almıştır. Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sukarno</span> Endonezyanın ilk devlet başkanı

Sukarno, Endonezya bağımsızlık hareketinin önderi, hatip, devrimci, milliyetçi ve ve 1945-1967 arasında Endonezya'nın ilk devlet başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Ban Ki-mun</span> 8. Birleşmiş Milletler genel sekreteri

Ban Ki-moon, Güney Koreli politikacı ve Birleşmiş Milletler (BM) eski Genel Sekreteri. 1 Ocak 2007 tarihinden 1 Ocak 2017 tarihine kadar sekreterlik görevini sürdürmüş olan Ban Ki-moon, bu görevinden önce Güney Kore'nin Dışişleri Bakanlığı'nda ve Birleşmiş Milletler'de diplomat olarak çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Dirac</span> İngiliz teorik fizikçi

Paul Adrien Maurice Dirac, İngiliz teorik fizikçi ve matematikçi. Kuantum mekaniğinin kurucularındandır. Fermiyonların davranışını açıklayarak antimaddenin keşfine olanak veren ve kendi adı verilen Dirac denklemi ile tanınır. Dirac, 1933 Nobel Fizik Ödülü'nü Erwin Schrödinger ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Salvatore Quasimodo</span> İtalyan şair ve çevirmen (1901-1968)

Salvatore Quasimodo İtalyan şair ve edebiyat eleştirmeni. İtalyan şiirine sağladığı katkılar göz önünde tutularak Giuseppe Ungaretti ve Eugenio Montale ile birlikte anılır. Sembolizmden etkilenen şair, şiirlerinde memleketi Sicilya ve bölgenin geleneklerini işledi. 1959'da edebiyat dalında Nobel Ödülüne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Süreyya Aydemir</span> Türk ekonomist ve tarihçi

Şevket Süreyya Aydemir, Türk yazar, düşün insanı, iktisatçı ve tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">Robert Oppenheimer</span> Amerikalı teorik fizikçi (1904–1967)

Julius Robert Oppenheimer, Amerikalı teorik fizikçi ve İkinci Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi'nin Los Alamos Laboratuvarı direktörüydü. Kendisi genellikle "atom bombasının babası" olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Dietrich Bonhoeffer</span> Alman ilahiyatçı ve Nazi karşıtı (1906-1945)

Dietrich Bonhoeffer, Nazizm'e karşı durmuş Alman Lüteryan teologdur.

<span class="mw-page-title-main">Nail Çakırhan</span> Türk şair, gazeteci ve mimar

Nail Çakırhan, Türk gazeteci, şair, uluslararası ödüllü mimar ve restoratördür.

<span class="mw-page-title-main">Dolores Ibárruri</span>

Dolores Ibárruri Bask kökenli komünist politikacı ve İspanya İç Savaşının daha çok La Pasionaria olarak bilinen cumhuriyetçi lideri.

<span class="mw-page-title-main">İgor Tamm</span> Rus fizikçi

İgor Yevgenyeviç Tamm, Rus fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Robert Serber</span> Amerikalı fizikçi (1909 – 1997)

Robert Serber, Manhattan Projesi'nde görev almış Yahudi kökenli Amerikalı fizikçi. Serber'in projenin temel ilkeleri ve amaçları konulu dersleri bir kitap olarak basılmış ve The Los Alamos Primer adıyla anılmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Klaus Fuchs</span> Alman teorik fizikçi ve atom casusu

Emil Julius Klaus Fuchs 1950 yılında II. Dünya Savaşı ve kısa bir süre sonrasında Amerikan, İngiliz ve Kanada Manhattan Projesi’nden elde ettiği bilgileri Sovyetler Birliği’ne iletmesinden dolayı mahkûm edilen Alman teorik fizikçi ve atom casusudur. Los Alamos Laboratuvarında iken Fuchs ilk olarak nükleer silahlarla ilgili birçok teorik hesaplamadan ve sonrasında hidrojen bombası modellerinden sorumluydu.

<span class="mw-page-title-main">Peter Orlovsky</span> Amerikalı şair (1933 – 2010)

Anton Peter Orlovsky, Amerikalı şair ve aktör. Uzun süre boyunca Allen Ginsberg ile ilişki yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Mirza Davud Hüseynov</span> Azerbaycanlı politikacı (1894-1938)

Mirzə Davud Hüseyinov — Azerbaycan Devrim Komitesi Başkan Yardımcısı, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin 1921 Mayıs-Aralık tarihleri arasında Dış İşleri Bakanı, 1925 yılı içinde Maliye Bakanı. Ayrıca Yüksek İktisat Şûrası Başkanlığı, Transkafkasya SFSC XKS Başkan Yardımcılığı, Transkafkasya SFSC Halk Maliye Komiserliği, Tacikistan Komünist Partisi Merkez Komite Birinci Kâtipliği (1930-1933) görevlerinde de bulunmuştur.

<i>Oppenheimer</i> (film) Christopher Nolanın yönettiği 2023 yapımı film

Oppenheimer, Christopher Nolan tarafından yazılan ve yönetilen 2023 yapımı bir epik biyografik gerilim filmidir. Kai Bird ve Martin J. Sherwin tarafından yazılan 2005 yapımı American Prometheus kitabından uyarlanan film, Manhattan Projesi'nde ilk nükleer silahın geliştirilmesinde büyük rol oynayan Amerikalı teorik fizikçi J. Robert Oppenheimer'ın hayatını konu almaktadır. Filmin başrolünde Cillian Murphy yer alırken, Emily Blunt Oppenheimer'ın eşi Katherine "Kitty" Oppenheimer, Matt Damon Oppenheimer'ın askerî sorumlusu Leslie Groves ve Robert Downey Jr. Amerika Birleşik Devletleri Atom Enerjisi Komisyonu'nun kıdemli üyesi Lewis Strauss rolündedir. Yardımcı oyuncu kadrosunun diğer üyeleri arasında Florence Pugh, Josh Hartnett, Casey Affleck, Rami Malek ve Kenneth Branagh yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Lachmann</span> Alman ekonomist

Ludwig Maurits Lachmann, Avusturya Ekonomi Okulu'na önemli katkılarda bulunan Yahudi asıllı Alman ekonomistti.

<span class="mw-page-title-main">Giovanni Rossi Lomanitz</span>

Lomanitz, Amerikalı fizikçi. 1940 yılında Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nde Robert Oppenheimer'ın yanında bulunup beraber çalışmalar yaptılar. Lomanitz, radyasyon laboratuvarında izotopların elektromanyetik ayrılmaları hakkında çalışmalar yaptığı zamanlarda komünist fikirleri dolayısıyla CIA tarafından orduya alındı bu sebeple araştırmaları yarım kaldı.