İçeriğe atla

Katharine Cook Briggs

Katharine Cook Briggs
20. Yüzyılın Başlarında Briggs
DoğumKatharine Cook
03 Ocak 1875(1875-01-03)[1]
Ölüm10 Temmuz 1968 (93 yaşında)
Swarthmore, Pensilvanya, ABD
MilliyetAmerikan
Çocuk(lar)2, Isabel ile birlikte

Katharine Cook Briggs (3 Ocak 1875 - 10 Temmuz 1968) , Myers–Briggs Tip Göstergesi (MBTI) olarak bilinen kişilik tipi envanterinin kızı Isabel Briggs Myers ile ortak yaratıcısı olan Amerikalı yazar.[2]

Çocukluk ve gençlik yılları

Aile hayatı

Katharine Cook Briggs, 3 Ocak 1875'te Michigan, Ingham County'de doğdu.[3] Babası Albert John Cook, daha önceden Michigan Ziraat Koleji olarak bilinen Michigan Eyalet Üniversitesi'nin fakültesindeydi. Annesi, née Mary Harris Baldwin, Oberlin Koleji'ne gitti. Katharine üniversiteden mezun olduktan sonra, bir fizikçi ve Washington, DC'deki Standartlar Bürosu Direktörü Lyman James Briggs ile evlendi.[2][4] 18 Ekim 1897'de Katharine, çiftin hayatta kalan tek çocuğu olan Isabel Briggs Myers'ı doğurdu.[4]

Eğitim

Briggs, babası tarafından evde eğitim gördü. On dört yaşında üniversiteye gidene kadar resmi bir okula gitmedi.[4] Briggs, ziraat alanında üniversite diploması aldı ve akademisyen oldu. Üniversiteden sonra öğretmen olarak çalıştı.[3]

Erken araştırma

Briggs, çağdaş çocukların eğitimsel ve sosyal gelişim teorilerine ilişkin çalışmalardan elde edilen verilere baktı. Bunu bir çocuğun gelecekteki mutluluğu ve iyiliği için bir anahtar olarak gördüğü için çocuklar için bir meslek testi oluşturdu.[2] 1917'deki ilk araştırması dört ana kişilik tipini belirlemesine yol açtı: meditatif tipler, spontan tipler, yönetici tipler ve daha sonra MBTI terimleri olan Ixxx, ExxP, ExTJ ve ExFJ'ye dönüşen sosyal tipler.[2][4][5] Bununla birlikte, çeşitli filozofların, bilim adamlarının ve psikologların çalışmalarını incelerken, tüm yönleri kapsayan tek bir tip teorisi belirleyemedi. Bulgu eksikliğinden, kendi tip teorisini ortaya çıkarmaya karar verdi.[3]

Yazılar

Çocukların doğuştan gelen bir merakları olduğuna ve bu doğal içgüdüyü besleyen şeyin eğitim olduğuna inanarak çocuk yetiştirme ve eğitim hakkında makaleler yazdı. Briggs'in kişilik tiplerine olan erken ilgisi, kurgu yazma girişimleri ile gelişti. Kurmaca yazılarında daha zengin karakterler yaratmak için insan kişiliğinin ve davranışlarının ayrıntılarını anlamaya çalıştı.[3] Briggs'in ilk iki makalesi New Republic dergisinde yayınlandı. İlki (Meet Yourself Using the Personality Paint Box) 1926'da, ikincisi (Up From Barbarism) ise 1928'de yayınlandı.[5]

Isabel'in katılımı

Cook (solda), kızı Isabel ile 20. yüzyılın başlarından kalma bir fotoğrafta.

1923'te Briggs, Carl Jung'un çalışmalarını okudu ve kızına anlattı. Jung'un teorisi, karar verme ve bilgi alma konusunda insanlar arasındaki doğuştan gelen farklılıklara odaklandı.[6] Briggs, Jung hakkında erotik kurgu yazmak için ilham aldı.[7] Jung'un Psikolojik Tiplerini okuduktan sonra, Briggs kendi yarattığı kişilik teorisini terk etti ve Jung'un fikirlerine daha derinlemesine odaklanmaya başladı. Başlangıçta tip araştırmasıyla ilgilenmeyen Isabel, insanların karakterlerine uygun çalışma türünü belirlemeye çalışan bir çalışmayla karşılaştığında fikrini değiştirdi. Annesiyle birlikte çalışmaya karar verdi.[3] Katharine ve Isabel, Jung'dan büyük ölçüde etkilendiler. Bunun üzerine yirmi yıllık bir tip izleme dönemine başladılar.[8] 1945'te Katharine ve Isabel, Lyman Briggs'in yardımıyla George Washington Tıp Okulu öğrencileri üzerinde ilk değerlendirmeyi yaptılar.[9] Isabel, annesinin 2. Dünya Savaşı sırasındaki erken dönem çalışmalarını akılda tutarak, kişinin savaşla ilgili uygun işini belirlemesine yardımcı olacak bir test yarattı.[2]

Myers–Briggs Tip Göstergesi

Briggs hayatının geri kalanını Jung'un fikirlerini öne çıkarmaya adadı. Isabel çalışmalarını devraldı ve kendisinin, annesinin ve Jung'un gözlemleriyle türü değerlendirmek için yazılı bir anket oluşturmanın ilk adımlarını atmayı başardı.[8] Briggs, MBTI'nin yaratılmasının arkasındaki itici güç ve ilham kaynağıydı, Isabel ise fiziksel testi yaratan iş gücüydü.[2]

Briggs ve onun ilk kişilik tipi araştırması , Myers-Briggs Tip Göstergesini yaratmada etkili oldu. Bugün yüksek kademe yöneticilerin yetiştirilmesi ve evlilik danışmanlığı gibi geniş alanlarda kullanılmaktadır.[6] 1962'de Eğitimsel Test Hizmetinin test koleksiyonuna resmi olarak eklendiğinden beri, MBTI testini 50 milyon kişinin aldığı tahmin edilmektedir.[9] MBTI, kişilik tiplerini dört çift kategoride sınıflandırır. Katharine ve Isabel, herkesin 16 olası kişilik tipi kombinasyonundan birine uyduğunu ve dört çiftin her birinde baskın bir tercih olduğunu iddia etti. Test, Briggs'in onu ilk geliştirmesinden bu yana neredeyse hiç değişmedi.[9] MBTI, Briggs'in değerlendirmeyi kapsamlı bir bilimsel araştırma yapmadan önce evinde geliştirdiğini iddia eden bazıları tarafından genellikle sözde bilim olmakla eleştirilir .[9]

Kaynakça

  1. ^ Katharine E. Cook Briggs Papers – UA.10.3.68 14 Ocak 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Michigan State University Archives & Historical Collections, East Lansing, Michigan.
  2. ^ a b c d e f "MBTI® history and tributes to Isabel Briggs Myers and Mary McCaulley". becomewhoyouare.net. 20 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2014. 
  3. ^ a b c d e "The Remarkable Story of the MBTI®: How Two Unlikely Theorists Created the World's Most Popular Personality Test". typefinder. Truity Psychometrics LLC. 26 Eylül 2011. 23 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2014. 
  4. ^ a b c d "The Story of Isabel Briggs Myers". capt.org. 17 Ocak 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2014. 
  5. ^ a b "Myers-Briggs Type Indicator (MBTI)". Development Edge Consulting Ltd. 8 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2014. 
  6. ^ a b "The history of the MBTI assessment". unlocking potential. The Myers-Briggs Company. 4 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2019. 
  7. ^ Emre. "The Personality Brokers: The Strange History of Myer-Briggs and the birth of personality testing". The /Week. 
  8. ^ a b "Isabel Briggs Myers". MBTI. The Myers & Briggs Foundation. 1 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2014. 
  9. ^ a b c d Cunningham (14 Aralık 2012). "Myers-Briggs: Does it pay to know your type?". The Washington Post. The Washington Post. 20 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Psikoloji veya Ruh bilimi, içgüdüsel davranışları ve zihni inceleyen bilimdir. Bilinçli ve bilinçsiz olayların yanı sıra daha çok duygu ve düşüncenin incelemesini içeren Psikoloji, çok kapsamlı bir bilimsel alandır. Bu alanda uzman olan ve aynı zamanda bilgi araştırması yapanlara psikolog denir. Psikologlar, beyinin ortaya çıkan özelliklerini ve ortaya çıkan özelliklerle bağlantılı tüm fenomenleri anlamaya çalışırlar ve bu şekilde daha geniş nöro-bilimsel araştırmacı grubuna katılırlar. Psikoloji bilimi, bir sosyal bilim olmasına rağmen aynı zamanda doğa bilimleri olarak da kategorize edilebilir. Özellikle beyin biyolojisi bilgisini oldukça kullanır ve geliştirir.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Adler</span> psikiyatrist

Alfred Adler, bireysel psikoloji ekolünün kurucusu, Yahudi Avusturyalı psikiyatrist. Derinlik psikolojisinin üç büyük kurucusundan biridir. Adler, bireyin yeniden uyum sürecinde sosyal unsurun önemini vurgulayan ve psikiyatriyi topluma taşıyan ilk kişi olmuştur. 2002'de yayınlanan A Review of General Psychology araştırması, Adler'i 20. yüzyılın en seçkin 67. psikoloğu olarak sıraladı.

<span class="mw-page-title-main">Jan Tinbergen</span> Hollandalı iktisatçı

Jan Tinbergen, Hollandalı iktisatçı.

<span class="mw-page-title-main">Carl Gustav Jung</span> İsviçreli psikiyatr, analitik psikolojinin kurucusu (1875–1961)

Carl Gustav Jung, İsviçreli psikiyatr. Analitik psikolojinin kurucusudur. Derinlik psikolojisinin Sigmund Freud ve Alfred Adler ile beraber üç büyük kurucusundan birisidir.

Sosyonik, bir psikolojik teoridir.

<span class="mw-page-title-main">Psikanaliz</span> Freudun çalışmaları üzerine kurulmuş bir psikolojik kuramlar ve yöntemler ailesi

Psikanaliz, kısmen bilinçdışı zihinle ilgilenen ve birlikte zihinsel bozukluklar için bir tedavi yöntemi oluşturan bir dizi teori ve terapötik tekniktir. Bu disiplin 1890'ların başında, çalışmaları kısmen Josef Breuer ve diğerlerinin klinik çalışmalarından kaynaklanan Sigmund Freud tarafından kurulmuştur. Freud, 1939'daki ölümüne kadar psikanaliz teorisini ve pratiğini geliştirmiş ve rafine etmiştir. Bir ansiklopedi maddesinde, psikanalizin temel taşlarını "bilinçdışı zihinsel süreçler olduğu varsayımı, bastırma ve direnç teorisinin kabulü, cinselliğin ve Oedipus kompleksinin öneminin takdir edilmesi" olarak tanımlamıştır. Freud'un meslektaşları Alfred Adler ve Carl Gustav Jung, psikanalizin bireysel psikoloji (Adler) ve analitik psikoloji (Jung) olarak adlandırdıkları dallarını geliştirdiler, ancak Freud'un kendisi bunlara yönelik bir dizi eleştiri yazdı ve bunların psikanaliz biçimleri olduğunu kesinlikle reddetti. Psikanaliz daha sonra Erich Fromm, Karen Horney ve Harry Stack Sullivan gibi neo-Freudyen düşünürler tarafından farklı yönlerde geliştirilmiştir.

Okul psikolojisi, klinik psikoloji ve eğitsel psikolojinin ilkelerinin öğrencilerin davranış ve öğrenim sorunlarını tespit ve tedavisine yönelik kullanıldığı bir alandır. Okul psikologları çocuk ve ergen gelişimi, öğrenme teorileri, kişilik teorileri gibi alanlarda eğitim, mesleklerinin etik, hukuki ve idari kuralları hakkında da bilgi sahibidirler.

<span class="mw-page-title-main">Beş büyük kişilik özelliği</span>

Ruh biliminde "Büyük Beş" kişilik özelliği, deneysel araştırma ile keşfedilmiş, 5 göze çarpan etmen veya kişilik boyutudur. Bu model hakkında ilk genel ima, 1933 yılında Amerikan Psikoloji Birliği için yapılan başkanlık söylevinde, L. L. Thurstone tarafından yapılmıştır. Thurstone'un yorumları, bir sonraki yıl Psychological Review dergisinde basılmıştır.

Kişilik psikolojisi, bireylerin kendilerine özgü davranış, düşünce ve duygu biçimleriyle ilgilenir.

<span class="mw-page-title-main">John Wheeler</span> Amerikalı fizikçi (1911 – 2008)

John Archibald Wheeler, Amerikalı bir teorik fizikçidir. II. Dünya savaşından sonra genel görelilik kuramıyla ilgili birçok araştırması vardır. Wheeler ayrıca Niels Bohr ile Nükleer fisyon tepkimelerinin arkasındaki temel kuralları açıklamak için çalıştı. Gregory Breit ile birlikte Wheeler Breit-Wheeler süreci kavramını geliştirdi. Ayrıca popüler bir terim olan "kara delik" kavramını ortaya sürdü. Bunun yanı sıra "nötron moderatörü", "kuantum köpüğü", "solucandeliği", "it from bit" ve "bir elektron evreni" varsayımına katkıda bulundu.

Kişilik, yetenek ve özellikleriyle toplumsal yaşamda etkili olan insanı, kendine özgü ve benzersiz bir varlık olarak dile getiren kavram. Psikolojide ağırlıklı bir yer taşır ve değişik anlayışlara göre farklı biçimlerde tanımlanır. En genel anlatımla kişilik, bilinçli bir insanın kendini (ben) benzersiz ve süregen bir özne olarak kavrama işlevini dile getirir.

<span class="mw-page-title-main">May-Britt Moser</span>

May-Britt Moser, Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesinde (NBTÜ) psikoloji ve sinirbilim profesörü olarak görev yapmakta olan Norveçli psikolog ve sinirbilimci. 2014 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü kazandı. O dönemdeki eşi Edvard Moser ile birlikte, entorhinal korteksteki ızgara hücreleri ve aynı devrenin içerisinde mekân (uzay) temsilinde rol alarak beynimizde bir konumlanma sistemi oluşturan hücre tipleriyle ilgili çalışmaları sayesinde 2014 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülünün yarısını paylaşmışlardır. 2012'de Edvard Moser ile birlikte yönettikleri Moser Araştırma Ortamını kurmuşlardır. May-Britt Moser, 2012'den bu yana aynı enstitüdeki Sinirsel Hesaplama Merkezini de yönetmektedir.

Psikolojideki biyolojik modeller açısından en yaygın kabul gören kuramlardan birisi, 1970 yılında Jeffrey Alan Grey tarafından geliştirilen Biyopsikolojik Kişilik Kuramı'dır. Gray bu bağlamda davranışsal aktiviteyi kontrol eden, Davranışsal inhibisyon sistemini (BİS) ve Davranışsal aktivasyon sistemi (BAS) olarak adlandırdığı iki sistem öne sürmüştür. BİS'in cezaya karşı duyarlılık ve kaçınma motivasyonu ile ilişkili olduğu, BAS'ın ise ödüle duyarlılığa ve yönelme motivasyonuna bağlı olduğu düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Isabella Karle</span> Amerikalı kimyager (1921 – 2017)

Isabella Helen Karle ,Amerikalı kadın bilim insanıdır. Plutonyum oksit içeren bir karışımdan plütonyum klorürü çıkarmak için teknikler geliştirmekte etkili olmuştur. II. Dünya Savaşı sırasında Manhattan Projesi'nde çalıştı. 1993 yılında Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi'nin Üyesi olarak seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Hans Eysenck</span> İngiliz psikologu

Hans Jürgen Eysenck, PhD, DSc, Alman kökenli İngiliz psikolog, kariyerini Büyük Britanya'da geçirmiştir. Psikoloji alanın pek çok farklı konusunda çalışsa da en çok bilinen çalışmaları zeka ve kişilik üzerinedir. Eysenk öldüğünde alandaki hakemli dergilerde bulunan çalışmalarda en çok referans gösterilen psikologtu.

<span class="mw-page-title-main">Myers-Briggs Tip Göstergesi</span> mbti

Myers–Briggs Tip Göstergesi (MBTI), insanların dünyayı nasıl algıladıkları nasıl kararlar verdikleri konusunda farklı psikolojik tercihleri ortaya koyan içgözlemsel bir öz bildirim anketidir. MBTI normal popülasyonlar için oluşturulmuştur ve doğal olarak oluşan kişilik farklılıkların değerini vurgular. "MBTI'nin altında yatan varsayım, hepimizin deneyimlerimizi yorumlama şeklimizde belirli tercihlere sahip olmamızdır ve bu tercihler ilgi, ihtiyaç, değer ve motivasyonumuzun temelini oluşturmaktadır."

MBTI (Myers Briggs Tip Göstergesi) tarafından tanımlanan 16 kişilik tipinden biridir. MBTI teorisi tarafından ortaya konulan dört temel psikolojik işleve göre dışadönük (E), sezgisel (N), düşünsel (T) ve algılayıcı(P) özelliklere sahiptirler.

Psikanalitik teori, psikopatolojiyi tedavi etmek için klinik bir yöntem olan psikanalizi yönlendiren kişilik organizasyonu teorisi ve kişilik gelişiminin dinamiğidir. İlk olarak 19. yüzyılın sonlarında Sigmund Freud tarafından ortaya konan psikanalitik teori, ortaya atılışından bu yana birçok iyileştirme geçirdi. Psikanalitik teori, yirminci yüzyılın son üçte birinde, 1960'lardan sonra psikolojik tedavilerle ilgili eleştirel söylem akışının bir parçası olarak tam olarak öne çıktı. Freud, beyin analizini ve fizyolojik çalışmalarını durdurmuş ve odağını zihni ve zihni oluşturan ilgili psikolojik özellikleri incelemeye, özgür birliktelik ve aktarım olgularını kullanarak tedaviye kaydırmıştı. Çalışması, yetişkinlerin zihinsel işleyişini etkileyebilecek çocukluk olaylarının tanınmasını vurguladı. Genetik ve daha sonra gelişimsel yönleri incelemesi psikanalitik teoriye özelliklerini kazandırdı. 1899'da Rüyaların Yorumu'nu yayınlamasıyla başlayan teorileri öne çıkmaya başladı.

James Samuel Coleman, Chicago Üniversitesinde çalışmış Amerikalı bir sosyolog, teorisyen ve ampirik araştırmacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Isabel Briggs Myers</span> Amerikalı yazar (1897 – 1980)

Isabel Briggs Myers, annesi Katharine Cook Briggs ile birlikte Myers-Briggs Tip Göstergesi'ni (MBTI) yaratan Amerikalı bir yazardır. MBTI, dünya çapında en sık kullanılan kişilik testlerinden biridir; her yıl iki milyondan fazla kişi anketi doldurmaktadır.