İçeriğe atla

Katharina Blum'un Çiğnenen Onuru (oyun)

Katharina Blum'un Çiğnenen Onuru
YazarHeinrich Böll
TürRoman
ISBN0-14-004619-4

Katharina Blum'un Çiğnenen Onuru, (Alm. Die verlorene Ehre der Katharina Blum ya da Wie Gewalt entstehen und wohin sie führen kann), Heinrich Böll tarafından yazılmış romandan uyarlanmış seyirlik bir oyundur.

Çevirisini Yücel Erten'in yaptığı eser, 1973 yılında Heinrich Böll ve Margarethe Von Trotta ikilisi tarafından kaleme alınmış. Oyun, başta Ankara Devlet Tiyatrosu olmak üzere, değişik topluluklar tarafından sahnelendi. Devlet Tiyatroları sunumunda başrolünde Aliye Uzunatağan'ın oynadığı oyun, Baader - Meinhof örgütünün Almanya'daki eylemlerinin ardından gerçek bir olaya dayandırılmaktadır. Eser aynı zamanda filme de aktarılmıştır.

Eser, Devlet Tiyatroları'nda "Katharina Blum'un Yitirilmiş Onuru" adıyla sahnelenmiştir.

Oyunun konusu

Katherina adında, kendi halinde bir hizmetçinin, bir partide tanıştığı adamın ertesi gün polis tarafından tutuklanmasıyla hayatı değişir. Emniyet, hizmetçinin Kızıl Tugaylar örgütüyle ilişkisi olduğunu düşünmektedir. Sonradan anlaşılır ki, gerçekte kadının bir gece önce birlikte olduğu sevgilisi kanun kaçağıdır. Magazin basınından bir gazetecinin konuyu farklı bir şekilde yansıtarak, Katharina'yı toplum gözünde suçlu, işbirlikçi ve terörist gibi göstermesi üzerine hizmetçi, onurunun çiğnendiğini düşünür ve gazeteciyi öldürür.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Böll</span> Alman yazar

Heinrich Theodor Böll, Alman yazar, 1972 Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi.

<i>Cadı Kazanı</i> (oyun)

Cadı Kazanı, Arthur Miller'ın 1952'de yazdığı bir oyundur.

<i>Gözlerimi Kaparım, Vazifemi Yaparım</i>

Gözlerimi Kaparım, Vazifemi Yaparım, Haldun Taner'in 1964 yılında yazdığı iki perdelik tiyatro oyunu. Oyun, II. Meşrutiyet'ten 1960'ların sonuna kadarlık bir zaman diliminde Türkiye yakın tarihinde gerçekleşen toplumsal değişimleri Vicdani ve Efruz adlı iki karakterin yaşam hikâyeleri aracılığıyla anlatır.

Burak Reis Sergen, Türk oyuncu. Sanatçı Semih Sergen'in oğlu ve Toprak Sergen'in ağabeyidir. 1984 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı'ndan mezun olduktan sonra staj görevini Bursa Devlet Tiyatrosu'nda yaptı. Staj sonrası, Ankara Devlet Tiyatrosu'na tayin oldu. Hâlen Devlet Tiyatroları'ndaki görevine devam etmektedir. Devlet Tiyatroları'ndaki sanatçılık görevinin yanı sıra Ankara Devlet Tiyatrosu Müdür Yardımcılığı ve Müdürlüğünü yaptı. Konya Selçuk Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarında öğretim görevlisi olarak çalıştı. Ayrıca, televizyon ve sinema filmlerinde oynadı. Sergen, Devlet Tiyatroları'ndaki görevinin yanı sıra, Tiyatrokare, Tiyatro Baykuş gibi özel tiyatrolarda da yönetmen ve oyuncu olarak çalışmalar yaptı.

Saliha Aliye Uzunatağan, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, seslendirme sanatçısı, yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Güngör Dilmen</span>

Güngör Dilmen Kalyoncu, Türk oyun yazarı, dramaturg.

Doğan Bavli, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, seslendirme sanatçısıdır.

Yalçın Boratap,, Türk tiyatro ve dizi oyuncusu.

<i>Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü</i>

Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü, Nobel ödüllü İtalyan yazar Dario Fo tarafından yazılmış iki perdelik tiyatro oyunu.

<span class="mw-page-title-main">Rumuz Goncagül</span> Oktay Arayıcının yazdığı iki perdelik oyun

Rumuz Goncagül, Oktay Arayıcı'nın yazdığı iki perdelik seyirlik oyun.

Nergis Çorakçı, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

Erhan Abur, Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, seslendirme sanatçısıdır.

<i>Kibarlık Budalası</i>

Kibarlık Budalası, Molière tarafından yazılmış, seyirlik bir oyundur. İlk temsili 14 Ekim 1670 Moliere'in aktörler trupu tarafından Şambord Şatosu'nda 'da Fransa Kralı XIV. Louis önünde yapılmıştır. Bu temsil beş-perdelik bir komedi-bale olarak sahnelenmiş; oyun yazarı olan Moliere hem de başrol olan "Mösyö Jourdain" rolünü almış; müzik Jean-Baptiste Lully tarafından bestelenmiş, bale koreografisi Pierre Beauchamp, mizansen Carlo Vigarani ve kostümler Chevalier d'Arvieux tarafından hazırlanmıştı.

Musahipzade Celal, Türk oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Yücel Erten</span> Türk oyuncu, yönetmen, yazar ve çevirmen

Yücel Erten, Türk oyuncu, yönetmen, sanat yönetmeni, yazar, çevirmen.

<i>Yedi Kocalı Hürmüz</i> müzikal

Yedi Kocalı Hürmüz, Türk mizahının önemli isimlerinden Sadık Şendil tarafından yazılmış eserden senaryolaştırılan seyirlik bir oyundur.

<i>Sersem Kocanın Kurnaz Karısı</i>

Sersem Kocanın Kurnaz Karısı, Haldun Taner'in 1969'da yazdığı üç perdelik bir tiyatro oyunudur.

<i>Ayışığında Şamata</i>

Ay Işığında Şamata, Haldun Taner'in 1977 yılında yazdığı iki perdelik bir tiyatro oyunudur. Oyun ilk kez 1977 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları tarafından sahnelendi.

Elif Ürse, Türk tiyatro oyuncusu ve seslendirme sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Cemal</span> Türk yazar ve çevirmen

Ahmet Cemal,, Türk yazar ve edebiyat çevirmeniydi.