İçeriğe atla

Kategori 1 kablo

Kategori 1 kablo veya (Cat 1) kablo, bilişim sistemlerinde kullanılan ilk zayıf akım kablo standartlarından biridir. UTP kablo standartlarını tam olarak karşılayamamaktadır. Belirli standartta bir kesiti yoktu ve çoğunlukla analog ses iletiminde kullanılıyorlardı. Günümüzde üretilmemekle birlikte zil teli olarak kullanılan zayıf akım kabloları Cat 1 standartına benzemektedir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar ağı</span> kaynaklarını paylaşmak üzere birbirine bağlanmış iki veya daha fazla bilgisayarın oluşturduğu yapı

Bilgisayar ağı, küçük bir alan içerisindeki veya uzak mesafelerdeki bilgisayarların ve/veya iletişim cihazını iletişim hatları aracılığıyla birbirine bağlandığı, dolayısıyla bilgi ve sistem kaynaklarının farklı kullanıcılar tarafından paylaşıldığı, bir yerden başka bir yere veri aktarımının mümkün olduğu iletişim sistemidir. En az iki bilgisayarı birbirine bağlayarak bir ağ oluşturulur. 1980'li yıllarla birlikte, Ethernet ve LAN teknolojisinin gelişmesiyle, kişisel bilgisayarlar ve ofisler bilgisayar ağlarına kavuşmuştur. En bilinen ve en büyük bilgisayar ağı, İnternettir.

<span class="mw-page-title-main">Ethernet</span> Bilgisayar ağı teknolojisi

Ethernet, Yerel ağlar için kullanılan Veri Çerçevesi tabanlı bilgisayar ağı teknolojileri ailesi. Kelimenin kökeni etherden gelmektedir. OSI ağ modelinin Fiziksel katmanı için Veri bağlantısı katmanı/ Ortam erişim kontrolü üzerinden ağ erişimi yoluyla bir dizi kablolama ve sinyalleşme standardı ve ortak bir adresleme formatı tanımlar.

Telekomünikasyonda RS-232, DTE ile DCE arasındaki seri ikili tek sonlu veri iletimi ve sinyalleme için kullanılan seri iletişim standardının genel adıdır. Daha çok bilgisayardaki seri portlarda kullanılır. Bu standart, elektriksel karakteristikleri, sinyal zamanlamalarını, sinyal anlamlarını, konnektörlerin fiziksel büyüklükleri ve bacak çıkışlarını kapsamaktadır. Şu anki standart 1997'den beri kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek çözünürlüklü televizyon</span>

Yüksek çözünürlüklü televizyon ya da yüksek tanımlamalı televizyon geleneksel TV yayın standartlarından daha yüksek çözünürlük sağlayan bir yayın standardıdır.

<span class="mw-page-title-main">UTP kablo</span>

Unshielded Twisted Pair, dokuz tür olarak üretilen analog veri iletim kablolarından biridir. Kablo içinde bir plastik ile koruma sağlanan türüne STP kablo adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">RJ45</span>

RJ45, üzerinde 8 adet metal bağlantı noktası bulunan bağlayıcı. Bilgisayarlar arası iletişimde ve bilgisayarların yerel ağa bağlanmasında kullanılan ve eternet olarak isimlendirilen bağlantı kablolarının ucunda yer alır.

<span class="mw-page-title-main">FDDI</span>

FDDI,, yüksek hızlı bir bilgisayar ağıdır. Özellikle fiberoptik kablo hatlarında kullanılır. 1980'li yılların ortalarında yüksek hızlı bilgisayarların geliştirilmesiyle ortaya çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Digital Video Broadcasting</span> Dijital televizyon yayıncılığı için bir açık standart

Sayısal Video Yayınlama,, televizyon ve radyo yanında interaktif hizmetler de aktarmaya yarayan sayısal televizyon yayın sistemidir. Yayın sistemini, içinde televizyon endüstrisinden 270'in üzerinde firmanın bulunduğu konsorsiyum tarafından oluşturulmuş yayın standartları dizisi oluşturur. Oluşturulan standartlar Avrupa standart organizasyonları tarafından yayınlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Thunderbolt</span> çevre birimlerini bağlamak için kullanılan bir arabirim

Thunderbolt çevre birimlerini bağlamak için kullanılan bir arabirimdir. Intel tarafından geliştirilmiştir. Thunderbolt basitçe PCI Express ve DisplayPort arabirimlerini birleştirip daha ucuz ve daha uzun ömürlü kablolar oluşturmayı amaçlamıştır. Başta Fiberoptik kablolar kullanılması amaçlanmışsa da gelişen teknolojiyle geleneksel bakır kablolarla 10 Gb/s bant genişliğine daha ucuza ulaşılmasından bakır kabloların kullanılması tercih edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Patch kablo</span>

Patch kablo veya Yama kablosu bilişim sistemlerinde belirli standartlara göre sonlandırılmış 2 jack arasındaki bağlantıyı sağlayan bir tür zayıf akım ara kablosudur. Bakır patch kablo ve fiber patch kablo olarak ikiye ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Keystone jack</span>

Keystone jack, Keystone jak veya Keystone modül, bilişim sistemlerinde kullanılan bir zayıf akım sonlandırma elemanıdır. Çeşitli standartları bulunan keystone jacklar, bazı ülkelerde bilgisayar veya telefon data prizi olarak da adlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kategori 6 kablo</span> gigabit hızında veri taşıyan bir UTP kablo türü

Kategori 6 kablo veya Cat 6 kablo, gigabit hızında veri taşıyan bir UTP kablo türüdür. Cat 5 kablo ile karşılaştırıldığında daha yüksek veri geçişi sağlar ve yabancı sinyallerden daha az etkilenir. Cat 6 250mhz'e kadar yüksek performans sağlayabilir. Bununla birlikte veri akışının belirli bir kalitede olabilmesi için sistemde kullanılan diğer elemanlarında kablo gibi Cat6 standardında veya ona yakın olması gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kategori 5 kablo</span>

Kategori 5 kablo veya Cat 5 kablo, megabit hızında veri taşıyan bir UTP kablo türüdür. Cat 6 kablo ile karşılaştırıldığında daha düşük veri geçişi sağlar ve yabancı sinyallerden daha çok etkilenir. Ancak yoğun data trafiği kullanmayan işletmeler için ideal bir standarttır. Cat 5 100 MHz'e kadar yüksek performans sağlayabilir. Bununla birlikte veri akışının belirli bir kalitede olabilmesi için sistemde kullanılan diğer elemanlarında kablo gibi Cat 5 standardında veya üstünde olması gerekmektedir.

Kategori 4 kablo veya Cat 4 kablo, UTP kablo standartlarından biridir. ilk üretilen Cat 4 kablolar 4 telliydi daha sonra standart 8 telli Cat 4 kablolar üretilmeye başlanmıştır.

Kategori 2 kablo ya da sadece Cat 2, Telekomünikasyon sisteminde kullanılan kablo standartlarından biridir. İlk üretildiği dönemlerde belirli bir standarda sahip olmasa da kesit olarak aynı ölçüsünü korumuştur. Cat 1 kabloya göre daha sağlam bir kablodur. UTP kablo standartlarını karşılayamayan kablolardan biridir. Token ring ağlarında kullanılmışlardır. Cat 2 kablolar 4mb veri geçişi sağlayabiliyorlardı.

Kategori 3 kablo veya Cat 3 kablo, UTP kablo standartlarından biridir. 16 MHz bant genişliğine sahip, güvenilir bir şekilde 10 Mbit / s veri taşımak için tasarlanmıştır. İlk başlarda Cat 3 UTP standartlarında kabul edilmiyordu. Çift bükümlü Cat 3 kablo üretimleri başladıktan sonra Electronic Industries Alliance ve Telekomünikasyon Endüstrisi Birliği bu kablo türünü UTP bakır kablo ailesinin bir standardı olarak kabul etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kategori 7 kablo</span>

Kategori 7 kablo veya Cat 7 kablo, gigabit hızında veri taşıyan bir kablo türüdür. ISO / IEC 11801 standardı ile ilk defa 2002 yılında üretilen kategori 7(sınıf F) kablo Cat 6 ve Cat 6a'ya göre daha fazla bant genişliği ve daha yüksek veri akışı sağlar. Cat 7 kablonun parazitlerden etkilenmemesi için koruma kılıfı diğer kablo kategorilerine göre daha kalın ve fazladır, bu nedenle Cat 7 kablo sert ve kesit olarak diğer bütün UTP kablolardan daha kalındır.

Kategori 7a veya Cat 7 1000 MHz bant genişliği sağlayan, Kablo TV (862 MHz) dahil olmak üzere çoklu uygulamalar için uygun frekansa sahip UTP kablo türlerinden biridir. Simülasyon sonuçları 50-100 metre arasındaki Cat 7a kablonun 40 Gigabit Ethernet veri akışını sağladığını göstermiştir. 2007 yılında, Pensilvanya Eyalet Üniversitesi araştırmacıları, 32 nm veya 22 nm devreleri için 100 metre Cat 7a'nın 100 Gigabit Ethernet için yeterli olduğunu öngörmüşlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Fiber optik iletişim</span>

Fiber optik iletişim ya da bilinen adıyla ışıklifi, optik lif boyunca ışık sinyalleri göndererek bilginin bir yerden başka bir yere iletilmesi metodudur. Işık, bilgi taşımak için yönlendirilmiş elektromanyetik taşıyıcı dalga görevi görür. İlk olarak 1970 yılında geliştirilen ışıklifli iletişim sistemleri; telekomünikasyon endüstrisinde devrim yaratmış, bilgi çağının gelişinde önemli bir rol oynamıştır. Elektriksel iletimden avantajlı olması nedeniyle ışıklifleri gelişmiş ülkelerdeki çekirdek ağlarda bakır tellerin iletişimdeki yerini aldı.

Power Over Ethernet - Kısa Adı ile "PoE", Başka bir açıklama ile Ethernet Over PoE