İçeriğe atla

Kate Clinton

Kate Clinton
Komedyen Kate Clinton, Out & Equal's Outies'e ev sahipliği yapıyor
Doğum9 Kasım 1947 (76 yaşında)
Buffalo, New York, ABD
EğitimLe Moyne College (BA)
Colgate University (MA)
MeslekAktivist ve yazar
Partner(ler)Urvashi Vaid (1988–2022)
Resmî siteResmi websitesi

Kate Clinton (d. 9 Kasım 1947),[1] gey/lezbiyen bakış açısına göre siyasi yorumlarda uzmanlaşmış Amerikalı komedyendir.

Hayatı ve eğitimi

Clinton, Buffalo, New York ABD'de doğdu.[2] New York eyaletinde geniş bir Katolik aile içerisinde büyüdü. New York, Syracuse'da küçük bir Cizvit liberal sanatlar koleji olan Le Moyne College'da eğitim gördü ve yüksek lisansını Hamilton Village'de yerleşik Colgate Üniversitesi'nden aldı. Clinton komedyen olmadan önce sekiz yıl kadar bir lisede İngilizce öğretmenliği yaptı.

Kariyeri

Clinton, 2006 Eşcinsel Oyunlarının açılış törenleri sırasında Soldier Field'da

Stand-up kariyerine 1981 yılında lezbiyenliği, Katolikliği ve günlük siyaseti şakalarında malzeme olarak kullanarak başladı. Clinton kendini "fümerist" veya feminist mizahçı olarak tanımlamaktadır.

Komedi gösterileri ve Lady Ha Ha, Climate Change, Correct Me If I'm Right, All Het Up ve Kate's Out Is In gibi tek kişilik kadın gösterilerinin yanı sıra, Don't Get Me Started; What the L ve I Told You So adlı üç kitap yazmıştır. 1997'de We're Funny That Way adlı komedi festivalinin açılışında sahne aldı ve 1998'de festivalin belgesel filminde rol aldı.[3]

Clinton'un Climate Change (İklim Değişikliği) gösterisi dahil sekiz CD'si ve iki DVD'si mevcuttur.

Aylık ulusal dergilerden The Progressive'de düzenli olarak köşe yazarlığı yapmaktadır ve ulusal eşcinsel haber dergisi The Advocate'de de bir dönem köşe yazarlığı yapmıştır. Blog yazıları The Huffington Post üzerinde bulunabilir. Televizyonda defalarca yer alan Kate Clinton ayrıca LGBT onur yürüyüşlerinin büyük mareşali olarak da görev yapmıştır. ABD'nin Afganistan'ı işgali başladığında CNN'de yarı zamanlı yorumcu olarak görev yapıyordu.

Clinton, Cyndi Lauper'in True Colors Tour 2008 konser turnesinde performans sergiledi. Ayrıca 2008'de "Hilarity Clinton" tek kişilik gösteri turuna çıktı.[4]

Clinton, Out & Equal İşyeri Ödülleri Yemeğinin düzenli sunucusudur ve Los Angeles'taki 2010 İşyeri Ödülleri Yemeğinde performans sergilemiştir.[5]

Kişisel hayatı

Clinton, 1988'den Vaid'in 2022'deki ölümüne kadar ortağı Urvashi Vaid ile birlikte New York City ve Provincetown, Massachusetts'te yaşadı.[6] Vaid, National Gay and Lesbian Task Force'un İcra Direktörü olarak görev yaptı (1988-92) ve ardından aktivist ve yazar olarak çalıştı.

Kate Clinton'un 2006 turnesi onun profesyonel bir stand-up komedyeni olarak kariyerinin 25. yıldönümününe karşılık gelir. Clinton, sosyal adalet ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlarla yoğun bir şekilde çalışıyor ve NYC LGBT Merkezi (Yıllık Bahçe Partisi'nde), National Center for Lesbian Rights, ACLU ve Out & Equal gibi gruplar için büyük bağış toplama etkinliklerinde ve akşam yemeklerinde düzenli olarak sunuculuk yapıyor.

Kaynakça

  1. ^ "GLBTQ >> arts >> Clinton, Kate". 30 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2008. 
  2. ^ Belge, Kathy. "Famous Lesbians and Bisexual Women". 11 Ekim 2023 tarihinde [rb.gy/mskbh kaynağından] |url= değerini kontrol edin (yardım) arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2010. She grew up Catholic... 
  3. ^ "Laughing out loud: Gay and lesbian comics go the extra comedic mile on TV special". The Gazette, February 9, 1999.
  4. ^ Clinton, Kate. "Kate Clinton". Huffington Post. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Eylül 2023. 
  5. ^ "2007 Out & Equal Workplace Awards | Out & Equal Workplace Advocates". 23 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2010. 
  6. ^ Ring, Trudy (14 Mayıs 2022). "Urvashi Vaid, Legendary Activist for LGBTQ+ Civil Rights, Dies at 63". The Advocate. 14 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Bu liste, Biseksüel olan ünlü kişileri kapsamaktadır.

Ana liste: Gay, lezbiyen ya da biseksüeller listesi;
Alt listeler:

<span class="mw-page-title-main">Coming Out Day</span>

Coming Out Day, coming out için uluslararası kutlanan medeni farkındalık günüdür ve lezbiyen, biseksüel, aseksüel, eşcinsel ve transseksüel (LGBTT) sorunları hakkında tartışmadır. LGBT toplulukları ve bunların destekçileri tarafından her yıl 11 Ekim gününde kutlanılmaktadır.

March on Washington for Lesbian, Gay and Bi Equal Rights and Liberation, 25 Nisan 1993 tarihinde Washington kentinde yer almış büyük siyasi gösteri idi. Düzenleyicilerin tahmin ettiklerine göre 1 milyon kişi yürüyüşe katıldı, ancak Millî Park Servisi katılımın 300.000 olduğunu tahmin etti.

Sylvia Rivera, Amerikalı transgender eylemci idi. 1969'daki Stonewall ayaklanmalarına katılan Rivera, LGBT hakları hareketinin önde gelen ikonlarından biri olmuştur.

ONE, Inc., Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilk gey hakları örgütlerinden biri idi.

Elijah Hadyn "Lige" Clarke, Amerikalı LGBT hakları eylemcisi ve gazeteci. Partneri Jack Nichols ile birlikte 1968'de "The Homosexual Citizen" köşesini oluşturup yazdı. Screw dergisinde yayımlanan "The Homosexual Citizen" köşesi, gayrı-LGBT bir yayında düzenli olarak yayımlanan LGBT'lere yönelik ilk köşe idi.

Jean O'Leary, Amerikalı gey ve lezbiyen hakları eylemcisi.

LGBT argosu ya da gey argosu, en çok lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) kişilerin arasında kullanılan bir tür argo. Diğer LGBT kişiler ile kodlanmış bir şekilde iletişime girebilmek için bir vasıta olarak Endonezce, İngilizce, Japonca, Türkçe ve Zuluca gibi çeşitli dillerde kullanılmıştır.

Adam Nagourney, Amerikalı gazeteci. The New York Times'ın ABD siyaseti baş muhabiridir.

Eric Marcus, kurgusal olmayan eserler veren Amerikalı yazar. Eserleri en çok LGBT temaları ile ilgilenir. Hakkında yazdığı diğer konuların arasında intihar ve, kendi anneannesinden esinlenmiş olarak, kötümserlik.

Bu liste siyasi değişim, hukuki eylem ve yayın organlarını kullanarak gey hakları için çalışan önemli LGBT hakları aktivistlerinin listesidir. Ülkelerine göre alfabetik olarak sıralanmıştır.

Dünya çapında LGBT hakları örgütleri listesi. Bir bölümü genel LGBT haklarını savunurken bazıları çeşitli uzmanlık alanları dahilinde çalışmakta olan örgütlerin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa'da LGBT hakları</span>

Avrupa'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları ülkeden ülkeye değişiklik gösterir. Dünyada eşcinsel evlilikleri yasallaştıran 10 ülkeden 8'i Avrupa'da bulunurken 14 ülke de medeni birliktelik ya da diğer bir tür eşcinsel birliktelik tanımasını yasalaştırmıştır. LGBT toplumunun edindikleri haklar dolayısıyla dünyanın diğer bölgelerine kıyasla Avrupa'dan memnuniyetinin yüksek olduğu inancı oldukça yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika'da LGBT hakları</span>

Amerika kıtasındaki lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları oldukça karışıktır. Britanya, Fransa, İspanya ve Portekiz'den gelen kolonistler, Amerika'nın birçok yerine Hristiyanlığı getirdiler. Özellikle Roma Katolik Kilisesi ile İsa Mesih'in Son Zaman Azizler Kilisesi eşcinsel ilişkilerin yasalaşmasına karşıyken bunu Ortodoks Kilisesi Metodist Kilisesi, ile Amerika Reform Kilisesi Amerikan Baptist Kilisesi gibi Protestan kiliseleri ve Evanjelik Müttefikliği gibi Muhafazakâr Evanjelik organizasyonları izler.

<span class="mw-page-title-main">Ülkelerine göre LGBT hakları</span> Ülkelerin kendi topraklarındaki LGBT düşüncesine tesir eden yasaları

Lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT)'yi etkileyen yasalar ülkeden ülkeye, bölgeden bölgeye çok büyük farklılıklar gösterir. Kimi ülkeler eşcinsel evlilik, medeni birliktelik gibi hakları tanırken kimi ülkeler de ölüm cezası başta olmak üzere çeşitli cezalar uygulamaktadır. LGBT bireyler ile ilgili yasalardan bazıları LGBT evlat edinme, göç hakkı, Cinsel yönelimler ve askerlik hizmeti, ayrımcılık karşıtlığı, bireylere karşı şiddet, nefret suçları, oğlancılık (sodomi) ve adil, eşit olmayan reşit olma yaşı gibi yasalardır.

<span class="mw-page-title-main">Asya'da LGBT hakları</span>

Asya'da lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) hakları dünyanın diğer bölgelerine göre daha sınırlıdır. Eşcinsellik bu kıtanın on bir ülkesinde yasa dışı kabul edilmektedir. Dokuz ülke eşcinsel kişilerin orduda bulunmalarına izin vermektedir. Yalnızca İsrail LGBT kişilere daha fazla hak sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dick Leitsch</span>

Richard Joseph Leitsch, Amerikalı LGBT Hakları aktivisti ve gazeteci. Kendisi Louisville, Kentucky'de doğdu. 1960'larda Mattachine Topluluğu adlı eşcinsel hakları grubu başkanıydı. LGBT topluluğunu desteklemek için protestolar sırasında birçok yürüyüşe ve toplantıya liderlik etti. Stonewall isyanları sırasında Leitsch, isyanı bildiren ilk gay gazeteciydi.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş'te LGBT hakları</span>

Bangladeş'te lezbiyen, gey, biseksüel ve trans (LGBT) bireyler, kendi hakları açısından ağır baskılarla yüzleşmektedir. Bangladeş toplumu arasındaki muhafazakâr görüşlerin yaygınlığı nedeniyle, eşcinsellere yönelik olumsuz tutumlar da yaygındır. Eşcinselliğe ilişkin Bangladeş mevzuatı, Britanya Hindistanı'nın 1860 yılında uygulamış olduğu Section 377 kanunundan miras alınmış olup eşcinselliği yasaklamaktadır. Bu yasaya göre, hemcins cinsel faaliyetlerinde bulunmanın cezası hapis cezasıdır. Ayrıca eşcinsel bireylerin açılması, toplumsal dışlanma, nefret ya da şiddet nedeniyle tehlikelidir.

Pembe oy geyler ve lezbiyenler tarafından verilen oylardır ve genellikle bir oylama bloğu olarak kabul edilir. Britanya'da en yaygın olan kavram, gey ve lezbiyenlerin Demokratlara oy verme olasılığının önemli ölçüde daha yüksek olduğu ABD'ye, Güney Afrika ve Avustralya gibi diğer birçok ülkeyle birlikte Kanada'ya yayılmıştır. Pembe oy, günümüzde Batı Avrupa'daki ülkelerde iyi bir şekilde yerleşmiştir; gey ve lezbiyen seçmenler, özellikle sosyal demokrat partilere, sağ partilere oy vermeye ve Avrupa Birliği entegrasyonunu çok daha fazla desteklemeye daha eğilimlidir. Ayrıca siyasi partilere bağlı LGBT bireylerin oluşturduğu sosyo-politik hareketler ve siyasi gruplar da bulunmaktadır.