İçeriğe atla

Kate (metin düzenleyici)

Kate
Geliştirici(ler)KDE
İlk yayınlanma2001 (23 yıl önce) (2001)
Güncel sürüm24.08.2[1] Bunu Vikiveri'de düzenleyin / 10 Ekim 2024
Önizleme sürümü21.07.80[2] Bunu Vikiveri'de düzenleyin / 14 Temmuz 2021; 27 Temmuz 2021; 10 Kasım 2021; 22 Kasım 2021; 12 Mart 2022; 14 Temmuz 2022; 4 Ağustos 2022
Programlama diliC++, Qt
İşletim sistemi
TürMetin editörü
LisansLGPL/GPL
Resmî sitesiResmî site Vikiveri ögesini düzenle
Kod deposuinvent.kde.org/utilities/kate

Kate, KDE için yazılmış bir metin editörüdür. Kate "KDE advanced text editor" (KDE Gelişmiş Metin Düzenleyicisi) sözcüklerinin baş harflerinden oluşur.

KDE, KParts adı verilen ve bir uygulamanın bir diğerinin içine gömülebilmesine olanak sağlayan bir bileşen çerçevesine sahiptir. Örneğin, Konsole bir KParts bileşenidir ve Konqueror'un içine de gömülmüştür. KWrite, KatePart adı verilen bir metin düzenleyici bileşeninin gömülmesiyle elde edilmiş olup bir pencerede tek dosya açabilir. Kate ise KWrite'ın birden çok dosyayı açabilecek şekilde geliştirilmesinin sonucudur. KParts'ın yapısı sayesinde KWrite ve Kate ağ üzerindeki dosyalarla da çalışmaya uygundur.

Özellikleri[7]

  • Sekmeler ile birden fazla dosyayı aynı anda açabilme, düzenleme alanını bölerek birden fazla dosyayla çalışabilme, aynı dosyayı birkaç bölmede görüntüleyebilme
  • Birçok programlama dilinde renklendirebilme ve parantezleri eşleme
  • UTF-8, UTF-16, ASCII vb. kodlama ve kodlama değiştirme desteği
  • CR, CRLF, LF yeni satır desteği
  • Düzenli ifadelerle (RegEx) bulma ve değiştirme
  • Blok seçimi modu
  • Otomatik hizalama
  • Otomatik tamamlama
  • Bütünleşik dosya gezgini ve yer imleri
  • Kodların ve metinlerin katlanabilmesi
  • Sınırsız geri/ileri alma
  • Otomatik girintileme
  • Geniş ağ protokolü desteği (HTTP, FTP, SSH, WebDav vb.)
  • Gömülü komut satırı
  • Aynı pencerede ya da sekmelerde çok sayıda belgeyi açabilme
  • Oturumu kaydaderek çalışabilme
  • Eklentilerle geliştirilebilme
  • Sürükle-bırak metin düzenlemesi
  • Özelleştirilebilir kısa yollar
  • DCOP ve JavaScript ile geliştirilebilme
  • Büyük boyutlu dosyaları açabilme

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Kate" (İngilizce). Erişim tarihi: 14 Ekim 2024. 
  2. ^ Hata: Referans düzgün görüntülenemiyor. Bilgi için belgeleme sayfasına bakınız.
  3. ^ "Distribution Packages". Kate-editor.org. KDE. 9 Temmuz 2010. 24 Temmuz 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  4. ^ "Distributions Shipping KDE". Kde.org. KDE. 2 Nisan 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2014. 
  5. ^ "Kate on Windows". kate-editor.org. KDE. 28 Ocak 2016. 13 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Şubat 2016. 
  6. ^ "Kate on Mac OS". kate-editor.org. KDE. 9 Temmuz 2010. 13 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2016. 
  7. ^ "PardusWiki'de Kate maddesi". 1 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Unicode</span> endüstri standartı

Unicode Unicode Consortium organizasyonu tarafından geliştirilen ve her karaktere bir sayı değeri karşılığı atayan bir endüstri standardıdır. Sistemin amacı farklı karakter kodlama sistemlerinin birbiriyle tutarlı çalışmasını ve dünyadaki tüm yazım sistemlerinden metinlerin bilgisayar ortamında tek bir standart altında temsil edilebilmesini sağlamaktır. Evrensel Karakter Kümesi (UCS) olarak bilinen ISO/IEC 10646 standardı ise, her iki organizasyonun işbirliği ile aynı sayısal karşılıkları taşımaktadır. Unicode, son sürümü itibarıyla 129 farklı modern ve tarihî yazım sistemine ait 120.000'den fazla karakteri ve emoji gibi çeşitli sembol kümelerini kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">K3b</span>

K3b, Linux sistemler için tasarlanmış, KDE projesi kapsamında gelişitirilen özgür ve ücretsiz bir CD/DVD/Blu-ray yazma uygulaması. K3b kullanılarak; Veri CD'leri oluşturma, Ses CD'si hazırlama, kalıp dosyası yazdırma gibi temel yazdırma işlemlerinin yanı sıra Video CD/DVD'lerini ya da Ses CD'lerini bilgisayara kopyalama gibi daha pek çok işlem gerçekleştirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">KDE uygulamaları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

KDE Gear, KDE topluluğu tarafından geliştirilen uygulamalar ve destekleyici kitaplıklar seti olup ağırlıkla Linux tabanlı işletim sistemlerde kullanılır fakat çoğunlukla çok platformludur ve ortak bir yayın programı içerisinde yayınlanır.

<span class="mw-page-title-main">Krita</span>

Krita, özgür ve açık kaynak bir grafik düzenleme yazılımı ve dijital sanatçılara yönelik çizim uygulamasıdır. Calligra yazılım setinin bir bileşeni olan ve Qt platformu üzerine C++ dilinde yazılan Krita, GNU Genel Kamu Lisansı ile dağıtılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Konqueror</span>

Konqueror, KDE projesi kapsamında geliştirilen bir dosya yöneticisi, dosya görüntüleme aracı ve İnternet tarayıcısıdır. KDE'nin 3.5 ve önceki sürümlerinin öntanımlı dosya yöneticisi ve İnternet tarayıcısı olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Notepad++</span>

Notepad++, Windows işletim sistemi içerisine gömülü olarak gelen Notepad yazılımının yerine kullanılmak üzere C++ ile saf Win32 API ve STL ile geliştirilmiş GPL ile dağıtılan açık kaynak kodlu bir kaynak kod düzenleyicisidir. Scintilla düzenleyicisi temel alınarak geliştirilen Notepad++, birçok yazılımlama diline ait kodu görüntüleyip uygun olarak renklendirebilir. Türkçe dâhil birçok konuşma diline destek veren bir arabirimi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Gedit</span>

gedit, GNOME masaüstünün varsayılan metin düzenleyicisidir ve GNOME Çekirdek Uygulamalarının bir parçasıdır. Her amaca uygun, sade ve kolay kullanım için tasarlanmıştır. Kaynak kodu düzenleme ve işaretleme dilleri gibi biçimlendirilmiş metin araçlarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Windows Adres Defteri</span>

Windows Adres Defteri veya Windows Adress Book kullanıcılara birden fazla program tarafından paylaşılabilen tek bir rehber listesi tutmasına izin veren Microsoft Windows'un bir bileşeniydi. Genellikle Outlook Express tarafından kullanılır. 1996'da Internet Explorer 3 ile tanıtıldı ve sonraki sürümlerde geliştirildi. Windows Adres Defteri API'si, LDAP sunucularını sorgulayabilir veya verileri yerel bir .wab dosyasına okur / yazabilir. Windows Vista'da Windows Adres Defteri Windows Contacts ile değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Kişiler (Apple)</span>

Apple Kişiler OS X ve iOS için Apple tarafından yapılan bir adres defteri yazılım uygulamasıdır. OS X Mountain Lion sisteminde Adres Defteri'nin yerini "Kişiler" uygulaması almıştır. Çeşitli senkronizasyon yetenekleri içerir ve diğer macOS uygulamaları ve özellikleri ile bütünleşir.

<span class="mw-page-title-main">Finder</span>

Finder Tüm Macintosh işletim sistemlerinde kullanılan varsayılan dosya yöneticisi ve grafik kullanıcı arabirimi kabuğudur. "Hakkında" penceresinde "Macintosh Masaüstü Deneyimi" olarak tanımlanır.Bu, diğer uygulamaların başlatılmasından ve dosyaların, disklerin ve ağ birimlerinin genel kullanıcı yönetimi için sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Apple Pages</span> Kelime işlemci uygulaması

Apple Pages Apple Inc. tarafından geliştirilen kelime işlemci uygulamasıdır. Apple Keynote ve Apple Numbers ile birlikte iWork yazılım paketinin bir parçasıdır. Pages Microsoft şirketinin Microsoft Office paketine dahil olan Microsoft Word uygulaması ile eşdeğerdir. Pages'in ilk sürümü 11 Ocak 2005'te ilan edildi ve bir ay sonra serbest bırakıldı. En yeni Macintosh sürümü olan Pages 5 sürümü, 22 Ekim 2013 tarihinde piyasaya çıktı. Önceki sürüm olan sürüm 4 ise, 6 Ocak 2009'da iWork '09'un bir bileşeni olarak çıktı. Apple, 27 Ocak 2010'da dokunmatik bir arayüzle iPad için Pages'in yeni bir sürümünü duyurdu. 31 Mayıs 2011'de Apple, iPad, iPhone ve iPod Touch cihazlarında uygulamanın çalışmasına izin veren evrensel ikili dosyalar getiren Pages'in 1.4 iOS sürümünü güncelledi. 12 Ekim 2011'de Apple, iCloud'a "Bulutlardaki Belgeler" özelliğini ekleyerek iOS uygulamasını 1.5 sürümüne yükseltti. iOS Pages, 7 Mart 2012'de 1.6 sürümüne güncellendi ve yalnızca iOS 5.1 veya daha üst bir sürümü üzerinde çalıştı. OS X için Pages, aynı gün yayınlanan iOS için Pages 1.7'yi desteklemek için 4 Aralık 2012'de 4.3 sürümüne güncellendi.

<span class="mw-page-title-main">TextEdit (yazılım)</span>

TextEdit, ilk olarak NeXT'in NextStep ve OpenStep'te bulunan, basit, açık kaynaklı bir kelime işlemci ve metin düzenleyicidir. Apple 'nin NeXT'i satın almasından bu yana MacOS ile dağıtılıyor ve Linux gibi diğer Unix benzeri işletim sistemleri için bir GNUstep uygulaması olarak mevcuttur. Apple Advanced Typography tarafından desteklenmektedir ve birçok gelişmiş tipografi özelliğine sahiptir.

Windows API ya da WinAPI, Microsoft'un Microsoft Windows işletim sistemlerinde bulunan çekirdek uygulama programlama arayüzü kümesidir (API). Windows API adı, genellikle kendi adlarıyla atıfta bulunulan birçok farklı platform uygulamasına atıfta bulunur. Neredeyse tüm Windows programları Windows API ile etkileşime girer. Windows NT işletim sistemi satırlarında, az sayıda Native API'yi kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Kdenlive</span> Video düzenleme yazılımı

Kdenlive özgür ve açık kaynaklı bir video düzenleme yazılımı. İlk olarak Linux için yazılmış olup sonradan Windows sürümü de yayınlanmaya başlamıştır. Linux ve Windows işletim sistemleri için kurulum gerektirmeden kullanılabilen taşınabilir sürümleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">I3 (pencere yöneticisi)</span>

i3, X11 için tasarlanmış, wmii'den esinlenerek C dilinde yazılmış bir döşemeli pencere yöneticisidir. Dinamik olarak işlediği döşeme, istifleme ve sekme düzenlerini destekler. Yapılandırma düz metin dosyasıyla gerçekleştirilir ve i3'ü genişletmek, birçok programlama dilinden Unix alan soketi ve JSON tabanlı IPC arayüzü kullanılarak mümkündür.

<span class="mw-page-title-main">KGet</span> KDE indirme yöneticisi yazılımı

KGet KDE için özgür bir indirme yöneticisi ve Konqueror web tarayıcısının varsayılan indirme yöneticisidir. KDE Genel Ağ paketinin bir parçasıdır. Konqueror ve rekonq web tarayıcıların yanı sıra, eklentiler vb. yardımıyla Mozilla Firefox, Google Chrome ve diğer Chromium tabanlı web tarayıcılarla da kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Krusader</span> Krusader alternatifleri ve benzer yazılımları kapsayan güncel bir uygulamadır

Krusader, KDE ve Unix dünyasındaki diğer masaüstleri için gelişmiş bir ortodoks dosya yöneticisidir. Konsol tabanlı GNU Midnight Commander, GNOME masaüstü ortamı için GNOME Commander ve Windows için Total Commander dosya yöneticilerine benzer olup bunların tümünün paradigmatik özellikleri orijinal DOS için Norton Commander'a uzanır. Kapsamlı arşiv işlemleri, bağlı dosya sistemi desteği, FTP, gelişmiş arama, görüntüleyici/düzenleyici, dizin senkronizasyonunu, dosya içeriği karşılaştırmaları, toplu yeniden adlandırma vb. desteklenir.

<span class="mw-page-title-main">KAlarm</span>

KAlarm, KDE masaüstü ortamı ile bütünleşik bir kişisel alarm mesajı, komut ve e-posta zamanlayıcı uygulama yazılımıdır. Planlanmış bir alarm çaldığında KAlarm bir metin mesajı veya görüntü dosyası görüntüleyebilir, bir komut çalıştırabilir, bir e-posta gönderebilir ya da bir ses dosyası çalarak alarm saati gibi davranabilir. KAlarm çok sayıda alarm zamanlarının ve alarm tarihlerinin programlanmasını destekler. KAlarm, grafiksel arayüzü üzerinden kontrolün yanı sıra, komut satırı kullanılarak da çalıştırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Lokalize</span>

Lokalize, KDE projesi kapsamında esas olarak yazılım yerelleştirme amacıyla geliştirilen ve genel amaçlı Bilgisayar Destekli Çeviri (CAT) uygulaması olarak da kullanılabilen bir özgür yazılımdır. Üretkenlik ve etkinliğe odaklanarak çevirmenin yalnızca metinleri kendi diline çevirmeye dikkatini vermesini sağlar. OpenDocument dosyalarını (*.odt) çevirmek, metni .XLIFF dosyalarına çıkarmak ve geri dönüştürmek için dahili Translate-Toolkit kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Düz metin</span> yalnızca okunabilir materyalin biçimlendirilmemiş karakterlerinden oluşan bilgisayar verileri

Bilgi işlemde, düz metin yalnızca karakterlerden oluşan okunabilir materyali temsil eden ancak grafiksel gösterimini veya diğer nesneleri temsil etmeyen veriler için kullanılan geniş/serbest bir terimdir. Ayrıca metnin basit düzenini etkileyen boşluklar, satır sonları veya sekme karakterleri gibi sınırlı sayıda "boşluk" karakteri de içerebilir. Düz metin, stil bilgilerinin dahil edildiği biçimlendirilmiş metinden; paragraflar, bölümler ve benzerleri gibi belgenin yapısal kısımlarının tanımlandığı yapılandırılmış metinden; ve bazı kısımların ikili nesneler olarak yorumlanması gereken ikili dosyalardan farklıdır.