İçeriğe atla

Katalonya bayrağı

Katalonya bayrağı
Katalonya bayrağı
Ayrıntılar
Kullanan(lar)Katalonya
Kabul tarihi1933–1939 ve 1979–
Oran2:3
TasarımBeş sarı ve dört kırmızı çizgiden oluşmaktadır.

Katalonya bayrağı (KatalancaSerenya), İspanya'nın özerk bölgesi Katalonya'nın resmi bayrağıdır. Beş sarı ve dört kırmızı çizgiden oluşmaktadır. Katalonya bayrağı, 1933'te özerk bölge bayrağı olarak onaylandı. 1939'da Francisco Franco tarafından yasaklanan bayrak, 1979'da tekrar Katalonya'nın resmi bayrağı oldu.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Valensiya (özerk topluluk)</span> İspanyanın doğusunda özerk bölge

Comunidad Valenciana, İspanya'nın özerk bir topluluğudur. 5 milyondan fazla nüfusuyla Endülüs, Katalonya ve Madrid'den sonra en kalabalık dördüncü İspanyol özerk topluluğudur. Aynı adı taşıyan başkenti Valensiya, İspanya'nın üçüncü en büyük şehridir. Topluluk, İber Yarımadası'nın doğu tarafında, Akdeniz kıyısında yer almaktadır. Kuzeyde Katalonya, batıda Aragon ve Kastilya-La Mancha ve güneyde Murcia özerk toplulukları ile komşudur. Valensiya Topluluğu, Castellón, Valensiya ve Alicante olmak üzere üç ilden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Barselona</span> Ispanyanın kuzeydoğusunda, ülkenin ikinci büyük kenti

Barselona, İspanya'nın kuzeydoğu kıyısında bulunan bir kent. Katalonya özerk bölgesinin başkenti ve en büyük kenti, ayrıca İspanya'nın nüfus bakımından ikinci en büyük kentidir. Şehir merkezi sınırları içindeki nüfusu 1,6 milyon, komşu ilçelerle birlikte Barselona ilinin nüfusu 4,8 milyondur. Avrupa Birliği sınırları içindeki beşinci en büyük metropoliten alandır. Kent, İspanya-Fransa sınırının yaklaşık 150 km güneyinde yer alır. İspanya'nın Akdeniz kıyısındaki en önemli limanı ve ticaret merkezidir. Kendine özgü kültürü ve güzelliğiyle ün yapan Barselona'nın, Gaudi'nin başını çektiği modernizm akımıyla planlanmış, 1900'lerden kalma ızgara planlı modern bölümü ilgi çekmektedir. Yaygın dil Katalanca'dır.

<span class="mw-page-title-main">Katalonya</span> İspanyaya bağlı İber Yarımadası’nın kuzeydoğusunda yer alan özerk bölge

Katalonya, İspanya'ya bağlı İber Yarımadası'nın kuzeydoğusunda yer alan özerk bölge. Katalonya 4 ilden oluşmaktadır: Barselona, Girona, Lleida ve Tarragona. Barselona, en büyük şehir ve başkenttir; İspanya'nın 2. en nüfuslu belediyesi ve Avrupa Birliği içerisindeki en yoğun nüfuslu 17. kentsel alandır.

<span class="mw-page-title-main">Katalanca</span> Latin dili

Katalanca, Hint-Avrupa dillerinin Latin koluna bağlı bir dildir. İspanya'nın bazı bölgelerinde ve Andorra'da resmî dildir. Katalanca konuşanların çoğu İspanya'da yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Kazakistan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kazakistan bayrağı (Kazakça: Қазақстан Республикасының мемлекеттiк туы, Qazaqstan Respublikasynyñ memlekettık tuy), Kazakistan Cumhuriyeti’nin ulusal ve resmî bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Oksitanca</span> Fransa, İspanya ve İtalyada konuşulan bir Latin dili

Oksitanca, Fransa, İspanya ve İtalya'da konuşulan bir Latin dilidir. Katalancaya oldukça yakın bir dildir. Katalanca ve Oksitanca 13. yüzyılda birbirlerinden farklılaşıp gelişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk bayrağı</span> Ulusal bayrak

Arnavutluk bayrağı, Arnavutluk Cumhuriyeti'nin resmî bayrağıdır. Kırmızı olan bayrağın ortasında çift başlı siyah bir kartal vardır.

<span class="mw-page-title-main">Reus Havalimanı</span>

Reus Havalimanı, İspanya'nın Katalonya Özerk Bölgesi'ndeki Reus kentindedir. Reus'a uzaklığı 7.5 km'dir. 2008 yılında havalimanını 1.279.024 yolcu kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Abhazya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Abhazya bayrağı, 23 Temmuz 1992'de Sohum'da tek taraflı ilan edilmiş olan ve dünyada sayılı ülke tarafından tanınan Abhazya Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Girona-Costa Brava Havalimanı</span>

Girona-Costa Brava Havalimanı İspanya'nın Katalonya Özerk Bölgesi'nin Girona şehrinde bulunmaktadır.

Katalonya millî futbol takımı, İspanya'nın Katalonya özerk bölgesini uluslararası organizasyonlarda temsil eden futbol takımı. FIFA veya UEFA'ya üye olmayan takım FIFA Dünya Kupası ve Avrupa Futbol Şampiyonası gibi turnuvalara katılamamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İspanya Kraliyet Futbol Federasyonu</span>

İspanya Kraliyet Futbol Federasyonu, İspanya futbolunun yönetim organıdır. Merkezi Las Rozas de Madrid'de bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Lleida (il)</span>

Lérida ili, İspanya'nın Katalonya özerk bölgesine bağlı bir ili. Merkezi ile adını veren Lérida kentidir

<span class="mw-page-title-main">Girona (il)</span> Katalonyada bir il

Girona ili, İspanya'nın Katalonya özerk bölgesine bağlı bir ili (province). Merkezi ile adını veren Girona kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Barselona Metropol Bölgesi</span>

Barselona Metropol Bölgesi, İspanya'nın Katalonya özerk bölgesi sınırlarında bir Katalan şehri olan Barselona ve çevresindeki kasabaları içeren 36 şehir ve belediyeden oluşan bir birliktir.. Bu bölgede 3,16 milyondan fazla insan yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Özerk idari bölüm</span> İdari bir bölge kuruluşu için tanımlama

Özerk idari bölüm, bir ülkenin dış bir makamdan özerklik veya serbestliğe sahip idari bölümüdür. Özerk idari bölümler genellikle ülkenin geri kalanından farklı ya da çoğunluğunu bir etnik azınlığın oluşturduğu bölgelerdir. Özerk idari bölümler bölgesel özerklik, alt-bölgesel bölgesel özerklik ve yerel özerkliklere ayrılabilir. Tataristan, Katalonya, Yeni Kaledonya gibi ülkeler buna örnek verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Grönland bayrağı</span> ulusal bayrak

Grönland bayrağı, Danimarka Krallığı'na bağlı özerk bir bölge olan Grönland'ın resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey ve Doğu Suriye sembolleri</span>

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ni temsil etmek için çeşitli semboller kullanılmıştır. Özerk İdare, resmi bir amblemi Aralık 2018'de kabul etmiştir. Amblem, Arapçadaki “Özerk Yönetim” kelimesinden, Suriye’nin kuzeydoğusundaki bölgeleri temsil eden yedi kırmızı yıldızdan, bölgede yetişen iki ürün olan zeytin ve buğdaydan oluşmaktadır. Tüm sembollerin etrafını saran alanda, bölgede konuşulan diller olan Arapça, Kürtçe, Süryanice ve Türkçe olarak yazılmış olan "Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi" kelimeleri yer almatadır. Bütün amblemin üzerine yerleştirildiği mavi ve sarı yarım daire, Fırat nehrini ve bölgenin "kalıcı baharını" temsil eder. Özerk İdarenin amblemini beyaz bir alanda kullanan bir bayrak da idarenin kendisini temsil etmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Ceuta bayrağı</span>

Ceuta bayrağı, Afrika kıtasının kuzey kıyısında bulunmasına rağmen İspanya'ya bağlı olan özerk bir şehir olan Ceuta'da 1415 yılından bu yana kullanılan resmî bayraktır.

<span class="mw-page-title-main">Melilla bayrağı</span>

Melilla bayrağı, Afrika kıtasının kuzey kıyısında bulunmasına rağmen İspanya'ya bağlı olan özerk bir şehir olan Melilla'nın 1995 yılından bu yana resmî bayrağıdır.