
İspanya (İspanyolca:

Barselona, İspanya'nın kuzeydoğu kıyısında bulunan bir kent. Katalonya özerk bölgesinin başkenti ve en büyük kenti, ayrıca İspanya'nın nüfus bakımından ikinci en büyük kentidir. Şehir merkezi sınırları içindeki nüfusu 1,6 milyon, komşu ilçelerle birlikte Barselona ilinin nüfusu 4,8 milyondur. Avrupa Birliği sınırları içindeki beşinci en büyük metropoliten alandır. Kent, İspanya-Fransa sınırının yaklaşık 150 km güneyinde yer alır. İspanya'nın Akdeniz kıyısındaki en önemli limanı ve ticaret merkezidir. Kendine özgü kültürü ve güzelliğiyle ün yapan Barselona'nın, Gaudi'nin başını çektiği modernizm akımıyla planlanmış, 1900'lerden kalma ızgara planlı modern bölümü ilgi çekmektedir. Yaygın dil Katalanca'dır.

Katalonya, İspanya'ya bağlı İber Yarımadası'nın kuzeydoğusunda yer alan özerk bölge. Katalonya 4 ilden oluşmaktadır: Barselona, Girona, Lleida ve Tarragona. Barselona, en büyük şehir ve başkenttir; İspanya'nın 2. en nüfuslu belediyesi ve Avrupa Birliği içerisindeki en yoğun nüfuslu 17. kentsel alandır.

Futbol Club Barcelona, İspanya'nın Katalonya özerk bölgesindeki Barselona kentinde bulunan bir futbol kulübüdür. 1899 yılında, Joan Gamper önderliğinde, İsviçreli, İngiliz ve İspanyol bir grup tarafından kurulmuştur. Katalonya bölgesini temsil eden kulübün sloganı "Més que un club" (bir kulüpten daha fazlası) cümlesidir. Barça marşı ise Josep Maria Espinàs tarafından bestelenen Cant del Barça'dır.

Els Segadors, Katalanların ulusal marşıdır. 1639-1640 yıllarında İspanya kralına karşı çarpışan Katalanların bağımsızlık mücadelesinden esinlenilmiştir. On dokuzuncu yüzyılda Katalan topraklarında sıkça söylenen bu marş, 1899 yılında modern sözlerine kavuşmuştur. İspanya İç Savaşı'nda da söylenegelmiş ve Francisco Franco tarafından 1939-1975 yılları arasında yasaklanmıs marş, 1993 yılında Katalonya'nın ulusal marşı olarak kabul edilmiştir.

Generalitat de Catalunya, İspanya'nın Katalonya Özerk Topluluğu'nun siyasi örgütlenmesidir.

İspanya İç Savaşı, 17 Temmuz 1936–1 Nisan 1939 tarihleri arasında, demokratik seçimle başa gelmiş İkinci İspanyol Cumhuriyeti’ne sadık Cumhuriyetçiler ile General Francisco Franco liderliğinde isyancı bir grup olan Milliyetçiler arasında yaşanmıştır. Savaşı Milliyetçiler kazanmıştır ve Franco, 1939’dan öldüğü yıl olan 1975’e kadar İspanya’yı yönetmiştir.

{{İspanya Veraset Savaşı muharebeleri kutusu (Avrupa)}} İspanya Veraset Savaşı (1701–1714) çocuksuz İspanya Kralı II. Charles'ın Kasım 1700'deki ölümüyle tetiklenmiş, 18. yüzyılın başlarında yaşanmış bir Avrupa savaşıydı. Hanedan haklarının farklı ülkeler arasındaki güç dengesini korumakta ikinci planda olduğu ilkesini oluşturdu. 1700–1721 Büyük Kuzey Savaşı, Macaristan'da Rákóczi'nin Bağımsızlık Savaşı, Fransa'nın güneyindeki Camisard isyanı, Kuzey Amerika'daki Kraliçe Anne Savaşı ve Sömürge Hindistanı'ndaki küçük mücadeleler ilgili çatışmalar arasında yer almaktadır.

İspanya tarihi, İspanya'da tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan dönem boyunca yaşanan olayları kapsar.

Francisco Franco Bahamonde,, 1936'da İkinci Cumhuriyet'in demokratik hükûmetine karşı gerçekleştirilen askerî darbenin liderlerinden biri olan İspanyol asker ve diktatördü. 1 Ekim 1936'da isyancı tarafın başkomutanı olarak atandı, taraftarları tarafından el caudillo (önder) ilan edildi ve çatışmanın sona ermesinden ölümüne kadar 1975'e kadar devlet başkanı olarak görev yaptı. Ayrıca 1938'den 1973'e kadar hükûmet başkanı olarak görev yaptı.

Gerard Piqué Bernabeu, defans mevkiinde forma giyen İspanyol eski futbolcudur. La Liga takımlarından Barcelona takımının eski savunma oyuncusudur.

İspanya bayrağı, İspanya Krallığı'nın resmi ulusal bayrağıdır.

Franco İspanyası, İspanya'da kullanılan adıyla Franco Diktatörlüğü, resmî adıyla ise İspanyol Devleti 1939 yılında sona eren İspanya İç Savaşı'ndan 1975 yılında Francisco Franco'nun ölümüne kadar geçen dönemde İspanya'nın yönetildiği diktatörlük rejimidir.

Mercè Rodoreda i Gurguí İspanya'nın özerk bölgesi olan, Katalonya'da Katalanca savaş sonrası yoğunluk konularında romanları ile lirizme önemli eserler katan, Katalan romancı.
Katalan yolu, Ulusal Katalan Örgütü tarafından organize edilen, Katalan halkının 400 km boyunca oluşturdukları insan zinciri. Aynı zamanda Katalonya'nın bağımsızlık günü olan 11 Eylül 2013 tarihinde düzenlenecek olan Katalan Yolu adı verilen bu yol, Katalan halkının bağımsızlığa uzanan yolunu temsil ediyor. 14 farklı Katalan Sivil Toplum Örgütü ile birlikte organize edilen, ElClauer. cat. 'in de işbirliği ile desteklenen Katalan Yolu İnsan Zinciri, Roma İmparatorluğu döneminde Katalonya'ya bağlantısı olan tarihi Augusta yolu'ndan başlayarak, El Pertús (Vallespir) boyunca uzanarak Acanar (Montsià)'ya doğru devam edecek. Katalan Bağımsızlık Örgütü (KBÖ) başkanı Carme Forcadell'e göre, Katalan Bağımsızlığına yürüyen bu insan seli, "Katalan Halkının birlik ve beraberliğinin, halkın ulusal bağımsızlığına kavuşmasının bir sembolüdür." Katalan Yolu ilk olarak 19 Haziran 2013 tarihinde, 1989 Baltık Yolu Organizasyonu üyelerinden Henn Karits ve Ülo Laanoja'nın yardımlarıyla Museu d'Història de Catalunya'da kamuoyuna takdim edildi. Toplamda organizatörler yaklaşık 1.500 otobüs ve 30.000 gönüllüyü harekete geçirmeyi planlıyordu. Yapılan organizasyondan üç hafta öncesinde ise, 350.000'den daha fazla insan özgürlüğe giden bu halk uyanışına katılmak ve 400 km'lik bu insan zincirinin bir parçası olabilmek için organizasyonun resmi web sitesinde çoktan kaydolmuştur ve 10 Eylül tarihine kadar kayıtlar devam edecektir. Bu tarihe kadar Özgürlük Yolunun bir parçası olmayı isteyen insan sayısının artışı beklenmektedir. Fakat organizatörler, Katalonya bölgesinin güney kısımlarına doğru oluşacak olan insan zinciri halkasını doldurmakta güçlük çekebilme sorunu yaşayacaklarından şüphe etmektedirler. Çünkü bu kısım, daha çok kırsal kesim, dağınık yerleşim yerlerinden oluşmaktadır. Bu da zincirin güney kısmı için, kuzey kesimden daha çok gönüllüye ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Assemblea Nacional Catalana ya da kısaca ANC, İspanya'nın özerk bölgelerinden Katalonya'nın bağımsızlığı ve Katalan Ülkeleri'nin irredantist hareketini desteklemek üzere kurulmuş örgüt.

İspanyol milliyetçiliği, İspanyolların bir millet olduklarını savunan ve kültürel birlikteliği amaçlayan milliyetçiliktir. Genel anlamda siyasal ve toplumsal hareketler ile İspanyol kültürüne, diline ve tarihine karşı bir sevgiden esinlenerek oluşmuştur. İspanyol milliyetçileri sık sık İspanya içindeki Bask ve Katalan milliyetçiliği gibi diğer milliyetçi hareketleri reddederler.

Nueva Planta kararları, İspanya'nın ilk Bourbon kralı olan V. Felipe tarafından 1707 ve 1716 yılları arasında, İspanya Veraset Savaşı sırasında ve Utrecht Antlaşması ile savaş bittikten kısa bir süre sonra imzalanan bir dizi kararnameye verilen isimdir.

Barselona Bombardımanı, İspanya İç Savaşı sırasında 16-18 Mart 1938 tarihleri arasında Cumhuriyetçiler'in kontrolündeki Barselona şehrine düzenlenen ve Franco liderliğindeki Milliyetçiler ile Milliyetçileri destekleyen Faşist İtalya ve Nazi Almanyası tarafından yapılan bir dizi hava saldırısıdır. En fazla 1.300 kişi öldü ve en az 2.000 kişi yaralandı. Tarihteki ilk halı bombardımanı olarak kabul edilir.
Franco İspanyası'nda devlet terörü İspanya İç Savaşı sonrasında iktidara gelmiş olan Francisco Franco önderliğindeki milliyetçilerin toplumsal hayata dair giriştiği katliam, yargısız infaz, tasfiye, tecavüz, sürgün gibi yasadışı uygulamaları anlatır. Rejim, iç savaştan mağlup çıkan İkinci Cumhuriyetçiler, aydınlar, komünistler, Protestanlar, eşcinseller, azınlıklar, Bask-Katalan milliyetçilerini hedef almıştır. Uygulamalar Katolik Kilisesi tarafından onaylanmış, Guardia Civil adlı yasal kolluk kuvvetleri ve Falanjist milisler tarafından uygulanmıştır.