İçeriğe atla

Kata (programlama)

Kod kata veya kod katası programcıların pratik ve tekrar yoluyla geliştirmelerine yardımcı olan bir alıştırmadır.

Bu terim 1999 yılında The Pragmatic Programmer,[1] yazarı olan Dave Thomas tarafından kullanılmıştır. Kata, aslında bir japon dövüş sanatıdır. Bu kavram Laurent Bossavit ve Emmanuel Gaillot tarafından XP2005'te Sheffield(UK)[2]'ta konuşulmuştur. Bu konferansın ardından Robert C. Martin, The Programming Dojo".[3] adlı makalesinde konsept ve ilk kullanımından bahsetmiştir.

Kaynakça

  1. ^ Hunt, Andrew; Thomas, Dave (1999). The Pragmatic Programmer. Addison Wesley. ISBN 020161622X. 
  2. ^ The Coder's Dojo - A Different Way to Teach and Learn Programming 2 Temmuz 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. XP2005 in Sheffield (UK).
  3. ^ ""The Programming Dojo"". 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bjarne Stroustrup</span>

Bjarne Stroustrup C++ programlama dilini yaratması ve geliştirmesiyle bilinen Danimarkalı bir bilgisayar bilimcisidir. Columbia Üniversitesi'nde misafir öğretim üyesi ve Morgan Stanley'de Yönetici Direktör olarak çalışmaktadır.

Python, nesne yönelimli, yorumlamalı, birimsel (modüler) ve etkileşimli yüksek seviyeli bir programlama dilidir.

<i>The Number of the Beast</i> (albüm) Albüm

The Number of the Beast İngiliz heavy metal grubu Iron Maiden'ın 29 Mart 1982 tarihinde yayımlanan üçüncü albümü. Prodüktörlüğünü Martin Birch yapmıştır. Solist Bruce Dickinson'ın grupla çıkardığı ilk, davulcu Clive Burr'ün de son albümüdür. İngiltere'de listelere doğrudan bir numaradan giren ilk heavy metal albümüdür. Albümün kaydı ve miksajı beş hafta içinde yapılmıştır. İngiliz müzik dergisi Kerrang!'ın 1998 yılında hazırladığı "Ölmeden önce dinlemeniz gereken 100 albüm" listesinde The Number of the Beast 36. sırada yer almıştır. Q dergisinin "tüm zamanların en sert 50 albümü" listesinde yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Running Free</span>

Running Free İngiliz grup Iron Maiden'ın ilk single'ıdır. 8 Şubat 1980'de piyasaya çıkan plağın B yüzünde "Burning Ambition" isimli parça yer alır. Şarkı Steve Harris ve Paul Di'Anno tarafından yazılmıştır. Grubun ilk albümü Iron Maiden'da üçüncü şarkıdır. İngiltere'de 34 numaraya çıkmıştır.

<i>Live After Death</i> (video)

Live After Death Iron Maiden tarafından yayımlanan aynı adlı konser albümünün video kaydıdır. World Slavery Tour adlı turne kapsamında grubun 1985 Mart'ında Los Angeles'ta Long Beach Arena'da verdiği dört konserden birinde kaydedilmiştir. Video kaset olarak piyasaya 1985'in Ekim ayında çıkmıştır. Video görüntülerinin kaydedildiği gece albümün kaydedildiği geceden farklıdır. Albümdeki şarkıların hepsi video kaydında da aynı sırayla yer alır. Ancak ilave olarak konserin en sonunda albüm versiyonunda bulunmayan "Sanctuary" adlı şarkı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Brian Kernighan</span>

Brian Wilson Kernighan, Kanadalı bilgisayar bilimcisidir.

<span class="mw-page-title-main">Fear of the Dark (şarkı)</span>

Fear of the Dark Iron Maiden'ın 1992 yılında yayımlanan ve İngiltere'de 1 numaraya çıkan Fear of the Dark albümüne ismini veren parçadır. Albümdeki son şarkıdır. Parçanın 27 Ağustos 1992 tarihinde Finlandiya'nın Helsinki şehrinde kaydedilmiş ve A Real Live One albümünde de yer alan konser versiyonu 1 Mart 1993'te single olarak yayımlanmıştır. İngiltere listelerinde 8 numaraya kadar çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tümleşik geliştirme ortamı</span> yazılım geliştirmek için kullanılan yazılım ortamı

Tümleşik geliştirme ortamı, bilgisayar programcılarının hızlı ve rahat bir şekilde yazılım geliştirebilmesini amaçlayan, geliştirme sürecini organize edebilen birçok araç ile birlikte geliştirme sürecinin verimli kullanılmasına katkıda bulunan araçların tamamını içerisinde barındıran bir yazılım türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Çekirdek (bilgisayar bilimi)</span>

İşletim sistemi çekirdeği, kısaca çekirdek (kernel), işletim sistemindeki her şeyin üzerinde denetimi olan merkezi bileşenidir. Uygulamalar ve donanım seviyesindeki bilgi işlemleri arasında bir köprü görevi görür. Çekirdeğin görevleri sistemin kaynaklarını yönetmeyi de kapsamaktadır. Genellikle çekirdek, işletim sisteminin temel bir elemanı olarak, yazılımın fonksiyonunu yerine getirebilmesi için kontrol etmesi gereken kaynaklar için düşük seviye soyutlama katmanı sağlayabilir. İşletim sistemi görevleri, tasarımları ve uygulanmalarına göre farklı çekirdekler tarafından farklı şekillerde yapılır. Sistem açılırken belleğe yüklenir ve sistem kapatılıncaya kadar ana bellekte kalır.

Programlama paradigmaları, programlama dillerini özelliklerine göre sınıflandırmanın bir yoludur. Diller birden fazla paradigma içinde sınıflandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Sheffield</span> Ingilterede bir şehir

Sheffield, Birleşik Krallık'ta, İngiltere ülkesinde Yorkshire ve Humber bölgesinde bir büyük kentsel yerleşim birimidir. Yerel idare açısından krallık seremoni bakımından Törensel Güney Yorkshire Metropoliten Kontluğu'na bağlıdır. 1989'da "Güney Yorkshire Metropoliten Kontluğu"'nun lağvedilmesi sonucu tek-seviyeli yerel idare olan Sheffield Şehri Yerel İdaresi'nin idare merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Scunthorpe United FC</span>

Scunthorpe United FC İngiltere'nin Kuzey Lincolnshire yerleşkesinde kurulmuş ve İngiltere 1. Ligi'nde mücadele etmekte olan profesyonel İngiliz futbol kulübü.

Contemporary hit radio, şimdiki popüler müzikleri çalan,Brezilya, ABD, Birleşik Krallık, Kanada ve Avustralya'da yaygın olan bir radyo formatı.

Oyun programcısı, yazılım mühendisi ve programlamacı olup, öncelikle video oyun geliştirme araçlarını video oyunları için üreten veya yazılımı için kod tabanını geliştiren bilgisayar bilimcisidir. Oyun programlama bir "oyun programcısı" terimidir ve alt dal olarak pek çok özel uzmanlık alanı disiplini bulunmaktadır. Oyun programcısı, bir oyunun tasarımı üzerinde çalışan "oyun tasarımcısı" terimi ile karıştırılmamalıdır.

1902 FA Cup finali, 19 Nisan ile 26 Nisan 1902 tarihlerinde 1901-02 FA Cup şampiyonunu belirlemek için Crystal Palace Ulusal Spor Merkezi'nde, Sheffield United ile Southampton takımları arasında oynanan FA Cup finalidir. Sheffield United, 1-1 eşitlikle sonuçlanan maçın ardından oynanan tekrar maçını 2-1 kazanarak FA Cup şampiyonluğuna ulaştı.

1901 FA Cup finali, 20 Nisan ile 27 Nisan 1901 tarihlerinde 1900-01 FA Cup şampiyonunu belirlemek için Crystal Palace Ulusal Spor Merkezi'nde, Tottenham Hotspur ile Sheffield United takımları arasında oynanan FA Cup finalidir. Tottenham Hotspur, 2-2 eşitlikle sonuçlanan maçın ardından oynanan tekrar maçını 3-1 kazanarak FA Cup şampiyonluğuna ulaştı.

1967-68 FA Cup, Football Association Challenge Kupası'nın 87. sezonudur. Turnuvada West Bromwich Albion takımı şampiyon olmuştur.

BCPL, prosedürel bir programlama dilidir.

Microsoft Windows uygulama programlamasında, OLE Otomasyonu, Microsoft tarafından oluşturulan süreçler arası bir iletişim mekanizmasıdır. Başlangıçta Visual Basic olan komut dosyası dilleri tarafından kullanılması amaçlanan Bileşen Nesne Modeli'nin (COM) bir alt kümesine dayanmaktadır, ancak şimdi Windows'ta birkaç dil tarafından kullanılmaktadır. IDispatch arabirimini uygulamak için tüm otomasyon nesneleri gereklidir. Otomasyon denetleyicileri adı verilen uygulamaların, diğer uygulamalar tarafından dışa aktarılan paylaşılan otomasyon nesnelerine erişebildiği ve bunları değiştirebildiği bir altyapı sağlamaktadır. Uygulamaların birbirini kontrol etmesi için daha eski bir mekanizma olan Dinamik Veri Değişimi'nin (DDE) yerini almaktadır. DDE'de olduğu gibi, OLE Otomasyonunda otomasyon denetleyicisi "istemci"dir ve otomasyon nesnelerini dışa aktaran uygulama "sunucu"dur.

Bilgisayar biliminde zorunlu programlama ya da emperatif programlama, programın durumunu değiştiren ifadeler kullanan yazılımın programlama paradigması'dır. Doğal dillerdeki zorunlu kipin komutları ifade etmesi gibi, zorunlu program da bilgisayar'ın gerçekleştireceği komutlardan oluşur. Zorunlu programlama, beklenen sonuçlarının üst düzey tanımlarından ziyade programın nasıl adım adım çalıştığını açıklamaya odaklanır.