İçeriğe atla

Kasırga roket sistemi

Kasırga roket sistemi (TRG-300)[1] ROKETSAN[2] tarafından üretilen bir Türk çok namlulu roketatar sistemidir. Sistemin dört adet 300 mm roket fırlatma tüpü vardır ve roketleri 120 km menzile sahiptir.[2][3]

Kasırga

Özet

300 mm T-300 roket

Tipik Kasırga batarya sistemleri altı ila dokuz fırlatma aracı (F-302T) ve eşit sayıda ikmal ve yeniden doldurma aracı olan bir Komuta ve Kontrol Aracından oluşur.[2] Her roketin dört sabit yüzgeci vardır ve maksimum 4,2 Mach hızıyla maksimum 30,000 m uçuş yüksekliğine ulaşır. Roketler kompozit bir katı yakıt sistemi kullanır ve genellikle 26.000 çelik bilyeden oluşan bir savaş başlığı ile donatılmıştır.[4] Sistem, elektromekanik çalıştırma sistemi ile aerodinamik kontrole sahiptir.[5]

TRG-300 Kasırga çok namlulu roketatar,[6] tasarımda bazı değişikliklerle beraber Çin'in WS-1B fırlatıcısını temel alır.[7] Türk Kara Kuvvetleri hizmetinde 300 mm TRG-300 sistemi uzun menzilli atış desteği sağlar.

TRG-300 Kasirga çok namlulu roketatar, iki ana bölümden oluşur: Başlatıcı sistemi (T-300) ve roket, TR-300. T-300, Alman MAN Diesel(6× 6) arazi kamyonu şasisine dayanmaktadır. Dört roketle tamamlanan savaş ağırlığı 23 tondur. Fırlatma aracının kabin pencerelerinde, roketler fırlatılmadan önce alçaltılmış panjurlar bulunmaktadır.

Bu MAN (6 × 6) aynı zamanda Türk Kara Kuvvetleri komutanlığı için T-122 fırlatma platformu olarak hizmet vermektedir.

Tarihçe

1997 yılında, WS-1 sisteminin bir dalının ortak geliştirilmesi ve üretimi için en:CPMIEC (Çin Hassas Makine İthalat ve İhracat Şirketi) ile bir anlaşma imzalandı. Kasırga sistemi ilk olarak 2000 yılında devreye alınmıştır.[4]

2016 yılında, Kasırga roket sistemi Azerbaycan'a satılmıştır.[2]

ROKETSAN, Mart 2019'da Bangladeş'e orta menzilli güdümlü çoklu roketatar tedarik etmek için bir sözleşme imzaladı.[8]

Modeller

Blok 1

Blok 1, Blok 2'den daha küçük savaş başlığı ile daha geniş menzile sahiptir:[1]

  • Menzil: 30 – 120 km
  • Ağırlık: 585 kg
  • Savaş başlığı ağırlığı: 105 kg
  • Savaş başlığı etkili yarıçapı: ≥ 70 m

Blok 2

Blok 2, savaş başlığı dinamik etkinliğini artırdı:[1]

  • Menzil: 20 – 90 km
  • Ağırlık: 670 kg
  • Savaş başlığı ağırlığı: 190 kg
  • savaş başlığı etkili yarıçapı: ≥ 80 m

Kullanıcılar

Güncel Kullanıcılar

Kaynakça

  1. ^ a b c "TRG-300 TIGER MISSILE". Roketsan. 30 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2020. 
  2. ^ a b c d e "Turkey supplies T-300 Kasirga rocket system to Azerbaijan". AzerNews. 21 Eylül 2016. 21 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2020. 
  3. ^ Gao, Charlie (6 Ocak 2019). "The Big Guns: NATO's 5 Deadliest Rocket Artillery Systems". Center for the National Interest. 28 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2020. 
  4. ^ a b "ROKETSAN: T-300 Kasirga (Hurricane)". Pakistan Defence. 4 Şubat 2009. 9 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "TRG-300 TIGER Missile(PDF)" (PDF). Roketsan. 11 Nisan 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2020. 
  6. ^ "Archived copy". 9 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2018. 
  7. ^ "Login to read". 13 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2013. 
  8. ^ a b Selçuk Colakoğlu (25 Haziran 2019). "Turkey-Bangladesh Relations: A Growing Partnership between Two Friendly Nations". Washington D.C. 5 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Haziran 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Füze</span> çeşitli güdüm sistemleri ile hedefe yönelen karmaşık silah sistemi

Füze, genellikle bir sevk maddesi, jet motoru veya roket motoruyla desteklenen, kendi kendine hareket edebilen, havada giden menzilli bir silahtır.

<span class="mw-page-title-main">Roket</span> itiş için kullanılan pirokinetik motor; yanıcı silah için bkz. Q2037215

Roket bir uzay aracı, hava aracı, araç, atkı veya bombadır. Roket, roket motorundan itme gücü elde eder. Roket motoru egzozu tamamen roket içinde taşınan roket itici yakıtından oluşur. Roket motorları etki ve tepki ile çalışır ve sadece egzozlarını yüksek hızda ters yönde dışarı atarak roketleri ileri doğru iter ve bu nedenle uzay boşluğunda çalışabilir. Etimolojik kökeni İtalyancada "bobin" anlamına gelen rocchetto olup, silindirik şekil benzerliğinden ötürü modern anlamında sahiplenilen kelimenin kullanımı 20. yüzyıl başlarında savaş gemilerinin öz itmeli ateşleme mermilerine dayanmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre Türkçeye Fransızca roquette kelimesinden geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Crotale</span>

Crotale, Fransız Thomson-CSF üretimi çeşitli araçlar üzerinde monte edibilen mobil bir sistem olarak çeşitli tipteki Elektro Optik (EO) ve Elektro Manyetik (EM) sensörlerle donatilmiş 8 adet VT-1 füzesine sahiptir. Füzeler nişan hattı güdüm sistemi ile yönlendirilmekte olup, 8 km içinde 35 g manevra kabiliyetine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">T-122 Sakarya</span> Türk yapımı çok namlulu roket atar sistemi

T-122 Sakarya, Roketsan tarafından üretilen 122 mm çapındaki topçu roketi. Çok namlulu roketatar'dan fırlatır.

<span class="mw-page-title-main">Wurfrahmen 40</span>

Wurfrahmen 40 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kundağı motorlu topçu sınıfı bir araçtır. SdKfz 251 model yarı paletli aracın kasasının yan taraflarına yerleştirilmiş 300 mmlik roket fırlatıcı çerçevelerden oluşan bir düzenekten ibaretti. Çok namlulu roketatar Nebelwerfer modelinden çok daha etkili idi.. Kısa adı Stuka zu Fuss. Bu silah 300 mm nin yanında 280 mm lik patlayıcı ve 320 mm yangın bombası da atardı. Atılan roketler her ne kadar geniş bir alana yayılsa da başlıklarında ki yüksek patlayıcıdan ötürü düştüğü bölgede çok etkili olurlardı.

<span class="mw-page-title-main">S-125 Neva</span> Rus yapımı Orta Menzilli Hava Savunma Füzesi sistemi

S-125 Neva\Pechora,, yüksek performanslı uçaklara, diğer hava hedeflerine angajman yetenekli, çok kanallı, her hava şartında faaliyet kabiliyetine sahip olan, Rus yapımı orta menzilli karadan havaya füze savunma düzeneğidir.

<span class="mw-page-title-main">Weishi</span>

Weishi roketi Çin menşeli füzedir. Sichuan Aerospace Industry Corporation tarafından 1980 yılında geliştirilmeye başlanmıştır ve çok namlulu bir roketatardır. Literatürde WS kısaltması ile geçer. Bu füze Türkiye tarafından Kasırga ismi ile envantere alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">AT-6 Spiral</span> SSCB yapımı güdümlü tanksavar füzesi

9K114 Shturm SSCB tarafından geliştirilen SACLOS sınıfı radyo güdümlü bir tanksavar füzesidir. GRAU tarafından verilen ad ise 9K114. Füzenin NATO rapor adı ise AT-6 Spiraldir. Füzenin bilinen adı ise 9M114 Kokon.

AT-9 Spiral-2 NATO rapor adı 9M120 Ataka-V olan SSCB tarafından geliştirilen SACLOS radyo sinyalli güdüm sistemine sahip bir güdümlü tanksavar füzesidir. 9K114 Shturm ailesinin yeni nesil modelidir. B sistem çoğu zaman 9K121 Vikhr sistemi ile karıştırılır.

<span class="mw-page-title-main">AT-16 Scallion</span> Rusya tarafından geliştirilen lazer ışın güdümlü tanksavar füzesi

9A1472 Vikhr Rusya tarafından geliştirilen lazer ışın güdümlü tanksavar füzesidir. GRAU adı "9K121",NATO rapor adı ise AT-16 Scalliondur. Füze Ka-50, Ka-52 helikopterleri ve Su-25T savaş uçağından fırlatılır. 1990 yılında Rus Ordusunda kullanılmaya başlandığı düşünülen füze ilk olarak 1992 yılındaki Farnborough Hava Gösterisi sırasında halka izlettirilmiştir.

ARGES İngiltere, Fransa ve Almanya silahlı kuvvetlerinin ihtiyacını karşılamak için ortak bir konsorrsiyum tarafından geliştirilen boşluklu imla hakkı mantığı ile çalışan bir tanksavar mayın sistemidir. Sistem roket,fırlatma tüpü, üç ayak ve algılayıcıdan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Panzerfaust 3</span> tek kullanımlık RPG türü geri tepmesiz tanksavar silahı

Panzerfaust 3 tek kullanımlık RPG türü geri tepmesiz tanksavar silahıdır.1978-1985 arası geliştrilmiş olup 1992 Bundeswehr'de servise girmiştir. 1973 yılında halihazırda kullanılan PzF 44 Lanze modelinin SSCB tarafından kullanılan yeni nesil araçlardaki zırhlara karşı yetersiz olduğu görüldü. Bunun sonucunda Batı Almanya piyedeleri için daha gelişmiş tanksavar roketine ihtiyaç duymaya başladı.

TOROS Topçu Roket Sistemi, 230 ve 260 milimetre kalibre olarak geliştirilen Türk topçu roket sistemi. Sistem, TÜBİTAK tarafından geliştirilmiş olup, Türk Ordusu tarafından kullanılmaktadır. 110 kilometrelik menzile sahip 145 kg ağırlığındaki füzeden toplam 30,000 tane üretilerek TSK'ya teslim edilecektir. Halihazırda üretime devam edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fırlatma aracı</span> uzaya bir obje taşımayı sağlayan roket

Uzay yolculuğu alanında fırlatma aracı ya da taşıyıcı roket bir görev-yükünü Dünya'nın yüzeyinden uzaya taşımak için kullanılan bir rokettir. Bir fırlatma sistemi fırlatma aracından, fırlatma rampasından ve diğer çeşitli altyapı bileşeninden oluşmaktadır. Genelde taşıyıcı roketler yörüngeye yapay uydu yerleştirmek için kullanılırken, araştırma roketi gibi bazı uzay uçuşları Yörünge-altı uzay uçuşu olarak sınıflandırılır. Bazı roketler ise bir uzay aracının Dünya'nın yörüngesinden tamamen kurtulamasını sağlarlar.

<span class="mw-page-title-main">HIMARS</span>

HIMARS, M142 standart ABD Ordusunun Orta Taktik Araç kamyon üzerine eklemlenmiş bir hafif çoklu roketatar sistemidir.

J-600T Yıldırım, düşman hava savunma birimleri, C3I merkezleri, lojistik ve altyapı tesisleri gibi yüksek değerli hedeflere saldırmak için tasarlanmış ve dost topçu silahlarına ateş desteği sağlayarak yüksek hareket kabiliyeti sağlayan bir balistik füze sistemidir.

HİSAR, karadan havaya füze savunma sistemi grubudur. Grup içinde, alçak irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-A/HİSAR-A +, orta irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-O/HİSAR-O + ve uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi HİSAR-U yer alır. Sistemler, Aselsan ve Roketsan liderliğinde 2007'den itibaren geliştirilmektedir.

Atmaca, ROKETSAN tarafından geliştirilmekte olan azami olarak 220–280 km menzilli gemisavar ve/veya seyir füzesi.

İHA-230, Roketsan tarafından TRG-230 füzesi üzerinden silahlı insansız hava araçlarında kullanılmak üzere geliştirilen bir balistik füze. İnsansız hava aracının irtifa ve hızına bağlı olarak 150+ km menzile kadar erişebilmekte. Hala testleri devam etmekle birlikte yakın zamanda seri üretime geçmesi beklenmekte.

T-107 MBRL,Türk yapımı bir topçu sistemidir.107 mm çapında çoklu fırlatma tüplerine sahiptir.Türk Silahlı Kuvvetleri"nin ihtiyaçlarına yönelik olarak ROKETSAN tarafından tasarlanmış ve üretilmiştir.