İçeriğe atla

Kasım Efendi Camii

Koordinatlar: 40°04′36″K 29°30′44″D / 40.07667°K 29.51222°D / 40.07667; 29.51222
Kasım Efendi Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumBursa, Türkiye
Koordinatlar40°04′36″K 29°30′44″D / 40.07667°K 29.51222°D / 40.07667; 29.51222
İnançİslam
Mimari
Tamamlanma1521  • 1955 (Yeniden inşa)

Kasım Efendi Camii, Bursa'nın İnegöl ilçesinde bulunan 16. yüzyıla tarihlenen caminin yerinde 1955'te inşa edilmiş ibadet mekanı.

Sarraflar Çarşısı mevkiindedir.[1] Caminin içindeki modern levhada yapılış tarihi "Hicri: 941 Miladi: 1521" olarak belirtilir.[2] 1955 yılında yıkılmış, ön tarafındaki mihrabı korunarak yenilenmiştir. Caminin banisi Kasım Efendi'nin mezarı, caminin doğu-batı yönünde genişletilerek yeniden inşa edilmesi sırasında caminin içinde kalmış ve türbe şeklinde kapatılmıştır.[3] "Bursa'da içerisinde kabir olan tek cami" olarak bilinmektedir.

Türbesi caminin içinde bulunan ve camiye adını veren Kasım Efendi, İnegöl’de birçok talebe yetiştirdikten sonra 1535 yılında İnegöl’de ölen bir tasavvuf ehlidir. Caminin bulunduğu bölgede eğitim külliyesi şeklini alan bir dergâh kurmuştur. İnegöl’de kaleme aldığı “Cevahir’ül Ahbar” adlı 675 sayfalık kitabı 1497’de telif etmiştir.[3] Osmanlı Devleti'nin Bursa ve İnegöl’deki vakıf mallarını yöneten ve kontrol eden görevli konumunda olduğu için “Noktacı” unvanı ile tanınmıştır.[4]

Caminin içinde Kasım Efendi'nin mezarı dışında ikinci bir türbe daha vardır. İkinci türbe, takriben II. Meşrutiyet'in ilân edildiği 1908 yılından itibaren İnegöl Yenice Noktacı Kasım Efendi Tekke Mescidi’nde halk mektebi açan, “Cırğıt Hoca” lakaplı Hacı Hasan Efendi’ye aittir. İshakpaşa Medresesi mezunu Hacı Hasan Efendi, 1924 yılında çıkarılan Tevhid-i Tedrisat Kanunu uygulamaya konuncaya kadar burada eğitim ve öğretime devam etmiş, öldüğünde Noktacı Kasım Efendi’nin yanına defnedilmiştir.[5]

Babasultan türbesinde bulunan geyik boynuzları, geçmişte Kasım Efendi Türbesinde de teşhir edilmiş olduğundan Kasım Efendi Camii halk arasında Geyikli Camii adıyla da bilinir.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Kasım Efendi Camii". Kültür Portalı. 2 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2021. 
  2. ^ "Kasım Efendi Camii". 10 Temmuz 2020. 2 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2021. 
  3. ^ a b Şahin, Turhan (10 Eylül 2018). "Kasım Efendi". Gencgazete.net haber sitesi. 31 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2021. 
  4. ^ a b Bayraktar, Ayhan (18 Haziran 2018). "İnegöl Yazıları/Kasım Efendi". Gencgazete.net. 2 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2021. 
  5. ^ Bayraktar, Hasan (18 Haziran 2018). "Noktacı Kasım Efendi ve İnegöl'de Yaygın Eğitim-2". Gencgazete.net. 2 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Laleli Camii</span> 1760-1763 yıllarında III. Mustafa tarafından inşa ettirilmiş camii

Laleli Camii, 1760-1763 yılları arasında Osmanlı padişahı III. Mustafa tarafından inşa ettirilmiş ve bulunduğu semte adını vermiş olan bir camidir. Caminin adı 3. Mustafa'nın velisi saydığı Laleli Baba'nın ismini bu ibadethaneye vermesinden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Nuruosmaniye Camii</span> İstanbulda Barok mimari tarzında yapılan ilk cami

Nuruosmaniye Camii, İstanbul'da inşa edilmiş ilk barok özellikli camidir. Çemberlitaş semtinde, Kapalıçarşı girişinde yer alır. 1748-1755 yıllarında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Merkez Efendi Camii</span>

Merkez Efendi Camii, İstanbul'un Zeytinburnu ilinde Merkez Efendi Türbesi'nde bulunan cami.

<span class="mw-page-title-main">Zağnos Paşa Camii</span> Balıkesirde bir cami

Zağnos Paşa Camii veya Balıkesir Ulu Camii, Türkiye'nin Balıkesir şehir merkezinde bulunan15. yüzyıl yapısı cami.

<span class="mw-page-title-main">Kılıç Ali Paşa Camii</span> İstanbulun Tophane semtinde bulunan cami

Kılıç Ali Paşa Camii, Kaptan-ı Derya Kılıç Ali'nin Mimar Sinan'a yaptırdığı İstanbul'un Tophane semtinde bulunan camidir. Camideki iki kitabeye göre, Hicri 988 yılında yapılmıştır. Türbe, medrese ve hamamdan oluşan bir de külliyesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Ahmed Paşa Camii</span> İstanbulda 1558 tarihli cami

Gazi Ahmed Paşa Camii ya da Kara Ahmed Paşa Camii, İstanbul'un Topkapı semtinde Fatma Sultan mahallesinde 1558 yılında tamamlanmış bir camidir. Caminin banisi Kara Ahmed Paşa, Yavuz Selim'in damadıdır. Caminin yapımı 1555 yılında Edirnekapı civarında başlanmıştır. 1555'te muhtemelen Rüstem Paşa ile husumeti yüzünden idam edilmiş; ölümünen az önce yapımı başlayan caminin tamamlandığını görmemiştir. İnşaat Mihrimah Sultan'ın isteği üzerine durdurulmuştur ve bölgede Mihrimah Sultan Camii'nin inşaatına başlanmıştır. Bunun üzerine cami ve türbenin inşaatı Topkapı'daki yeni bir vakıf arazisinde yapılmuştır. Kara Ahmed'in türbesi caminin 50 metre batısında müstakil bir yapıdır. Cami, medrese, türbe ve sıbyan mektebinden oluşan bir külliye şeklinde yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa</span>

Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa II. Abdülhamid döneminde Bahriye Nazırlığı görevinde bulunmuş amiraldir. 1853 yılında Sinop Baskını'nda ölen Bozcaadalı Riyale (tümamiral) Hüseyin Paşa'nın oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Kaptanpaşa Camii</span>

Kaptanpaşa Camii, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde, Eyüpsultan İskele caddesindeki bu kare planlı cami kesmetaştan yapılmıştır. Ahşap çatısı kurşun kaplı olup içten gizli kubbeli yapım sistemlerinin nadir örneklerindendir. Minaresi tam sağ köşededir. Caminin kıblesi Haliç'e bakar ve solunda park ve yeşillik alanı geçince Eyüpsultan İskelesi görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Defterdar Camii</span> İstanbulda cami

Defterdar Camii ya da Defterdar Mahmut Efendi Camii, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde bulunan, 1542 yılında Defterdar Nazlı Mahmut Efendi tarafından yaptırılmış olan bir Osmanlı camidir. Kasım 2023 itibarıyla ibadete kapalı olup restore edilmektedir.

Tavaşi Hasan Ağa Camii ya da İnadiye Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Ahmediye Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir cami. Sokullu Mehmet Paşa'nın hazinedarı olan Tavaşi Hasan Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1587 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1588 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

Hacı İvaz Paşa Osmanlı devlet adamı, asker, mimar.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Hesna Hatun Camii</span>

Hacı Hesna Hatun Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Sultantepe Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir. Mihrimah Sultan'ın dadısı olan Hacı Hesna Hatun adına eşi Arslan Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1584 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1585 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çapanoğlu Camii</span>

Çapanoğlu Camii, Osmanlı döneminin Bozok Sancağı valisi Çapanoğlu Mustafa Bey tarafından 1779 tarihinde Yozgat şehir merkezinde yaptırılan cami. Cami halk arasında Büyük Cami veya Ulucami diye bilinmektedir. Yozgat çarşısı, Büyük Camii etrafında kuruludur.

<span class="mw-page-title-main">Vaniköy Camii</span> Osmanlı döneminden kalma tarihi bir cami

Vanî Mehmet Efendi Camisi ya da halk arasında bilinen ismiyle Vaniköy Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Vaniköy semtinde bulunan, 17'nci yüzyıldan kalma tarihî bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Veled-i Yaniç Camii</span> Erken dönem Osmanlı camisi

Veled-i Yaniç Camii ya da Yaniçoğlu Camii, Bursa'nın Osmangazi ilçesi, hisar semtinde bulunan erken dönem Osmanlı camisidir. Kapısı üzerindeki yazıtına göre 844 Hicri Safer ayında Yaniçoğlu Hacı Hayrûddin oğlu Mahmud Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Mimarı bilinmeyen caminin kitabe ve vakfiyesi mevcuttur. Plan şeması ve özellikle son cemaat yerinin kullanılışı nedeniyle özel bir düzenlemeye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Bereketzade Ali Efendi Camii</span>

Bereketzade Ali Efendi Camii, İstanbul'un Beyoğlu semtinde, Galata Kulesi'nin hemen altında 15. yüzyılda inşa edilmiş cami.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Baba Türbesi</span>

Kurt Baba Türbesi, Kuzey Lefkoşa'da bir türbe. Türbe geçmişte "Üçler" ve "Kutup Baba" olarak da bilinmekteydi. Türbede bulunan üç mezarın Lefkoşa'nın Osmanlı İmparatorluğu tarafından ele geçirilmesi esnasındaki sokak savaşlarında, ölen Bektaşi şeyhlerinden "Kutup Baba" ile iki müridine ait olduğu düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Cami (Lefkoşa)</span> Kuzey Lefkoşada yer alan bir cami

Yeni Cami, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde yer alan bir camidir. İçinde bulunduğu Yenicami Mahallesi'ne adını verir. Mevcut cami 1898-1899 yılında tamamlanmış olup, yanında bulunan ve günümüze kalıntıları ulaşan eski cami ise kiliseden çevrilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Laz İsmail Efendi</span>

İsmail Zühtü Bilgili veya Soyadı Kanunu çıkmadan önce bilinen adıyla Laz İsmail Efendi, İnegöl belediye başkanıyken Yunan birlikleri tarafından esir alınmasıyla tanınan Türk devlet adamı. Arapça ve Farsçaya hakim olduğu için Müderris’zade adıyla bilinirdi.

Türkiye'deki türbeler listesi, türbelerin illere göre düzenlenmiş bir referans listedir.