İçeriğe atla

Kasım 2022 Ariel saldırısı

Kasım 2022 İsrail saldırısı
İsrail-Filistin çatışması
BölgeAriel, İsrail
Tarih15 Kasım 2022
9:28 – 9:48 (İSS)
Saldırı türü
Bıçaklı saldırı, araçla saldırma
Ölü4 (saldırgan dahil)
Yaralı3
İşleyenMuhammed Suf

15 Kasım 2022'de, Batı Şeria'da bulunan Ariel şehrinde bir saldırıda üç İsrailli öldü ve üç kişi yaralandı. Saldırgan ilk olarak Ariel Endüstri Parkı girişinde bir güvenlik görevlisini bıçakladı ve ardından 60-70 metre uzaklıktaki Ten benzin istasyonunda düzenlediği bıçaklı saldırıda iki kişiyi öldürdü ve bir kişiyi ölümcül şekilde yaralayarak aracıyla olay yerinden ayrıldı. Bir sivil, yaralı adama yardım etmek için aracından inince fail, adamın aracını çalarak uzaklaştı.[1] Aracı trafiğin yoğun olduğu bir alana sürdü. Fail, saldırı başladıktan yirmi dakika sonra, yerel saatle 9:48 civarında siviller ve güvenlik güçleri tarafından vurularak öldürüldü.[2][3]

Fail

Failin Haris köyünden Muhammed Suf adlı 18 yaşındaki Filistinli bir erkek olduğu tespit edildi. Batı Şeria'nın iktidardaki Fetih partisiyle bağlantılıydı ve babası partinin bir üyesiydi. Muhammed'in sabıka kaydı yokken, babası geçmişte İsrail'de hapis yatmıştır.[4]

Tepkiler

Hem ABD hem de AB yetkilileri saldırıyı kınadı.[5] Gazze Şeridi'nde faaliyet gösteren Hamas hareketi, saldırıyı "kahramanca... [ve] işgalcilerin kutsal Mescid-i Aksa'ya karşı artan suçlarına ve halkımızın kanını dökmesine doğal bir tepki" olarak kutladı. Örgüt, destekçilerinden "düşmanın içinden çok sayıda kişiyi" öldürmelerini istedi.[6]

Kaynakça

  1. ^ "Tamir Avihay, Michael Ledigin, Moti Ashkenazi killed in Ariel attack". The Jerusalem Post | JPost.com (İngilizce). 15 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2022. 
  2. ^ Rose, Emily (16 Kasım 2022). "Palestinian kills three in West Bank as Israeli politics veers rightward". Reuters (İngilizce). 16 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2022. 
  3. ^ "Three Israelis killed, three injured in Ariel terrorist stabbing rampage". The Jerusalem Post | JPost.com (İngilizce). 15 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2022. 
  4. ^ "Palestinian kills three Israelis outside settlement in escalating violence". Washington Post (İngilizce). ISSN 0190-8286. 15 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2022. 
  5. ^ "US, EU envoys condemn deadly West Bank terror attack". www.timesofisrael.com (İngilizce). 15 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2022. 
  6. ^ "Hamas hails 'heroic' Ariel terror attack, urges Palestinians to 'follow path' of perpetrator". www.timesofisrael.com (İngilizce). 15 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Filistin çatışması</span> Levantta devam eden askerî çatışma

İsrail-Filistin çatışması, Filistin ile İsrail Silahlı Kuvvetleri arasında Filistin topraklarında devam eden silahlı çatışmadır. Başta 1897 Birinci Siyonist Kongresi ve 1917 Balfour Deklarasyonu olmak üzere, Filistin'deki bir Yahudi vatanına ilişkin iddiaların kamuoyuna duyurulması, bölgede erken gerilim yarattı. O zamanlar, Yahudi göçü önemli ölçüde artmasına rağmen, bölgedeki Yahudi nüfusu çok azdı. İngiliz hükûmetine "Filistin'de Yahudi halkı için ulusal bir yuva kurulması" için bağlayıcı bir yükümlülük içeren Filistin Mandası'nın kurulması ardından gerilim, Yahudiler ve Araplar arasında çatışmaya dönüştü. Erken çatışmayı çözme girişimleri, 1947 Birleşmiş Milletler Filistin Bölme Planı ve daha geniş Arap-İsrail çatışmasının başlangıcı olan 1947-1949 Filistin savaşıyla sonuçlandı. İsrail-Filistin süregelen durumu, 1967 Altı Gün Savaşı'nda İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesiyle başladı.

<span class="mw-page-title-main">Hamas</span> Filistinde Sünni İslamcı paramiliter örgüt

Hamas veya resmî adıyla İslamî Direniş Hareketi, Filistin Ulusal Yönetimi'nde seçimle belirlenmiş Filistin Parlamentosunda çoğunluğu elinde tutan Filistinli paramiliter örgüt ve sünni, İslamcı ve militarist siyasi parti.

İkinci İntifada veya El Aksa İntifadası , Eylül 2000'den 2005 yılına kadar devam eden ikinci Filistin ayaklanmasıdır. İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar Şubat 2005 yılında Ariel Şaron ve Mahmud Abbas'ın katıldığı Sharm ek-Sheikh Zirvesi ile sona ermiş. Ayrıca Oslo Savaşı olarak da bilinir. Toplam ölü sayısı Filistin tarafında 3000 ve İsrail tarafında 1000 i buldu ve ayrıca 64 yabancı da hayatını ayaklanma sürecinde kaybetti. B’Tselem’in raporlarına göre, 30 Nisan 2008 tarihine kadar öldürülen Filistinlilerin 35.2% si ayaklanmalarda aktif bir şekilde rol aldı, 46.4% ü ayaklanmalara katılmadı ve 18.5% inin katılıp katılmadığı bilinmiyor. Yine B’Tselem raporlarına göre, İsrail tarafında ölenlerin 31.7% si güvenlik güçlerinden ve 68.3% ü sivillerdendi. Diğer yandan, İsrail Uluslararası Terörle Mücadele Enstitüsü’nün 2005 tarihli bir çalışmasına göre, Filistinliler arasında yaşamını kaybedenlerin çoğunluğu mücahitti. Enstitü, İsrailli şiddete başvuranların, 22% olduğu ve sivillerin, 78% olduğu sonucuna vardı. Bundan önceki Birinci İntifada 1987 ve 1993 yılları arasında gerçekleşti.

The Jerusalem Post, Kudüs’te basılan, sadece İngilizce ve Fransızca yayınlanan bir gazetedir. 1932 yılında, Birleşik Krallık Filistin Mandası döneminde, Gershon Agron tarafından The Palestine Post adıyla kurulmuştur ve 1950 yılında adı The Jerusalem Post olarak değiştirilmiştir. 2004 yılında, gazete, yatırımcı Eli Azur’a ait bir medya kuruluşu olan Mirkael Tikshoret tarafından satın alındı. Nisan 2014’te ise Eli Azur Maariv gazetesini satın aldı.

<span class="mw-page-title-main">Ağustos 2011 Gazze Şeridi hava saldırıları</span>

Ağustos 2011 Gazze Şeridi hava saldırıları, (Yidiş: טעראָריסט אנפאלן אין דאָרעמדיק ישראל)

<span class="mw-page-title-main">2014 İsrail-Gazze çatışması</span> 2014 yılında silahlı siyasi temeller nedeniyle gerçekleşmiş çatışma

2014 İsrail-Gazze çatışması ya da İsrail hükûmetinin ifade ettiği adla Koruyucu Hat Operasyonu, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF)'nin 8 Temmuz 2014'te Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı kara, hava ve deniz operasyonlarını içeren askerî harekât.

Bulut Sütunu Operasyonu, İsrail Güvenlik Güçlerinin (IDF), Hamas yönetimindeki Gazze Şeridi’nde yaptığı, sekiz gün süren operasyondur. Operasyon 14 Kasım 2012 tarihinde, Hamas askeri kanadının baş amiri olan, Ahmed Jabari’nin, Gazze’de İsrailli bir hava saldırısı esnasında ölmesiyle başladı.

Bulut Sütunu Operasyonu, İsrail Ordusu tarafından, Gazze Şeridi'ne yönelik düzenlenen askerî operasyondur. 14 Kasım 2012 tarihinde, Gazze Şeridi'nden İsrail'e karşı yapılan roket saldırılarına tepki olarak başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Christchurch cami saldırıları</span> 2019 Yeni Zelandada terör saldırısı

Christchurch cami saldırıları, 15 Mart 2019 tarihinde Yeni Zelanda'nın Christchurch şehrindeki El Nur Camii ve Linwood İslam Merkezi'ne yerel saatte 13.40'ta gerçekleştirilen saldırılardır. Saldırılarda 51 kişi öldü, 49 kişi ise yaralandı. Polis ayrıca birden fazla araçta bomba bulunduğu bilgisini de doğruladı. Saldırılar 1997'deki Raurimu katliamından bu yana Yeni Zelanda'daki ilk toplu katliam olarak kayıtlara geçti.

<span class="mw-page-title-main">2021 Filistin-İsrail çatışmaları</span> Mayıs 2021de İsrailliler ve Filistinliler arasında başlayan çatışma

2021 Filistin-İsrail çatışmaları, 6 Mayıs 2021'de İsrail Yüksek Mahkemesinin Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesinde oturan bazı Filistinli ailelerin evlerinden zorla çıkarılmasına ve başka bir yere yerleştirilmesine karar vermesi üzerine başlayan, ardından Mescid-i Aksa'daki Filistinlilere orantısız müdahale sonrası başlayan protestolarla büyüyen ve daha sonra karşılıklı saldırılara dönüşerek devam eden çatışmalar bütünü.

Muhammed Deyf, doğum adı Muhammed Diyab İbrahim el-Masri, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın Filistinli genelkurmay başkanı ve yüksek askeri komutanı. 1995'ten bu yana intihar saldırıları, adam kaçırmalar ve İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) askerlerini öldürmekten dolayı son 26 yıldır İsrail'in en çok aranan adamı oldu. İsrail'in Deif'i öldürmeye yönelik en son girişimi, Mayıs 2021'deki Duvarların Muhafızı Operasyonu sırasında oldu. Deif'in karısı, bebeği ve kızı 2014 yılındaki bir saldırıda öldürüldüler.

<span class="mw-page-title-main">Aslanlar Yuvası</span>

Aslanlar Yuvası Batı Şeria'da faaliyet gösteren silahlı bir Filistinli gruptur. Ağustos 2022'de diğer Filistinli militan örgütlerin eski üyeleri tarafından kuruldu.

Yahudi terörizmi, Yahudilik içindeki aşırılık yanlıları tarafından işlenen dini terörizmdir.

Ali Kati, Filistinli üst düzey rütbeli asker. Kati, 1988'de Gazze Şeridi, Filistin'de doğdu. Hamas bünyesinde general rütbesinde farklı operasyonlara katıldı. 7 Ekim 2023'te İsrail'e karşı düzenlenen Aksa Tufanı Operasyonu'nu hazırlayanların arasında yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Cihat Müheysen</span>

Cihat Müheysen, Filistinli asker.

Usame Mazini, Filistinli siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Lübnan sınır çatışmaları (2023-günümüz)</span> Hizbullah-İsrail sınır çatışmaları

8 Ekim 2023'te Lübnanlı militan grup Hizbullah, 2023 İsrail-Hamas savaşı sırasında Şebaa Çiftlikleri'ndeki İsrail işgali altındaki mevzilere güdümlü roketler ve top mermileri fırlattı. İsrail, Golan Tepeleri-Lübnan sınırı yakınlarındaki Hizbullah mevzilerine drone saldırıları ve topçu ateşiyle misilleme yaptı. Saldırılar Hizbullah'ın Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarını desteklediğini ve övdüğünü açıklamasının ardından geldi.

Ayman Nofal, Filistinli üst düzey Hamas komutanı ve hava operasyonları başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ekim-Kasım 2023 Cenin saldırısı</span>

Ekim ve Kasım 2023 boyunca, İsrail kuvvetleri Batı Şeria'daki Cenin'e hava saldırıları eşliğinde çok sayıda kara saldırısı düzenledi.

<span class="mw-page-title-main">Hamas ve İsrail arasındaki rehine krizi</span>

7 Ekim 2023'te İsrail-Hamas Savaşı'nın başında Hamas ve diğer Filistinli militan gruplar, İsrail'den Gazze Şeridi'ne 251 kişiyi kaçırdı. Kaçırılanlar arasında çocuklar, kadınlar ve yaşlılar da vardı. Neredeyse yarısı yabancı uyruklu veya çifte vatandaş olan rehinelerin hepsi İsrail vatandaşı değildi. Bazı rehineler ise Necef Bedevileri idi. Kaçırılanlar arasındaki asker ve sivillerin oranı ise bilinmiyor. Esirlerin Gazze Şeridi'nin farklı yerlerinde tutulduğu tahmin ediliyor.